X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcin.gojski
    Dopiero zaczyna
    • 2012
    • 5

Od czego zacząć???

Trochę fotografuję, coś wiem, ale mam wrażenie że nic nie potrafię, moje zdjęcia są kiepskie. Może robię coś źle, może nie potrafię po porostu fotografować. Dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc. Od czego powinienem zacząć waszym zdaniem?
    A może pora dać sobie spokój i po prostu odsprzedać sprzęt za grosze. Jednak chcę jeszcze raz spróbować.
    Za podpowiedzi z góry dziękuje.
  • jamada202
    Coś już napisał
    • 2013
    • 56

Odp: Od czego zacząć???

idź do najbliższej biblioteki i wypożycz książki na temat fotografii polecam Fotografia bez tajemnic B.Peterson, jak masz kasę i czas zapisz się na warsztaty fotograficzne aby poznać podstawy i poszerzyć swoją wiedzę

Komentarz

• Voyager70
      Bywalec
      • 2008
      • 169

Łomatko, nie można ogólniej...? Ale poważniej - poświęć trochę (może trochę większe trochę ) czasu na naukę... . Ustal, co w Twoich zdjęciach jest nie tak, co Tobie i osobom, na których opiniach Ci zależy (są dla Ciebie autorytetami) się nie podoba. I czytaj, próbuj, czytaj, próbuj, próbuj i myśl. Możesz przeczytać setki wątków na tym i innych forach, możesz sięgnąć do mnóstwa książek. Ewentualnie jakieś kursy dla początkujących. Chyba nikt nie odpowie Ci dokładnie, bo nie pokazałeś swoich zdjęć. Może załóż wątek we właściwej części forum i zatytułuj go np. "Co robię nie tak? Proszę o porady, a nie kąśliwe uwagi ".
      Pozdrawiam życząc powodzenia i wytrwałości!

Komentarz

• marcin.gojski
        Dopiero zaczyna
        • 2012
        • 5

Dzięki. No tak na głupie pytanie głupia odpowiedź. Mimo to dziękuje. Może jednak dać sobie spokój bo to nie na moją głowę.
        Zamykam i dziękuje za odpowiedź i wbicie do głowy.

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5117

Pokaż fotki, to łatwiej będzie coś doradzić i dyskutować.
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• szambonur
            Uzależniony
            • 2011
            • 712

Zamieszczone przez marcin.gojski
            Trochę fotografuję, coś wiem, ale mam wrażenie że nic nie potrafię, moje zdjęcia są kiepskie. Może robię coś źle, może nie potrafię po porostu fotografować. Dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc. Od czego powinienem zacząć waszym zdaniem?
            A może pora dać sobie spokój i po prostu odsprzedać sprzęt za grosze. Jednak chcę jeszcze raz spróbować.
            Za podpowiedzi z góry dziękuje.
            Marcin, nie pozostało nam innego jak trzymać za Ciebie kciuki... Nie poddawaj się..., na pewno kiedyś Twoje zdjęcia zaczną się podobać...
            Moje zdjęcia na canon-board.info
            Facebook

Komentarz

• Wojtko
              Bywalec
              • 2011
              • 152

To wina tej beznadziejnej pogody- dużo ludzi ma depresję. Nic nie sprzedawaj wiosną będzie lepiej

