X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lena
    Dopiero zaczyna
    • 2017
    • 15

weselnie nierzeczywiste foty

Cześć,
    Mam dylemat fotografa ślubnego. Nie znoszę lamp błyskowych, uważam, że jest to sztucznie wprowadzone światło które zaburza samym błyskiem otaczający świat jak i efekt na zdjęciach jest zakłamanym obrazem rzeczywistości. Po pierwszym ślubie który wykonałam z lampą od razu po oddaniu materiału młodym usunęłam cały materiał z pamięci i dysku aby się z nimi nie utożsamiać. Taką nienawiścią pajam do ów technik doświetlenia obrazu. I od tamtej pory nigdy nie używam lampy, nauczyłam się, że wszędzie jest jakieś światło... może być nawet to bijące od księżyca.

Zastanawiam się jednak czy nie jestem zbyt egoistyczna co do mojego poglądu, bo przecież nie zawsze da się zrobić "żyletę" w ciemnej sali przy tańczących ludziach i migających kolorowych światełkach. Lubię ten efekt zaszumienia.. nawet przy iso 10000- dokładnie tak.

Zastanawiam się jednak czy to tylko kwestia tego co ja lubię a klient wybiera mnie przez to, że on też to lubi. Albo nie ma porównania? ;P

Ja bym chciała bardzo zobaczyć jakieś zdjęcia z lampą które trzymają ten klimat dnia, miejsca, ludzi. Bo z całym szacunkiem wszystkie weselne zdjęcia robione podczas wesela trącają mi czymś nierzeczywistym, plastikowym, bez duszy i serca.

Bardzo Was proszę. Może ktoś z Was robi z lampą takie cuda, że o cho!?
    I mnie przekona?
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5117

Odp: weselnie nierzeczywiste foty

Jeśli masz klientów, mimo że nie latasz z lampą to się niczym nie przejmuj i rób swoje
    A swoją drogą to chętnie bym zobaczył Twoje portfolio.
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• lena
      Dopiero zaczyna
      • 2017
      • 15

Na brak klientów nie narzekam. Właściwe z fotografią znam się nie od dziś.. ale ślubniaki to nowy obszar mojej namiętności. Aczkolwiek wielkie zdziwienie słyszę, że "Pani bez lampy robi?"
      a robię.. lubię.. i zastanawiam się po co ta lampa tym wszystkim innym fotografom ślubnym?
      Chociaż czasami pukam się sama w głowę, co ja do diaska robię.. przekładam klimat nad jakość.

moje skromne portfolijsko tu Strona

Komentarz

• 7four
        Uzależniony
        • 2009
        • 850

Zgaduję, bo z opisu to nie wynika. Czy masz na myśli używanie lampy ala : "spawarką po oczach" ?
        Ostatnio edytowany przez 7four; 27597.

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5117

Ogólnie to ja się nie znam, sam lampy używać nie lubię w swojej amatorszczyźnie, ale to głównie dlatego, że nie umiem.
          Pewnie znawcy tematu bardziej sensownie się wypowiedzą

Dzięki za linka, lubię oglądać zdjęcia innych, a Twoje mają ciekawy klimat, i są dla mnie dość intrygujące (w pozytywnym znaczeniu).
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• lena
            Dopiero zaczyna
            • 2017
            • 15

Zamieszczone przez 7four
            Zgaduję, bo z opisu to nie wynika. Czy masz na myśli używanie lampy ala : "spawarką po oczach" ?
            To jasne- ale odbicia o ściany, sufity czy inne płaszczyzny lub wraz z rozpraszaczem/dyfuzorem też mnie nie satysfakcjonują.
            Chyba to właściwie chodzi mi o to aby się całkiem zbuntować tej technologii.

Komentarz

• 7four
              Uzależniony
              • 2009
              • 850

Zamieszczone przez lena
              To jasne- ale odbicia o ściany, sufity czy inne płaszczyzny lub wraz z rozpraszaczem/dyfuzorem też mnie nie satysfakcjonują.
              Chyba to właściwie chodzi mi o to aby się całkiem zbuntować tej technologii.
              No to wątek możemy już zamknąć.

Komentarz

• lena
                Dopiero zaczyna
                • 2017
                • 15

Zamieszczone przez 7four
                No to wątek możemy już zamknąć.
                No nie do końca.
                Myślałam, że jest tu grono ludzi którzy podzielą się swoimi spostrzeżeniami na ten temat i wyłonią się ciekawe wnioski.. refleksje..
                nie mów mi, ze się myliłam? w końcu to forum dyskusyjne.

Komentarz

• janhalb
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 321

Niechęć do błysków doskonale rozumiem - też nie lubię i sięgam tylko w ostateczności.

Obejrzałem Twoje zdjęcia. Ja jestem wprawdzie totalny amator, ale dla mnie są kapitalne. A ich piękno polega także właśnie na tym, że są inne.

