X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    PREMIUM member
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez slocum
    Pewny jesteś ? Zakładając 4,5% inflację to oprocentowanie pozwoli jedynie na zachowanie siły nabywczej pieniądza a nie jego pomnażanie. Dodatkowo zakładając że będziesz żył jeszcze 15 lat po przejściu na emeryturę to dostaniesz ok 2000PLN. A więc kokosów nie będzie.
    To proste. Procent równoważy inflację a odkładasz 3 razy dłużej niż później pobierasz. Poza tym, przy tak długiej lokacie i niemożliwości jej zerwania przed emeryturą, banki rzuciłyby się z propozycjami o znacznie większym oprocentowaniu.

Zamieszczone przez Merde
    Oczywiście, ale wina systemu jest bezsprzeczna. US nie obchodzi, że faktura nie została zapłacona. Faktura wystawiona = VAT i podatek "dochodowy" (bo gdzie tu dochód?) się należy, a firma niech się przewraca - urzędnika to tyle obchodzi, co zeszłoroczny śnieg...
    Podobno są pomysły, żeby podwyższyć próg od którego przechodzi się na pełną księgowość i co za tym idzie związane z tym obowiązki płacenia o których piszesz będą obowiązywać mniejszą grupę podatników. Czyli możliwe że absurdalne przepisy będą uderzać w trochę mniejsze grono przedsiębiorców. Chociaż tyle :-)
    Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
    Digart

Komentarz

• slocum
      Bywalec
      • 2011
      • 114

Zamieszczone przez MMM
      To proste. Procent równoważy inflację a odkładasz 3 razy dłużej niż później pobierasz. Poza tym, przy tak długiej lokacie i niemożliwości jej zerwania przed emeryturą, banki rzuciłyby się z propozycjami o znacznie większym oprocentowaniu.
      Napisałeś dokładnie to co ja tyle że nie ustosunkowałeś się do moich wniosków które w mojej ocenie przekreślają takie podejście do sprawy. Po pierwsze emerytura z "3 krotności składek" nie będzie żadnym kokosem, po drugie problem pojawi się w momencie kiedy pożyjesz dłużej niż zakładane 15 lat. Co wtedy zrobisz ? Kto ci dołoży ? Ubezpieczenie działa w ten sposób że ubezpieczyciel wypłaca z kasy tego komu zmarło się po 10 latach. Indywidualne konta tak nie działają....

Rozszerzając dyskusję można by zastanawiać się nad obowiązkiem takich ubezpieczeń. Bo po co Ty jako przedsiębiorca masz dziś odkładać kasę na emeryturę na wspomniany 4,5% ? skoro możesz zainwestować w swoją firmę i wciągnąć np 15 % ?

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        PREMIUM member
        • 2006
        • 4250

Rozszerzając dyskusję można by zastanawiać się nad obowiązkiem takich ubezpieczeń. Bo po co Ty jako przedsiębiorca masz dziś odkładać kasę na emeryturę na wspomniany 4,5% ? skoro możesz zainwestować w swoją firmę i wciągnąć np 15 % ?
        Emerytura z założenia ma być pewna, a inwestowanie w firmę wiąże się z ryzykiem.
        Przy obecnym stanie ZUSu muszę płacić składkę która da mi jedynie śmieciową emeryturę więc jeszcze dodatkowo muszę ładować kasę w inne fundusze albo zgromadzić do emerytury jakiś majątek, albo zrobić sobie gromadkę dzieci, które być może jak będą miały ochotę to mnie utrzymają.
        Państwo mi tego nie zapewni mimo płacenia przez całe życie składek.
        Digart

Komentarz

• slocum
          Bywalec
          • 2011
          • 114

Zamieszczone przez MMM
          Emerytura z założenia ma być pewna, a inwestowanie w firmę wiąże się z ryzykiem.
          Przy obecnym stanie ZUSu muszę płacić składkę która da mi jedynie śmieciową emeryturę więc jeszcze dodatkowo muszę ładować kasę w inne fundusze albo zgromadzić do emerytury jakiś majątek, albo zrobić sobie gromadkę dzieci, które być może jak będą miały ochotę to mnie utrzymają.
          Państwo mi tego nie zapewni mimo płacenia przez całe życie składek.
          Dziwny temat na forum fotograficzne....ale uporczywie wracam do swojego pytania co jeśli pożyjesz dłużej jak 15 lat ? przy Twojej propozycji konta indywidualnego masz ten sam problem, aby zapewnić kasę w końcowych latach musisz mieć coś innego niż konto indywidualne. No chyba że po cichu postulujesz eutanazje w pakiecie.

Poza tym nie byłbym taki pewny że banki rzucą się na takie lokaty, a już na pewno nie mam mowy o stałym procencie. O podaży i popycie pieniądza na pewno słyszałeś...a 45 lat to kupa czasu i duże ryzyko...

