X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Makudonarudo
    Początki nałogu
    • 2006
    • 381

Odp: Wizyta w szpitalu

Jeśli strzelił z pół metra, i fota nie była prześwietlona to raczej miał lampę skręconą na minimum. Lampa na 1/128 delikatnie błyska. Już gorsze są kompakty "cioci" które mają jedną moc błysku.
    Owszem, mógł to skorygować np f32 ale wtedy to myślę że autor wątku osobiście i dobitniej by zareagował na takie foty jakby poczuł flasha mimo ze stał od tyłu od fotografa.

Komentarz

• trothlik
      Uzależniony
      • 2004
      • 782

Zamieszczone przez eska
      Trothlik - daruj sobie te osobiste wycieczki.
      Gdzie ty masz osobistą wycieczkę?
      Czyżby ten cymbał to twój jakiś ziomek?
      Koniec tematu z mojej strony.
      trothlik
      "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• Zowa
        Bywalec
        • 2013
        • 120

Nie dawało mi to spokoju, bo wydawało mi się, że było w instrukcji, więc cytuję: Nie wolno kierować błysku lampy wprost w oczy osób lub zwierząt, gdy odległość jest niewielka. Jeżeli zdjęcie osób, a zwłaszcza dzieci, będzie wykonane z błyskiem, to odległość musi być większa niż 1m.

Ale może nikonem można...
        Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
        c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
        mój FB
        mój Flickr

Komentarz

• trothlik
          Uzależniony
          • 2004
          • 782

Zamieszczone przez Zowa
          Nie dawało mi to spokoju, bo wydawało mi się, że było w instrukcji, więc cytuję: Nie wolno kierować błysku lampy wprost w oczy osób lub zwierząt, gdy odległość jest niewielka. Jeżeli zdjęcie osób, a zwłaszcza dzieci, będzie wykonane z błyskiem, to odległość musi być większa niż 1m.

Ale może nikonem można...
          Więc skoro w instrukcji stoi jak byk... to znaczy że ten profi to po prostu jakiś partacz i tyle.
          trothlik
          "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• MC_
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3444

Prawdziwy mezczyzna nie czyta instrukcji.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Zamieszczone przez MC_
              A ta wiedza to poparta własnym doświadczeniem czy tylko obiegową opinią?
              Obawiam się że jak każda tego typu "z życia, z życia Panie" .

Co do błyskania to pewnie nie ma jakichś badań na ten temat ale jeśli to budzi u dziecka dyskomfort to nie widzę w tym nic pozytywnego. Zresztą teraz do pamiątkowych zdjęć w takiej chwili po co lampa???
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• Mariusz_C
                Uzależniony
                • 2007
                • 577

Facet miał sb800 w lewej ręce a nikona z kiciorem w prawej i strzelał z pół metra no może max z metra, ale mnie poraziło to, że on lampą strzela w noworodka (oczki miała otwarte), a mama o dziwo zadowolona, że jak pierwsza córcia miała portret to i druga będzie miała. Wydaje mi się, że facet wyczuł biznes i oskakuje cały oddział. Po 5 dyszek ze zdjęcia to ładnie jest swoją drogą. Pozazdrościłem mu jedynie tego że sb800 śmiga bez podłączenia pod bodziak a moja 430tka nie Zajęty byłem na tyle swoją żoną i dzieckiem, że nie wyjąłem 5d z 35L i nie pokazałem jak ja to robię, ale to nie było wtedy dla mnie ważne.
                Ostatnio edytowany przez Mariusz_C; 9775.
                5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5117

Nic tylko pogratulować biznesu Panu fotografowi, abstrahując od walorów artystycznych jest na pewno dobrym sprzedawcą i nie piszę tego z przekąsem.
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net
                  SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Mariusz_C
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 577

Zamieszczone przez Bangi
                    Nic tylko pogratulować biznesu Panu fotografowi, abstrahując od walorów artystycznych jest na pewno dobrym sprzedawcą i nie piszę tego z przekąsem.
                    Tak to właśnie wyglądało jakby był dobrym sprzedawcą.

