Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Mam nadzieje, że nikt z Was nie popsuł żadnego ślubu. Panowie specjaliści ;-)
Mi się nie udało jeszcze żadnego popsuć :P
Zamieszczone przez najeli
Ja bym wolała iść do Steczkowskiej niż do fotoziutka za 300zł ;-)
Tam jest cała ekipa, nie pozwolą na zepsucie tych zdjęć :P
Zresztą... jak masz ładnie wystylizowanych ludzi z dobrym makijażem, oświetlenie Ci ktoś ustawi, sprzęt masz najwyższej klasy (gdzieś ją widziałam z cyfrowym hasslem), i masz jeszcze minimalny zmysł estetyczny, to CIĘŻKO to zepsuć.
Biorąc cały przekrój fotografii ślubnej, która aktualnie jest dostępna na rynku, myślę, że te zdjęcia będą powyżej przeciętnej. Pomijając ile w tym jest zasługi samej Steczkowskiej.
Ale na jej miejscu zrobiłabym dokładnie to samo. Ona mocno się napracowała na samym początku żeby się przebić jako piosenkarka, udało jej się, nie wiem co by miało jej bronić odcinać kupony od tej sławy?!
PS. Może tez jak ludzie zobaczą, ile sprzętu, szpeju i przygotowań trzeba, to nie będą tak lecieć do ziutków z kitem ;-)
To nie sprzęt robi zdjęcia!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Droga koleżanko powinnaś już o tym wiedzieć :P No i chciałbym zobaczyć kogokolwiek ze średnim formatem fotografującym w kościele hehehe
I gdzie Wy chcecie oświetlenie rozstawiać podczas reportażu fotograficznego ? Bez znaczenia jest to czy robimy ślub czy akcję z pożaru nie masz jak ustawić oświetlenia :P
I co ma sława jako piosenkarka do robienia fotografii i efektów z tym związanych ?
Ps. Nie liczyłbym na to, żeby ktokolwiek się przejął tym ile sprzętu do tego potrzeba...
Cóż ciekaw jestem efektów jej pracy.
Ale na jej miejscu zrobiłabym dokładnie to samo. Ona mocno się napracowała na samym początku żeby się przebić jako piosenkarka, udało jej się, nie wiem co by miało jej bronić odcinać kupony od tej sławy?!
To,normalne że jeśli ktoś ma inne możliwosci to z nich korzysta.Pan Małysz tez zaczyna od Dakaru z niezłym sprzętem,bo i czemu miałby zacząć od najtańszego gokarta w Wisle.
IMHO robiąc swoje wg.własnych możliwości,wiedzy,upodobań pozwólmy innym iść ich własną ,chociaż inną od naszej drogą.Zachowajmy szacunek i wspierajmy wszystkich którzy po aparat dla fotografii uprawiania sięgają.,Nie nasza sprawa ich sądzić choćbyśmy i potrafili.
Wrzuciłem to jako zabawną ciekawostkę, związaną z fotografią ;-) Reakcja trochę mnie zszokowała, telewizja ogłupia, helooł! :rolleyes: i to kolejny program w tym schemacie. Będą łzy, wpadki i inne emocjogenne zagrywki :-)
Gloryfikacji fotografii ślubnej na tym forum ni jak nie umiem zrozumieć, lekko żenujące to jest :sad: Przeciętny człowiek nie wie co to kadr, jak zobaczy ładne kolory i ostry obrazek to już będzie zachwyt. Cała reszta to dorabiabnie ideologii.. A będzie sprzęt, będzie ekipa więc i zdjęcia wyjda znacznie ponad przeciętną.. [/ot]
- Kochani poszukujemy do mojego najnowszego programu w Polsat Cafe zakochanych ludzi, którzy postanowili powiedzieć sobie sakramentalne TAK!!!
Razem z moją ekipą będziemy świadkami na Waszym ślubie kościelnym.
