X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • poszukiwacz2006
    Uzależniony
    • 2007
    • 824

Odp: Dlaczego lubimy testować obiektywy?

Nie rozumiem głosów "atakujących" autora testu. Chłop napisał swoje spostrzeżenia, bez jakichś osądów. Podejrzewam, że nie tylko mnie one zaciekawiły. A wnioski , każdy jest chyba w stanie wyciągnąć sam. Dziwi mnie, że moderatorzy przesunęli to do odrębnego wątku i wywiązała się taka dyskusja. Chętnie bym poznał wyniki podobnych testów najbardziej popularnych szkieł canona i tych pozasystemowych. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• szambonur
      Uzależniony
      • 2011
      • 712

Zamieszczone przez poszukiwacz2006
      ... Dziwi mnie, że moderatorzy przesunęli to do odrębnego wątku i wywiązała się taka dyskusja. Chętnie bym poznał wyniki podobnych testów najbardziej popularnych szkieł canona i tych pozasystemowych. Pozdrawiam.
      Przesunęli bo wątek był o sigmie 35 a dyskusja która się wywiązała z sigmą nie wiele miała wspólnego, dodatkowo odbywała się ona w sposób daleki od rzeczowej i konstruktywnej wymiany spostrzeżeń...
      Konkrety zostały w wątku pierwotnym, więc jeżeli jesteś nimi zainteresowany proponuję tam kontynuować...
      Ostatnio edytowany przez szambonur; 38237.
      Moje zdjęcia na canon-board.info
      Facebook

Komentarz

• Sunders
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 2746

Zamieszczone przez pan.kolega
        Pomiary rzeczywistej ogniskowej i rzeczywistego otworu względnego wymagają trochę droższego sprzetu niż zestaw dysk z programem Imatest, tablica testowa plus pecet jakim posługują sie optycznie i tłum innych.
        Czyli, nie należy oczekiwać posiadania takowego od amatora.

Zamieszczone przez pan.kolega
        EF 35mm f/1.4 ma f = 33.23 mm i otwór f/1.32

Sigma 35 mm 1.4 f=33.97 mm i otwór f/1.47

Czyli różnica ogniskowych jest trywialna, a różnica otworów to 0.31 stopa
        Wynika z tego, że obserwacje Flanela były słuszne, choć ze względu na brak właściwego sprzętu, nieprecyzyjne
        http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• pan.kolega
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2817

Zamieszczone przez Sunders
          Wynika z tego, że obserwacje Flanela były słuszne, choć ze względu na brak właściwego sprzętu, nieprecyzyjne
          Oczywiście, że słuszne, co widzi każdy kto ma gały. (dopiero teraz przeczytałem oryginalny wątek).

Jeżeli warto zapłacić $1000 za 0.77 stopa więcej plus podwójną wagę (3/4 kilo więcej bez mała) zamiast sie radować i robic zdjecia na f/4 (nominalnie ) a potem sobie poprawiac suwaczkiem w Lightroomie, (no problem ) to 1/3 stopa chyba jest warta ze dwieście?

A lekko wiekszy kąt na krótkich dystansach też coś wart, czy ja wiem, może $49.99.
          Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
          I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• jellyeater
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 1631

1.32 Czyli Canon jakby jaśniejszy niż nominalne 1.4? A Sigma jakby ciemniejsza?

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• homesicalien
              Początki nałogu
              • 2012
              • 295

Czyli canon na 1.32 jest mniej ostry niż sigma na 1.47. Ciekawe jak na tej samej przysłonie

Komentarz

Pracuję...