X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Morfii
    Uzależniony
    • 2010
    • 529

Dlaczego warto kupić MacBooka?

Siemanko, zaczęło mnie nurtować pytanie dlaczego warto kupić MacBooka? Jak by nie patrzeć cena jest kosmiczna a podzespoły zdecydowanie słabsze w porównaniu do kompów z windowsem... Jakie plusy i minusy ?
    Proszę o opinie osób korzystających z tych komputerów.

Pomysł wpadł mi po tym jak się dowiedziałem że mogę mieć maca w dobrej cenie

Czy jest możliwość podłączenia pod laptopa monitora typu EIZO ?
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
  • jellyeater
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1631

Odp: Dlaczego warto kupić MacBooka?

Dlaczego pytanie sugeruje odpowiedź?

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• Morfii
      Uzależniony
      • 2010
      • 529

Ja obecnie pracuję na windowsie i lightroom jakoś nie śmiga mi najlepiej... jeśli na macku będzie chodził płynnie to warte zastanowienia Odp. nie jest sugerowana.. po prostu nie lubię wydawać kasy w błoto
      było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Jako moderator przestrzegam, że na forum nie tolerujemy tematyki religijnej
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• BeatX
          PLUS member
          PLUS member
          • 2007
          • 1733

Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.
          Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• cobalt
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 1513

Na Mac OS pracowano tedy, gdy procesor Motoroli G450 był 2x wydajniejszy od Intela 500MHz. Różnica między technologią RISC i CISC. Niestety te czasu już minęły i Mac jedzie obecnie na prockach Intela. Kiedyś - 15 lat temu graficy w PL chętnie pracowali na jabłkach.
            Moim zdaniem teraz nie ma sensu. Pytałem 2 miesiące temu kolegę w USA i powiedział jak cierpisz na chroniczny nadmiar kasy to OK. Dostaniesz ładny komputerek w kartonie z papieru kredowego itd. Podobnie jest z telefonami iPhon nie jest tani, ale pięknie wykonany.
            Ostatnio edytowany przez cobalt; 44932.
            C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
            www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Morfii
              Uzależniony
              • 2010
              • 529

Hahaha no dzięki za pomoc...
              Z tego co udało mi się dowiedzieć jest on zdecydowanie stabilniejszy i nie ma zawiasów takich jak windows... a jak jest w pracy z lightroomem ? dlatego pytam.

Komentarz

• cobalt
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 1513

Zamieszczone przez Morfii
                Hahaha no dzięki za pomoc...
                Z tego co udało mi się dowiedzieć jest on zdecydowanie stabilniejszy i nie ma zawiasów takich jak windows... a jak jest w pracy z lightroomem ? dlatego pytam.
                Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że jest stabilniejszy. Mam PC Della i nie zawiesza się mimo korzystania z kilku programów jednocześnie. Niestety w PL królują składaki, na dziwnych płytach głównych. I wtedy system może nie pracować stabilnie, bo wkładane są podzespoły, które nigdy nie powinny być razem montowane. Wszystko w PC jest ważne - płyta główna , HDD, pamięci, procesor itd. Kup sobie PC z prockiem Intela i7 i na intelowskiej płycie oraz dobrą grafiką Nvidia to nie pożałujesz.
                Gdyby Maca można było swobodnie modernizować pewnie też nie byłby stabilny.
                www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• RobertON
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 2190

Ja obecnie pracuję na windowsie i lightroom jakoś nie śmiga mi najlepiej...
                  To proponuję "zadbać" o kondycję okienek. System jak samochód - wymaga konserwacji.
                  Procesory intela x4 (nawet bez Hyper-Threading) znakomicie sobie dają radę z wymagającym oprogramowaniem.
                  Do tego szybki dysk SSD i zobaczysz jak to śmiga.

Użyj jakichś benchmarków, sprawdź wydajność jaką masz obecnie i porównaj z innymi konfiguracjami.

