X
-
-
Odp: Komputer dla fotografa 2014
Mam winda i nie narzekam :-)Panowie, komputer do obróbki zdjęć nazywa się Mac. Do tego szerokogamutowy monitor, z kalibrowalnym LUT. Żaden monitor Apple takim nie jest, nawet ten z iMac 5K. Rozsądny zestaw to Mac Mini + Eizo CS240. No i Mac OS X - stabilność i płynność działania tego systemu bije na głowę Windows. Wystarczy podstawowy model na Intelu i5 1.4GHz z 4GB RAM by praca fotografa z CS była komfortowa. Takze tego
Sent from my iPad using TapatalkSkupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.Komentarz
-
Komputer dla fotografa 2014
Też nam Winda, pracuję na kilku kompach, mam porównanie. Crazy, nie narzekasz powiadasz. Wywołaj jedno zlecenie czy wydarzenie na Macu, po prostu zrób to dla siebie, nie pożałujesz. Tak, Mac ma swoje ograniczenia (np. zapomnij o grze w nowe tytuły), ale w odróżnieniu od Windowsa nie ma najmniejszych problemów w zarządzaniu barwą - zdjęcie wygląda tak samo w PS, w podglądzie czy dowolnej apce, lącznie z pracą 2-monitorową. Windows "potrafi" to samo zdjęcie na dwóch monitorach wyświetlać inaczej. No i konfiguracja nawet podstawowa zapewnia płynną i komfortową pracę, czego o PC powiedzieć nie można. Nazywajcie to fanboystwem, jak tam chcecie. Nie bez powodu np. Guru obróbki Scott Kelby pracuje na Macu, podobnie jak Bryan Peterson.
A, byłbym zapomniał - pierwszy Photoshop wyszedł tylko na Maca, kolejne wersje robiono także na PC. Także tego.
Sent from my iPad using TapatalkOstatnio edytowany przez MateuszJ; 35016.EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albumsKomentarz
-
Nie zapomnij, że procesory Intel na których mac chodzi tak płynnie, były używane w pecetach, a dopiero bardzo późno w tej grze zaadoptowao do nich system Apple.Też nam Winda, pracuję na kilku kompach, mam porównanie. Crazy, nie narzekasz powiadasz. Wywołaj jedno zlecenie czy wydarzenie na Macu, po prostu zrób to dla siebie, nie pożałujesz. Tak, Mac ma swoje ograniczenia (np. zapomnij o grze w nowe tytuły), ale w odróżnieniu od Windowsa nie ma najmniejszych problemów w zarządzaniu barwą - zdjęcie wygląda tak samo w PS, w podglądzie czy dowolnej apce, lącznie z pracą 2-monitorową. Windows "potrafi" to samo zdjęcie na dwóch monitorach wyświetlać inaczej. No i konfiguracja nawet podstawowa zapewnia płynną i komfortową pracę, czego o PC powiedzieć nie można. Nazywajcie to fanboystwem, jak tam chcecie. Nie bez powodu np. Guru obróbki Scott Kelby pracuje na Macu, podobnie jak Bryan Peterson.
A, byłbym zapomniał - pierwszy Photoshop wyszedł tylko na Maca, kolejne wersje robiono także na PC. Także tego.
No i nie żartuj z tymi pierwszymi wersjami fotoszopa z lat 80... to była zabawka.
Pracowałem na Applach i wiem jakie one szybkie bywają w podstawowej konfiguracji...
nie narzekam na brak płynności w Windows, natomiast kulawego zarządzania barwą w Windows nie da się ukryć.
--- Kolejny post ---
Ja wstawiłem sobie taki:Więc teraz kto jaki dysk proponuje, coś mi tam po głowie Samsung chodzi 250GB ---> Samsung 850 Evo 250GB | cena, raty - sklep Komputronik.pl
Będzie się nadawał ?
No i działa. Już bym dzisiaj mniejszego nie kupował, bo wystarczajaco tani.
