X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMA Photography
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 27

Zamieszczone przez tombas
    pewnie jak jakieś 90% z nas, dla tego kto nas wybierze:-P, gratuluje że jestes w tym procencie, który sam może decydowac czy dla danej pary bedzie czy nie bedzie pracował
    Czasem nie mam wyboru, jak Klientka mówi, że dziwny jestem "bo inni fotografowie dają 500 zdjęć a pan tylko 50" to jak z takimi ludźmi można podpisać umowę. Odsyłam ją wtedy grzecznie do tych mniej dziwnych

Komentarz

• tombas
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2195

Zamieszczone przez MMA Photography
      Klientka mówi, że dziwny jestem "bo inni fotografowie dają 500 zdjęć a pan tylko 50" to jak z takimi ludźmi można podpisać umowę.
      gratuluję raz jeszcze
      widzę dwie mozliwości: albo Twoje foty są zaj.....e dobre, albo d..a z Ciebie a nie fotograf :-)
      Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• dulak
        Początki nałogu
        • 2009
        • 268

Zamieszczone przez diplo
        Lampy w kościele nigdy. Na sali często a od kiedy mam 5dm2 to coraz zadziej. Wiece co nigdy w życiu nie przypuszczałbym iz na tym forum ktokolwiek przyklaskiwałby robieniu zdjęć z lampą w kosciele.
        Więc masz we mnie przyklaskiwacza

Ja bardzo lubię lampę i nie wyobrażam sobie np. sesji w plenerze bez lampy. Zazwyczaj stosuję korekcję lampy od -1 do -3. Przy tych ustawieniach użycia lampy generalnie nie widać, a błysk w oku i poprawa rozdzielczości zdjęcia - bezcenne Palnik zazwyczaj na wprost ze stofenem.

Momentem, w którym raczej nie używam lampy ze względu na cienie jest chwila przysięgi i założenia obrączek.

Ogólnie rzecz biorąc im więcej światła zastanego tym częściej używam lampy, im mniej światła tym rzadziej, chyba, że zmusza mnie do tego sytuacja.

Błyskający wiedzą co mam na myśli ;-)

Komentarz

• MMA Photography
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 27

gratuluję raz jeszcze
          widzę dwie mozliwości: albo Twoje foty są zaj.....e dobre, albo d..a z Ciebie a nie fotograf :-)
          Długo nad tym myślałeś aż musiałeś posta edytować. Specjalnie dla Twojej satysfakcji wybieram to drugie

Komentarz

• Goomis
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1893

Zamieszczone przez dulak

Ja bardzo lubię lampę i nie wyobrażam sobie np. sesji w plenerze bez lampy. Zazwyczaj stosuję korekcję lampy od -1 do -3. Przy tych ustawieniach użycia lampy generalnie nie widać, a błysk w oku i poprawa rozdzielczości zdjęcia - bezcenne Palnik zazwyczaj na wprost ze stofenem.
            No to gratuluję. A po co Ci stofen skoro nawet nie wiesz jak go używać?

Ja powtórzę jeszcze raz moje zdanie:
            Lampa w kościele tak, ale umiejętnie użyta. Jak jest od czego odbijać lub przez co świecić (pomijam kubek po danio marki stofen) aby zmiękczyć światło.
            5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• crazy
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1554

Zamieszczone przez dulak

Ogólnie rzecz biorąc im więcej światła zastanego tym częściej używam lampy, im mniej światła tym rzadziej, chyba, że zmusza mnie do tego sytuacja.

Błyskający wiedzą co mam na myśli ;-)
              Kolega chyba miał na myśli odwrotną sytuację. Bo nie rozumiem po co błyskać skoro światła zastanego masz wystarczająco a skoro go nie ma to nie błyskasz. Ciekawe podejście Jest światło błyskam nie ma go to nie błyskam
              Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• tombas
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2195

Długo nad tym myślałeś aż musiałeś posta edytować. Specjalnie dla Twojej satysfakcji wybieram to drugie
                nie staraj się byc złośliwy najpierw sprawdz godz posta i potem edycji,
                a co do drugiej czesci Twojej wypowiedzi to tak właśnie myślałem
                (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• micles
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 4359

Wnoszę wniosek o przewnioskowanie zamknięcia tematu na jakiś czas. xxx tutaj nieziemski, 4 rodzaje szczekanek naraz, a wiedzy i przydatności zero.
                  Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• MMA Photography
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 27

nie staraj się byc złośliwy najpierw sprawdz godz posta i potem edycji,
                    a co do drugiej czesci Twojej wypowiedzi to tak właśnie myślałem
                    Spoko, złośliwości na bok. Fajnie było sobie pożartować ale tak na poważnie nigdy nie zdarzyło Ci się odmówić Klientowi?
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Zamieszczone przez micles
                    Wnoszę wniosek o przewnioskowanie zamknięcia tematu na jakiś czas. xxxx tutaj nieziemski, 4 rodzaje szczekanek naraz, a wiedzy i przydatności zero.

