X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mati_speed

Odp: Komputer dla fotografa 2014

Podaj ceny dokładne co za ile Ci zaproponowali. Moim zdaniem dałoby radę taniej bez spadku wydajności.

Komentarz

• Kimik
      • 2014
      • 1

Jak najbardziej HDD na magazyn jakieś 1 TB. Nie wiem czemu nie dorzucili...

i5 4460 - 769,00
      MSI Z97-G43- 405,02
      MSI GeForce GTX 650 2GB - 459,0
      DDR3 8GB(2x4)- 279,0
      SSD Samsung 250 GB (540MB/520MB/s) - 459,0
      DVD R/RW Samsung SH -224DB SATA - 59,0
      Zasilacz Thermaltake Smart SE 530W - 215,0
      Karta WiFI TP-Link - 39,0

Komentarz

• Przemek_PC
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2456

Z karty graficznej przy pracy w PS czy LR zysk pomijalny w stosunku do ceny karty.

Komentarz

• Kimik
          • 2014
          • 1

Zamieszczone przez Przemek_PC
          Z karty graficznej przy pracy w PS czy LR zysk pomijalny w stosunku do ceny karty.
          A! Ok. A jak się ma w takim razie słabsza karta do pracy z monitorem ? Jakieś zagrożenia? Pracuję na Eizo CS230 [ 23" 1920 x 1080].

Komentarz

• Przemek_PC
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2456

Zadnych zagrozen jesli masz monitor fullhd. Grafika ktora jest w procesorze wystarczy. Zawsze mozna dokupic dodatkowa grafike jak przykladowo zaczniesz montowac filmy. Skoro grafika wypada to i zasilacz za drogi. Wystarczy 400W w okolicach 100zl. Mozesz zaczac z 4GB pamieci i jeslu bedzie brakowac to dokupic. W ten sposob na stracie zejdziesz w okolice blizsze 2tys zl.

Edit:
            Kwestia SSD, czy potrzebujesz 250GB? Kupujac 120GB zaoszczedzisz troche grosza. Sam mam 120GB i sporo programow i na dodatkowe 130GB jakos nie mialbym pomyslu. Oczywiscie lepiej wziac na wszelki wypadek 250GB ale jesli liczy sie niska cena to moim zdaniem 120GB wystarczy.
            Ostatnio edytowany przez Przemek_PC; 1405.

Komentarz

• mati_speed

Ja bym zmienił płytę główną tez około 100-150mozna zejść, i ten ssd tak jak wyżej 120na system i ps i spokojnie wystarczy.
              Obudowę masz jakąś?

Zamiast tego ssd 240gb weź 120 i do tego zwykły HDD 1tb ja mam taką konfigurację i śmiga aż miło.
              Ostatnio edytowany przez Gość; 53650.

Komentarz

• mikmac
                Dopiero zaczyna
                • 2013
                • 25

pozwolę sobie dorzucić kilka uwag..
                jeden ssd 120 tylko na system i zainstalowane programy - wystarcza na styk, musi zostawać ok. 30% wolnego a to po roku używania jest praktycznie przepełnione. Lepsze by było 200gb.
                Drugi dysk (najlepiej jako macierz 2x120) min 250GB na workflow (zapełnia się po kilkunastu sesjach jak się pracuje na dużych plikach w 16bit i wielu warstwach) - przy moim workflow 250 wystarcza, ale trzeba pilnować i wywalać starsze.
                2 gb hdd na zwykle dane - prywatne, muzyka, filmy etc.
                4gb hdd na archiwum sesji, które opusciły już dysk workflow, są to dane z tego i poprzedniego roku. Poprzednie lata poarchiwizowane na innych dyskach i płytach leżą w szafie.

Dyski workflow i archiwum są zdublowane wewnątrz budy jako mirror. Dysk system oraz dane mają dubla na NASie robiony raz na kilka dni, gdzie też codziennie w nocy trafia druga kopia dysków workflow i archiwum.
                Canon 6D, 60D, EF 24-105/4 L, EF 50/1.8, EF 85/1.8, Samyang 14/2.8, Sigma 17-70/2.8-4.0

Komentarz

• macgaw
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 115

to moze i ja zapytam, fotograf amator, obrobka poziom podstawowy, jednak szukam czegos z dobrym ekranem, mysle ze bedzie to sprzet na dluzszy czas, cale zycie na windowsie.
                  budzet jakim dysponuje to 6 tysiecy.

prosze o opinie czy ktorys z tych sprzetow bedzie dla mnie bardziej odpowiedni,
                  Apple iMac 21.5" quad-core i5 2.7GHz/8GB/1TB/Intel Iris Pro Graphics - tutaj ewentualnie moge zamienic na 16 gb, nowy system nowa nauka. faktem jest ze nie widzialem tego sprzetu na zywo wiec nie mam porownania, nie wiem jak sprawuje sie matryca full hd ips oraz
                  Dell XPS 2720 AIO i5 8GB SSD GT750M 1TB WIN8 DOTYK - tutaj przemawia za mna ekran, ma wieksza rozdzielczosc
                  dzieki za pomoc,
                  6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Komentarz

• Przemek_PC
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2456

Mikmac, pochwaliles sie sprzetem ale ma sie to nijak do budzetu okolic 2 tys. zl.

