Tu byłbym bardzo ostrożny ze stwierdzeniami kto od kogo się odwrócił. M&J to była dość dziwna firma. Zastanawiam się czy jeśli firma jest międzynarodowa to ma obowiązek brać z naszej dystrybucji? Kiedyś jak chciałem kupić lustrzankę Canona to ówczesny przedstawiciel zaproponował mi super cenę. Tyle, że FJ zaproponował o ponad 1000zł taniej a było to wtedy plus minus 40% aparatu. Nie tak dawno miałem podobną przygodę z inną marką.
X
-
-
Czy z PL, DE czy z innego kraju UE nie ma to znaczenia poniewaz i tak dostajesz gwarancje EWS, honorowaną w każdym serwisie Canona na terenie Unii. Co innego kiedy kupujesz sprzęt przeznaczony na rynek USA lub azjatycki, wtedy nie masz gwarancji i pozostaje Ci reklamowac u sprzedawcy. Canon Europa blokuje import równoległy z rynków azjatyckich czy ze stanów, a wszystko dla "dobra konsumenta". Choć tak naprawdę to nas europejczyków kroją jak mogą bo wiadomo, że tam jest sprzęt dużo tańszy.
Sent from my iPhone using TapatalkKomentarz
-
Tak z tą gwarancją europejską to wiem że tak jest. Tylko jak to wytłumaczysz że na allegro jest kilku sprzedawców i nawet sklep fotostrada, który sprzedaje sprzęt canona z 2 letnią gwarancją i pisze że rok w polskim serwisie a 2 rok w niemczech. Skoro jesteśmy w UE to powinna u nas również obowiązywać 2 letnia gwarancja a nie rok przecież to logiczne. Dziwna zagrywka ze strony canon polska że u nas jest inaczej. Jeśli kupie coś właśnie w ten sposób z 2 letnią gwarancją poprzez sprzedawce bądz przywioze z niemiec to po roku żytnia mi nie naprawi tego w ramach gwarancji bo u nas jest tylko rok gwarancji tak z tego wynika że nie honorują powyżej roku z innych dystrybucji. Zawsze kupuje w sklepach od prodealerów np i jest wtedy rok gwarancji a 2 lata wiadomo że byłoby super. Może to ktoś wytłumaczyć dlaczego u nas jest inaczej niż wszędzie. Polska wiadomo że zawsze jest poszkodowana ze wszystkim i na każdym kroku jest inaczej niż wszędzie ale skoro gwarancja unijna to należy jej przestrzegaćOstatnio edytowany przez pawelo1; 45437.Komentarz
-
Z punktu widzenia nabywcy jest to informacja bez znaczenia, bo warunki gwarancji te same. Ale istotnie, jeśli sprzedawca mówi klientowi to co che usłyszeć, tylko po to by sprzedać to można się po nim spodziwać że informację naprawdę istotną też sfałszuje lub zatai.
Nie badałem dogłębnie tematu, pamiętam tylko że zamówiłem wówczas u nich jakieś drobne akcesoria i po dwóch miesiącach czekania musiałem zrezygnować. Jakiś czas potem ich wrocławskie sklepy zmieniły barwy z czerwonych na żółte a sprzedawany przez siebie sprzęt Canona zaczęli sami importować do Polski.
Popatrz na stanowisko serwisu w tej sprawieTak z tą gwarancją europejską to wiem że tak jest. Tylko jak to wytłumaczysz że na allegro jest kilku sprzedawców i nawet sklep fotostrada, który sprzedaje sprzęt canona z 2 letnią gwarancją i pisze że rok w polskim serwisie a 2 rok w niemczech. Skoro jesteśmy w UE to powinna u nas również obowiązywać 2 letnia gwarancja a nie rok przecież to logiczne.
