X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • abyss
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 40

W jednym miast z Irlandii zakazali fotografii cudzych dzieciaków na placach zabaw: irishexaminer.com/ireland/kfeysnkfgbsn/rss2/ I nie mówią o golasach. Ja nigdy nie miałem cieprliwości do robienia fotek dzieciakom - więc mało mnie to rusza, ale uważam, że to przegięcie.
    Z przyzwyczajenia Canon

Komentarz

• Goomis
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1893

Hmm dosyć ciekawe.
      Po pierwsze - czemu w Saturnie? Wywoływałem tam raz bo potrzebowałem szybko w weekend i foty wyglądały nawet spoko, ale nie wiem czego oni tam używają w tych maszynach bo matowe zdjęcia brudziły niemiłosiernie na czarno (zdjęcia w BW)
      Ale moim zdaniem pracownicy zachowali się po części poprawnie. Chociaż można było panią wziąć na zaplecze i spróbować wyjaśnić. Zostawiła by dowód, przyniosła wszelkie papierki (nie wiem, że artystka, wykładowca, broszurę wystawy te pozwolenia) i by się obeszło bez policji... No ale jak sąsiedzi "nie reagują" jak za ścianą pijany ojciec tłucze całą rodzinę to chryja. Jak pracownicy Saturna (może faktycznie przesadzają) ale reagują!! to też chryja... Weź tu bądź mądry...
      5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Sergiusz
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2708

Zamieszczone przez marito
        ... debile pracują w Saturnie...
        Jak przystało na renomowany lab lub sklep powinni to zrobić subtelnie i dyskretnie wyjaśnić sprawę i w czasie realizacji zlecenia powiadomić policję jeśli pojawiły by się wątpliwości. Widziały gały co brały bo nikt mi nie powie, że w czasie przyjmowania zamówienia w większym formacie nikt nie oglądał zdjęć. Chyba nie trzeba być wybitnym biegłym specjalistą aby odróżnić pedofilską amatorszczyznę od artystycznych dokonań? Choćby wystarczyło zapytać. Dla mnie zakrawa to trochę na marketing. Czujny lab i promocja artystki poprzez skandal wokół wystawy.
        Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• marito
          Bywalec
          • 2007
          • 176

Zamieszczone przez Sergiusz
          Chyba nie trzeba być wybitnym biegłym specjalistą aby odróżnić pedofilską amatorszczyznę od artystycznych dokonań? Choćby wystarczyło zapytać. Dla mnie zakrawa to trochę na marketing. Czujny lab i promocja artystki poprzez skandal wokół wystawy.
          Nie wymagaj od pracowników labu żeby byli ekspertami od fotografii artystycznej. Zobaczyli co zobaczyli na zdjęciach i powtarzam-jak dla mnie zachowali sie jak najbardziej słusznie. Fakt, forma tego zatrzymania może nie była jakaś super elegancka ale cieszy mnie jedno - że ludzie w tym kraju zaczynają reagować na takie sk....ństwa. Bo dotychczas było tak, że ojciec tłukł albo głodził dzieci w wielkiej kamienicy gdzie mieszkało kilka, kilkadziesiąt rodzin i oczywiście później nikt nic nie widział ani nie słyszał bo po cholerę się wtrącać? Gdybym był kierownikiem tych pracowników dałbym im premię żeby nastepnym razem zachowali sie tak samo a nie przymykali oczy jak zobaczą coś podejrzanego co faktycznie może być jakimś świństwem.
          był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Komentarz

• Leon007
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2709

A może pracownicy zareagowali lub chcieli zareagować dyskretnie, ale w ramach promocji Pani Artystka narobiła szumu razem z zaprzyjaźnionym Pismakiem?

I osiągnęli cel, bo marnujemy teraz czas na taki bzdet.
            Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
            Ja
            Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
            Konfucjusz

Komentarz

• xsardas
              Uzależniony
              • 2008
              • 731

Zamieszczone przez Merauder
              Mam podobne zdanie, zwłaszcza, ze każdy z nas wie jaki ważny dla każdego z nas jest lab i to co nam oddaje. A tu świadoma fotografka i leci do marketu fotki wywoływać?!

Na dodatek jak ktoś już wspomniał; nic ja nie zraża i robi drugie podejście.

Sent from my GT-I9000
              Wiesz zależy co i jak chciała osiągnąć. A uwierz mi przeciętny oglądający nie zauważy różnicy w odbitce z saturna a z profesjonalnego labu

Zamieszczone przez Goomis
              Chociaż można było panią wziąć na zaplecze i spróbować wyjaśnić. Zostawiła by dowód, przyniosła wszelkie papierki (nie wiem, że artystka, wykładowca, broszurę wystawy te pozwolenia) i by się obeszło bez policji...
              A kto dał ochroniarzom prawo aby brać kogokolwiek na zaplecze? To się bodajże nazywa pozbawić kogoś wolności, a o tym decyduje jedynie sąd. Ponadto o ile dobrze wiem nigdzie w prawie nie jest zapisane żeby saturn i jego pracownicy mogli żądać jakichkolwiek dokumentów i tłumaczeń, od tego też są odpowiednie służby

