X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crazyfoto
    Coś już napisał
    • 2012
    • 59

Odp: Wzór Umowy-czy ktoś się podzieli ?

Zamieszczone przez Tom77
    Kiedyś fotograf myślał o tym jak najlepiej wykonać swoją robotę, teraz zgarnąć kasę i zabezpieczyć się umową.
    Dodaj w umowie klauzulę: jeżeli klient będzie niezadowolony ze zdjęć, zleceniobiorca ma prawo zaskarżyć zleceniodawcę za obrazę fotografa do wysokości 5tys euro
    Kiedyś to było dawno i nieprawda.Teraz wujkowie robią 1000 zdjęć z wesela a fotograf bywa zamawiany jako dodatek,taki wystrój sali żeby ludzie widzieli że jest a potem to na razie.Z wystawnych wesel zdjęć nie odbierają.Bym prosił-jak ktoś nie jest ślubnym to niech się nie wypowiada bo nie rozumiem o czym do mnie rozmawia ??
    Ostatnio edytowany przez crazyfoto; 46429.

Komentarz

• Tom77
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2874

Zamieszczone przez crazyfoto
      Kiedyś to było dawno i nieprawda.Teraz wujkowie robią 1000 zdjęć z wesela a fotograf bywa zamawiany jako dodatek,taki wystrój sali żeby ludzie widzieli że jest a potem to na razie.Z wystawnych wesel zdjęć nie odbierają.Bym prosił-jak ktoś nie jest ślubnym to niech się nie wypowiada bo nie rozumiem o czym do mnie rozmawia ??
      Ciekaw jestem czy to wyjątek czy faktycznie jest tak jak napisaleś

Komentarz

• crazyfoto
        Coś już napisał
        • 2012
        • 59

Zamieszczone przez Tom77
        Ciekaw jestem czy to wyjątek czy faktycznie jest tak jak napisaleś
        Trafiają się goście weselni z dwoma pełnymi klatami na szelkach + wujkowie,ciocie z dobrymi małpami i jest pozamiatane.Swoją drogą brak kultury jest że się pchają z aparatami zamiast się bawić.Tak to tylko w Polsce i w Rosji jest

Komentarz

• tlustyx
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1304

...Tak to tylko w Polsce i w Rosji jest
          Może bardziej w Warszawie. Nie spotkałem się jeszcze żeby ktoś zdjęć weselnych nie odebrał, zdarzają się przypadki nie zapłacenia całej kwoty lub nieodebrania fotoksiążki, ale to są wyjątki. Ewentualnie rezygnacja z fotografa, jednak wtedy pozostaje wpłacony zadatek.
          Z ciekawości ile % całej kwoty u Ciebie to zadatek?
          6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
          Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Tom77
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2874

Trafiają się goście weselni z dwoma pełnymi klatami na szelkach + wujkowie,ciocie z dobrymi małpami i jest pozamiatane.Swoją drogą brak kultury jest że się pchają z aparatami zamiast się bawić.Tak to tylko w Polsce i w Rosji jest
            Ile lat siedzisz w tej branży ?

Komentarz

• crazyfoto
              Coś już napisał
              • 2012
              • 59

Zamieszczone przez tlustyx
              Może bardziej w Warszawie. Nie spotkałem się jeszcze żeby ktoś zdjęć weselnych nie odebrał, zdarzają się przypadki nie zapłacenia całej kwoty lub nieodebrania fotoksiążki, ale to są wyjątki. Ewentualnie rezygnacja z fotografa, jednak wtedy pozostaje wpłacony zadatek.
              Z ciekawości ile % całej kwoty u Ciebie to zadatek?
              Faktycznie w Warszawie jest cwaniactwo na maxa.Były już przypadki że sala kapała marmurami,kapela grała 7 osób i się wypieli.Mąż matki ma kapelę i bierze zadatku 500zeta i u mnie to samo,także mam wgląd jak to wygląda z zespołami.I też siedzą na czterech literach-roboty nie ma bo u nich rynek paskudzą DJ-e.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Tom77
              Ile lat siedzisz w tej branży ?
              Krótko.W 2010 przesiadłem się z analoga na cyfrę a że kolegę mam fotografa ślubnego tak zacząłem śmigać po okolicy.Nie tego się spodziewałem na początku więc i optymistycznych wpisów nie robię.

Komentarz

• eleroo
                Początki nałogu
                • 2014
                • 339

Crazyfoto Ty zapragnąłeś zostać trollem roku czy jak? ;-)
                Sry za oftop, koleżanki i kiledzy ale to i tak w jego wątku i nie wytrzymałam
                78 złotych zasad fotografii

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2011
                  • 1329

Bym prosił-jak ktoś nie jest ślubnym to niech się nie wypowiada bo nie rozumiem o czym do mnie rozmawia ??
                  no to chyba sam za bardzo nie powinieneś w tym temacie się wypowiadać
                  Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

Pracuję...