X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • McMelassa
    Bywalec
    • 2010
    • 201

Odp: Komputer dla fotografa 2014

To nie jest reguła. Każdy sprzęt może się zepsuć. Fakt, że czasami reklamacja w Lenovo może doprowadzić do szewskiej pasji
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Komentarz

• tomfoot
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2277

Zamieszczone przez zdebik
      I7 z 8GB wg Ciebie to slaby lap?
      To ze i7 jeszcze nic nie znaczy, a 8gb tak - to słaby sprzet. Tym bardziej jezeli jest to lenovo.

Komentarz

• zdebik
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 4065

Zamieszczone przez tomfoot
        To ze i7 jeszcze nic nie znaczy, a 8gb tak - to słaby sprzet. Tym bardziej jezeli jest to lenovo.
        Jesli ten i7 byl na 2 rdzeniach wcale bym sie nie dziwil, ze i3 go goni .

Slabsza karta graficzna i wolny twardziel, tez dodali by trzy grosze.
        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• 5pirit
          Początki nałogu
          • 2009
          • 433

Zamieszczone przez crazy
          Jak mnie śmieszą takie posty. Życzę powodzenia jak popsuje Ci się ten świetny Lenovo :-P
          Ale czemu od razu wyjeżdżasz z takim tekstem (który notabene jeszcze bardziej śmieszy)?! W momencie jak kupowałem mojego pierwszego laptopa to byłem w tym mega obcykany i wiedziałem sam co dobrać, a było to z 10-12 lat temu (dokładnie nie pamiętam).

Natomiast jak kupowałem tego Lenovo to dużo czytałem w necie i pytałem na różnych forach związanych z tą branżą i w tym przedziale cenowym co ja chciałem kupić, większość głosów padała właśnie na Lenovo i dokładnie ten model który kupiłem.

Wiem, że to Chińczyk ale używam też urządzeń YN (lampy i wyzwalacze)i jakoś do dnia dzisiejszego nic mi się nie działo, a przepraszam akumulatorki mi zużywały - o Matko Boska! Ale lampy Canona też to robią więc chyba nie mam się czego obawiać?!

Kiedyś pamiętam np. laptopy firmy DELL były tylko dla wybrańców, po za zasięgiem zwykłego szaraczka, a teraz co też zaczęli robić masówki.

Zamieszczone przez zdebik
          Jesli ten i7 byl na 2 rdzeniach wcale bym sie nie dziwil, ze i3 go goni .

Slabsza karta graficzna i wolny twardziel, tez dodali by trzy grosze.
          Nie no spokojnie laptop z zeszłego roku. i7 na 4 rdzeniach, grafika osobna nVidia, no jedynie dysk jest normalny talerzowy.
          eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4065

Zamieszczone przez 5pirit
            Nie no spokojnie laptop z zeszłego roku. i7 na 4 rdzeniach, grafika osobna nVidia, no jedynie dysk jest normalny talerzowy.
            Wiec tego i3 powinien lykac na sniadanie. Robiles to ze stoperem w reku czy na "oko"?

Komentarz

• crazy
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1554

Zamieszczone przez 5pirit
              Ale czemu od razu wyjeżdżasz z takim tekstem (który notabene jeszcze bardziej śmieszy)?! W momencie jak kupowałem mojego pierwszego laptopa to byłem w tym mega obcykany i wiedziałem sam co dobrać, a było to z 10-12 lat temu (dokładnie nie pamiętam).

Natomiast jak kupowałem tego Lenovo to dużo czytałem w necie i pytałem na różnych forach związanych z tą branżą i w tym przedziale cenowym co ja chciałem kupić, większość głosów padała właśnie na Lenovo i dokładnie ten model który kupiłem.

Wiem, że to Chińczyk ale używam też urządzeń YN (lampy i wyzwalacze)i jakoś do dnia dzisiejszego nic mi się nie działo, a przepraszam akumulatorki mi zużywały - o Matko Boska! Ale lampy Canona też to robią więc chyba nie mam się czego obawiać?!

Kiedyś pamiętam np. laptopy firmy DELL były tylko dla wybrańców, po za zasięgiem zwykłego szaraczka, a teraz co też zaczęli robić masówki.

A no temu, że od dawna siedzę w branży IT i akurat Lenovo jaki wypasny by nie był ma najgorszy serwis, to raz po drugie w środku takie same części jak w Acer'e którego tak wysmiales.
              Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• 5pirit
                Początki nałogu
                • 2009
                • 433

No to chyba masz jakieś wywyższone mniemanie o sobie i swojej wiedzy, bo pytałem też innych z branży IT i jakoś inaczej mówili. Ale pracownicy IT bardzo często mają to do siebie, że stawiają się przed szereg, zresztą mechanicy samochodowi mają to samo. Tylko bez urazy!

No i nie wiedziałem, że np. procesor i7 3632QM który mam w tym Lenovo jest inny niż ten montowany np. w acerze, dellu, hp czy innym laptopie, tak samo pamięci, dysk itd.... Dzięki za uświadomienie.
                eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• crazy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1554

Jakie wywyzszanie i stawianie przed szereg?

