X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Kłamstwo TVP dot. Cyfrowej Telewizji Naziemnej?

Witam! W ostatnim wydaniu "Wiadomości" w Programie 1 TVP, w materiale poświęconym cyfrowej telewizji naziemnej (DVB-T) pojawiły się NIEPRAWDZIWE informacje wypo...

I mnie to dotknęło, bo moja ciotka roztrzęsiona pyta się co ma zrobić, bo nie będzie mogła obierać TV. Ale robią ludziom wodę z mózgu :rolleyes: - szczególnie starszym. U mnie cyfrowa naziemna odbiera bezproblemowo na starej zardzewiałej antenie siatkowej :cool:.
    Strach pomyśleć co się będzie działo jak wyłączą nadajniki analogowe, a to już wcale nie tak odległa perspektywa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Strach pomyśleć co się będzie działo jak wyłączą nadajniki analogowe, a to już wcale nie tak odległa perspektywa.
    Proponuję zajrzeć do wątku nt temat na Nikoniarzach. Jest b. ciekawy post, że nie do końca to jest kłamstwo.
    the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

Zamieszczone przez gietrzy
      Proponuję zajrzeć do wątku nt temat na Nikoniarzach. Jest b. ciekawy post, że nie do końca to jest kłamstwo.
      Być może, że to nie jest kłamstwo - dlatego dałem "?". Bardziej pewnie pasuje tu stwierdzenie - zbyt duże uogólnienie na podstawie którego ludzie mogą być narażeni na niepotrzebne wydatki :cool:.
      Co zresztą znalazło odzwierciedlenie w tym że wiadomości TVP nadały w następny dzień sprostowanie.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• kristek
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 39

Bez żadnych problemów odbieram dwa MUXy ze starych analogowych anten. Jedna na dość nowym TV, druga podpięta przez dekoder do starego soniaka. Dodam, że jak ktoś ma nadajnik "pod nosem" to i na kawałku kabla obejrzy.
        :grin:EOS30, 40D, T28-75/2.8, T70-300VC, C20-35/3,5-4,5:grin:

Komentarz

• shutter
          Bywalec
          • 2007
          • 123

Wprowadzenie DVB-T to przysłowiowy młyn na wodę dla wszelakiej maści naciągaczy czy błyskotliwych "szpeców" marketingu. Praktycznie każda poprawnie działająca obecnie instalacja antenowa będzie odbierać transmisję cyfrową. Ale dopóki nie będzie kampanii informacyjnej z prawdziwego zdarzenia, ludzie nieobeznani z kwestiami technicznymi nadal będą padać łupem oszustów. Jak dla mnie obecna kampania bardziej służy właśnie tej "ciemnej stronie" biznesu antenowego, wywołując panikę, że jutro nie będzie teleranka. Ale żeby dokładnie wyjaśnić co i jak, to już nie łaska. I jak długo będzie się utrzymywać taki stan niewiedzy technicznej, tak długo ludzie będą kupować nowe superaśne anteny, hiper-turbo wzmacniacze, cyfrowe kable i wtyki, wszystko z napisem DVB-T, nie mając świadomości, że to taki sam sprzęt jaki mieli dotychczas, różniący się jedynie ów magicznym akronimem-wytrychem.
          Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Komentarz

• Sergiusz
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2708

A można tą antenę jakoś tak podgiąć aby nie działało? Chętnie bym to w domu zastosował.
            Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• kristek
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 39

Utnij lub zewrzyj kabel, powinno "pomóc"
              :grin:EOS30, 40D, T28-75/2.8, T70-300VC, C20-35/3,5-4,5:grin:

Komentarz

• jacek_73
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2587

Lepiej przegryźć przewód albo roztrzaskać telewizornie kamieniem do ogórków
                Jestę fotografę
                miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• andre1978
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 74

Dziennikarz z pewnością otrzymał stosowną premię od producentów anten za ten komunikat. Pomyślcie tak, nakazano mu tak powiedzieć, bo przecież taka antena kosztuje około 100zł, przypuśćmy sprzedane zostanie milion anten a jaki zysk dla Państwa z podatku VAT.
                  Tak naprawdę my odbieramy MUX2 na na zwykłym drucie wystawionym przez okno.
                  Ostatnio edytowany przez andre1978; 37815.
                  |6D|60D|S 14 2.8|S A35 1.4|C70-200 L4|C50 1.8|C85 1.8|430EX|
                  andrzeswierc.pl

Komentarz

• Bahrd
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 3053

Zamieszczone przez jacek_73
                    Lepiej przegryźć przewód
                    Można przy tym akcie desperacji na próżno plombę stracić - bo jak pisze kolega:
                    Zamieszczone przez kristek
                    Dodam, że jak ktoś ma nadajnik "pod nosem" to i na kawałku kabla obejrzy.
                    EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• jacek_73
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2587

Sergiusz to już duży chłopiec jest...na pewno sobie jakoś poradzi :-)
                      Jestę fotografę
                      miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Sergiusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2708

Znalazłem prostsze rozwiązanie i bezpieczne. Dolałem trochę słodkiej kawy z mlekiem do pilota.
                        Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Bahrd
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 3053

Zamieszczone przez jacek_73
                          Sergiusz to już duży chłopiec jest...na pewno sobie jakoś poradzi :-)
                          Zamieszczone przez Sergiusz
                          Znalazłem prostsze rozwiązanie i bezpieczne. Dolałem trochę słodkiej kawy z mlekiem do pilota.
                          Miałeś rację Jacku - widać, że doświadczenie, to coś czego inaczej niż z wiekiem nie da się zdobyć... :grin:

Komentarz

• Tornvald
                            Bywalec
                            • 2012
                            • 209

Hmmm...mnie sie wydaje,ze ktos wiekowy powinien wiedziec,ze kiedys TV pilotow nie mialy i tez dzialaly ;]

Komentarz

• Bahrd
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 3053

Zamieszczone przez Tornvald
                              Hmmm...mnie sie wydaje,ze ktos wiekowy powinien wiedziec,ze kiedys TV pilotow nie mialy i tez dzialaly ;]
                              Tak, ale (tu znów posłużę się Markiem Hłasko): "myślałem ja idiota; nie przewidziałem atrofii."

Komentarz

Pracuję...