Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Nie rozumiem tej wojenki jest jeszcze bardziej zajadła niż systemowa canon-nikon - pewnie zgodnie poglądami bolszewików - wewnętrzny wróg jest najgorszy. 70-2004L to ciekawa propozycja dla fotografa z ograniczonym budżetem, ale takich propozycji jest sporo 70-2002.8L jest też dla tych z ograniczonym budżetem i mógłbym wymienić więcej takich szkieł. A tamron no cóż jest jak VW Golf ale kto by się ekscytował Golfem gdy mowa o prawdziwych samochodach .
70-200 ma wiele wad - brak stabilizacji, brak 100mm , praca pod światło (tu nie jest tak tragicznie jak opisują) używałem go prawie trzy lata - nie żałuję - robi świetne zdjęcia (jak fotograf "umi" i się spręży) pod światło również, jest ostry od f4, autofocus jest szybki, jak brakuje mm można użyć z telekonwerterem - wiem telekonwerter kosztuje tyle co używany tamron - ale to różne klasy sprzętu.
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
witam
Bardzo dziękuję za zabranie głosu w temacie...
Tak poczytałem sobie wasze wypowiedzi i wnioskuję , że będę musiał jednak namacalnie sam sprawdzić każdy z tych obiektywów,
aby się przekonać który tak na prawdę jest dla mnie bardziej przydatny.
Ale oczywiście nadal czekam na wypowiedzi, może znajdzie się ktoś kto bawił się tymi obiektywami i ma swoje spostrzeżenia.
Mam zamiar umówić się w pewnym Fajnym sklepie i porównać przynajmniej Tamrona 70-300 z canonem 55-250 i może da radę z canonem 70-200/4.0
pozdrawiam Wojtek
....70-200 ma wiele wad - brak stabilizacji, brak 100mm....
Przecież to nie wady tylko parametry. Jak ktoś chce dłużej to ma do wybory 70-300 L, 100-400 L, jak ktoś potrzebuje IS, to kupi wersję ze stabilizacją. Równie dobrze można napisać, że jego wadą jest to, że jest wąski.
Autor wątku sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, na czym mu najbardziej zależy? Na trwałości, 100m, czy IS-ie. Bo optycznie te szkła są chyba porównywalne.
Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Autor wątku sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, na czym mu najbardziej zależy? Na trwałości, 100m, czy IS-ie. Bo optycznie te szkła są chyba porównywalne.
Pozdrawiam
Porównywalność porównywalnością ale jak oglądam zdjęcia z budżetowych zoomów to widzę mydełko na dalekich planach - nie mam pojęcia z czego to wynika autofocus? optyka budżetowego zooma tak ma? na tych mniej budżetowych tego "mydełka" nie ma.
Witam
Jak pisałem wcześniej z dłuższych ogniskowych najczęściej używam 100-150 mm.
Tak mi przyszło do głowy, że zamiast zooma może kupić jedną stałkę systemową np . 100/2.0 i włączyć zoom nożny o ile będzie taka możliwość.
Marzyła mi się 135/2.0 ale cena poza moim zasiegiem niestety.
Tylko 100/2.0 (poza światłem ) to bardzo blisko tego 15-85 mm którego posiadam.
Czy to zła czy dobra myśl................odrzucając oczywiste ograniczenia...
pozdrawiam wojtek
Niby blisko, a jednak daleko. Różnica w świetle wynosi 3EV, to bardzo dużo. Jako uzupełnienie 15-85 i jako portretówka 100 2.0 sprawdzi się znakomicie. Ale to dalej 50mm mniej od tego, co do tej pory wykorzystywałeś najczęściej. Napisz jeszcze do jakiego rodzaju fotografii chcesz wykorzystywać te ogniskowe?
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
Niby blisko, a jednak daleko. Różnica w świetle wynosi 3EV, to bardzo dużo. Jako uzupełnienie 15-85 i jako portretówka 100 2.0 sprawdzi się znakomicie. Ale to dalej 50mm mniej od tego, co do tej pory wykorzystywałeś najczęściej. Napisz jeszcze do jakiego rodzaju fotografii chcesz wykorzystywać te ogniskowe?
