X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Picia
    Początki nałogu
    • 2006
    • 337

Oszust!!!!!

02.02.2012 zgłosił się do mnie użytkownik, ktory zaoferował mi Canona 1D. Dogadaliśmy się co do ceny, widziałem stan aparatu, przelałem pieniądze i od tego czasu nie ma kontaktu z kolesiem! Jego mail to [wycięte] Dane które podał do przelewu to:

[wycięte]

Jeżeli ktoś też sie naciął na tego oszusta prosze o kontakt! Na innym forum też jedna osoba została oszukana na 700zł!!!!
    Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

• Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Przenoszę do pralni.

Ponadto usunąłem dane osobowe. Jeżeli to jest użytkownik C-B, podaj jego nick. Wystarczy.
    Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• tormentor
      Bywalec
      • 2007
      • 218

Do mnie też się odzywała jedna podejrzana osoba - mail g*******[email protected] (sam zagwiazdkowałem). Odpowiedział na moje ogłoszenie kupna obiektywu Sigma 15/2.8. Poprosiłem o sample na konkretnych przysłonach, a dostałem różne sample z totalnie różnymi EXIFami (różni fotografowie i aparaty).
      FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
      Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
      "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

• Picia
        Początki nałogu
        • 2006
        • 337

Nie podał swojego loginu z forum, tylko powołał się, ze jest użytkownikiem. Prosze opublikować maila! Jak można kryć oszysta? [email protected].
        Mi przesłał zdjęcia aparatu i wszystko wyglądało ok.

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Skąd jest ten user? Forum można przeszukać po nicku albo IP - jakieś maile Ci wysyłał? Sprawdz z jakiego IP.

Skrzynkę mailową na O2 może otworzyć każdy .
          Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• najeli
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 992

www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
            C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• amroz
              Uzależniony
              • 2006
              • 772

Nie chcę nikogo dołować ale powiedzcie mi jak można w ten sposób komuś kasę wysyłać?
              Życzę powodzenia w odzyskaniu pieniędzy. Jak koleś będzie głupi to prędzej czy później ktoś go złapie.

Komentarz

• Picia
                Początki nałogu
                • 2006
                • 337

Podał sie za użytkownika, nie podał swojego nicku. Wiele moich bledów jednak nie spodziewałem sie takiego obrotu sytuacji. Tak mam maile od niego. W jaki sposób moge sprawdzić adres IP?

Komentarz

• allxages
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2549

Sam to właściwie w żaden. Policja może sprawdzić w o2.pl.

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Zamieszczone przez Picia
                    Jak można kryć oszysta?.
                    Po prostu jako moderator musze sie lic zyc z tym, ze zdarza sie, ze ludzie czasem potrafia innych obrzucac blotem.

Komentarz

• jacek_73
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2587

Zamieszczone przez Picia
                      Podał sie za użytkownika, nie podał swojego nicku. Wiele moich bledów jednak nie spodziewałem sie takiego obrotu sytuacji. Tak mam maile od niego. W jaki sposób moge sprawdzić adres IP?
                      Skoro odpowiedział na Twoje ogłoszenie z giełdy, to musi być zarejestrowanym userem CBinfo
                      Jestę fotografę
                      miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• allxages
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2549

Tak swoją drogą. Nigdy nie kumałem tego działu Kupię. To jest właśnie dział idealny dla oszustów. Przecież jak ktoś chce sprzedać jakiś sprzęt to wrzuci go do działu Sprzedam.

Komentarz

• czornyj
                          Zasłużeni
                          • 2006
                          • 2626

Najprawdopodobniej ta sama marnacja tkanki ludzkiej grasuje na forum Nikoniarzy. Odpowiada na wszelkie możliwe ogłoszenia w dziale "Kupię" oferując wszelkie możliwe cudeńka fotograficzne w wyjątkowo atrakcyjnych cenach, zdjęcia rąbał pierwsze-lepsze z allegro i ebaya:

Był też problem z wyłudzaniem skanu dowodu osobistego, dzięki któremu oszust zakładał konta na dane ofiary, które służyły podczas wyłudzania kasy.

Zachowajcie szczególną ostrożność, nie dajcie się wyrąbać na kasę!!!, Nie wysyłajcie skanów dokumentów, nie odpowiadajcie na atrakcyjne oferty, które są choć w najmniejszym stopniu podejrzane. Szwindle tego typu ostatnio mocno się nasiliły, sqvie bezkarnie żerują na wszelkich możliwych forach, portalach aukcyjnych i gdzie tylko się da (powtarzają się te same adresy e-mail itd.).
                          Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
                          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• kuzi4
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 411

To nie ten sam koleś? Nawet na forum wędliniarskim robił przekręty...
                            WWW.RSMP.PL
                            http://maciejko.net/cbsearch/ - przeszukaj CB
                            WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
                            www.rallynews.pl

Komentarz

• thedoc
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 328

Picia - zgłoś to na POLICJĘ, nie ma na co czekać. Muszę powiedzieć, że sam jestem ofiarą przekrętu na kwotę 500zł :/ (ebay.de) trudno to przełknąć ale prawda jest taka, że sami jesteśmy ofiarami własnej naiwności do granic możliwości.

Komentarz

Pracuję...