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=153
Gdyby była jakaś "ekstra" gwarancja od niemieckiego Canona to CSI też by ją honorowało
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=145
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
no tak pisze w gwarancji europejskiej, które posiadam że rok od daty zakupu. Myślałem że w niemczech jest inaczej właśnie te 2 lata no to teraz wszystko jasne. Skoro jesteśmy w UE a Niemcy też są i byłoby inaczej to nie byłoby to sprawiedliwe. To jest dziwne że niektóre sklepy tak robią że piszą 2 lata skoro to jest nieprawdą nawet z innej dystrybucji jak sprowadzają. Dobrze wiedzieć, że jest zawsze rok ze względu na dystrybucje. To w takim razie takie sklepy kłamią jak podają 2 lata gwarancji tym bardziej że rok w PL a 2 rok w DE skoro gwarancja europejska to obowiązuje wszędzie w krajach unii tak samo rok i nic więcej. Dzięki MacGyverOstatnio edytowany przez pawelo1; 45437.Komentarz
-
-
gdzie Ci tak pisze bo ja widze co innego. Czytaj dokładniej to co serwis odpisał w tym linku którego podał MacGyver http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=153 pisze jasno "Gwarancja na sprzęt Canona to 12 miesięcy od daty zakupu. Jeśli sprzedawca podaje, że na sprzęt udziela 2 lata gwarancji to jest to nic innego jak niezgodność towaru z umową a nie gwarancja." Jakby była gwarancja 2 lata to tak sprzęt wtedy będzie naprawiany bezpłatnie przez ten okres ale nie inaczej logiczne. Skoro serwis tak mówi to tak jest i to jest niezgodne już z ich gwarancją tym bardziej europejską w której pisze że rokOstatnio edytowany przez pawelo1; 45437.Komentarz
-
Ale gwarancja nie jest obowiązkową usługą, tylko takim bonusem od producenta/dystrybutora i to ten podmiot ustala jej warunki, a nie polski lub europejski ustawodawca. Jak polski Canon chce gonić sprzęt z gwarancją 12-miesięczną to jego sprawa. Zawsze masz odpowiedzialność za zgodność z umową, o ile oczywiście kupujesz w ramach sprzedaży konsumenckiej.gdzie Ci tak pisze bo ja widze co innego. Czytaj dokładniej to co serwis odpisał w tym linku którego podał MacGyver http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=153 pisze jasno "Gwarancja na sprzęt Canona to 12 miesięcy od daty zakupu. Jeśli sprzedawca podaje, że na sprzęt udziela 2 lata gwarancji to jest to nic innego jak niezgodność towaru z umową a nie gwarancja." Jakby była gwarancja 2 lata to tak sprzęt wtedy będzie naprawiany bezpłatnie przez ten okres ale nie inaczej logiczne. Skoro serwis tak mówi to tak jest i to jest niezgodne już z ich gwarancją tym bardziej europejską w której pisze że rokKomentarz
-
Sklep lub dystrybutor hurtowy może zawsze udzielić swojej, dodatkowe, gwarancji, na własne ryzyko. Ba, jest to coraz częściej praktykowane, tyle że za dopłata.