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            PREMIUM member
            • 2006
            • 4250

ale uporczywie wracam do swojego pytania co jeśli pożyjesz dłużej jak 15 lat ? przy Twojej propozycji konta indywidualnego masz ten sam problem, aby zapewnić kasę w końcowych latach musisz mieć coś innego niż konto indywidualne.
            Nawet zakładając wypłacanie przez 22,5 roku zamiast 15 lat, to i tak będzie dwa razy większa emerytura niż w ZUS.
            Digart

Komentarz

• Sergiusz
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2708

Podatek Vat można chyba płacić co trzy miesiące. Koszt ZUS to tylko część kosztów pracy. Zanim zatrudnisz pracownika trzeba zrobić mu badania lekarskie i kurs BHP na „dzień dobry” kilkaset złotych w plecy. Do tego papierologia podań o urlop, list płac i podpisów ktoś musi tego pilnować a to kosztuje. Do tego triumfalnie ogłaszane ułatwienia, które są nagłaśniane w mediach a ostatecznie nie wchodzą w życie i pozostają zwykłymi kłamstwami. Na przykład ułatwienia przy zakładaniu działalności gospodarczej przez internet.
              Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                PREMIUM member
                • 2006
                • 4250

Zamieszczone przez Sergiusz
                Na przykład ułatwienia przy zakładaniu działalności gospodarczej przez internet.
                To jest najlepsza propagandowa ściema ostatnich lat . Wiadomo że im mniej formalności przy zakładaniu firmy tym lepiej, ale nawet duża biurokracja nikogo nie zniechęci do zakładania firmy jeśli ma w perspektywie zyski. Problemy to zaczynają się później i z punktu widzenia przedsiębiorcy to jest znacznie bardziej uciążliwe jak co miesiąc jakieś papiery musi produkować i płacić różne socjale.
                A już najbardziej absurdalny obowiązek to płacenie ZUS nawet jak nie ma się żadnych dochodów albo bardzo małe. Współczuję tym, co przy przychodach rzędu 1500zł miesięcznie muszą zapłacić ZUS+NFZ i zostaje im 500zł z firmy. I wtedy zaczyna się kombinowanie - a może lepiej na czarno? a może ukrywać dochody? A kończy się najczęściej likwidacją firmy po 2 - 2,5 latach kiedy skończy się mała składka ZUS. I co na tym państwo zyskuje? Kolejnego bezrobotnego, który za 1500zł mógłby wyżyć, ale za 500zł to już się nie da.
                Digart

Komentarz

• Sergiusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2708

Pamiętam jak była kiedyś firma był to chyba przedstawiciel Mamya , który działał jak biuro podróży. Zbierał chętnych na zakupy wsadzał w mikrobus i zawoził do hurtowni w Szwajcarii. Rzemieślnicy głównie kupujący ten sprzęt byli w większości na karcie i odliczenie Vat mieli gdzieś. Firma zupełnie legalnie funkcjonowała przez wiele lat.
                  Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• loco1
                    • 2012
                    • 3

Zamieszczone przez Cień
                    Szczerze? Bardzo dobrze, że ludzie nie płacą tym złodziejom z US. Skończyłem studia i od roku nie mogę znaleźć pracy.(ciach!)
                    Szczerze? Twoje studia byłi finansowane podatków, podobnie jak większość świadczeń w tym kraju socjalnych. To ze nie możesz znaleźć przcy jest wynikiem tego, że pracodawcy cięzko jest zatrudniać pracownika (czasem uczciwie) by jego przedsiębiorstwo wogóle miało rację bytu w sytuacji gdy łoją z niegop podatki o tyle większe by pokryć straty wynikające z szarej strefy. Zrozum, ze to kółko zamknięte. Cwaniki robiące wałki na VAT to zwyczajni złodzieje. Wystarczy wpisać w googlarkę nazwy co poniektórych by poczytać takie kwiatki:

wszyscye wiedzą ale i tak kupują bo tanio. Sami siebie okradacie i robicie bohaterów z tych co mają najtaniej chociaż wiadomo, że to złodziej. Szara strefa istnieje wszędzie, w USA nawet jest zalegalizowana co gwarantuje chociażby support. W polsce to ciągle kupowanie jak u cinkciaża, po partyzancku byle okazyjnie. A smarowanie peanów na tym forum na temat jaki to złodziej jest uczciwy to jakieś kuriozum, bardzo dobrze, że ktoś napisał to jasno i wyraźnie.

