Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
PS. Rozpisałam moje pytanie gdzieśtam przed Akustykiem (którego nota bene popieram na całej linii oporu przeciwko programom katalogującym zawartość inaczej niż po tym jak ją na dysk wrzuciłam ;-)) i mnie olali :P
To jak Pani wrzuci będzie niezmienne. Kwestia wyświetlania owej zawartości. Można sobie korzystać z drzewa katalogowego, wszak jest masa odtwarzaczy działające w ten sposób. Przyzwyczajenie drugą naturą. Jednak bądźmy choć trochę obiektywni. Mówienie, że drzewo folderów jest lepsze od biblioteki, która daje dodatkowo ze 20 innych kryteriów przeglądania, okładki, noty, opisy, poprawne znaki diakrytyczne, nawet nie jest już śmieszne.
Doskonale to działało w mojej poprzedniej Nokii E61. Niestety w N8 już nie działa. Moge sobie mówić z dowolnym akcentem i intonacją a efekt jest zupełnie identyczny, jak w tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=5FFRoYhTJQQ
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Doskonale to działało w mojej poprzedniej Nokii E61. Niestety w N8 już nie działa. Moge sobie mówić z dowolnym akcentem i intonacją a efekt jest zupełnie identyczny, jak w tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=5FFRoYhTJQQ
Ano.
Wczoraj z ciekawości przejrzałem folder z głównym gatunkiem, którego słucham. 1600 folderów i ponad 12 000 plików. Może 10% zawiera okłądki, tyle samo pełne metadane.
Fajnie że lubisz czytać opisy, przeglądać okładki. Wierzę że w Twoim przypadku biblioteka jest lepsza od drzewa. Ale ja wolę słuchac muzyki. I mnie to tylko wydłuża wyszukiwanie (przegladanie folderów plus szukanie w bibliotece plus synchronizacja z urządzeniem).
Zaraz podpadnę, ale mając 3 godziny iPhone zapewne Pan nie sprawdził jak to w nim to działa? Podpowiem, że w iPhone są dwa rodzaje sterowania głosowego. Klasyczne sterowanie podobne jak w Nokiach i asystent, którego odpowiedniki w Androidzie i Windows są żenującymi imitacjami.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez namoamo
Ano.
Wczoraj z ciekawości przejrzałem folder z głównym gatunkiem, którego słucham. 1600 folderów i ponad 12 000 plików. Może 10% zawiera okłądki, tyle samo pełne metadane.
Fajnie że lubisz czytać opisy, przeglądać okładki. Wierzę że w Twoim przypadku biblioteka jest lepsza od drzewa. Ale ja wolę słuchac muzyki. I mnie to tylko wydłuża wyszukiwanie (przegladanie folderów plus szukanie w bibliotece plus synchronizacja z urządzeniem).
Nie kombinujmy. Synchronizacja z definicji nie zajmuje czasu bo robi się sama. Taka jej idea. Biblioteka jest lepsza od drzewa w każdym przypadku, ale braki w metadanych świadczą nie tylko o nieporządku ale i prawdopodobnie nielegalnym pochodzeniu plików. Nawet jeśli samodzielnie zrzucamy zawartość swoich CD do plików, programy mają możliwość dopisania metadanych z serwerów muzycznych. Jeśli ktoś tego nie zrobił, istnieje gromada darmowych programów, które robią to w większości samoczynnie. Wystarczy załadować anonimowy folder a program z długości utworów, tytułów plików wywnioskuje co to jest za płyta, wydanie i ściągnie kompletne opisy. Zrobienie porządku w bibliotece jest zdecydowanie prostsze i szybsze niż ręczne korekty folderów. Aha, i programy katalogujące mogą również korygować nazwy plików i folderów wg ustalonego szablonu.
Tego też próbowałem. Po polsku, po angielsku, ale również po czesku, gdzie zasób wulgaryzmów mam na prawdę wyrafinowany i jak zaznaczył jeden mój czeski przyjaciel "godny podziwu". Uczyłem się czeskiego najpierw od pracowników budowlanych. Niestety, nadal zamiast Wiolka wybiera się Tata.
Zamieszczone przez Tom01
Zaraz podpadnę, ale mając 3 godziny iPhone zapewne Pan nie sprawdził jak to w nim to działa? Podpowiem, że w iPhone są dwa rodzaje sterowania głosowego. Klasyczne sterowanie podobne jak w Nokiach i asystent, którego odpowiedniki w Androidzie i Windows są żenującymi imitacjami.
