X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • th0mas
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 40

WTF? Czy to co robi ten ksiadz, to czesty przypadek?

Witam, bywalem juz na chrzcinach nie raz i nie dwa, ale nigdy sie z czyms takim nie spotkalem.

Spotkaliscie sie z takim "laniem wody swieconej"?

Nastepnym razem, moze warto byloby mu dac wskazowke, zeby sprobowal wlac do ucha... chociaz nie wyleci :P
  • centur
    Uzależniony
    • 2011
    • 766

Odp: WTF? Czy to co robi ten ksiadz, to czesty przypadek?

oby nie była to ta "woda święcona", ktorą spotyka się w misach przy wejściu do kościoła bo albo jest to zwykła kranówa pełna detergentów i najgorszej chemii mającej zabijać zarazki albo gnojówka z całą masą bakterii (min. kałowych) i drobnoustrojów pochodzących z paluchów połowy miasta... pytanie jeszcze czy ksiądz był "w formie" czy nie bardzo.....
    Ostatnio edytowany przez centur; 43228.
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• th0mas
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 40

Ja osobiscie nie mam pojecia coz ta za woda, trafilem na to zdjecie przypadkiem i zszkokowalo mnie na tyle (nie zdjecie, lecz to co na nim) ze postanowilem sie podzielic generalnie jakby to bylo moje dziecko, to bym chyba zwrocil KSIEZULKOWI uwage...mowie chyba, bo nie wiadomo czy na pewno bym chcial robic zamieszanie podczas ceremonii... ciezko sie postawic w takiej sytuacji, tak czy inaczej, moze byl wczorajszy

Komentarz

• janhalb
        Początki nałogu
        • 2008
        • 321

Macie, ludzie, problemy... W czasie chrztu małego dziecka ksiądz polewa główkę dziecka - zwykle woda leci na włoski albo na czoło. Ale wystarczy, że dziecko poruszy główką - albo że rodzic / chrzestny trzymający malucha akurat się poruszy - i woda leci "gdzie indziej". Na przykład na twarz. Zdarza się. Nie słyszałem, żeby ktoś od tego umarł ;-)

@centur:

Jako ojciec trójki dzieci uspokoję Cię: do chrztu małych dzieci bierze się zwykle wodę przegotowaną albo "z butelki"; mało tego, jeśli akurat jest zima, to się ją lekko podgrzewa. Nota bene - nie wiem gdzie mieszkasz, ale w moim podwarszawskim miasteczku w kranie płynie woda, którą spokojnie można pić bez przegotowania.

A "gnojówka z całą masą bakterii" w kropielnicach powstaje dopiero wtedy, kiedy ludzie zanurzają w niej ręce. BTW - mówiąc o "bakteriach kałowych" masz, jak rozumiem, na myśli fakt,*że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety. Nie chcę być złośliwy, ale zwykle mamy tendencję oceniania innych własną miarą...
        Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• Element7th
          Bywalec
          • 2013
          • 230

Zamieszczone przez janhalb
          Nie chcę być złośliwy, ale zwykle mamy tendencję oceniania innych własną miarą...
          A tu się nie zgodzę... Wystarczy pójść do toalety w jakimś klubie, gdzie na swoją kolej musisz chwilę poczekać - bardzo łatwo zaobserwujesz, że 90% kolesi wychodzi z kibla bez mycia rąk.
          Co lepsze, żona zaobserwowała to samo w damskim...

Chrzciłem syna ostatnio, woda była rzekomo przegotowana, a na pewno ciepła.
          Fotografia produktowa Poznań | Fotograf ślubny Poznań

Komentarz

• janhalb
            Początki nałogu
            • 2008
            • 321

Zamieszczone przez Element7th
            A tu się nie zgodzę... Wystarczy pójść do toalety w jakimś klubie, gdzie na swoją kolej musisz chwilę poczekać - bardzo łatwo zaobserwujesz, że 90% kolesi wychodzi z kibla bez mycia rąk (...)
            Może za rzadko bywam w klubach ;-)

Żartowałem, oczywiście (mam nadzieję, że Centur się dotknięty nie poczuł). Chodziło mi o to, że woda w kościelnej kropielnicy (w której zresztą zwykle zamacza się przecież tylko czubki palców...) na pewno nie jest aż tak brudna, żeby miała stanowić problem zdrowotny / epidemiologiczny. Zwłaszcza, że nikt jej raczej nie pije ;-) Na pewno nie jest to także ta sama woda, której używa się do chrztu (że niby ktoś idzie do kropielnicy czerpać stamtąd wodę święconą? Bez sensu... ;-).

A NAWET gdyby - to jestem w stanie się założyć o dowolne pieniądze, że na dowolnej klamce w łazience na oddziale położniczym czy w żłobku jest więcej szkodliwych bakterii...