Zamieszczone przez Leon007
              A może pracownicy zareagowali lub chcieli zareagować dyskretnie, ale w ramach promocji Pani Artystka narobiła szumu razem z zaprzyjaźnionym Pismakiem?
              Jak widać na podstawie ostatnich poczynań fotografów to jest świetna forma promocji

Komentarz

• MC_
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3444

To nie jest bezprawne pozbawienie wolnisci, lecz obywatelskie zatrzymanie i kazdy ma do tego prawo.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Komentarz

• Goomis
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1893

Jakby nie było ja jestem za wszelkimi działaniami obywatelskimi w takim zakresie.
                  Może miną w końcu czasy, że jak Cię okradają albo biją na ulicy to trzeba krzyczeć "POŻAR" żeby się ktoś zainteresował, bo inaczej to każdy odwracał głowę i udawał, że nic nie widzi...
                  5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• jkl8
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 274

Zamieszczone przez xsardas
                    A kto dał ochroniarzom prawo aby brać kogokolwiek na zaplecze? To się bodajże nazywa pozbawić kogoś wolności, a o tym decyduje jedynie sąd.
                    Prawo to chyba dał tzw. ustawodawca. O pozbawieniu wolności decyduje sąd, ale tutaj to raczej mieliśmy przypadek ujęcia/zatrzymania. Gdyby było tak jak sugerujesz to np. widząc moment kradzieży nie moglibyśmy nic zrobić bez orzeczenia sądowego, a przecież można złodzieja złapać i przekazać "organom".
                    A tak przy okazji czy ktoś może wiem co wykłada w Warszawskiej Szkole Fotografii Pani studentka "Filmówki"?
                    Ostatnio edytowany przez jkl8; 18351.

Komentarz

• jaceksw
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 152

A ja uważam że pracownicy jak najbardziej dobrze się zachowali. Mieli podejrzenia, powiadomili policję i to oni są od wyjaśniania wątpliwości.
                      Dzwonisz na policję jak widzisz, że kierowca w czasie jazdy rozmawia przez komórkę?

Moim zdaniem problemem jest to, ze do obsługi labu powinien być zatrudniany trochę bardzie obyty personel.

J.

Komentarz

• marito
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 176

Zamieszczone przez jaceksw
                        Dzwonisz na policję jak widzisz, że kierowca w czasie jazdy rozmawia przez komórkę?

Moim zdaniem problemem jest to, ze do obsługi labu powinien być zatrudniany trochę bardzie obyty personel.

J.
                        Mistrzu, jak Ty porównujesz skalę przestępstw pedofilii do rozmawiania przez komórkę w czasie jazdy to ja Ci tylko gratuluję dobrego samopoczucia.
                        był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Komentarz

• Viqy
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 407

A ja uważam że pracownicy jak najbardziej dobrze się zachowali. Mieli podejrzenia, powiadomili policję i to oni są od wyjaśniania wątpliwości. Zastanawialiście się co by było gdyby to faktycznie jakiś zbokol wywoływał zdjęcia nagich dzieci? Wtedy byście tu wszyscy jak jeden mąż wylewali łzy co za debile pracują w Saturnie że takich oczywistych dowodów nie zauważyli.
                          Popieram w 100%. Abstrahując od tego czy pracownicy Saturna powinni oceniać artystyczność zdjęć, zobaczyli zdjęcia nagich dzieci, wezwali Policję, Pani udowodniła że ma zgodę rodziców i wszystko jest OK. Tak to właśnie powinno wyglądać.
                          rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• xsardas
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 731

Zamieszczone przez MC_
                            To nie jest bezprawne pozbawienie wolnisci, lecz obywatelskie zatrzymanie i kazdy ma do tego prawo.

Zamieszczone przez jkl8
                            Prawo to chyba dał tzw. ustawodawca. O pozbawieniu wolności decyduje sąd, ale tutaj to raczej mieliśmy przypadek ujęcia/zatrzymania. Gdyby było tak jak sugerujesz to np. widząc moment kradzieży nie moglibyśmy nic zrobić bez orzeczenia sądowego, a przecież można złodzieja złapać i przekazać "organom".
                            A tak przy okazji czy ktoś może wiem co wykłada w Warszawskiej Szkole Fotografii Pani studentka "Filmówki"?
                            Tyle że tu nie było żadnego przestępstwa więc zatrzymanie było bezpodstawne i bezprawne...

Komentarz

• Merauder
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1092

Wiesz zależy co i jak chciała osiągnąć. A uwierz mi przeciętny oglądający nie zauważy różnicy w odbitce z saturna a z profesjonalnego labu [...]
                              Pełna zgoda tylko jest jedno "ale"; czy ty mając tego świadomość idziesz do marketu czy może w wielkiej staranności dbasz o każdy szczegół począwszy od kalibracji monitora na profil labu skończywszy?

Jak dodasz do tego fakt, że w tym przypadku miało to iść na wystawę to odpowiedź nasuwa się sama.

Wracając do pracowników sklepu to samego zachowania nie potępiam, aczkolwiek forma pozostawia wiele do życzenia.
                              7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• MC_
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 3444

Tyle że tu nie było żadnego przestępstwa więc zatrzymanie było bezpodstawne i bezprawne...
                                Ale istnialo uzasadnione podejrzenie, ze doszlo.
                                Rozumiem kolego, ze jestes prawnikiem z wyksztalcenia i z zawodu?

Komentarz

Pracuję...