Ta... Kiedyś w Tychach zapytałem się o drogę. Goście postanowili sobie zrobić jaja z osobnika z rejestracją DW i zagadali tak, że ani słowa nie zrozumiałem. A gwarę śląską troszkę znam z czytania. Widząc moją minę przeszli jednak na wspólny
X
-
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0 -
Ciesz sie Piast ze Ci nie "wkulali"
pomiedzy oswiecimiem a tychami zawsze byla wojna, hanysy vs. gorole, unia oswiecim vs. gks tychy, a posrodku niczemu nie winna moja mala miescina
Komentarz
-
Mały zeflik przychodzi ze szkoły cały wymazany marasem.
- Ty jancykryście! Jak to zaś wyglądosz? - padajom muterka.
- A mamuliczko, boch sie przewalił do marasu!
- W tych nowych galotach!...
- No, dyć takech gibko wylecioł, coch już nie mógł galot seblec.
Przejyżdzo gorol na kole, kole przemszy,
i nagle chycił pana w kole,
przechodzi hanys i sie pyto : co pana ?
na to gorol : tak mój.Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.Komentarz
-
A po polsku mozna prosic? :PZamieszczone przez NemeoMały zeflik przychodzi ze szkoły cały wymazany marasem.
- Ty jancykryście! Jak to zaś wyglądosz? - padajom muterka.
- A mamuliczko, boch sie przewalił do marasu!
- W tych nowych galotach!...
- No, dyć takech gibko wylecioł, coch już nie mógł galot seblec.Komentarz
-
Mały chłopiec przychodzi ze szkoły, cały brudny z błota.Zamieszczone przez DoMiNiQuEA po polsku mozna prosic? :P
-Ty łobuzie ! Jak ty wygladasz ? - mówi matka.
-O mamo , przewróciłem się w błoto.
-W tych nowych spodniach ?
-No tak szybko wybiegłem, że nie zdążyłem ich rozebrać.
Jeśli drugi dowcip jest nie zrozumiały, to daj znać.Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.Komentarz
-
-
Kiedyś, jak mieszkałem jeszcze w Płocku (stamtąd pochodzę) zwróciłem uwagę, jak w TV, w teleturniejach, wywiadach czy gdzie tam, ludzie z Łodzi zapytani skąd są, mówili, że są z miasta Łodzi, albo że mieszkają w mieście Łodzi.Zamieszczone przez ZielonyDowiedziałem się ostatnio, że jak ktoś na pytanie: skąd jesteś? odpowiada z Warszawy - to nie jest Warszawiakiem. Ponoć rodzony Warszawiak na pytanie: skąd jesteś? odpowiada: np. z Ochoty albo z Pragi, albo z Wilanowa itd
Teraz od prawie 10 lat mieszkam w Łodzi, i tego nie obserwuję. Nadal to jest? Ja tam mówię, że w Łodzi mieszkam, nie dodaję że w mieście, gdyż uważam rozmówców za na tyle inteligentnych, żeby się domysleli, że nie w takim drewnianym przedmiocie co utrzymuje się na wodzie.Komentarz
-
Ja sie czasem spotykam.. ale ja tak tego nie odbieram, ze ktos to mowi aby uswiadomoc mi ze nie chodzi o lodke..., a jako swoista utrwalona zbitke jezykowa.
P.S. A to z rodzonym warszawiakiem to jakas bzdura... Czasami tak mowia cieniasy niektorektore jak nie chca dostac wpierdziel za pochodzenie i tyle
Ewentualnie jak sie rozmawia miedzy warszawiakami... ale po co komus z drugiej strony swiata moja dzielnica, skoro nic mu to nie powie? Jezeli ktos tak naprawde postepuje.. to jest to margines marginesu.
Ostatnio edytowany przez fredi; 1550.Komentarz
-
ja tez sie spotkalem z taka osoba tylko, ze miala kolo 80 lat i nie nazwal bym jej "cieniasem niektorymktory nie chce dostac wpierdziel" czy marginesem marginesu"Zamieszczone przez frediP.S. A to z rodzonym warszawiakiem to jakas bzdura... Czasami tak mowia cieniasy niektorektore jak nie chca dostac wpierdziel za pochodzenie i tyle
Jezeli ktos tak naprawde postepuje.. to jest to margines marginesu.
.. wrecz przeciwnie, ale ja juz taki staromodny widac jestem 
tyle odnosnie "przedwojennej szkoly", jak to sie ma teraz - nie wiem..Komentarz
-
Ewidnetnie nie byl to ten cienias o ktorym mowie
To zjawisko wystepuje raczej wsrod ludzi mlodych. Natomiast byl owym marginesem. Moze slowo ci sie p oprostu zle kojarzy, nie chodzi przeciez np. o "margines spoleczny", a o zjawisko znikome ilosciowo.
Komentarz
-
leze i kwicze.Zamieszczone przez muflonDwa fajne wątki z forum gazety
Pierwszy o dość szczególnym znaczeniu słowa "dziewictwo" 
A drugi, to zbiór ciekawszych kwiatków z tego samego forum:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=29744178
mistrzostwo swiata
Komentarz
-
-
A co będzie, jak uzna, ze ten od odbytu, to jednak ten jedyny na 1000 proc.?
Chłopak awansuje ;-)
mogłaś zajść w ciążę z ręcznikiem-urodzisz myjkę
caly monitor opluty
Canon? moze niedlugo!Komentarz
-
Wierzyć się nie chce, ale to dobrze, że wszyscy ludzie nie są tacy sami. ;-)Zamieszczone przez Jacno ciekawa lektura ;-), az chce sie zabrac glos
tylko ciezko trafic w klawiature 
Z wątków na gazecie, które mnie rozbiły lubię ten: Co was wkurza w domownikach?.
Można się świetnie ubawić i dużo nauczyć ;-) , polecam.Pozdrawiam
PrzemoCKomentarz
Komentarz