Jedna z najlepszych charakteryzatorek w Polsce zrobi pannie młodej fantastyczny makijaż, Jarek Szado (stylista) doradzi rodzinie co na siebie włożyć, Studio GD Danusi Gonery wyczaruje najlepszą z możliwych fryzur, a ja zrobię najpiękniejsze zdjęcia z tego jedynego i niepowtarzalnego dnia w Waszym życiu. Co Wy na to zakochani??? - napisała na swojej oficjalnej stronie Justyna Steczkowska (zachowano pisownię oryginalną).
"a ja zrobię najpiękniejsze zdjęcia z tego jedynego i niepowtarzalnego dnia w Waszym życiu."
Chyba Justyna nie czyta ogłoszeń na Gumtree i nie wie, kto w tym kraju robi "najpiękniejsze zdjęcia z tego niepowtarzalnego dnia"
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
To nie sprzęt robi zdjęcia!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Droga koleżanko powinnaś już o tym wiedzieć :P No i chciałbym zobaczyć kogokolwiek ze średnim formatem fotografującym w kościele hehehe
I gdzie Wy chcecie oświetlenie rozstawiać podczas reportażu fotograficznego ? Bez znaczenia jest to czy robimy ślub czy akcję z pożaru nie masz jak ustawić oświetlenia :P
I co ma sława jako piosenkarka do robienia fotografii i efektów z tym związanych ?
Ps. Nie liczyłbym na to, żeby ktokolwiek się przejął tym ile sprzętu do tego potrzeba...
Cóż ciekaw jestem efektów jej pracy.
Wiem, że to nie sprzęt robi zdjęcia. ALE...
...na 99,9% to będzie reżyserowane, będą światła, jak nie światła, to będzie jej gościu z blenda latał, co kamera programu skrzętnie pominie ;-)
Nie wyjdą jej zdjęcia, to się ujęcie powtórzy i młodzi będą 3 razy przysięgę składać :P
Jestem przekonana, że finalnie zdjęcia będą przyzwoite.
Tylko o ile taki taniec z gwiazdami to była żyła złota dla szkół tańca to coś takiego może być tylko żyłą złota dla sklepu nie dla idiotów ;-)
Przecież ona będzie tylko wyzwalać migawkę. Nic więcej. O czym tu dyskutować?
Potrzebny był ktoś rozpoznawalny dla przeciętnych Kowalskich(bez urazy jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów nosi to szlachetne nazwisko).
Przecież ona będzie tylko wyzwalać migawkę. Nic więcej. O czym tu dyskutować?
Potrzebny był ktoś rozpoznawalny dla przeciętnych Kowalskich(bez urazy jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów nosi to szlachetne nazwisko).
Wymyślacie Panowie i Panie, akurat Justynka zdjęcia robić potrafi, oko ma dobre... Czyżby te wszystkie głosy to z zazdrości...?
Kieedyś, dawno temu, miałem okazję robić foty na Pierwszej Komunii. Miałem postawione 2 studyjne na maksymalnie rozłożonych w górę statywach, standardowe garnki, skierowane w sufit. Dawało super!
A jakbym miał z 5 spidlajtów i pockety, to też bym ci spokojnie kościół przyozdobił tak żeby było ładnie.
Mam nadzieje, że nikt z Was nie popsuł żadnego ślubu. Panowie specjaliści ;-)
No nie wiem ze 100% pewnością powiedzieć nie mogę, ale żadna para jeszcze nie powiedziała żeby była niezadowolona. A telefony z poleceń też są więc śmiem twierdzić, że nie
Zobaczymy jak to będzie. W studio jak się ma ekipę do ustawienia oświetlenia to może jakoś ujdzie.
Chociaż nie zdziwię się jak znajdą się takie kościoły co dla TV pozwolą porozstawiać X lamp z modyfikatorami.
Ale wtedy to tylko potwierdzi charakter całego przedsięwzięcia.
