X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • artd4
    Początki nałogu
    • 2007
    • 307

Wydzielone z wątku "Lista skradzionego sprzętu (2)"

Szczerze współczuje.
    Nie wiem czy możesz liczyć na realny sukces odzyskania sprzetu,ale trzymam kciuki
    W związku z tym mam pytanie(może i gdzieś już ono padło?)
    Czy serwisy i inne punkty sprawdzają dostarczony sprzęt w jakiś bazach rzeczy skradzionych?
    Udostępnionych np przez Policję
    Przecież to chyba dobry pomysł?
    Dobra baza i mały programik załatwiłby tą sprawę.
    Przyjmujący wstukuje nr sprzętu i ...wszystko robi sie jasne.
    I tak na marginesie (wiem że gdzieś ten temat był poruszany,ale prosze nie krzyczcie)
    Zna ktoś link do takiego czegoś?
    To dla naszego wspólnego dobra
    Ostatnio edytowany przez artd4; 13641.
    Zaawansowany NIE FANATYK !!!
    2x dSLR ()
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez artd4
    To dla naszego wspólnego dobra
    A może stworzyć ponadforumowe ruszenie (prawników) i p-lnąć petycję do Alle serwisów o nową opcję: "gwarancja pochodzenia". Na bazie np. brak aku jak u Kaliny, FV, paragonu, etc. Jeden myk i ban z serwisu. Można podeprzeć się statystykami z Policji a jak z Policji do NASZEJ sprawie mógłby pomóc znany i lubiany...
    Choć szczerze nie mam złudzeń, że sprzęt wyjęty (Kalina) na zamówienie i/lub :cough: konkurencji /cough... pewnie klika w studio/zaciszu.
    the silence is deafening

Komentarz

• Em Es
      Zablokowany
      • 2011
      • 394

strasznie dużo tych kradzieży :/ czy złodzieje nas tropią czy to przypadkowe ?

Komentarz

• ArekLodzPl
        Początki nałogu
        • 2008
        • 346

Zamieszczone przez Em Es
        strasznie dużo tych kradzieży :/ czy złodzieje nas tropią czy to przypadkowe ?
        No niestety lans jest czasami silniejszy od zdrowego rozsądku. Ile razu widziałem w parku tatusia fotografującego swoją pociechę aparatem z gripem i założonym białym 70-200+duży plecak(na pewno nie z kanapkami i piciem). Wystarczy że złodziej wypatrzy takiego delikwenta i pójdzie sobie dyskretnie za nim by zobaczyć gdzie mieszka.
        BTW - nie trzeba daleko szukać, mało mamy lanserów i chwalipiętów na forum, którzy umieszczają w stopce "co można ukraść". Jeśli myślicie że forum jest anonimowe to się bardzo mylicie - wystarczy że złodziej współpracuje z dobrym hakerem lub informatykiem i wasze IP doprowadzi złodzieja pod wasze drzwi.

Komentarz

• dinderi
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3028

Zamieszczone przez ArekLodzPl
          No niestety lans jest czasami silniejszy od zdrowego rozsądku. Ile razu widziałem w parku tatusia fotografującego swoją pociechę aparatem z gripem i założonym białym 70-200+duży plecak(na pewno nie z kanapkami i piciem).
          Bo do fotografowania dzieci w parku, trzeba mieć specjalny kompakcik, a używanie w/w sprzętu to już jest lans?
          Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
          09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• adawro
            Pełne uzależnienie
            • 2011
            • 1075

Zamieszczone przez Nicram
            Witam.

Mojemu koledze skradli sprzęt foto z mieszkania we Wrocku - jakby ktoś gdzieś go widział to proszę o info.
            Tak na przyszłość aby się zabezpieczyć - którędy weszli? Przez balkon, okno, wyważyli drzwi, jeśli parter to czy miał kraty w oknach itp?
            R3 + RF85LDS

Komentarz

• lukasz5DmkI
              Bywalec
              • 2011
              • 223

Rada dla lanserów oklejcie swoje białe Elki czarną izolacją

Komentarz

• dinderi
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3028

A czarne eLki, białą.
                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• axk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2027