W takiej jednak sytuacji ta dodatkowa gwarancja wymaga osobnego dokumentu, w którym wpisany będzie inny niż Canon gwarant. No i zrealizować ją będzie można tylko za pośrednictwem podmiotu, który jej udzielił.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
tak to jest oczywiste i zrozumiałe o czym piszesz. Każdy producent ustala swoje zasady jak i czas gwarancji. Mnie chodziło o to że nieuczciwi sprzedawcy piszą o 2 letniej gwarancji i to właśnie z niemieckiej dystrybucji a tak nie jest skoro wyraźnie producent podaje, że jest roczna gwarancja o czym pisze w karcie gwarancyjnej na wszystkie kraje europejskie i to samo serwis podaje i się zgadza. Klient kupi u takiego sprzedawcy coś się stanie, zaniesie po roku do naprawy bo będzie myślał że za darmo serwis naprawi a tu niestety serwis powie że naprawa płatna bo rok minął. Tak są gwarancje że można rozszerzyć o kilka lat do 5 chyba ale raczej nie warto tyle dopłacać do tego i zależne to jest od kwoty sprzętu.Ostatnio edytowany przez pawelo1; 45437.Komentarz
-
Jak kupi taki sprzęt taniej, to jest to *w jakiś sposób* wytłumaczalne. Mam na myśli to, że w dzisiejszych czasach można w łatwy sposób sprawdzić w sieci ile faktycznie jest warty sprzęt pochodzący najprawdopodobniej z oficjalnej dystrybucji (skąpiec, ceneo dają całkiem sensowny przegląd ofert w sklepach). Porównując wyniki wyszukiwania z cenami okazyjnymi można szybko zauważyć czy oferta 10 czy 20% tańsza niemiło pachnie. W tym miejscu samemu należy ocenić czy przyjmujemy ryzyko (problemy z gwarancją w kraju, potencjalne problemy ze skarboną i innymi instytucjami), czy płacimy normalną cenę w innym sklepie.tak to jest oczywiste i zrozumiałe o czym piszesz. Każdy producent ustala swoje zasady jak i czas gwarancji. Mnie chodziło o to że nieuczciwi sprzedawcy piszą o 2 letniej gwarancji i to właśnie z niemieckiej dystrybucji a tak nie jest skoro wyraźnie producent podaje, że jest roczna gwarancja o czym pisze w karcie gwarancyjnej na wszystkie kraje europejskie i to samo serwis podaje i się zgadza. Klient kupi u takiego sprzedawcy coś się stanie, zaniesie po roku do naprawy bo będzie myślał że za darmo serwis naprawi a tu niestety serwis powie że naprawa płatna bo rok minął.Komentarz
-
Sklep lub dystrybutor hurtowy może zawsze udzielić swojej, dodatkowe, gwarancji, na własne ryzyko. Ba, jest to coraz częściej praktykowane, tyle że za dopłata.
W takiej jednak sytuacji ta dodatkowa gwarancja wymaga osobnego dokumentu, w którym wpisany będzie inny niż Canon gwarant. No i zrealizować ją będzie można tylko za pośrednictwem podmiotu, który jej udzielił.
o tym co piszesz to tak robi chyba fotogandini a sklep fotostrada też ma aukcje z 2 letnią gwarancją. To u fotogandini pisze 2 lata gdzie rok w PL a 2 rok w DE za jego pośrednictwem, ale tylko przy obiektywach tak pisze, a już jak body np. canon 5DIII to mowy nie ma o tych rozdzielonych gwarancjach tylko że gwarancja 24 miesiące no i body z menu polskimKomentarz
-
Nazwijmy rzeczy po imieniu, to jest zwykłe oszustwo. Niestety trzeba się pogodzić z tym że część "wirtualnych" sprzedawców sprzętu foto ma mentalność handlarzy lewizny z giełdy samochodowej.
Do tego dochodzi globalność, dana nam przez internet i swoboda działalności gospodarczej, które jak nie niemal wszystko na tym świecie, mają dwie strony. Gdy sprzęt foto zrobił się chodliwy zaczęli nim handlować również ludzie, którzy z ledwością odróżniają obiektyw od lornetki.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
Nie pamiętam już, kto mi to tłumaczył, bodaj berliński serwis, ale w Niemczech też jest rok gwarancji. Drugi rok to odpowiedzialność konsumencka sklepów, z tym że jest taki układ, że serwisy niejako z urzędu przyjmują dwuletni sprzęt do naprawy, z pominięciem konieczności pośrednictwa sprzedawcy. Oczywiście jeśli jest on z niemieckiej dystrybucji.Body, stałki, zoomikKomentarz
-
Dodam jeszcze, że bez problemu serwisowałem w DE właśnie niemal dwuletni sprzęt z ichniejszej dystrybucji. Oczywiście za darmoBody, stałki, zoomikKomentarz
Komentarz