X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • janhalb
    Początki nałogu
    • 2008
    • 321

Odp: Poziom polszczyzny na forum :-)

Zamieszczone przez jacek_73
    Było się wychylać

Zapamiętaj razzz na zafsze: rozpoczynamy zdanie od dużej (wielkiej) litery, ewentualnie (co osobiście mniej mi się podoba) wielką literą.

Otóż nie. Zdanie rozpoczynamy wielką literą. Nie "od wielkiej...", nie "od dużej", nie "dużą". Wielką literą. Serio-serio. To jest (z tego co wiem) jedyna poprawna forma słownikowa tego wyrażenia.

A jako tłumacz i redaktor - czyli człowiek fotografią zajmujący się amatorsko, ale językiem zawodowo - całkowicie zgadzam się z autorem wątku.

I nie, nie zwalajmy wszystkiego na złą edukację. Choćby człowiek chodził do najgorszych szkół - wystarczy, że trochę poczyta i po prostu wie, że "niektórzy" pisze się łącznie.

Jak byłem mały (czyli jednak ładne parę lat temu) moja Ś.P. mama powtarzała mi do znudzenia, że robienie błędów i niechlujne mówienie / pisanie jest objawem braku szacunku dla rozmówcy / czytelnika.

Amen. (W wersji dla informatyków: Enter. W wersji dla Indian: howgh.)
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• jacek_73
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2587

Poradnia jzykowa

Poradnia jzykowa
      Jestę fotografę
      miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Chciałem właśnie napisać, że na tym forum jeszcze nie jest tak źle z językiem jeśli porównać ze średnią krajową, aż tu nagle pojawił się post nowicjusza proszącego o poradę w kwestii obiektywu, ale którego nie bardzo da się zrozumieć. Błędy językowe błędami językowymi ale i bez nich niektórzy nie potrafią języka używać do przekazywania treści w zrozumiały sposób. Słowa złożone niby prawidłowo ale nie ma w nich sensu ani logiki.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• janhalb
          Początki nałogu
          • 2008
          • 321

Zamieszczone przez jacek_73
          No cóż - widać się zasady zmieniły... Faktem jest jednak, że wszystkie szanujące się wydawnictwa stosują niemal wyłącznie formę "wielką literą", inne formy wycinając ogniem i mieczem. Dotyczy to także PWN :-)

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• Leon007
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2709

Takie tam, do śmiechu.

Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
            Ja
            Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
            Konfucjusz

Komentarz

• janhalb
              Początki nałogu
              • 2008
              • 321

Zamieszczone przez Leon007
              Takie tam, do śmiechu.(...)
              Do śmiechu? Chyba do płaczu! Powinno być "pobruSZę"! ;-))))

Komentarz

• mc_iek
                Uzależniony
                • 2008
                • 790

Zamieszczone przez igor58
                mc_cek,
                ortografia wynikała z wymowy?
                Wymawiałeś inaczej "ó" niż "u"?
                Ja tych czasów nie pamiętam, a trochę żyję na świecie...
                Mam na myśli czasy trochę dawniejsze, chociaż jeszcze można spotkać ludzi, w wymowie których wyraźnie słychać różnicę w wymowie "h" i "ch". Niestety współcześnie często słyszy się również błędną wymowę, czyli coś w rodzaju błędu "ortofonicznego" U starszych górali wyraźnie rozróżnić można "ż" i "rz", bo on idzie za "rzekę", ale "moze" wpierw pójdzie do Jaśka. "Góra" wzięła swój początek od słowa "hora"....
                Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• dzidofon
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 280

Zamieszczone przez igor58
                  ortografia wynikała z wymowy?
                  (.....)
                  Ja tych czasów nie pamiętam, a trochę żyję na świecie...
                  Widać albo za krótko żyjesz, albo nie zwracałeś uwagi na tak subtelne różnice. Zaskoczę Cię. Żeby daleko nie szukać, mój 85-letni wujek, emerytowany nauczyciel, zauważalnie inaczej wymawia np. CH i H. Znam jeszcze kilka starszych osób, które mówią dokładnie tak samo...
                  300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• igor58
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1861

Wielu w słowie "...uj" słyszy "h", a być "ch"...

Komentarz

• szambonur
                      Uzależniony
                      • 2011
                      • 712

Zamieszczone przez janhalb
                      Otóż nie. Zdanie rozpoczynamy wielką literą. Nie "od wielkiej...", nie "od dużej", nie "dużą". Wielką literą. Serio-serio. To jest (z tego co wiem) jedyna poprawna forma słownikowa tego wyrażenia.

A jako tłumacz i redaktor - czyli człowiek fotografią zajmujący się amatorsko, ale językiem zawodowo - całkowicie zgadzam się z autorem wątku.

I nie, nie zwalajmy wszystkiego na złą edukację. Choćby człowiek chodził do najgorszych szkół - wystarczy, że trochę poczyta i po prostu wie, że "niektórzy" pisze się łącznie.

Jak byłem mały (czyli jednak ładne parę lat temu) moja Ś.P. mama powtarzała mi do znudzenia, że robienie błędów i niechlujne mówienie / pisanie jest objawem braku szacunku dla rozmówcy / czytelnika.

Amen. (W wersji dla informatyków: Enter. W wersji dla Indian: howgh.)
                      Bardzo mądre słowa. To samo powinno tyczyć się fotografii... Pokazywanie zdjęć z rażącymi błędami i niechlujnie wykonanymi jest objawem braku szacunku dla widza...
                      a zawsze jak się staram komuś tak delikatnie nakreślić sytuację to się na mnie obrażają...
                      Moje zdjęcia na canon-board.info
                      Facebook

Komentarz

• jacek_73
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 2587

Zamieszczone przez szambonur
                        Bardzo mądre słowa. To samo powinno tyczyć się fotografii... Pokazywanie zdjęć z rażącymi błędami i niechlujnie wykonanymi jest objawem braku szacunku dla widza...
                        a zawsze jak się staram komuś tak delikatnie nakreślić sytuację to się na mnie obrażają...
                        Jestę fotografę

Komentarz

• szambonur
                          Uzależniony
                          • 2011
                          • 712

Jacku, akurat w tym zdjęciu zastosowałeś w praktyce wszelkie prawidła fotograficzne, więc ciężko być urażonym czymś co ucieszyło moje zmysły...
                          chociaż tych obciętych uszów nie mogę przeżałować... (teraz nie wiem czy napisać razem czy osobno)
                          Ostatnio edytowany przez szambonur; 38237.
                          Moje zdjęcia na canon-board.info
                          Facebook

Komentarz

• Sergiusz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2708

Teraz rządzą Emotionki. Jak widać nawet w kontaktach z kosmosem. Jaka tam poprawna polszczyzna.

Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• jacek_73
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2587

Zamieszczone przez szambonur
                              Jacku, akurat w tym zdjęciu zastosowałeś w praktyce wszelkie prawidła fotograficzne, więc ciężko być urażonym czymś co ucieszyło moje zmysły...
                              chociaż tych obciętych uszów nie mogę przeżałować... (teraz nie wiem czy napisać razem czy osobno)
                              Zbiłeś mnie z pantałyku

BTW: uszy nie tyle obcięte, co nie zmieściły się do kadru
                              Jestę fotografę

Komentarz

• Sergiusz
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2708

Plan to plan. Było kroić w amerykańskim. Zmieściłbyś uszy i nogi obciął legalnie.
                                Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

Pracuję...