Jest nowsza wersja MX200.I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.Komentarz
-
Powiem tak, mając win8 pro i7 16gb ramu i dysk talerzowy nie odczuwam zupełnie wymiany na jabłko tym bardziej płacąc za to 3 razy więcej. Co do kolorów w windzie masz rację reszta to tylko upodobania i preferencje. A zapomniałem dodać, spróbuj sam rozbudować dzisiejszego maca :-DSkupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.Komentarz
-
Mam macbooka pro z yosimite czy jak to sie tam pisze i jakos tej stabilnosci skaly nie widze.Komentarz
-
Komentarz
-
Scott Kelby chyba uzywa Nikona? Jesli wiec wyznacznikiem jakosci sprzetu jest to czego on uzywa to powinnismy pozbyc sie Canonow.Komentarz
-
Scott teraz lize dupe Canonowi, wg niego matryca z 7d2 to najlepsza matryca aps-c, taki z niego guru.Komentarz
-
Do mnie nigdy nie trafiał argument, że jak jakiś guru używa tego lub tamtego sprzętu, to ten sprzęt jest debest.
Dr Dre używa słuchawek od Beats Audio.
Beats Audio są najlepsze [emoji38]Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/Komentarz
-
Komentarz
-
taki jeden co sie na muzyce znaNie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!Komentarz
-
Rozbudowa Maca to jedno z jego głównych ograniczeń i nie pomalujesz; zapomnij o rozbudowie. Z drugiej strony to ma swoje plusy - system jest lepiej zoptymalizowany z uwagi na niewielką liczbę dostępnych konfiguracji. Z tą rozbudową PC-ta jednak też bym się nie podniecał, bo ileż to razy wymieniasz procka ? Albo dokupienie RAM - u mnie to zakończyło się wymianą całości, bo nowe pamięci gryzły się ze starymi. No i pozostaje kwestia czasu i chęci takiej rozbudowy - ja wyrosłem już z czasów, gdy jarało mnie dostrajanie timingów DDRAM czy podkręcanie procka. Teraz chcę, by komputer po prostu działał, zawsze. Z PC zawsze coś nie tak. Mówię o pudle, nie laptopie bo te działają znośnie (ale nie są szybkie). Albo infekcja systemu i konieczność reinstallu, albo bateria na mainboardzie się wyładowała (po 3-ech latach od zakupu) i BIOS nie zapamiętywał ustawień, pochlastać się było można. Mac mi tego wszystkiego oszczędza.
A wzorowanie się na Kelbym uważam nadal za właściwe. Tak samo jak za bzdurny wywód, jakoby należało przesiąść się na Nikona, nonsens. To wątek o KOMPUTERZE a nie APARACIE.
Sent from my iPad using TapatalkEOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
-
EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
-
Procka nie ale jeśli chciałbym to mogę, to samo dotyczy pamięci i reszty części, co najlepsze nie musze przepłacać za logo z jabłkiem choć pamięci te same co pod winda. Nikt tu nie mówił o podkręcaniu czegokolwiek bo i po co w dzisiejszych czasach. Mówisz o infekcji i reinstalu, widać za mało wiesz skoro piszesz o tym jak było by to lekarstwo. Mam winda 8 od początku jak się pojawił, ani jednego reinstalu systemu, stabilność dużo lepsza jak poprzednie systemy. Faktycznie wymiana baterii za 5 zł to kłopot. Widać jesteś fanboy em. Bo dobrze skonfigurowany Windows potrafi długo i dobrze działać, pod warunkiem że siedzi przy nim doświadczony i ogarnięty użytkownik a nie laik.Rozbudowa Maca to jedno z jego głównych ograniczeń i nie pomalujesz; zapomnij o rozbudowie. Z drugiej strony to ma swoje plusy - system jest lepiej zoptymalizowany z uwagi na niewielką liczbę dostępnych konfiguracji. Z tą rozbudową PC-ta jednak też bym się nie podniecał, bo ileż to razy wymieniasz procka ? Albo dokupienie RAM - u mnie to zakończyło się wymianą całości, bo nowe pamięci gryzły się ze starymi. No i pozostaje kwestia czasu i chęci takiej rozbudowy - ja wyrosłem już z czasów, gdy jarało mnie dostrajanie timingów DDRAM czy podkręcanie procka. Teraz chcę, by komputer po prostu działał, zawsze. Z PC zawsze coś nie tak. Mówię o pudle, nie laptopie bo te działają znośnie (ale nie są szybkie). Albo infekcja systemu i konieczność reinstallu, albo bateria na mainboardzie się wyładowała (po 3-ech latach od zakupu) i BIOS nie zapamiętywał ustawień, pochlastać się było można. Mac mi tego wszystkiego oszczędza.Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.Komentarz
Komentarz