Zastanawiam się jednak czy nie jestem zbyt egoistyczna co do mojego poglądu
                  Może jesteś - tylko co z tego? Ludzie, którzy wybierają fotografa ślubnego, rzadko biorą pierwszą ofertę z brzegu. Zwykle oglądają portfolio, widzą efekty. Jak im się nie spodoba - pójdą do kogo innego. A skoro, jak piszesz, na brak klientów nie narzekasz - to w czym problem? Widać jest sporo ludzi, którym Twój klimat odpowiada.

Jeśli masz "rozdrap moralny", to może po prostu uprzedzaj potencjalnych klientów, co i jak.
                  Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• rafels3
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 454

Piszesz, że lampa wprowadza "nierzeczywistość", ale Ty robisz to również poprzez sposób obróbki (mam na myśli wszechobecne brązy) ;P
                    Wszystko jest pojęciem względnym... Wg mnie - rób tak, jak potrafisz najlepiej. Masz swój styl i jest on bardzo dobry. Mnie się podoba tak, jak jest. Bez lampy...

Komentarz

• zdebik
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 4065

Sukces chyba lezy w ocf i poprawnej expozycji na modelach, nie calej sali.

Moja ostatnia fotka z 500px byla dopalona b2 w ttl'u, jak dla mnie wyglada naturalnie. Bez swiatla musialbym ciagnac cienie a nie lubie tego.
                      https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• suchyHc
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 504

To jest obecnie bardzo modne, by zdjęcia robić ciemne, bez lampy i obrabiać na czerwono-brązowo. Jak każda tak wyraźna moda i ta się zestarzeje i za jakiś czas będzie wiadomo po tym stylu obróbki, ze to zdjęcie jest z około 2015/2017. Unikam tego jak ognia, by stworzyć uniwersalny materiał, który nie będzie za jakiś czas śmierdział stęchlizną.
                        Skasowali mi ;(

Komentarz

• r_m
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2418

Zamieszczone przez lena
                          Nie znoszę lamp błyskowych, uważam, że jest to sztucznie wprowadzone światło które zaburza samym błyskiem otaczający świat jak i efekt na zdjęciach jest zakłamanym obrazem rzeczywistości.
                          (...)
                          Lubię ten efekt zaszumienia.. nawet przy iso 10000- dokładnie tak.
                          Tak siem tłumaczo te co nie umiejo
                          A bez żartów, jeśli masz klientów, którzy wybierają Cię właśnie ze względu na taki styl zdjęć, to gdy zaczniesz robić tak jak "wszyscy" stracisz swoją indywidualność.
                          Inna sprawa, że jednym klientom będzie się podobać właśnie taki styl i dlatego wybiorą Ciebie, a inni po obejrzeniu zdjęć ze strony będą złośliwie komentować, że nie chcieliby mieć zdjęć na których wyglądaliby jak pandy (lub jak bokserzy po ciężkim pojedynku) - chodzi o mocne cienie dookoła oczu - tylko ta druga grupa to nie są Twoi klienci.
                          Mimo wszystko dla swojego komfortu proponowałbym opanowanie lamp, nie dlatego, żeby zawsze z nich korzystać, tylko żeby dokładnie wiedzieć, co można uzyskać przy ich użyciu - nigdy nie ma pewności, czy nie trafisz na warunki, w których dzisiejszy sprzęt nie da rady. Dzisiejszy, bo postęp mimo wszystko jest widoczny, parę lat temu aparat nie miał takiego ustawienia jak ISO10000, więc nie miałabyś żadnej możliwości pracy w taki sposób, fotografowie, którzy wtedy nauczyli się pracy z lampą, dziś mogą wybierać czy stawiać na wysokie czułości i światło zastane, czy "dodawać coś od siebie". Osoby pracujące praktycznie tylko ze światłem zastanym w razie problematycznych warunków mogą być w znacznie gorszej sytuacji.

Komentarz

• Tom77
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2874

Zamieszczone przez suchyHc
                            To jest obecnie bardzo modne, by zdjęcia robić ciemne, bez lampy i obrabiać na czerwono-brązowo. Jak każda tak wyraźna moda i ta się zestarzeje i za jakiś czas będzie wiadomo po tym stylu obróbki, ze to zdjęcie jest z około 2015/2017. Unikam tego jak ognia, by stworzyć uniwersalny materiał, który nie będzie za jakiś czas śmierdział stęchlizną.
                            Pytanie czy ktokolwiek będzie oglądał te zdjecia po kilku czy kilkunastu latach

Komentarz

• robson999
                              Uzależniony
                              • 2013
                              • 716

Polecam popróbować. Nie ma tym żadnej ujmy. Ja na wszelki wypadek mam zawsze przygotowane lampy. Niedawno fotografowałem ślub w Urzędzie Stanu Cywilnego. Pomieszczenie niby ładnie doświetlone, ale...
                              Okazało się że młodych fotografowałem z jasnym oknem od ich tyłu. Pomyślałem...a skontruję sobie delikatnym błyskiem z modyfikatorem, zobaczę jak to wyjdzie
                              Spodobało mi się wiec już do końca fotografowałem z lampą.
                              A jeśli chodzi o Twoje foty, to bardzo mi się podobają.
                              Ostatnio edytowany przez robson999; 48766.
                              5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
                              600EX-RT, 430EXII, 568EXII
                              CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

Pracuję...