Komentarz

• pan.kolega
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2817

Szpitalnictwo i biznes foto na pewno różnia się w Polsce od innych miejsc, ale nie w każdym badź razie.
                      W niektórych aspektach łatwo dogonić (a nawet przegonić) a w innych znacznie trudniej niestety.

Inaczej to było za starych czasów....ale to się nie wróci....
                      Tatusiowie z kwiatkami czekali pod oknem, bo ich nigdzie w pobliże sal porodowych nie wpuszczali

Ja rodziłem tysiace mil od Polski, ale:
                      - fotografowie i inni biznesmeni też się pętali po szpitalu. Zdjęć nie kupiłem, bo zrobiłem lepsze, poród nagrałem na video (jaka piękna pamiatka ) ale kupiłem jakieś stópki odbite tuszem na kartce papieru (jak przy odciskach palców).
                      - też wygonili mnie z pomieszczenia z noworodkami, chociaż nawet nie robiłem zdjęć, bo "rodzice sobie nie życza żeby ktoś się gapił na ich dzieci"
                      - zmusili mnie praktycznie do przygladania się porodom czy to przez cięcie czy nie i opiekowania się dzieckiem i kobieta po porodzie co znacznie zmniejsza zapotrzebowanie na pielęgniarki i odpowiedzialność
                      - dali mi worek karmy dla niemowlat i reklam (karmę w większości wyrzuciłem, pieluchy wykorzystałem).

Z lampa bym nie dramatyzował. Siatkówka noworodka jest mniej czułe na światło niż dziecka, źrenice sa mniejsze i powyżej tych 25 cm max jest boke. Niemowlę jast tak skonstruowane, że nie cierpi w milczeniu tylko się drze jak mu coś nie pasuje. Założę się, że jasne lampy pod sufitem wk...ja noworodka bardziej niż kilka błysków flesza. A w ogóle bardzo trzeba się postarać, żeby uszkodzić komukolwiek wzrok lampa, nawet staruszkowi.

Co innego koty. Trzeba bardzo się napracować, żeby nabrać moje koty na spojrzenie na chwilę w obiektyw. Wiedza, że to błyska i oślepia i nie lubia tego. Bez względu jaki to aparat czy telefon, wiedza, że na to nie warto patrzeć, choć zwykle sa niezwykle ciekawe (jak to koty) i chętnie ogladaja i wachaja wszystkie przedmioty.
                      No ale oczy kota rozwarte na pełna dziurę w ciemności i mózg kota znacznie przewyższaja zdolności noworodka.

Tak czy inaczej, lampa bym noworodka najwyżej dopalał używajac koperty umocowanej na lampie gumka.
                      I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Ligo
                        Początki nałogu
                        • 2012
                        • 385

Zamieszczone przez pan.kolega
                        Ja rodziłem tysiace mil od Polski
                        Żona asystowała chociaż?

Komentarz

• Mariusz_C
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 577

Zamieszczone przez pan.kolega
                          pan.kolega
                          A Ty mi tu o kotach w wątku nie praw i do dzieci nie porównuj

Komentarz

• pan.kolega
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2817

Zamieszczone przez Ligo
                            Żona asystowała chociaż?
                            Przecież mówi się, że Napoleon wygrał pod Austerlitz, wiadomo, że nie sam, miał do tego ludzi co mu asystowali.....
                            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• blums
                              • 2012
                              • 5

Jako ojciec i fotograf (po konsultacjach z neurologiem) nie ryzykowałbym kierowania energi błysku w kierunku tak delikatnego układu nerwowego, w połączeniu ze szczepionka NFZ na żółtaczkę jest w stanie nawet aktywować napady padaczkowe, jak już to wyłacznie światło stałe

Wysłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2

Komentarz

• Ligo
                                Początki nałogu
                                • 2012
                                • 385

Wniosek z tego krótki: nie należy łączyć błysku ze szczepionką NFZ!

Komentarz

Pracuję...