X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • latant
    Początki nałogu
    • 2009
    • 410

Odp: audio, stereo, hi-fi, hi-end, audio-voodoo itp

A oto i mój zestaw generujący dźwięki, oldschoolowy że aż boli

CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• BeatX
      PLUS member
      PLUS member
      • 2007
      • 1733

testowal ktos ten odbiornik bluetooth?
      YBA-11 - Yamaha - Akcesoria - Top Hi-Fi & Video Design
      w tej recenzji niby chwala..
      Recenzja bezprzewodowego odbiornika audio Yamaha YBA-11 - Blogi - MyApple.pl
      chyba sobie kupie te malenstwo
      mam w swoim HTC One 32GB na trzymanie kolekcji muzyki, wiec telefon z Androidem robilby za transport cyfrowych plikow audio, a przy okazji pracowal jako strumieniowiec do spotify, di.fm, toksyna fm, czy jakichkolwiek innych internetowych shoutcast'ow
      Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• BeatX
        PLUS member
        PLUS member
        • 2007
        • 1733

Kolekcjoner, miales racje z ta akustyka
        u kolegi w miare zaadaptowanym pokojem rezonans z moich kolumn byl zaowazalnie mniejszy (aczkolwiek dalej wystepowal).
        ale poprawa jest.
        to teraz ide negocjowac o mozliwosc przemeblowania pokoju

akustyka i jeszcze raz akustyka
        a nie tam jakies poprawianie brzmienia kabelkami lol

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Zamieszczone przez BeatX
          akustyka i jeszcze raz akustyka
          a nie tam jakies poprawianie brzmienia kabelkami lol
          To jest tzw. oczywista oczywistość, że zacytuję klasyka
          Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• zanzibar
            Coś już napisał
            • 2006
            • 79

Używacie korekcji barwy dźwięku (sopran, bas)? Jeśli wzmacniacz wymaga takiej korekty, to znaczy, że nadaje się na śmietnik, ewentualnie kolumny. Korekcja strasznie podbarwia dźwięk i nie daje się tego słuchać! Kable nie poprawiają dźwięku, tylko psują, ponieważ działają jak filtr RLC. Dobry kabel nie powinien mieć własnego brzmienia. Chwilowo używam kabla głośnikowego Monster XP za grosze i powiem Wam, że jest koszmarny, jak z sieczkarni - matowy na wysokich, mało przestrzenny, ze słabo rozciągniętym basem. Słucham, bo nie mam wyboru i czekam na wysyłkę MITa...

Komentarz

• BeatX
              PLUS member
              PLUS member
              • 2007
              • 1733

korekcja barwy dzwieku, czy to w postaci prostych dwoch potencjometrow bass/sopran, czy w postaci 5-cio lub wiecej pasmowego EQ - to dla mnie relikt przeszlosci
              na szczescie udalo mi sie "wstrzelic" z konfiguracja mojego systemu za pierwszym razem - calosc brzmi rewelacyjnie, wiec nie musialem nic wymieniac.
              ale przyznam, ze zestroilem swoj subwoofer z kolumnami, za pomoca crossover i potencjometru poziomu sygnalu ktroe znajduja sie na tylniej sciance sub'a.
              to byly w zasadzie moje jedyne regulacje dzwieku od lat

zanzibar, calkowicie zgadzam sie z toba ze dobry kabel od audio (bez wzgledu czy to IC, czy glosnikowy), to przede wszystkim taki kabel, ktory w zaden sposob nie wplywa na dzwiek czy tam brzmienie.
              ma przepuszczac sygnal "przezroczysty", a zmiany w dzwieku to albo za pomoca doboru przetwornikow, albo kombinowanie z akustyka pomieszczenia.

juz nie wspomne o szamanach, ktorzy dociążają srednice, poszerzaja przestrzen i scene kablami USB

--- Kolejny post ---

jak ktos chce sie posmiac przy kawie, w przerwie od pracy to polecam lektore tego watku
              http://www.audiostereo.pl/dobre-wtyki-do-kabli-ac-sp-ic-czy-warto-wymieniac-i-na-jakie_100657.html

--- Kolejny post ---

dla mnie i tak ultimate cytat to: "Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji." !!

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

No nieźle, wkrada się tu pewna poetyka .
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• pan.kolega
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2817

No niestety, ale w przypadku kabli zasilajacych "przezroczystość" nie wystarczy. Skad bowiem przybywa prad do naszego platynowego wtyku? Z chamskiego drutu z brudnej miedzi badź nawet wulgarnego aluminium ochlapanego farba. W bloku w Polsce w galwanicznym kontakcie z lodówka i żelazkiem sasiada. W domu amerykańskim taki chamski drut wisi sobie na strychu przybity do drewnianych belek gwoździami przez opalonego robotnika z Gwatemali.

