Mam pytanie do osób, ktore kupowały sprzet od osób prywatnych, bez posrednictwa allegro. Czy w takich przypadkach raczej podpisujecie umowy jesli chodzi o kwoty dosc wysokie - np body powyzej 4000pln? Tylko poprosze nie odpowiadac mi w stylu: 'to zalezy' - poprosze o Wasze lub Waszych znajomych konkretne doswiadczenia z zakupem drogiego uzywanego sprzetu, na gwarancji.
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: kupujacy - czy podpisujecie umowy ze sprzedajacymi osobami prywatnymi?
Jesli boisz sie zakupow wyjedz do UK. Jesli cos nie bedzie gralo do 2tyg mozesz zwrocic sprzet, a do 21 dni wymienic na inny wolny od wad. Na allegro, zostaniesz sam na sam ze sprzedajacym i tylko policja moze bedzie w stanie pomoc (jesli cos bedzie nie tak).
Ogolnie polecam sklep...Ostatnio edytowany przez zdebik; 49147. -
to zalezy... sprzedalem i kupilem sporo uzywanego sprzetu od osob prywatnych, przez allegro i z jego pominieciem i tylko w 1 przypadku pisalismy umowe - sprzedawalem 1d3, kupujacy spisal cos szybko na kolanie, kilka podstawowych pkt i tyle, ale ciezko stwierdzic co sie uda ugrac jesli nie spiszesz albo nawet spiszesz a ze sprzetem bedzie cos nie halo, najlepiej sprawdzic osobiscieKomentarz
-
Jak dostajesz gwarancje na uzywany sprzęt to czym się przejmujesz ?Mam pytanie do osób, ktore kupowały sprzet od osób prywatnych, bez posrednictwa allegro. Czy w takich przypadkach raczej podpisujecie umowy jesli chodzi o kwoty dosc wysokie - np body powyzej 4000pln? Tylko poprosze nie odpowiadac mi w stylu: 'to zalezy' - poprosze o Wasze lub Waszych znajomych konkretne doswiadczenia z zakupem drogiego uzywanego sprzetu, na gwarancji.Komentarz
-
No właśnie moze irracjonalnie obawiam sie czegoś niepotrzebnie bo przecież gwarancja idzie za sprzętem.
Tak to jest jak sie nie ma doświadczenia w tych sprawach. 4000-5000 pln to dla mnie sporo. Ale z drugiej strony jak bym ja sprzedawał to spokojnie bym podpisał coś czego jestem pewien. Kto ma być pewien stanu aparatu jeśli nie sprzedawca. Huba Ze kupił juz używany z wada.Komentarz
-
A z nieco innej strony, czy przy zakupie sprzetu od osob fizycznych nieprowadzacych dzialalnosci gospodarczej skladacie deklaracje PCC i placicie 2% oplaty skarbowej?Komentarz
-
-
Przy zakupie od osoby prywatnej jeśli nie ma żadnego dowodu zakupu( paragon, faktura) zawsze proszę o umowę. Wtedy masz udokumentowane na papierze pochodzenie sprzętu. Przy takich kwotach jak piszesz nigdy mi żaden sprzedający nie odmówił.Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXIIKomentarz
-
Sprzet foto ponizej 1000zl to rzadkosc.Komentarz
-
Z droższych rzeczy sprzedawałem 5DmarkII i EF 70-200/2.8IS. Spisywaliśmy umowę.
W obu przypadkach sprzęt był już po gwarancji, jednak nie dawałem gwarancji rozruchowej mimo, że byłem przekonany o pełnej sprawności.
Po to umawiałem się na testy żeby kupujący mógł się upewnić co do sprawności sprzętu.
Nie chciałem martwić się przez kolejne 2 tygodnie, że osoba, która go kupiła w jakiś sposób go uszkodzi i zechce mi go zwrócić.Komentarz
-
Przyznam, że przy sprzedaży jako osoba fizyczna zazwyczaj spisywaliśmy protokół przyjęcia/przekazania lub oświadczenia. Być może bardziej od przemysleń skarbowych kupujący chce mieć wiedzę o pochodzeniu sprzętu . W tym przypadku jest opisane od kogo i jaki zakupił towar wraz z cechami sprzętu. Aukcje allegro owszem są ale w postępowaniu ewentualnych roszczeń zostawiają swoich "klientów" na lodzie. Zresztą trudno jest im stwierdzić pochodzenie sprzętu. W aukcji zazwyczaj też nie podaje się nr sprzętu.Pozdrawiam Fotograf Darek
Komentarz
-
Pewien to możesz być co najwyżej tego, że u ciebie działał i nic się z nim nie działo. Tego, czy nowemu właścicielowi padnie migawka po 10 czy 100 tys zdjęć nikt nie wie.No właśnie moze irracjonalnie obawiam sie czegoś niepotrzebnie bo przecież gwarancja idzie za sprzętem.
Tak to jest jak sie nie ma doświadczenia w tych sprawach. 4000-5000 pln to dla mnie sporo. Ale z drugiej strony jak bym ja sprzedawał to spokojnie bym podpisał coś czego jestem pewien. Kto ma być pewien stanu aparatu jeśli nie sprzedawca. Huba Ze kupił juz używany z wada.
Papierów możesz sobie podpisywać ile chcesz na używany sprzęt, ale po zapłacie to czy będą one honorowane to już inna sprawa
Jak się boisz to nie kupuj używanego. Ryzyko zawsze będzie.Komentarz
-
Raczej na pewno trzeba to zrobić. Chyba bez tego taka umowa jest nieważna?"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Dziękuje za Wasze komentarze. Wobec powyższego
aktualnie skłaniam sie ku zakupowi sklepowemu. Będzie to
drozsze o 1300pln ale przynajmniej bede miał te 10 dni
na testowanie. Szkoda ze nie mam nikogo zaufanego
Kto akurat miałby na zbyciu ten aparat ale w sumie trudno takiego kogoś miec na zawołanie.Komentarz
-
Nie 10 a 14 dni i nie na testowanie ale zastanowienie się czy towar Ci pasuje. Testować nie wolno bo to jest niestety i do tego prawo na to nie zezwalaW fotografii najważniejsze jest światło.Komentarz
Komentarz