X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mariusz_C
    Uzależniony
    • 2007
    • 577

Wizyta w szpitalu

Urodziła mi się córka, więc zjawiłem się u żony w szpitalu z całym sprzętem. Nie wyciągnąłem jeszcze dobrze z torby, bo zajęliśmy się maleństwem, a tu nagle wpada gościunio i oferuje cudowne zdjęcia za 50zł szt i format chyba nawet dość duży. Kobieta na łóżku obok zdecydowała się na zrobienie zdjęcia. My podziękowaliśmy. Facet wyjął nikona z kitem 18-55, ustawił niemowlaka, przymierzył się, wyjął SB 800 i strzela, jedna fota, druga, trzecia i wali tym fleszem po oczach dziecku. Mama zadowolona, że profesjonalista zdjęcia robi. Ja zapytałem tylko, czy to tak można niemowlakowi po oczach błyskać, a on, że nic mu się nie stanie. Nie chciałem go przekonywać, bo mama dzieciątka była w siódmym niebie. Facet przyszedł za godzinę i sprzedał dziewczynie cudownie naświetlony portret jej dziecka za 50zł. Nawet bym się bał chyba tak dziecku robić zdjęcia, a facet bez zastanowienia strzelał trzymajac lampę pół metra od dziecka.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
  • eska
    Bywalec
    • 2013
    • 135

Odp: Wizyta w szpitalu

Przekonaj mnie, że błysk flesza jest szkodliwy dla tego dziecka. Ale poproszę szerzej niż "jest, bo jest". Jeśli można podepszyj to czymś więcej niż wszystkowiedzącą wikipedią. Pytam, bo sam nie wiem jak to jest.
    Idąc Twoim tokiem rozumowania dziecko po przyjściu na świat powinno oślepnąć otwierając oczy po opuszczeniu łona matki. Poród z tego co wiem zazwyczaj nie odbywają się przy świeczce.
    Ostatnio edytowany przez eska; 49381.
    A

Komentarz

• busz
      Bywalec
      • 2014
      • 119

Eska, błysk flesza prosto w oczy jest naprawdę nieprzyjemny dla dorosłego, dziecko nie oślepnie, ale stres to dla niego pewnie niemały. Jestem na nie.
      | D7100 | 12-24/4 | 70-200/2.8 | 150-600/5-6.3 |

Komentarz

• trothlik
        Uzależniony
        • 2004
        • 782

Zamieszczone przez eska
        Przekonaj mnie, że błysk flesza jest szkodliwy dla tego dziecka. Ale poproszę szerzej niż "jest, bo jest". Jeśli można podepszyj to czymś więcej niż wszystkowiedzącą wikipedią. Pytam, bo sam nie wiem jak to jest.
        Idąc Twoim tokiem rozumowania dziecko po przyjściu na świat powinno oślepnąć otwierając oczy po opuszczeniu łona matki. Poród z tego co wiem zazwyczaj nie odbywają się przy świeczce.
        No to gratuluję podejścia do tematu...
        Co innego równomierne światło na sali porodowej, w miarę miękkie, wiem bo byłem przy porodzie, a co innego cymbał z błyskotką prosto w oczy.
        Weź zastanów się co piszesz. Mnie coś strzela jak mi jakiś palant wali światłem po oczach a co dopiero małe wrażliwe na wszystko oczka.
        Szkodliwe czy nie na pewno wkurzające.
        Poza tym jakim trzeba być burakiem , że o tupecie nie wspomnę żeby ładować się z marnym sprzętem i robić z siebie profi...Chałturnicy i tyle. Krew mnie zalewa jak czytam o takich zachowaniach.
        trothlik
        "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• cobalt
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 1513

Zamieszczone przez Mariusz_C
          Urodziła mi się córka
          No to gratulacje!