Komentarz

• jaś
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2601

Dobre zdjęcia nie robią się same. Poszukaj inspiracji, znajdź jakieś zdjęcia które ci się podobają i zrób podobne, a potem lepsze - jak jest wzorzec to łatwiej swój ocenić poziom. Specjalizacja - zwykle ludzie nie robią wszystkich tematów tylko specjalizują się w czymś czasem bardzo wąsko, jeśli chcesz focić wszystko to znaczy że nie będziesz focił niczego dobrze (zdarzają się ludzie renesansu ale niezbyt często). Ciągły "progres" (jak to mnie na wsi mawiają) nie istnieje, wzrost umiejętności i jakości zdjęć następuje skokowo.
                Najprostsze sposoby na wzrost "umiejętności i jakości zdjęć" to postproces lub dobry obiektyw, kolejność dowolna, postproces jest zwykle znacznie tańszy niż dobry obiektyw. Określ co jest najsłabszą stroną twojej fotografii i popraw ją, jeśli coś jest rzeczywiście słabe to zwykle szybko i łatwo można to podciągnąć. Zastanów się co chcesz fotografować i jak chcesz to pokazać - zdjęcia zwykle powstają najpierw w głowie, kup statyw to zwalnia tempo i można pomyśleć podczas robienia zdjęcia, jeśli robisz "pamiątkowe zdjęcia" i narzekasz na ich poziom to nie przejmuj się, ich poziom jest najprawdopodobniej wystarczający.
                Amator foci dla przyjemności, na pewnym poziomie są to czynności nie dające się pogodzić np. z wycieczką rodzinną, najprościej rzecz ujmując albo się foci albo ma wycieczkę rodzinną i są to sprawy nie do pogodzenia, fotografowanie wymaga czasu i skupienia i daje się robić przy okazji, jeśli fotografowanie nie sprawia ci przyjemności to sprawa jest prosta.

Co fotografujesz?
                Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
                Jestem szumofobem
                S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Mirosuaw
                  Dopiero zaczyna
                  • 2012
                  • 38

Napisz chociaż co Twoim zdaniem jest kiepskie w tych zdjęciach. Są kiepskie technicznie (ostrość, kolory, ekspozycja), czy nieciekawe kadry?
                  Bo w tej chwili to możemy tylko powiedzieć "trzymaj się, będzie dobrze", ale nic konkretnego.
                  Pozdrawiam,
                  Mirek

Komentarz

• marcin.gojski
                    Dopiero zaczyna
                    • 2012
                    • 5

Wszystko mi w nich się nie podoba, nie zachwycam się nimi. Nic się na nich nie dzieje. Nie ma tego WOW!!! i wielkich oczu. Stanąłem w miejscu i stoję. Patrze na inne fotografie. Są piękne, kolorystyka, ostrość, kadr, aranżacja miejsca i stylizacja osoby w przypadku zdjęć fotomodelek. Wybrałem dział modowy i repotrażowy, chce portretować i dodatkowo zająć się reportażami ślubnymi. Ptaszki, robaczki i cała reszta mnie nie interesuje. Ale skrzydła opadają mi kiedy widzę 17-sto latkę która publikuje swoje zdjęcia w gazecie fotograficznej i robi karierę, a moje osiągnięcie to znajomi którzy z łaską klikneli na fb. Dlatego zastanawiam się nad dalszą zabawą.

Komentarz

• becekpl
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 4304

a czym focisz?
                      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• marcin.gojski
                        Dopiero zaczyna
                        • 2012
                        • 5

W chwili obecnej mam tylko 600D f2.8 24-70mm i f1.4 50mm

Komentarz

• becekpl
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 4304

dokup lampę
                          poczytaj w
                          Szkoła Fotografii CB
                          znajdziesz tam dużo wartościowych informacji
                          i rób zdjęcia
                          nos aparat ze sobą z 50, wszędzie
                          Ostatnio edytowany przez becekpl; 27958.

Komentarz

• marcin.gojski
                            Dopiero zaczyna
                            • 2012
                            • 5

Lampe mam Speedlite 430ex II.
                            Do Szkoły na pewno zajrzę, ale najpierw muszę odpowiedzieć na pytanie czy ja jednak się do tego nadaje i czy mam na to czas jeszcze, bo już chyba za późno na takie zabawy.

Komentarz

• becekpl
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 4304

tego nie ma w gwiazdach zapisanego, żadnych testów na fotografa w necie tez nie znajdziesz
                              jakiś tam % fotografów posiada jak ja to nazywam "wrodzony talent artystyczny", reszta ciężko pracuje nad warsztatem
                              wiec albo ci się chce albo nie
                              i nigdy nie jest za późno

Komentarz

Pracuję...