Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Nie wiem jak jest teraz ale kiedyś (z 7lat temu) jak się oddało sprawę do UOKiK to oni osobiście wysyłali pismo do takiego sprzedawcy, co już działało na niego bardzo łagodząco jak czytali o karach jakie mogą na nich zostać nałożone.
W sprawie jak ktoś prywatnie sprzedawał motocykl, auto czy żaglówkę - o tym słyszałem, to sąd jest jedynym wyjściem.
Tutaj jeżeli jest to sklep to chyba nie (ale nie wiem, nie znam się, wiem jak było kiedyś jak moi rodzice załatwiali pewną sprawę). Przekaż sprawę oficjalnie do UOKiK i niech oni wystosują im odpowiednie pismo.
To już nie jest błąd, że ktoś postawił źle przecinek jak już tutaj ktoś napisał.
Zadzwoń jeszcze do CP i powiedz, że masz taką srpawę i chcesz tylko wiedziec czy 60D jest w normalnej dystrybucji i na stanie - jak tak to poproś o takie stwierdzenie pisemnie na mail (mail jest uznawany za ważne potwierdzenie pisemne przez sądy itp.) wtedy będziesz miał dowód na piśmie.
No i wal do kierasa sklepu a nie rozmawiaj z pachołkami...
Możliwe nawet, że na maile odpowiada Ci ten sam pracownik co jest odpowiedzialny za wystawianie sprzętu na alle i oczywistym jest, że nie będzie się chciał przyznać do błędu bo pójdzie to po jego kieszeni.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
To, że się pomylili to tylko i wyłaczenie ich problem.
Wcale nie. Polecam przestudiowanie kodeksu cywilnego. Nie pamiętam z głowy paragrafów, ale jest zapis o błędzie i - jak napisał MC - wyzyskaniu błędu, który pozwala na wycofanie się z oferty będącej wynikiem błędu. Można oczywiście próbować powoływać się na inne paragrafy, ale rozgarnięty prawnik wybroni firmę i nie będzie w tym nic zdrożnego.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Wcale nie. Polecam przestudiowanie kodeksu cywilnego. Nie pamiętam z głowy paragrafów, ale jest zapis o błędzie i - jak napisał MC - wyzyskaniu błędu, który pozwala na wycofanie się z oferty będącej wynikiem błędu. Można oczywiście próbować powoływać się na inne paragrafy, ale rozgarnięty prawnik wybroni firmę i nie będzie w tym nic zdrożnego.
tak się składa, że jestem prawnikiem i wiem doskonale w czym rzecz, tyle, że w moim przypadku naprawdę nie widziałem jaka jest normalna cena tych akumulatorków, a też nie miałem możliwości weryfikacji czy tez 70 zł, które wyskoczyło w kasie jest akurat również prawidłowe... a do tego są przepisy, które szczególnie chronią konsumentów (poza kodeksem cywilnym), więc niestety w takich sytuacjach sklepy są niestety skazane na płacenie za tego rodzaju "błędy",
z mojej wcześniejszej wypowiedzi może wynikać, że jestem za bezwzględnym wyzyskiwaniem takich sytuacji, ale tak do końca nie jest, uważam, że jeżeli ktoś z premedytacją wykorzystuje czyjś oczywisty błąd w celu przysporzenia sobie korzyści to jest to nieuczciwe, bez względu czy sankcjonują to przepisy, czy też nie, ale w mojej sytuacji, czy też sytuacji qwert-a, nie zrobiliśmy tego celowo, tym bardziej, że w jego przypadku aukcja - oferta, wyraźnie wskazuje o jaki towar chodzi, a do tego nie była to jakaś mega tańsza oferta od innych, co pokazałem....
Dla mnie to trochę skomplikowana sprawa w takich sytuacjach. Z jednej strony czekające na takie okazje sępy, z drugiej niecne praktyki niektórych sprzedawców.
W tym konkretnym przypadku różnica w cenie to nie coś w stylu przesuniętego w złą stronę przecinka, a więc bardziej skłaniam się ku niecnej praktyce sprzedawcy niż czatowaniu na błąd sprzedawcy.
Rozważania moralno-etyczne to jedno, a prawo to drugie. W życiu spotkałem się kilkakrotnie z takimi przypadkami, ale w stacjonarnych sklepach. Na półce cena była inna (niższa) niż w kasie i zawsze bez większych problemów kończyło się na cenie półkowej. Nie wiem czy to była kwestia prawa czy troski o dobry wizerunek.
W sprawach medialnych zawsze na górze był kupujący.
IMHO niech nie przesadzają, co prawda nie wiem jakie są marże i ile zarabiają sklepy, ale wg mnie i tak nie stracją jak Ci oddadzą aparata za tą cenę, a strata ewentulanej reputacji via ten wątek to już bezcenne...
Z pewnością nie wiesz bo inaczej nie pisałbyś takich rzeczy. Stracą z pewnością. I to nie "oni" , czyli domniemam, że masz na myśli właścicieli, tylko pewnikiem biedny pracownik, który walnął gafę a teraz będzie musiał być może sam pokryć straty i oddać pół wypłaty...
Nie neguję takiego zachowania w sensie prawnym - dziś co nie zabrionione to dozwolone ale osobiście wnerwiają mnie strasznie takie hieny wypatrujące czyjegoś błędu, literówki, przejęzyczenia od razu robiąc z tego awanturę i tupiąc nerwowo nóżkami jak dziecko z adhd, które nie dostało nowego resorka...