Komentarz

• becekpl
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 4304

i pozamiatane
                      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Goomis
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1893

No bardzo ciekawy i bzdurny artykuł...
                        Ciekawe jak to jest, że kupuje w hurtowni bez VATu? To, że się coś kupuje w hurtowni nie oznacza, że płaci się tam "przy kasie" cenę netto (chyba, że na firmę, ale nie na handel tylko wciąga się sprzęt w ewidencję to sobie wtedy VAT można odliczyć, ale i tak trzeba go zapłacić kupując sprzęt). Z tego co widzę to strona to jakiś studencki blog. Doprawdy zabawne są te bzdury tam wypisane. Wyliczenia pewnie robił student z tak egzotycznych kierunków jak np. filozofia, czy inne "znawsto" lub też "logia" co z ekonomii wie tyle, że 0,5 litra w żabce na dole kosztuje 18zł i z kasy od rodziców może sobie pozwolić na maksymalnie 10takich w miesiącu
                        Albo jeszcze obstawiam skrzywdzoną konkurencję co nie ma obrotu przez własną pazerność i windowanie i tak wysokich cen w górę
                        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• eclipse
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 119

Zamieszczone przez Goomis
                          Ciekawe jak to jest, że kupuje w hurtowni bez VATu?
                          Na tym właśnie polega wymiana wewnątrzwspólnotowa, że dwaj podatnicy VAT-UE nie naliczają sobie tego podatku, zatem TY bedąc zarejestrownym podatnikiem VAT-UE kupujesz u Niemca taniej o jego nienaliczony vat, a w Polsce sprzedajesz według prawa krajowego, czyli jak jestes vatowcem to z naszym polskim vatem.
                          Ostatnio edytowany przez eclipse; 10259.
                          5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Komentarz

• Darx
                            Uzależniony
                            • 2011
                            • 725

Zamieszczone przez loco1
                            Szczerze? Twoje studia byłi finansowane podatków,
                            Ciekawi mnie jaki argument wymyślisz przeciwko osobom, które studiowała zaocznie?

To ze nie możesz znaleźć przcy jest wynikiem tego, że pracodawcy cięzko jest zatrudniać pracownika (czasem uczciwie) by jego przedsiębiorstwo wogóle miało rację bytu w sytuacji gdy łoją z niegop podatki o tyle większe by pokryć straty wynikające z szarej strefy.
                            Pomijając fakt, że ten pracodawca, co tydzień wyjeżdża na urlop, w garażu ma 3 wypasione limuzyny, a w pracy go nie widać.

ten argument ma tyle racji bytu ile wnioski wyciągane przez kolegę becek.pl

Jeden post, utworzony przez nieznanego studenta, w dodatku w 2012, w czerwcu. Zero odpowiedzi, zero komentarzy. Już mogłeś się posilić i poszukać artykułu ze strony jakieś gazety.

Aha, kolego becek.pl ja płace podatki, ale proszę cię nie odnos się do mnie. Nie życzę sobie i nie mam zamiaru prowadzić z tobą dalszej dyskusji.

Sent from my iPad using Tapatalk HD
                            Ostatnio edytowany przez Darx; 41217.
                            |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

• Goomis
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1893

Zamieszczone przez eclipse
                              Na tym właśnie polega wymiana wewnątrzwspólnotowa, że dwaj podatnicy VAT-UE nie naliczają sobie tego podatku, zatem TY bedąc zarejestrownym podatnikiem VAT-UE kupujesz u Niemca taniej o jego nienaliczony vat, a w Polsce sprzedajesz według prawa krajowego, czyli jak jestes vatowcem to z naszym polskim vatem.
                              Nie wydaje mi się żaby to działało w ten sposób. Raczej jak rejestrujesz tu sprzęt do sprzedaży to najpierw sam płacisz VAT, który potem "zwraca Ci kupujący". No albo ten VAT musisz zwrócić jak sprzęt sprzedasz. No bo jak by było jak piszesz to nawet sprzedając legalnie w kraju byłbyś te 23% do przodu. Różnica tylko pewnie jest taka, że nie płacisz VATu u Niemca tylko tu w kraju, a w którym momencie to nie wiem, ale na pewno zapłacić go musisz. (a nie, że Ty w hurtowni nie płacisz a kupujący Tobie w sklepie płaci).
                              No ale to i tak Sprzedaż jest w hurtowni rejestrowana na Ciebie i Twoje dane i te dokumenty gdzieś są. Ślad jest. Chyba byłoby lekko głupie kupować towar bez VATu w Niemczech ale podając swoje dane i potem tego nie rejestrować w kraju. Wystarczy jedna kontrola i leżysz i kwiczysz, co nie?
                              5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• MMM
                                Pełne uzależnienie
                                PREMIUM member
                                • 2006
                                • 4250

Ostro się zrobiło
                                Co prawda bywalcy forum od dawna wiedzieli o kogo chodziło, ale teraz jest to podane na tacy.

Zamieszczone przez wawo
                                Czy UKS ma aż takie trudności z namierzeniem takich lewych handlarzy, nie płacących VAT, podatku dochodowego, uderzających w legalnie prowadzone biznesy?
                                Odnoszą wrażenie, że ten wątek to wyraz bezsilności autora wobec nieuczciwej konkurencji.

UKS chyba ma trudności, skoro autor wątku nie znajduje innej drogi działania jak publiczne piętnowanie takich zachowań. To jeszcze jeden pokaz jak nasze państwo te zebrane podatki wydaje, skoro UKS jest taki nieskuteczny.
                                Digart

Komentarz

Pracuję...