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• kaindox
              Uzależniony
              • 2009
              • 598

Zamieszczone przez janhalb
              Chodziło mi o to, że woda w kościelnej kropielnicy (w której zresztą zwykle zamacza się przecież tylko czubki palców...) na pewno nie jest aż tak brudna, żeby miała stanowić problem zdrowotny / epidemiologiczny.
              Nie byłbym taki pewien
              Bakterie kałowe w wodzie święconej? Sanepid: 'Nie mamy wstępu do kościołów'. Ksiądz: 'Woda jest brudna, bo nie myjemy rąk'

Nie trzeba chodzić do klubów, wystarczy wizyta w toalecie w dowolnym centrum handlowym. Z moich obserwacji wynika że im starszy facet tym mniejsza szansa na to, że umyje ręce. Zwłaszcza że niestety większość żyje zgodnie z dewizą:
              "Faceci dzielą się na tych co myją ręce po sikaniu i na tych co ich nie obsikują" wierząc że to działa

Komentarz

• centur
                Uzależniony
                • 2011
                • 766

janhalb, jeśli chodzi o mnie i o moje zwyczaje higieniczne możesz być spokojny, zresztą mnie ten problem jako innowiercy absolutnie nie dotyczy jak i moich dzieci które z KK nie mają nic wspólnego, natomiast co do wody w misach napisałem po prostu jak jest, z tego co wiem księża mają jakiś odgórny nakaz dezynfekować tę wodę detergentami aby nie doszło do żadnej epidemii a jeśli ksiądz tego nie zrobi, to mamy coś takiego jak z tego linku wyżej... natomiast jeśli taka woda dostałaby się do gałki ocznej dziecka to zakażenie jest bardzo prawdopodobne....
                Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• wang3r
                  • 2011
                  • 5

Bardzo prawdopodobne to jest, że jako innowierca nie masz pojęcia o czym piszesz

//...telefonowane...//

Komentarz

• centur
                    Uzależniony
                    • 2011
                    • 766

Zamieszczone przez wang3r
                    Bardzo prawdopodobne to jest, że (...) nie masz pojęcia o czym piszesz

//...telefonowane...//
                    z wzajemnością...

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Panowie, czas najwyższy przypomnieć, że na forum nie są tolerowane dyskusje polityczne i religijne.
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• janhalb
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 321

@centur:

Tak, jak napisałem wyżej: mogę Cię zapewnić, że woda z kropielnic nie ma nic wspólnego z tą, którą się polewa główkę dziecka w czasie chrztu. Wystarczy się zastanowić: woda w kropielnicy znajduje się tam dlatego, że ktoś ją ta wlał. (A "brudna" jest dlatego, że ludzie nie myją rąk).

Kiedy przygotowuje się chrzest, bierze się wodę święconą i wlewa ją do tego srebrnego "dzbanuszka", który widzisz na zdjęciu, albo do innego naczynia, z którego ksiądz polewa dziecko. Sam pomysł z nabieraniem tej wody z kropielnicy jest technicznie dość zakręcony ;-)

A ja upierałbym się, że są miejsca pokryte dużo groźniejszą florą bakteryjną. Klamka w szpitalnej łazience była tylko przykładem (choć jeśli ludzie nie myją rąk w łazience klubie / centrum handlowym, to w szpitalu też nie myją...). Weź taką poręcz w autobusie komunikacji miejskiej - czy jak jadę autobusem z małym dzieckiem, trzymając się poręczy, a potem chcę dziecku poprawić czapeczkę, to muszę wozić w kieszeni spray odkażający?

Nie przesadzajmy...

Komentarz

• centur
                          Uzależniony
                          • 2011
                          • 766

janhalb, o wodzie z kropielnic/chrzcielnic się nie wypowiadam bo nie znam tematu natomiast co do mis to jestem absolutnie pewien tego co napisałem, z mojej strony EOT...
                          Ostatnio edytowany przez centur; 43228.

Komentarz

• RobertON
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 2190

Zamieszczone przez kaindox
                            "Faceci dzielą się na tych co myją ręce po sikaniu i na tych co ich nie obsikują"
                            Najbardzie spodobał się ten tekst, nie znałem tego.
                            Muszę zaplikować go moim synalkom po wyjściu z łazienki, zwłaszcza rano...
                            Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                            https://500px.com/robowert26

Komentarz

• kaindox
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 598

Zamieszczone przez RobertON
                              Muszę zaplikować go moim synalkom po wyjściu z łazienki, zwłaszcza rano...
                              Może lepiej nie, jeszcze się okaże że potraktują to poważnie

Komentarz

Pracuję...