Nie, oczywiście, że nie sprawdziłem.
Ajfon poległ z zupełnie innej przyczyny. Ta przyczyna nazywa się Ajtjuns i to, że nie mogłem uzywać mojego telefonu bez konieczności importu plików przez ten program. Drugą przyczyną była niemożność skopiowania kontaktów z Nokii. Uznaję w swoim przeświadczeniu o " mojej prawie doskonałości", że jeśli wykonanie najprostszych czynności, zabiera mi więcej niż 3 godziny prób i błedów, zakończonych czy to niepowodzeniem, czy stawaniem na głowie, żeby rozwiązać sznurówki, to system jest kompletnie do bani.
Dopełnieniem czary goryczy był brak kompatybilności między sinozębym w samochodzie, a tym co Apple nazywa bluetooth a nim z definicji nie jest, bo nie działa z normalnymi, innymi tego typu urzadzeniami.
Podejrzewam, że da się z tym żyć, co potwierdzaja statystyki sprzedazy Apple, ale ja tak nie potrafię. Dlatego nie chcę iPhone, ani Apple. To jest system nie dla mnie.
Nokia e61 miała całkiem dobrą aplikację do rozpoznawania głosu. Błędy zdarzały się wyjątkowo rzadko. W Nokii N8 to dramat.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Tom01 nie potrafisz zrozumieć że nie każda muza dostępna jest w sklepach/serwisach muzycznych? :-) Po co mi dodatkowe programy ściągające metadane skoro wystarcza mi system folderowy - drzewo? To właśnie ta applowska filozofia - komplikowanie z wmawianiem że to nam ułatwia życie :-) Do tego te "zamknięcie" - doskonale Cie rozumiem ale widzę że w drugą strone już nie bardzo. A wytłumaczyc prościej już nie potrafię.
Tom01 nie potrafisz zrozumieć że nie każda muza dostępna jest w sklepach/serwisach muzycznych? :-)
Jeśli została wydana to jest. A jeśli to granie garażowe to metadane można uzupełnić tak samo jak nazwy plików.
Zamieszczone przez namoamo
Po co mi dodatkowe programy ściągające metadane skoro wystarcza mi system folderowy - drzewo? To właśnie ta applowska filozofia - komplikowanie z wmawianiem że to nam ułatwia życie :-) Do tego te "zamknięcie" - doskonale Cie rozumiem ale widzę że w drugą strone już nie bardzo. A wytłumaczyc prościej już nie potrafię.
Żadna applowska filozofia. Poprawne wyświetlanie tytułów utworów było długo przed iTunesem, Iphone'm i innymi znienawidzonymi wynalazkami. Faktycznie, nie rozumiem, dlaczego ręczne porządkowanie folderów jest dobre a poprawne opisy w metadanych już nie. Tym bardziej, że porządkowanie metadane JEDNOCZEŚNIE I AUTOMATYCZNIE porządkuje foldery. Kurde, budują kolej a ludzie protestują że krowy przestaną dawać mleko.
Czyli ma wybrac Androida. Jaki telefon brac pod uwagę. Rozumiem, że normalna klawiatura w obecnych czasach to hipsterskie fanaberie, poparte wynikami sprzedaży aparatów, bez klawiatury. Obecnie produkuje się 99% aparatów z klawiatura dotykową, zatem statystycznie telefony z klawiaturą analogową sa tylko 1% rynku, co jasno dowodzi, że nie opłaca się ich produkować, bo ludzie kupuja w zdecydowanej większości te drugie
Powtórzę się.
W którym kierunku pójść?
Ano.
W którym wszechświecie drzewo jest lepsze i szybsze niż biblioteka? Mam też wrażenie że iTunes widziałeś tylko na obrazku nie specjalnie wiesz o czym piszesz. Zainstaluj, sprawdź jak to działa i potem pogadamy
Chcesz znaleźć utwór/wykonawce/album - wpisujesz początkowe litery, a program momentalnie wyświetla pasujące wyniki.. przykłady można mnożyć w nieskończoność.
Ajfon poległ z zupełnie innej przyczyny. Ta przyczyna nazywa się Ajtjuns i to, że nie mogłem uzywać mojego telefonu bez konieczności importu plików przez ten program.