Zamieszczone przez namoamo
Wrzuciłem to jako zabawną ciekawostkę, związaną z fotografią ;-) Reakcja trochę mnie zszokowała, telewizja ogłupia, helooł! :rolleyes: i to kolejny program w tym schemacie. Będą łzy, wpadki i inne emocjogenne zagrywki :-)
Gloryfikacji fotografii ślubnej na tym forum ni jak nie umiem zrozumieć, lekko żenujące to jest :sad: Przeciętny człowiek nie wie co to kadr, jak zobaczy ładne kolory i ostry obrazek to już będzie zachwyt. Cała reszta to dorabiabnie ideologii.. A będzie sprzęt, będzie ekipa więc i zdjęcia wyjda znacznie ponad przeciętną.. [/ot]
To nie jest żadna gloryfikacja. Żenujące?
W branży IT obecnie jest przesyt informatyków. Ludzie którzy kończą lub w przeciągu kilku lat będą kończyć studia informatyczne może w większości nie znaleźć pracy. Kilka lat wstecz rozpoczął się ogromny boom który nadal trwa.
Odczuwają to też niektóre firmy z branży IT. Projektowanie stron itp. jest w tym momencie tak popularne, że może to zrobić dobrze student za przysłowiową stówkę. Kumpel jest na infie i teraz robi staż. Codziennie się nasłucha o "studencikach" co zabierają robotę profesjonalistą.
Rozumiem, że informatycy mogą narzekać a fotografowie nie?
To tylko taki przykład, który pewnie można mnożyć.
Nie mówię, że trzeba być fotografem z zawodu.
Ale jeżeli bierze się za coś pieniądze to żeby było to robione jednak na jakimś poziomie, większym niż może to zrobić gość weselny z lustrzanką...
Miałem w tym sezonie jedną parę która w sumie podziękowała mi za usługi.
Wybrali kogoś innego. Ok nie wnikam, mieli przecież prawo.
Po pół roku wrócili z płaczem i pytaniem czy z ich zdjęć da się coś wyciągnąć.
EXIF: 500D, KIT i lampa. Na płycie jakieś nie duże JPGi. Powiedziałem żeby się zwrócili do autora o RAWy to się zobaczy.
Jak się okazało te niewielkie JPGi to były pliki prosto z puchy.
Jak się ma pewnie z jedną kartę maks 2-4GB to trzeba sobie jakoś radzić nie?
Jedyne co mogłem "wyciągnąć" to zaoferować im plener.
No ale mądry polak po szkodzie.
Trochę mi żal, trochę nie.
Co ciekawe znajomi co prowadzą LAB mają rocznie takich przypadków kilka-kilkanaście (w sensie: A da się coś z tym zrobić?)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Co ciekawe znajomi co prowadzą LAB mają rocznie takich przypadków kilka-kilkanaście (w sensie: A da się coś z tym zrobić?)
Bo ludzie patrzą żeby było tanio. Nie oszukujmy się ale dzisiaj każdy może kupić lustrzankę i robić zdjęcia dlatego wiekszość myśli że dobre zdjęcia i tak nie powinny być drogie. Cóż, okazuje się jednak że za czyjeś umiejętności trzeba zapłacić. Drugą sprawą są też grona osób ktore patrzą na to jaki ma ktoś sprzęt (on ma super, na pewno zrobi dobre zdjęcia!) i niestety tak wychodzi. Czasem tem co ma aparat za 2tysięce zrobi lepsze zdjęcia niż ten co ma za 7...
2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem Galeria na CB Blog
...na 99,9% to będzie reżyserowane, będą światła, jak nie światła, to będzie jej gościu z blenda latał, co kamera programu skrzętnie pominie ;-)
Nie wyjdą jej zdjęcia, to się ujęcie powtórzy i młodzi będą 3 razy przysięgę składać :P
Jestem przekonana, że finalnie zdjęcia będą przyzwoite.