Zamieszczone przez ArekLodzPl
                  ...wystarczy że złodziej współpracuje z dobrym hakerem lub informatykiem i wasze IP doprowadzi złodzieja pod wasze drzwi.
                  Chyba Cię trochę fantazja poniosła. Aby poznać adres musiał by mieć dojścia u providera obsługującego potencjalną ofiarę.
                  EOS + Speedlite

Komentarz

• Em Es
                    Zablokowany
                    • 2011
                    • 394

ok a co z kupującymi ? ktoś to musi od złodzieja kupić - i to mnie martwi

Komentarz

• lukasz5DmkI
                      Bywalec
                      • 2011
                      • 223

dinderi ludzie myślą że jak białe w Canonie to dobre , tak myśli80% społeczeństwa , czarnych nie oklejamy

Komentarz

• tomfoot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 2277

Bo w ogóle to najlepiej sobie te "L" kupić i focić tablice testowe w zaciszu domowym. Nikt cię nie namierzy, a za to ile ciekawego będzie się miało do powiedzenia na forum :-)
                        robienie zwykłych zdjęć "w terenie" jest przereklamowane (i strasznie niebezpieczne) i należy do zamierzchłych analogowych czasów :-)

Kradzieży jest więcej i więcej o nich słychać bo posiadaczy sprzętu jest więcej. Statystyka to się nazywa?

Komentarz

• sebfoto
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 380

Zamieszczone przez Em Es
                          ok a co z kupującymi ? ktoś to musi od złodzieja kupić - i to mnie martwi
                          Sprzęt zawinięty w miejscu X, następnego dnia pewnie jest w miejscu Y oddalonym o Z km. Kupuje go potem jakiś ktoś, bo wątpie by leżał i czekał w szufladzie. Zgłaszając włamanie do naszej nieruchomości na posterunku powiedzieli nam na dzień dobry, że nie ma sensu szukać lokalnie, bo np. 500km dalej w jakimś lombardzie fanty mogły się już sprzedać.
                          Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• Tibby
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 51

Możliwe, że kradzieży będzie coraz więcej - sprzęt foto-video jest w miarę lekki i mały, drogi, łatwo go upłynnić, łatwo znaleźć adres ofiary.
                            Komputery, laptopy elektronika użytkowa to już jest dosyć tanie, a używki bez pudełek niewiadomego pochodzenia nie dadzą dużego zysku złodziejowi. Porządny zestaw foto to min. 10.000, używana kamera HD do wesel też podobnie.
                            A jak ktoś wpadnie na pomysł kradzieży, to adres jest na stronie fotografa. Jeśli wsród zapewnień o posiadaniu najlepszego (czytaj najdroższego) sprzętu, adresu nie ma to można zadzwonić i się spytać, gdzie można się spotkać...

Ja już od dawna jak wyjeżdzam, to najdroższego sprzętu samego w domu nie zostawiam.

Komentarz

• Goomis
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1893

Po pierwsze to nie jest wątek do dyskusji!
                              To ma być wątek z konkretami o skradzionym sprzęcie, taka mini baza danych -> przejrzysta. Mam nadzieję, że moderator wydzieli te pogadanki.
                              Sprzęt jest przecież po to żeby go używać. Co z tego, że ktoś swoim dzieciom na spacerze robi zdjęcia 1Ds i 70-200/2.8? To zbrodnia? Może nic innego nie ma?
                              A co do śledzenia itd., włamów do mieszkania etc. to polecam kupić sobie na allegro szafę pancerną z demobilu (wojsko, policja, straż itd.) można kupić za ok. 500zł czyli ułamek nowego sejfu rozmiarów zdolnych do pomieszczenia solidnej torby/plecaka foto.
                              A nie sądzę, żeby taki oprych co robi włamy do mieszkań był przygotowany do rozpracowania takiej szafy. Zwykłym łomem nie da rady a 150kg szafy też nie wyniesie (sądzę, że nawet duet miałby problem a o tym, że łatwo ich wtedy zauważyć nie wspomnę ) Na pewno wspaniałe rozwiązanie do domku/biura/studia itd. w mieszkaniu może być gorzej no ale jeżeli ktoś chce super zadbać o bezpieczeństwo to da radę
                              Ostatnio edytowany przez Goomis; 6015.
                              5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

Pracuję...