Nie sprawdził Pan dokładnie. Pliki można mieć na kompie i w smartfonie bez iTunesa, jeśli powoduje on odruchy wymiotne.
Zamieszczone przez dinderi
Drugą przyczyną była niemożność skopiowania kontaktów z Nokii. Uznaję w swoim przeświadczeniu o " mojej prawie doskonałości", że jeśli wykonanie najprostszych czynności, zabiera mi więcej niż 3 godziny prób i błedów, zakończonych czy to niepowodzeniem, czy stawaniem na głowie, żeby rozwiązać sznurówki, to system jest kompletnie do bani.
A dało się Nokię zsynchronizować z czymkolwiek standardowym? Książką adresową w komputerze, książką u wujka gugla? Jeśli tak to nie ma problemu aby je przenieść do IP czy na cokolwiek. Przed pierwszym iPhone'm używałem N95 z Symbianem i przeniesienie kontaktów było banalne. W zasadzie samo się zrobiło.
Zamieszczone przez dinderi
Dopełnieniem czary goryczy był brak kompatybilności między sinozębym w samochodzie, a tym co Apple nazywa bluetooth a nim z definicji nie jest, bo nie działa z normalnymi, innymi tego typu urzadzeniami.
BT Iphone źle działał w moim aucie, skończyło się na aktualizacji oprogramowania radia samochodu bo okazało się, że producent dał plamę. Od tej pory działa wyśmienicie. A co ciekawe HTC syna za chorobę nie dało się podłączyć. SGS i Note działa bez problemu. Nie zauważyłem też złego działania z innymi urządzeniami BT. W pracy mam np słuchawkę wielofunkcyjną Plantronisca i działa. W domu mam podobne akcesorium Sony i też działa. Moduł komunikacji z komputerem diagnostycznym samochodu też działa.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Czacha
Zainstaluj, sprawdź jak to działa i potem pogadamy
Dla tych co grają foobarem ciekawa informacja. Jest wtyczka która jest serwerem dla oprogramowania Apple Remote. Jeśli ktoś używa foobara jako odtwarzacza w komputerze robiącym jako mediacenter, działa genialnie. Oczywiście jako biblioteka. Smartfon robi jako "pilot" na którym jest wszystko przedstawione w ładnej, płynnej graficznie formie. Coś podobnego kiedyś Logitech lansował w swoim standardzie Squezze za chore pieniądze. Jest to na tyle dobre rozwiązanie, że powstały dwa analogiczne programy na Androida, korzystające z tej samej wtyczki i przedstawiające się jako Remote. Czyli może być tak, (zresztą taką wariację mam u siebie), że windowsowy foobar na komputerze z Windows, przedstawia się jako serwer Apple iTunes i steruje nim oprogramowanie na Andoidzie przedstawiające się jako Apple Remote.
To jak Pani wrzuci będzie niezmienne. Kwestia wyświetlania owej zawartości. Można sobie korzystać z drzewa katalogowego, wszak jest masa odtwarzaczy działające w ten sposób. Przyzwyczajenie drugą naturą. Jednak bądźmy choć trochę obiektywni. Mówienie, że drzewo folderów jest lepsze od biblioteki, która daje dodatkowo ze 20 innych kryteriów przeglądania, okładki, noty, opisy, poprawne znaki diakrytyczne, nawet nie jest już śmieszne.
Śmieszne jest twierdzenie, że powiedziałam, że jest lepsze.
Po prostu ja chcę katalogi. Wiem lepiej od mojego komputera co chcę i w jaki sposób.
Muzyki słucham z płyt, takich fizycznie dostępnych w pudełkach, które biorę z regału i wkładam do wieży. Czasem coś zgram, bywa, że zgrywam na wsi, bez netu, bez cdtekstu i NIE MAM tagów. Nie, nie będę tracić czasu na ich uzupełnianie, skoro i tak 90% muzyki leci z płyt.
CHCĘ FOLDERY. Tyle ;-) Mam prawo, a Wy używajcie sobie czego tylko chcecie.
Powiedzcie mi lepiej, czy są jakieś fajne telefony oprócz tego nieszczęsnego SGSIII... :P
HTC One S ktoś ma? rzeczywiscie taka padaka z baterii?
SGSIII mini?
Mirek: motorola milestone, htc desire z... ale to stare modele. Może Blackberry? ;-)
Komentarz