X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • naras
    Bywalec
    • 2010
    • 101

Otóż to, ktoś pisał o tym, że najlepiej mieć kartę w kieszeni, a nie w torbie, bo może nie być czasu wyciągnąć... Nie wiem co za survival uprawiacie, ale bez przesady

Dinderi dobrze napisał, logicznym jest, że gdy jesteśmy jeszcze w środku, w kościele, to od momentu obrączek do wyjścia dużo się nie dzieje. Co za problem spojrzeć na wyświetlacz ile zdjęć zostało do końca karty ? Jeśli zostało 10-15 fotek do końca to chyba logiczne, że wypada nową kartę włożyć Liczmy, że wyłączenie aparatu, wyłożenie karty, otworzenie torby po nową, włożenie, włączenie aparatu zajmie ~30 - 40 sekund. Czy to jest dużo ?

Komentarz

• strideer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1905

Po co wyłączać aparat? Oszczędza się z 5 sekund :-)

Komentarz

• dinderi
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3028

Zamieszczone przez Merauder
        Gratuluję idealności i wszechprzewidywalności. Nie mówię tego z sarkazmem. Mówię poważnie.
        Nie jestem idealny i wszechprzewidywalny. Mi tez się zdarzyły wpadki z przestawionym kółkiem, albo - nie wiem jak to możliwe - z samoczynnym trybem opóźnionego wyzwalania migawki i paniką "o co chodzi, spust nie działa, aparat sam robi zdjęcia, kiedy chce". (co ciekawe, bardzo udane )
        Ale takie drobne rzeczy jak karta, bateria itp. są zupełnie do przewidzenia i można to zrobić bez nerwów.
        Mimo to, uważam, że warto mieć drugą kartę w kieszeni. Ja mam taki mały portfelik na karty, który można przypiąć do dowolnego paska. Coś w ten deseń, tylko starczy model: http://products.lowepro.com/product/...20,2241,42.htm
        Daje błogie uczucie pewności, że nigdzie nie wypadną, nie połamią się, nikt ich nie nadepnie, są natychmiast pod ręką.
        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• ripek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1486

Teraz najważniejsze pytanie do autora wątku. Udało się ?
          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Merauder
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1092

Zamieszczone przez dinderi
            Nie jestem idealny i wszechprzewidywalny. Mi tez się zdarzyły wpadki z przestawionym kółkiem, albo - nie wiem jak to możliwe - z samoczynnym trybem opóźnionego wyzwalania migawki i paniką "o co chodzi, spust nie działa, aparat sam robi zdjęcia, kiedy chce". (co ciekawe, bardzo udane )
            Ale takie drobne rzeczy jak karta, bateria itp. są zupełnie do przewidzenia i można to zrobić bez nerwów.
            Mimo to, uważam, że warto mieć drugą kartę w kieszeni. Ja mam taki mały portfelik na karty, który można przypiąć do dowolnego paska. Coś w ten deseń, tylko starczy model: http://products.lowepro.com/product/...20,2241,42.htm
            Daje błogie uczucie pewności, że nigdzie nie wypadną, nie połamią się, nikt ich nie nadepnie, są natychmiast pod ręką.
            Oczywiste jest, że w najwyższym stopniu próbujemy minimalizować możliwość wystąpienia tego typu rzeczy, czasem jednak się okazuje, że całkowita eliminacja jest niemożliwa.

Wracając do sedna, chciałem powiedzieć, że takie sytuacje jak opisałem, może czasem boleśnie, ale wiele więcej nas uczą niż czytanie książek.
            7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• witoldk
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 46

Zamieszczone przez magart
              ...Niektórzy wolą kamerę inni fotografa...
              a jeszcze inni wolą "dwa w jednym"

Ostatnio edytowany przez witoldk; 32201.

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez plraven
                ... ale... tulipan się lekko przekręcił
                Hihi, my ostatnio z kolegą spędziliśmy jakieś pół godziny debatując nad jego tokiną 12-24 z podobnego powodu
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• pawlack
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 76

Zamieszczone przez ripek
                  Teraz najważniejsze pytanie do autora wątku. Udało się ?
                  Nie jest źle ;-). Osobiście jestem zadowolony. Jest dobrze ale teraz czeka mnie kilka nocy przy lekkiej obróbce. Po wszystkim dodam kilka zdjęć dla ciekawych :wink: .I jeszcze raz dzięki dla pomocnych ;-)

Komentarz

• poszukiwacz2006
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 824

To klient ma być zadowolony - nie Ty.
                    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
                    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• pawlack
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 76

Zamieszczone przez poszukiwacz2006
                      Klientowi zdjęć na 2. dzień po ślubie nie pokazuje to nie wiem.

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Poczyściłem trochę. Proszę powstrzymać się przed wzajemnymi złośliwościami i agresją.

Janusz,
                        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• michal_sokolowski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1159

pawlack - nie przejmuj się, idź i zrób po prostu dobre zdjęcia, a tym krzykiem tutaj się nie przejmuj, niektórzy zachowują się tak, jakby nigdy nie zaczynali.

Dwa aparaty, dwie lampy, zapas kart i baterii i jedziesz z koksem. Korzystaj często z podglądu na LCD, kombinuj, zmieniaj miejsca z którego robisz zdjęcia, urozmaicaj, łap emocje, raz rób bliskie i dalekie plany.

Jeśli masz talent to zrobisz im fajne zdjęcia, jeśli nie, to nawet warsztaty u najlepszych, 10 lat praktyki tego nie zmienią.

Powodzenia!
                          moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• dreamstorm
                            Uzależniony
                            • 2009
                            • 642

Zamieszczone przez poszukiwacz2006
                            Nie lubię się spierać z innymi użytkownikami forum, ale wg mnie to zwykłe czepialstwo.
                            W kilku żołnierskich słowach.
                            - Zakłada się, że fotograf zna się na zdjęciach lepiej niż klienci (myślę, że ogólnie przyjmując jest to słuszne założenie).
                            - Fotograf robi zdjęcia (i obrabia) w taki sposób jaki jemu się podoba.
                            - Klienci znajdują w internecie zdjęcia, które im się podobają.
                            Wynik:
                            Zdjęcia, które podobają się fotografowi podobają się również klientom

Wyjątkiem od reguły są:
                            -fotografowie, którzy są wiecznie niezadowoleni ze swoich zdjęć
                            - inne przypadki (np. chałturzenie ..długo by wymieniać
                            Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• rOOmak
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 617

Zamieszczone przez michal_sokolowski
                              Jeśli masz talent to zrobisz im fajne zdjęcia, jeśli nie, to nawet warsztaty u najlepszych, 10 lat praktyki tego nie zmienią.
                              Tutaj się nie zgodzę. Jak masz talent to przyjdzie Ci to łatwiej niż jak byś nie miał talentu.
                              Człowiek się może wszystkiego nauczyć jeśli chce i włoży w to wysiłek. Powiem więcej. Osoba nieutalentowana, która się świadomie uczy, przebije efektami pracy utalentowanego artystę, który uważa, że niczego się już uczyć nie musi.

Takie moje 3gr na OT bo technicznie temat jest zamknięty, ponieważ kolega już "popełnił" ten ślub z pozytywnym rezultatem

Komentarz

• Merauder
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1092

A skąd wiesz, że pozytywnym?

Sent from my GT-I9000
                                7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

Pracuję...