Zamieszczone przez Mariusz_C
          ... więc zjawiłem się u żony w szpitalu z całym sprzętem. Nie wyciągnąłem jeszcze dobrze z torby, bo zajęliśmy się maleństwem, a tu nagle wpada gościunio i oferuje cudowne zdjęcia za 50zł szt i format chyba nawet dość duży. Kobieta na łóżku obok zdecydowała się na zrobienie zdjęcia. My podziękowaliśmy. Facet wyjął nikona z kitem 18-55, ustawił niemowlaka, przymierzył się, wyjął SB 800 i strzela, jedna fota, druga, trzecia i wali tym fleszem po oczach dziecku. Mama zadowolona, że profesjonalista zdjęcia robi. Ja zapytałem tylko, czy to tak można niemowlakowi po oczach błyskać, a on, że nic mu się nie stanie. Nie chciałem go przekonywać, bo mama dzieciątka była w siódmym niebie. Facet przyszedł za godzinę i sprzedał dziewczynie cudownie naświetlony portret jej dziecka za 50zł. Nawet bym się bał chyba tak dziecku robić zdjęcia, a facet bez zastanowienia strzelał trzymajac lampę pół metra od dziecka.
          Noworodek to delikatne "urządzenie". Myślę jednak, że doświetlenie zdjęcia lampą z wysuniętym odbłyśnikiem mu nie zaszkodzi (światło odbite). Tym bardziej, że przez pierwsze dni nie wie co się wokół niego dzieje i ciągle krzyczy (płacze). Podobnie jak człowiek na starość .
          Robienia zdjęć z odległości 0,5m jednak nie proponuję. W portretach lepiej rysuje obiektyw na trochę dłuższej ogniskowej 85 czy 100mm. A wtedy musimy robić zdjęcie z większej odległości niż w przypadku 24÷35mm i jest mniej zdeformowane.
          Gorzej gdy dziecko ma już np rok i każemy mu patrzeć prosto w obiektyw nad którym jest zamontowana lampa skierowana na wprost. Jak rodzic przesadza z błyskiem, to maluch może odnosić wrażenie, ze jest na poligonie atomowym i zniechęci go to do pozowania.
          A najlepsze są zdjęcia podczas zabawy na świeżym powietrzu (w słoneczny dzień), kiedy dziecko nie zdaje sobie sprawy, że robimy mu zdjęcia.
          C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
          www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• eska
            Bywalec
            • 2013
            • 135

Wydaje mi się, że lekarze by go wygonili gdyby to było szkodliwe, to po pierwsze, po drugie nikt kto ma jakiekolwiek pojęcie fotografii nie będzie błyskał lampą po oczach, bo po co.
            Trothlik - daruj sobie te osobiste wycieczki.
            A

Komentarz

• cobalt
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 1513

Zamieszczone przez eska
              Wydaje mi się, że lekarze by go wygonili gdyby to było szkodliwe, to po pierwsze, po drugie nikt kto ma jakiekolwiek pojęcie fotografii nie będzie błyskał lampą po oczach, bo po co...
              Najlepiej zapytać pediatrę albo okulistę, ewentualnie neurologa.
              www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• PMP
                Bywalec
                • 2012
                • 131

Zamieszczone przez eska
                Wiele leków nie stosuje się u dzieci nie dlatego że udowodniono szkodliwe działanie tylko dlatego ze nie udowodniono że szkodliwego wpływu na młody organizm nie ma. Taka szybka analogia [emoji1]
                Z bliska i z daleka

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez trothlik
                  Szkodliwe czy nie na pewno wkurzające.
                  No właśnie - tylko wkurzające i świadczące o "poziomie ahtystycznym" fotografa.
                  Był już tu kiedyś podobny wątek, w którym w dosyć ostrym tonie wypowiadali się przeciwnicy błyskania po oczach "bo szkodzi".
                  Powiedzcie to jednak setkom milionów matek, które robią zdjęcia swoim pociechom (błyskając, a jakże!) różnymi głupimi jasiami...

PS: Jeśli to faktycznie było walenie lampą z odległości pół metra (makro robił, czy jak?), to pogratulować...
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• namoamo
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 928

Temat wraca jak bumerang W sumie laik, o małym móżdżku mógłby widziec jakąś szkodliwość, ale że osoba mająca styczność ze sprzetem foto, to już przykre.
                    "Małe, wrazliwe na wszystko oczka" no wzruszyłem się tą "bajką"
                    Ostatnio edytowany przez namoamo; 29166.
                    Flickr

Komentarz

• becekpl
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 4304

fajna nisze facet sobie znalazł
                      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• maciek12ss
                        Początki nałogu
                        • 2012
                        • 492

Może nowy temat założyć . "Branża szpitalna kwitnie"
                        Można by jeszcze foty u dentysty robić jak dziecku pierwszy ząbek w życiu wyrywają :O
                        Ostatnio edytowany przez maciek12ss; 46224.
                        6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• cobalt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 1513

Zamieszczone przez maciek12ss
                          ... Można by jeszcze foty u dentysty robić jak dziecku pierwszy ząbek w życiu wyrywają :O
                          Ten temat już jest. Chyba coś w stylu jaki aparat dla dentysty. Co prawda na innym forum: Lustrzanka dla stomatologa - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Forum fotograficzne ForumPhoto.pl
                          www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Bangi
                            Moderator
                            • 2010
                            • 5117

SAMOLOTY CB
                            SAMOLOTY lotnictwo.net
                            SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• cobalt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 1513

Ten link też nic nie wniesie, bo czym innym jest robienie zdjęć dziecku światłem odbitym z 2÷3m, a czym innym katowanie malucha z 0,5m o czym pisał autor tematu.
                              Temat o tyle dobry, bo pokazuje, że już na początku 2009 roku chodzili po szpitalach "artyści" z aparatem. To dla mnie taki handel obwoźny i dziwię się, że administracja szpitala zezwala fotoziutkom na buszowanie po oddziałach.
                              www.cobalt.fr.pl

Komentarz

Pracuję...