Zadaniem kabli najlepszych firm, takich jak Sillytech, funnytech czy Audio Farte jet odfiltrowanie chamskich przebarwień i negatywnego spinu nośników energii za pomoca szlachetnych rezonansów w dobrze zaprojektowanych filtrach reaktywnych tworzonych przez liczne warstwy palladu, rodu, złota czy platyny na stykach i przewodach, wspomaganych przez izolację zapobiegajaca utracie elektronów z pozytywnym spinem.
                  Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
                  I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• BeatX
                    PLUS member
                    PLUS member
                    • 2007
                    • 1733

a nie lepiej zamiast wydawac fortune na topowe kable zasilajace badz kondycjonery sieciowe, zbudowac zestaw zasilania oparty na np. 10 UPS'ach o wysokiej pojemnosci?
                    zapasu energii wystarczy z pewnoscia na pare godzin sluchania (zakladam, ze odsluchy audio w odosobnieniu nie wymagaja pracy wzmacniacza rzedu 100wat/kanal)
                    nie ma czystszego pradu, niz prad z baterii.
                    tego faktu nie bedzie negowal chyba nikt o zdrowych zmyslach?

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Link który zapodałeś jest na prawdę świetny .
                      Taka wtyczka za 1000$ to interes życia. Nic tylko robić coś takiego .
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• zysk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 1120

Zamieszczone przez pan.kolega
                        Zadaniem kabli najlepszych firm, takich jak Sillytech, funnytech czy Audio Farte jet odfiltrowanie chamskich przebarwień i negatywnego spinu nośników energii za pomoca szlachetnych rezonansów w dobrze zaprojektowanych filtrach reaktywnych tworzonych przez liczne warstwy palladu, rodu, złota czy platyny na stykach i przewodach, wspomaganych przez izolację zapobiegajaca utracie elektronów z pozytywnym spinem.
                        Sama prawda, ale ....gdybym ja tę różnicę zauważył w czasie słuchania ,bo jeśli nie zauważam podłączony kablami za kilkanaście pln to po uj mi drozsze ?
                        btw
                        komu dedykowany jest ten cytowany bełkot ?
                        "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
                        7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• liquidsound
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1956

Koledzy doradźcie. Przymierzam się do Xindak MT-3, do tego ARCAM rDAC, doradzcie koledzy jakie kolumny w tej kategorii cenowej warto posłuchać? Chcę podstawkowe (monitory). Jakie kable? Docelowo będzie podpięty mój stary (ale mega jary) gramofon dj'ski SL-1210 mk2 z wkładką ortofona, do odsłuchu starych winyli. Na przedwzmak się jeszcze nie zdecydowałem.
                          1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                          Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• BeatX
                            PLUS member
                            PLUS member
                            • 2007
                            • 1733

Zamieszczone przez liquidsound
                            Koledzy doradźcie. Przymierzam się do Xindak MT-3, do tego ARCAM rDAC, doradzcie koledzy jakie kolumny w tej kategorii cenowej warto posłuchać? Chcę podstawkowe (monitory). Jakie kable? Docelowo będzie podpięty mój stary (ale mega jary) gramofon dj'ski SL-1210 mk2 z wkładką ortofona, do odsłuchu starych winyli. Na przedwzmak się jeszcze nie zdecydowałem.
                            nie to, zebym swoje chwalil, ale jak rok temu szukalem kolumn dla siebie, to nadzwyczaj czesto spotykalem sie z b. pozytywnymi opiniami Usher S-520, ktore najczesciej byly podlaczane wlasnie do lampy.
                            kupisz je za 1500 pln komplet, sa nieslychanie przejzyste, jasne w brzmieniu - pieknie buduja scene (jak za te pieniadze ofkors) i ponoc super zgrywaja sie z lampa.
                            ja mam cyfrowy wzmacniacz, wiec musialem pojsc krok dalej i rozbudowac system o subwoofer, ale jezeli wierzyc np. tym opiniom:
                            Usher S-520 - sprzęt audio - opinie, testy, porównania
                            to jest to bardzo bezpieczny zakup.
                            przy zalozeniu, ze beda zasilane z wysoko wydajnego wzmacniacza lampowego.
                            tutaj tez troche opini:
                            USHER S 520... rzeczowo i obiektywnie... - Hi-Fi - Audiostereo.pl
                            w razie czego sklep q21.pl wypozycza za kaucja sprzet do odsluchow (z mozliwoscia zwrotu, pokrtywajac jedynie koszty wysylki)

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez zysk
                              Sama prawda, ale ....gdybym
                              wyczuł ironię...?
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• jellyeater
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 1631

No nieźle, wkrada się tu pewna poetyka .
                                To samo da się przeczytać o mikrokontrastach.

Kiedyś, gdzieś widziałem kabel zasilający ze srebra. A i tak najsłabszym elementem każdego zestawu jest ucho ludzkie.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

Pracuję...