Komentarz

• mikmac
                      Dopiero zaczyna
                      • 2013
                      • 25

Przemek -->
                      nie, nie pochwaliłem się, bo mam, nie wiem.. chyba 5 letni komp - ledwo zipie, ale wystarcza, choć przymierzam się do nowszych bebechów. Po prostu z perspektywy zauważam, że najważniejsze to są chyba dyski.. ciągle ich mało i ciągle za wolne. Pamięci są tanie i każda jedna mega szybka, procesory też są bardzo szybkie nawet sprzed kilku lat ale dyski mało przyspieszyły, a pliki po 1,5GB w czasie workflow to nie rzadkość a codzienność. Skokiem jakościowym są SSD, znów bardzo drogie, więc trzeba mocno pokombinować jak podzielić przestrzeń.
                      Canon 6D, 60D, EF 24-105/4 L, EF 50/1.8, EF 85/1.8, Samyang 14/2.8, Sigma 17-70/2.8-4.0

Komentarz

• Przemek_PC
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2456

Zdjecia po 1,5GB?

Komentarz

• mikmac
                          Dopiero zaczyna
                          • 2013
                          • 25

tiff 16bit z matrycy 20 lub 36mpix z kilkunastoma, czasem kilkudziesięcioma warstwami.. Sam tiff to ponad 150 lub 200mb...

Komentarz

• Przemek_PC
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2456

Ciekawe czy kolezanka zamierza pracowac na takich plikach?

Komentarz

• Qbańczyk
                              Bywalec
                              • 2012
                              • 120

Zamieszczone przez K_4
                              Myślę że to jest idealny komputer do fotografii iMAC Retina
                              Używa ktoś ?
                              Może ktoś coś powiedzieć jak mu sie pracuje na tym nowym Macu w LR i PS ?

Komentarz

• HurricanE
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 86

Niestety przy dzisiajszych matrycach obrabianie w LR i zabawa w PS to zajęcie albo dla cierpliwych albo dla zasobnych. NIe da się tanio i dobrze. Podstawa to dysk SSD i obrabianie plików na nim zamiesczonych wieć nie może być mały ani na styk - 250gb to imo minimum. Do tego minimum 8GB RAM i procesor i5. Z mopjego doświadczenia - niedawno zmieniałem sprzęt i dysk SSD robi połowę pracy a drgą robi procesor, w moim przypadku to akórat Xeon na 1155 + 8GB Ram a w drodze jest drugie 8. Wcześniej miałem 4 rdzenie na 775 i SSD i niestety praca w LR to była męka. Teraz wszystkie zmiane mam natychmiast widoczne, nawet jak mam odalone dwa ekrany.
                                Co do monitora - tylko Eizo. Choćby z tańszej lini - zjada wszystko inne. No i sa nie do zdracia, a na llagro używki są w bardzo rozsądnych cenach. No i monitor musi byc duży - 22 już jest komfortowo.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez HurricanE
                                Niestety przy dzisiajszych matrycach obrabianie w LR i zabawa w PS to zajęcie albo dla cierpliwych albo dla zasobnych. NIe da się tanio i dobrze. Podstawa to dysk SSD i obrabianie plików na nim zamiesczonych wieć nie może być mały ani na styk - 250gb to imo minimum. Do tego minimum 8GB RAM i procesor i5. Z mopjego doświadczenia - niedawno zmieniałem sprzęt i dysk SSD robi połowę pracy a drgą robi procesor, w moim przypadku to akórat Xeon na 1155 + 8GB Ram a w drodze jest drugie 8. Wcześniej miałem 4 rdzenie na 775 i SSD i niestety praca w LR to była męka. Teraz wszystkie zmiane mam natychmiast widoczne, nawet jak mam odalone dwa ekrany.
                                Co do monitora - tylko Eizo. Choćby z tańszej lini - zjada wszystko inne. No i sa nie do zdracia, a na llagro używki są w bardzo rozsądnych cenach. No i monitor musi byc duży - 22 już jest komfortowo.
                                Przepraszam za błędy - niestety nie mogę wyedytować.
                                http://moj-aparat.blogspot.com/
                                C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
                                C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Komentarz

Pracuję...