X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Macios
    Uzależniony
    • 2005
    • 692

Odp: Canon 5D Classic do ślubów w 2015r ???

Koledzy używający iso pow 1600 - jakiej wielkości robicie z tego największe odbitki, zapewniające wysoką jakość (brak szumów, ostrość, kontrast itd)?
    galeria

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Zamieszczone przez Macios
      Koledzy używający iso pow 1600 - jakiej wielkości robicie z tego największe odbitki, zapewniające wysoką jakość (brak szumów, ostrość, kontrast itd)?
      Standardowo robiłem odbitki 10x15. Spokojnie można robić także 15x21. Nie wiem co dla ciebie znaczy wysoka jakość bo przy ISO 3200 jakiś szum będzie widoczny. Dla mnie jest on zupełnie akceptowalny ale czy dla ciebie to nie wiem. Przy ISO 3200 nieco spada kontrast i ostrość. Normalna sprawa.
      Dzisiaj pracuję na 6D i wysokie ISO to bajka ale na niskim ISO 5D generuje IMO lepszy obrazek.

Komentarz

• PRZEMOLO79
        Bywalec
        • 2012
        • 155

Co znaczy iso powyżej 1600? 3200 6400 czy 12800? na 5d classic do 3200 powinno być znośnie ale tego nie da się powiedzieć jednoznacznie jakie odbitki. Wielkość szumy zależy od wielu czynników od naświetlenia sceny kadru ilości cieni późniejszej obróbki itp...na 6d np .użyteczne może być iso 10000 bez większych problemów przy odbitce powiedzmy 40 x 60...

Komentarz

• jinks
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2178

Przepiękne kolory daje ta puszka. Pomijając obrazek na wysokim ISO...w tej cenie warto mieć do plenerów albo chociaż na backup.
          Miłego dnia
          moja www

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

Zamieszczone przez PRZEMOLO79
            Co znaczy iso powyżej 1600? 3200 6400 czy 12800? na 5d classic do 3200 powinno być znośnie
            Powodzenia z ISO większym niż 3200 w 5D. Chyba że w PS.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez jinks
            Przepiękne kolory daje ta puszka. Pomijając obrazek na wysokim ISO
            To najbardziej "analogowa" puszka jaką miałem. Wszelkie 5D II i III oraz 6D się nie umywają do obrazka na niskim ISO. Jedynek nie testowałem to nie wiem.

Komentarz

• Macios
              Uzależniony
              • 2005
              • 692

Używam max iso 400 na 5dmk2 (wyższe wartości nie są mile widziane na stockach) - a i tak czasem obszary z wyciągniętych cieni muszę odszumiać. Ciekaw jestem jak to jest z drukiem, bo od kilku lat pracuję i widzę efekty tylko na monitorze.
              galeria

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

Używam max iso 400 na 5dmk2 (wyższe wartości nie są mile widziane na stockach) - a i tak czasem obszary z wyciągniętych cieni muszę odszumiać. Ciekaw jestem jak to jest z drukiem, bo od kilku lat pracuję i widzę efekty tylko na monitorze.
                Robisz w fotografii ślubnej że tak powiem? Nigdy niczego nie odszumiałem przy 5D. Nie było takiej potrzeby. Odszumianie u mnie skończyło się po sprzedaży ostatniego cropa (30D). Jak to jest na stockach to nie wiem bo zdjęć na takowych portalach nie sprzedaję.

Komentarz

• Macios
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 692

Nie robię ani ślubów, ani imprez, ale zaciekawił mnie ten wątek ze względu na 5tki
                  galeria

Komentarz

• Norberto
                    Dopiero zaczyna
                    • 2013
                    • 47

Zamieszczone przez aptur
                    Powodzenia z ISO większym niż 3200 w 5D. Chyba że w PS.
                    W 5D Classic nie ma większego ISO. 3200 to jest rozszerzone max. Ja cały czas używam 1600 i nie mam z tym problemów. 3200 trochę się jakoś boję bo spada kontrast, ostrość itp ale czasami w ostateczności też użyję. Brakuje mi czasami większego ISO ale tak naprawdę w 85% sytuacji wystarcza mi 1600

Komentarz

• Morfii
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 529

Jakiego czasu migawki używacie przy iso 1600 Sala/kościół? Przy 6D jakoś się nad tym nie zastanawiałem...
                      było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• mwitek
                        Uzależniony
                        • 2011
                        • 501

W sumie na granicy bezpiecznego. Ja staram się zwłaszcza na wysokich iso trochę przeswietlac zdjęcia żeby potem nie wyciągać z cieni za dużo szumu :-) ale przez to i czas mi się wydłuża
                        maciejwitkowski.wordpress.com - www
                        facebook.com/mwitkowskifoto -fb
                        instagram.com/mwitkowski_foto -insta
                        flickr - cośtam jeszcze

Komentarz

• aptur
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3837

Zamieszczone przez Morfii
                          Jakiego czasu migawki używacie przy iso 1600 Sala/kościół?
                          Na tak postawione pytanie można chyba tylko odpowiedzieć że odpowiedniego lub bezpiecznego jak napisał kolega wyżej. Przecież to zależy od obiektywu oraz efektów które chcesz osiągnąć.
                          Zamieszczone przez Morfii
                          Przy 6D jakoś się nad tym nie zastanawiałem...
                          6D nieco pod tym względem ogłupia bo można włączyć autoISO i zapomnieć. Przynajmniej częściowo bo cały czas na auto ISO to się nie da.

Komentarz

• raq
                            Dopiero zaczyna
                            • 2012
                            • 33

Zamieszczone przez aptur
                            6D nieco pod tym względem ogłupia bo można włączyć autoISO i zapomnieć. Przynajmniej częściowo bo cały czas na auto ISO to się nie da.
                            zwłascza z lampą ustawioną na ettl, gdzie aparat ustawia 2 wartości iso!

Wracając do 5Dc, spokojnie aparatem można fotografować do iso 1250 jasnymi stałkami delikatnie błyskac lampą w celu usunięcia cieni z twarzy, przez 2 miesiące używałem go nawet z S35a - trafiał minimalnie mniej celnie niż 6D,

W moim przypadku 5Dc jest backupem. niedawno udało i się kupić 'nową' z przebiegiem 2 tys zdjęć, aż żal do czarnych sanek lampę montować

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

Zamieszczone przez raq
                              zwłascza z lampą ustawioną na ettl, gdzie aparat ustawia 2 wartości iso!
                              Przeczytałeś drugie zdanie? Ono właśnie dotyczyło lampy i trybu M.

Komentarz

• TomekCanon
                                Coś już napisał
                                • 2016
                                • 50

W sobotę zrobiłem zdjęcia w kościele na ISO 4000 bez lampy z 24-70 4L, ale 5D markiem 2, jakościowo miazga - w sensie pozytywnym. 5D marka 1 odpuściłem sobie, bo w niewiele większej kasie dostało się 5Dmk2.
                                Te najtańsze do 1700 zł wyglądały jak szrot, najczęściej je ślubokręty sprzedawały. Ładne 5D były powyżej 2k. Kupiłbym jedynie na backup.
                                Mam: R, R6, A7 IV Szkła: 16-35 2.8L II, 35 1.4L, 135 2.0L, 70-200 4L, Sony 24-70 F4
                                Miałem (dużo tego): Canony: 20D,40D,60D,70D,2x5D,2x5D II,3x5D III,5D IV, 2x6D,6D II,7D,7D mark II. I Nikony: D50, D90, 2xD7000, D200, D610. Sony: A100, A6300, A7 II, A7 III

Komentarz

Pracuję...