Przychylam się do wniosku. Zamknąć, zabić dechami. Na xxxxx wałkować 170 razy to samo
                    Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• tombas
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2195

Spoko, złośliwości na bok. Fajnie było sobie pożartować ale tak na poważnie nigdy nie zdarzyło Ci się odmówić Klientowi?
                      ja bardzo pazerny na kase jestem więc tylko w wypadku gdy termin miałem juz zajety.

Komentarz

• MMA Photography
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 27

ja bardzo pazerny na kase jestem więc tylko w wypadku gdy termin miałem juz zajety.
                        A jak tak to rozumiem. Ja z koleii dbam o swój wewnętrzny spokój i pewnych zleceń nie jestem w stanie się podjąć ponieważ gwałcą moje poczucie estetyki i dobrego smaku

Komentarz

• janmar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3468

Dłuugie OT.Przeniosłem tutaj.Proponuję używać w dyskusji języka poprawnego.

Komentarz

• tombas
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2195

A jak tak to rozumiem. Ja z koleii dbam o swój wewnętrzny spokój i pewnych zleceń nie jestem w stanie się podjąć ponieważ gwałcą moje poczucie estetyki i dobrego smaku
                            mam nadzieję, że ja też kiedyś będę mógł pozwolić sobie na luksus fotografowania tylko młodych, pieknych par, slubów w katedrach, wesel tylko w super wypaśnych salach, a te mniej ładne i mniej młode i mniej kasiaste bede poganiał precz:-P

Komentarz

• dulak
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 268

Zamieszczone przez Goomis
                              No to gratuluję. A po co Ci stofen skoro nawet nie wiesz jak go używać?

Ja powtórzę jeszcze raz moje zdanie:
                              Lampa w kościele tak, ale umiejętnie użyta. Jak jest od czego odbijać lub przez co świecić (pomijam kubek po danio marki stofen) aby zmiękczyć światło.
                              A to ciekawostka, po kilkunastu latach pracy mam okazję dowiedzieć się jak powinienem używać zmiękczenia, a to poproszę o sugestie :grin: na poważnie i bez sarkazmu

Jak masz na celu całościowe oświetlenie nie tylko pierwszego planu i możliwości odbicia światła od w miarę neutralnej powierzchni to możesz sobie odbijać, równocześnie zazwyczaj tracąc klimat fotografii. Gdy pracujesz z palnikiem na wprost i stofenem (by uniknąć wypaleń) z mocną korektą lampy na minus do światła zastanego dokładasz muśnięcie błyskiem dające lekkie zaróżowienie skóry oraz błysk w oku.

Pisanie o odbijaniu światła jako jedynym możliwym użyciu błysku jest kompletnym błędem.

Zamieszczone przez crazy
                              Kolega chyba miał na myśli odwrotną sytuację. Bo nie rozumiem po co błyskać skoro światła zastanego masz wystarczająco a skoro go nie ma to nie błyskasz. Ciekawe podejście Jest światło błyskam nie ma go to nie błyskam
                              Błyskając mocno czy z odbiciem podczas małej ilości światła zastanego jeśli istnieje podbicie ISO do 6400 (5DII) zawsze wybiorę wyższe iso by nie stracić klimatu. Jak pisałem powyżej lampy użyję delikatnie błyskając.

Gdy światła jest wystarczająco dużo zawsze pada ono z góry powodując cienie pod brodą, w oczodołach, powodując kompletny brak dynamiki w oczach. Właśnie lekkie muśnięcie błyskiem całkowicie rozwiązuje sytuację.

Ja w ogóle wielu kolegom radziłbym więcej błyskania, bo jasne stałki naprawdę wszystkiego nie załatwią

Komentarz

• Sergiusz
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2708

Powracając do tematu są jakieś przepisy unijne określające BHP w studio. Najlepiej dowiedzieć się u dystrybutora sprzętu. Do tego lampy można umieścić na pantografach i wtedy znika niebezpieczeństwo przewrócenia statywu do zera a i z kablami mamy większy ład. Na rozbrykane dzieci też są sposoby a najlepszym jest ubezpieczenie studio od NW. Niewielkie koszty a śpisz spokojnie. Jak byś się nie troszczył o bezpieczeństwo to i tak większość się potyka o obciążnik do tła.
                                Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

Pracuję...