Na AMD specjalnie też nie utyskuję, mam dwa robocze kompy w różnych konfiguracja i dają radę nawet bardziej wymagającemu softowi aniżeli LR.

Może rozbuduj posiadaną konfigurację, o ile to blaszanka a nie laptop. Zacznij od specyfikacji płyty głównej, zasilacza, zobacz co można zmienić - RAM ustawienia procesora itd. Można podkręcić mnożnik, częstotliwość. Zależy od tego czym dysponujesz.
                  Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                  https://500px.com/robowert26

Komentarz

• Zbyszko666
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 970

zawsze można zrobić tak

Komentarz

• cobalt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 1513

Zamieszczone przez RobertON
                      To proponuję "zadbać" o kondycję okienek. System jak samochód - wymaga konserwacji.
                      Procesory intela x4 (nawet bez Hyper-Threading) znakomicie sobie dają radę z wymagającym oprogramowaniem.
                      Do tego szybki dysk SSD i zobaczysz jak to śmiga.

Może rozbuduj posiadaną konfigurację, o ile to blaszanka a nie laptop. Zacznij od specyfikacji płyty głównej, zobacz co można zmienić - RAM ustawienia procesora itd.
                      Można podkręcić monożnik. Zależy od tego czym dysponujesz.
                      Typowe podejście majsterkowicza.
                      Dysku SSD nie należy montować na starych chipsetach płyt głównych i systemach Win XP oraz starszych (obsługa TRIM).
                      www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• jellyeater
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 1631

Nie wiem jakiego MacBooka masz okazję kupić, ale te nowsze potrafią się grzać, a jak się grzeją to zwalniają taktowanie procka, a grzeją się gdy są obciążone, czyli wtedy gdy potrzebujesz mocy obliczeniowej. Apple nie lubi rozbudowanych systemów chłodzenia i woli rozwiązania softwarowe. Czyli właśnie obniżenie taktowania.

W ogóle laptop do pracy to porażka jak dla mnie. Tylko stacjonarka. Zwłaszcza, że i tak to trzeba pod dobry monitor podpiąć.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• RobertON
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2190

Zamieszczone przez cobalt
                          Typowe podejście majsterkowicza.
                          Dysku SSD nie należy montować na starych chipsetach płyt głównych i systemach Win XP oraz starszych (obsługa TRIM).
                          Tylko nie wiadomo "czym dysponuje" założyciel wątku.
                          Jako majsterkowicz od czasów win 3.11 mam różne spostrzeżenia na temat sprzętu i jego możliwości.
                          Wiem jedno - dysk SSD to często "drugie życie" dla starszego kompa, nawet z XP.
                          Carbage Collection np. Plextora zastępuje brak obsługi Trim.

Ale to zupełnie inny temat.
                          Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                          https://500px.com/robowert26

Komentarz

• Morfii
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 529

Mam obecnie DELLa... tyle że leciwego jest ssd, zewnętrzna grafika itp. ale jakoś płynności to ja w nim nie widzę Ciekawie mnie to czy inwestycja w i7 coś zmieni..
                            Jakoś używając od lat windowsa nie ma w nim stabilności. Mam pojęcie o kompach i raczej laikiem nie jestem. Nie miałem za to doczynienia z Mackem dlatego dopytuję.

Komentarz

• cobalt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 1513

Mam obecnie DELLa... tyle że leciwego jest ssd, zewnętrzna grafika itp. ale jakoś płynności to ja w nim nie widzę Ciekawie mnie to czy inwestycja w i7 coś zmieni..
                              Jakoś używając od lat windowsa nie ma w nim stabilności. Mam pojęcie o kompach i raczej laikiem nie jestem. Nie miałem za to doczynienia z Mackem dlatego dopytuję.
                              Mam i7 w laptopie na Win 7-64bit z płytą Intela, 8GB ram. Powiem krótko - power rangers, a podobno desktop ma jeszcze lepsze osiągi.
                              www.cobalt.fr.pl

Komentarz

Pracuję...