To nie ja wysmiales Acera którym niczym nie ustępuje innym graczom na rynku. Wiadomo że ie mówimy tu o klasie biznes. Procesory co firma to inny wiec logiczne, dyski powiadasz;-) jest tylko dwóch graczy na rynku HDD, pamięci tutaj większy wybór ale dalej chodzi o to samo. Kupiłeś Lenovo Twój wybór, ja ich sprzętu bym nie kupił nawet takiego wypasa jak Twój.

Komentarz

• Przemek_PC
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2456

Onanizmem komputerowym powialo.

Komentarz

• crazy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1554

Spoko nie ma co się spinać.

Komentarz

• Kinski
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 273

Przymierzam się do złożenia nowego komputera. Mój wybór padł na płytę główną Asusa M5A97 EVO R2.0 (do tego dysk SSD - 128 lub 256 GB, pamięć 8 GB RAM, zasilacz 500 W). Ze względu na gniazdo AM3+, pod rozwagę wchodzą procesory AMD X4 FX-4300, AMD X6 FX-6100 lub AMD X6 FX-6300. Dysk SSD ma służyć na system i do opracowywania aktualnego materiału, który i tak docelowo wędruje na dysk zewnętrzny.
                        Pracuję na RAW-ach 12,6 MB (canon 5D), potem robię eksport do jpg i drobne lub większe korekty na warstwach. Poza foto zamierzam też konwerterować i nagrywać filmy (ze starszych gier - format docelowy 1080 x 720px lub 1280 x 1024px), więc potrzebuję mocniejszego procesora (obecnie konwersja ok. 40-minutowego filmu 1080 x 720px trwa prawie 4 h -> soft Camtasia).
                        Czy może jednak warto coś dodać, zmienić? Wybrać inną płytę główną (MSI?), procesor (Intel?)? Jaką kartę grafiki warto by dołączyć? Myślałem o Asusie R5230-SL-2GD3-L albo R7240-2GD3-L.

Zamieszczone przez HurricanE
                        Niestety przy dzisiajszych matrycach obrabianie w LR i zabawa w PS to zajęcie albo dla cierpliwych albo dla zasobnych. NIe da się tanio i dobrze. Podstawa to dysk SSD i obrabianie plików na nim zamiesczonych wieć nie może być mały ani na styk - 250gb to imo minimum. Do tego minimum 8GB RAM i procesor i5. Z mojego doświadczenia - niedawno zmieniałem sprzęt i dysk SSD robi połowę pracy a drgą robi procesor
                        Mimo 2015 r., pracuję nad RAW-ami z Canona 5D (I wersja). Fotoalbumy składam w Corelu i to jego pliki dość wolno się otwierają i zapisują (jeden od 200 do 500 MB). Chciałbym to zoptymalizować i przyspieszyć. Podstawą do kompa ma być w miarę dobra płyta gówna, dysk SDD i procesor. Dlatego chcę wybrać optymalnie, żeby komputer posłużył te 5 lat. Nie musi być tanio, ale nie chcę też wydawać zbyt dużo.
                        Ostatnio edytowany przez Kinski; 10109.
                        Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• zdebik
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 4065

Olej AMD, kup intela i5 i dodaj kolejna 8'ke RAM'u.

Grafa Nvidia z cuda - przydatna w PS'ie ale cudow sie nie spodziewaj

Plyta wbrew pozorom nie jest taka wazna, jesli nie krecisz procka. Ale nie kupij tez najtanszej

Komentarz

• RobertON
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 2190

Zamieszczone przez Kinski
                            Ze względu na gniazdo AM3+, pod rozwagę wchodzą procesory AMD X4 FX-4300, AMD X6 FX-6100 lub AMD X6 FX-6300.
                            Od czasów Bartona byłem "fanem" AMD, ale niestety pod AM3+ to FX-y już są daleko w tyle za Intelem i nic nie zapowiada zmian.
                            Mam jeszcze jedną płytę w pudełku 990FX Extreme4, na wypadek jak się jakiś procek AMD uda zrobić nowy, szybki i energooszczędny, ale jakoś straciłem nadzieję.

Wybierz coć Intela, a jest teraz procków sporo.
                            https://500px.com/robowert26

Komentarz

• Przemek_PC
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2456

Jesli nie chcesz wydac 1500zl na nowa grafike to sobie odpusc. Albo kup cos starszego np. GTX580 w okolicach 400zl. Ale czy warto do obrobki zdjec? Nie wiem. Do montazu filmow w Premiere i pracy w Blenderze na pewno warto.

Komentarz

• ytong
                                Coś już napisał
                                • 2012
                                • 88

Więc może mi podpowiedzcie, jak przyśpieszyć swój komputer poniżej moje parametry. Podstawowe pytanie czy dokupienie ramu coś da, no i czy można oczywiście:

1.Procesor-Intel core i5-3210m CPU 2,50Ghz
                                2. Grafika-Intel(R) HD Graphic 4000 ( 2GB)
                                3. 8GB Pamięci Ram
                                4. Windows 7 ( 64bit)
                                5. Asus N76V ( ASUS N76VZ-V2G-T1113V - ARCHIWUM - Strefa Gier - sklep Komputronik.pl )

Co jeszcze muszę Wam podać, by można było pomóc virtualnie ?

Komentarz

Pracuję...