Opisany tutaj przykład i jemu podobne zniechęciły mnie całkowicie do robienia zakupów w Polsce. Dzisiaj jak czytam o ciągłych problemach z reklamacjami, naprawami o pomyłkach sprzedawców itd. to na mojej pojawia się uśmiech. Nieraz wolę zapłacić za coś troszeczkę więcej ale wiem, że w razie problemów trafię na uśmiechniętego sprzedawcę, który będzie starał się mi pomóc i nie będzie zadawał setek bezsensownych pytań
w sumie tak tu się trochę spieramy, trochę gdybamy i trochę zgadzamy, ale tak naprawdę to nie wiemy jaka intencja kierowała sklepem z taką ofertą, czy to rzeczywiście błąd, czy tylko chęć przyciągnięcia klienta.... raczej się nie dowiemy niestety, a szkoda
Sam nie wierzę w to co napiszę:
zgadzam się z nowartem.
A ten wątek jest fantastycznym "dowodem w sprawie" dla... sklepu. Każdy sąd uniewinni... sklep oczywiście bo co z wątku wynika to niech sobie każdy sam odpowie ale raczej nie złe intencje sklepu... :-)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
zobaczymy co to będzie, poinformuję jak się sprawa zakończyła
dodam jeszcze że z 2 miesiące temu zakupilem statyw w jednym z sklepów równiez zaczynającym się na FOTO, po tygodniu dostałem informację że cena u dystrybutora uległa zmianie i mam dopłacić 30 zł!!!!! jakieś kpiny, zażądałem natychmiastowego zwrotu gotówki - którą otrzymalem po tygodniu, więc po mału mam dosyć sklepów w PL
są osoby które sprzedają sprzęt foto, jak Wy byście postąpili? nie wierze że taki Cichy, czy Foto-ivy, od których brałem sprzęt nie raz, by się bawili w pare stówek straty tracąc dobre imię...
w sumie tak tu się trochę spieramy, trochę gdybamy i trochę zgadzamy, ale tak naprawdę to nie wiemy jaka intencja kierowała sklepem z taką ofertą, czy to rzeczywiście błąd, czy tylko chęć przyciągnięcia klienta.... raczej się nie dowiemy niestety, a szkoda
Przyjacielu, no bądź że poważny - jaka intencja mogła kierować sklepem, który wrzuca sprzęt 1000zł taniej niż jego realna cena rynkowa..? I to na dodatek w opcji KT, nie pozostawiającej najmniejszej szansy na jakikolwiek manewr ze strony sprzedawcy.
Sytuacja jest oczywiście inna ale jako żywo przypomina mi się niegdysiejsza akcja ze szkłami 50mm f/1.4 za 139zł, gdzie ewidentnie umknęła sprzedawcy ostatnia cyferka "0". Oczywiście zleciała się horda hien, kupująca bez zająknięcia po kilka sztuk po czym wypłakująca swoje żale i wrzeszcząca gdzie tylko się da jaK to nie zostali pokrzywdzeni, jaki to ze sprzedawcy oszust nie umiejący wziąć tej finansowej drobnostki "na klatę" robiąc dobrze wszystkim dookoła... IMHO - ŻENADA JAKICH MAŁO!
qwert - nie życzę Tobie abyś zaistniał kiedyś w podobnej sytuacji ale wyobraź sobie jak sam byś się poczuł, gdybyś w natłoku codziennych spraw popełnił tak poważny błąd, który ktoś pod otoczką "praworządności" wykorzysta bez mrugnięcia okiem i przelezie po Tobie w buciorach utaplanych gównem krzycząc jeszcze głośno dookoła jaki to z Ciebie nieuczciwiec... nie myli się tylko ten, który nic nie robi.
Nie neguję takiego zachowania w sensie prawnym - dziś co nie zabrionione to dozwolone ale osobiście wnerwiają mnie strasznie takie hieny wypatrujące czyjegoś błędu, literówki, przejęzyczenia od razu robiąc z tego awanturę i tupiąc nerwowo nóżkami jak dziecko z adhd, które nie dostało nowego resorka...
"Nasze" hieny zwie się zręcznymi handlowcami, biedny pracownik fotostrady ma jeszcze w zanadrzu nietaniego zapewne prawnika. Nie_nasz szary Kowalski zazwyczaj w obliczu argumentu "czytaj co podpisujesz" płacze i płaci. Chyba że ma żonę od spraw przyziemnych zaczynającą czytać od akapitów drobnym drukiem. Również swoje w handlu przepracowałem, wyzyskiwanie błędu kupującego istnieje w formie zorganizowanej i ma się dobrze. Stąd nie rozczula mnie zupełnie Twoja argumentacja, bardziej śmieszy mnie pisanie o hienach w tym wątku. Proponuję więcej wyczucia. Kupując towar za 3/4 dotychczasowej ceny na Allegro zostaję hieną ?
A odpowiedzi że nie sprzedawali w tym czasie 60D brzmią tyleż prawdziwie co swojsko Ostatnie ceny sprzedawanych na Allegro 60D + 18-135
tantal - w obronie swoich racji zagalopowałeś się niemalże na tereny klauzul niedozwolonych co jest zgoła inną sprawą. jestem w życiu codziennym również "klientem" i wiem w jakich czasach przyszło nam żyć ale rozmawiamy o dwóch różnych sprawach...
każdy ma w tej sprawie swoje zdanie - Ty swoje, ja swoje. I na tym poprzestańmy
Komentarz