Interesuja mnie dwie opcje: -fotografia koni w różnych formach, a przede wszystkim hala i skoki .
- wyłuskiwanie ciekawych postaci z grupy ludzi tak aby nikomu nie przeszkadzać
Tak mogę w dużym skrócie określić rodzaj fotografii , który mnie interesuje.
Myśl i oceniaj sprawiedliwie.... Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
Jak hala i skoki to zapomnij o czymś ciemniejszym niż 2.8. Opisywana setka będzie do w/w zastosowań idealna. Pytanie jak blisko możesz podejść pod koniki? Bo jak blisko to rozważ jeszcze opcję 85 1.8. A ludzi tez odetniesz:-) Fakt, 135 2.0 byłoby najlepsze.
Pozdrawiam
witam
Decyzję podejmę jak osobiście pomacam tego Tamrona 70-300 ze stabilizacją.
Jak mi podpasuje to go kupię, a jak nie to będę szukał stałki systemowej ale nie krótszej niż 100mm , tylko niestety używanej.
Szczerze mówiąc to pierwsze próby na hali były właśnie z Sigmą 70-300 APO i tu najbardziej brakowało stabilizacji bo oświetlenie było całkiem fajne tylko rączki trochę drżały . Pewnie monopod by pomógł , ale wtedy jeszcze go nie miałem.
Pozdrawiam Wojtek
Myśl i oceniaj sprawiedliwie.... Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
A przy jakich czasach te skoki fociłeś? Zakładam, że masz świadomość, że czasy muszą byc odpowidenio krótkie i nie chdodzi mi tu o tło, tylko glówny obiekt, który jest w ruchu.
Ja bym jednak mierzył w coś "jasnego".
A przy jakich czasach te skoki fociłeś? Zakładam, że masz świadomość, że czasy muszą byc odpowidenio krótkie i nie chdodzi mi tu o tło, tylko glówny obiekt, który jest w ruchu.
Ja bym jednak mierzył w coś "jasnego".
Wiem ze problemem jest światło i czas naświetlania.
Przy moich obecnych ograniczeniach finansowych próbuje znależć złoty środek dla swojej przygody z fotografią.
Jeśli chodzi o fotografię w hali jest to tylko raz w roku , a wiekszość byłaby na powietrzu a tu problemem jest kierunek światła , na hali jest ono bardzo rozproszone co wbrew pozorom ułatwia czasem fotografowanie.
Wydaje mi się że na powietrzu przy odpowiednio długiej ogniskowej i wąskiemu kątowi obiektywu można z ostro padającym swiatełkiem powalczyć , ale to tylko takie moje dywagacje.
Gdyby nie ograniczenia finansowe żaden z nas nie miałby problemu z kupnem dowolnego obiektywu i jego wyborem.
ps. Bardzo ładne fotografie samolotów , szczerze podziwiam ,jak kupie cos dłuższego wybiore się kiedyś w okolice lotniska na Okęciu i popróbuje swoich sił........ale to później
pozdrawiam Wojtek
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Bart
A może, jeśli ogniskowa ma być dłuższa niż 100 i 135 mm, to używka C 200mm 2.8L II USM?
Problem polega na tym że najczęściej używam ogniskowej 100-150 mm dlatego stałka 100mm lub 135mm ale ta jest bardzo droga jak dla mnie.
Myslę o tele np Tamronie bo to taki półśrodek na moje potrzeby .
Obiektyw chwalony i cenowo mi pasujący , a że dłuższy niż potrzebuje to trudno może czasem się i te 200-300mm przyda.
Stałka 200 mm to juz bardzo duże ograniczenie jeśli chodzi o wszystkie aspekty , począwszy od zamrożonej gotówki a skończywszy na warunkach potrzebnych do jej wykorzystania.....jak dla mnie za dalekie posuniecie , ale dzięki za zabranie głosu w temacie....
pozdrawiam Wojtek
Komentarz