Tylko o ile taki taniec z gwiazdami to była żyła złota dla szkół tańca to coś takiego może być tylko żyłą złota dla sklepu nie dla idiotów ;-)
Widzisz a ja prosty facet akurat nie pomyślałem o reżyserowaniu całego wydarzenia
W takim przypadku zgadam się w 100%
Zamieszczone przez micles
Kieedyś, dawno temu, miałem okazję robić foty na Pierwszej Komunii. Miałem postawione 2 studyjne na maksymalnie rozłożonych w górę statywach, standardowe garnki, skierowane w sufit. Dawało super!
A jakbym miał z 5 spidlajtów i pockety, to też bym ci spokojnie kościół przyozdobił tak żeby było ładnie.
Cholera to fajnie miałeś Mi się jeszcze nie trafiło takie miejsce gdzie nie ostrzegaliby że lampa to twór szatana hehe
Bo ludzie patrzą żeby było tanio. Nie oszukujmy się ale dzisiaj każdy może kupić lustrzankę i robić zdjęcia dlatego wiekszość myśli że dobre zdjęcia i tak nie powinny być drogie. Cóż, okazuje się jednak że za czyjeś umiejętności trzeba zapłacić. Drugą sprawą są też grona osób ktore patrzą na to jaki ma ktoś sprzęt (on ma super, na pewno zrobi dobre zdjęcia!) i niestety tak wychodzi. Czasem tem co ma aparat za 2tysięce zrobi lepsze zdjęcia niż ten co ma za 7...
Opowiem wam o moim znajomym Historia prawdziwa chociaż pewnie wielu napisze że zmyślam
Chłopaka poznałem gdy dołączyłem do mojego lokalnego kółka fotograficznego
Miał wtedy nikona d90 z kitem. Zdjęć robić nie potrafił, ale miał zapał.
Sprzęt wkrótce zmienił na d300 i szklarnie lekko wymienił co by to lepszy obrazek niby miało dawać. Kupił między innymi N 70-200 2.8 VR.
Jako że pracował gdzieś w fabryce na taśmie to miał parcie na zarabianie tym sprzętem. No i na lans. No i na podryw "sarenek" jak to w jego slangu się określa dziewczyny. Bo przecież wiadomo że większy aparat z większym szkłem to jest już się PRO na dzielni
Po bodajże miesiącu posiadania tego d300 kupił d3 za 8 kpln - nie pytajcie o źródło nie wiem i nie chcę wiedzieć (było to już sporo czasu temu i d3 wtedy był topowym modelem nikona), 70-200 musiał sprzedać bo przecież d3 kosztuje a czymś focić trzeba więc został z 50/1.8 i to jest w chwili obecnej jego jedyne szkło do tego korpusu.
I teraz najlepsze, podczepił się gdzieś pod firmę filmująca śluby i robi zlecenia razem z ich kamerunem. Ma z tego 300 PLN od całego ślubu, ile bierze szef za pakiet foto wideo od PM nie wiem.
O obróbce zdjęć nie ma mowy, kiedyś pokazałem mu linka do tematu VanMurdera z tego forum o konwersji do BW w Lightroomie i to jedyne co potrafi.
Jest na forum user który go poznał, bo prowadził dla nas warsztaty modelkowe więc może się co nieco wypowiedzieć z innej perspektywy o tym człowieku.
Cholera to fajnie miałeś Mi się jeszcze nie trafiło takie miejsce gdzie nie ostrzegaliby że lampa to twór szatana hehe
Moje? Nieee. Panie, ja mam aparat tutaj. Widzi pan, żeby coś błyskało?
A tak na serio, to w tej mieścinie co robiłem są 2 większe, poważające się zakłady foto no i proboszcz nie ma za dużego wyboru, a jak pan fotograf mówi, że muszą być, to muszą. Być może kilka lat temu, jak ten mój znajomy, któremu pomagałem zaczynał współpracę z proboszczem, pokazał mu jak wygląda fota z i bez
Komentarz