Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Odp: kupujacy - czy podpisujecie umowy ze sprzedajacymi osobami prywatnymi?
I co, nie mogę nawet rozpakować inpstryknac kiku
Fotek? To po co te 14 dni - na dłubanie w nosie? Czy intencja za tymi 14 dniami nie jest właśnie
Możliwość przymierzenia towaru (buty, sweter) lub wypróbowane aparatu a następnie jego zwrot jeśli coś nie pasuje?
Gdy kupowałem buty górskie 2 mce temu, po raz pierwszy w życiu zreszta zdalnie bez mierzenia mówiono mi ze bez problemu mogę przymierzyć po domu i zwrócić jeśli nie podpisuje. Akurat trafiłem i nie bylonpotrzeby zwrotu ale mam mocne przekonanie ze taka jest praktyka z tymi zwrotami. Można wypakować. Można wypróbować. Przynajmniej buty. Przynajmniej w kilku sklepach do których się dodZwonilem. Z aparatami jest inaczej?
Dokładnie tak - jak nabijesz licznik i cyferka się nie spodoba, to zapomnij o zwrocie
Co innego przestrzelenie paru klatek dla sprawdzenia funkcjonowania z obiektywem, tego raczej nikt nie będzie kwestionował.
Myślisz, ze jest na to stosowny przepis? Oby nie. Trzeba się kierować zdrowym rozsądkiem i tyle, a nie oglądać się na prawo - bo jeśli prawo ma regulować wszystko, to za jakiś czas doczekamy tego, że będziemy np. mieć prawnie określoną ilość wdechów i wydechów na minutę i jak ktoś będzie oddychał szybciej, to zapłaci mandat za nadużywanie środowiska naturalnego, ekolodzy będą manifestować pod hasłami "nie zużywaj za wiele powietrza", powstanie specjalna policja oddechowa, a jogging trzeba będzie uprawiać w konspiracji albo za wykupieniem specjalnych, drogich licencji.
Kilkanaście, kilkadziesiąt zdjęć, jednemu będzie trzeba więcej bo ma np. pięć szkieł i z każdym zechce zrobić po kilka zdjęć w różnych warunkach świetlnych, przetestować jak z nimi działa AF, i wtedy nawet i 50 czy 100 nie będzie przesadą. A z drugiej strony, gdy ktoś ma tylko kita, to wtedy paręnaście pstryków powinno w zupełności wystarczyć, by sprawdzić poszczególne programy i funkcje aparatu.
EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm
Zamieszczone przez mysiaty
Ile tych klatek można zrobić, żeby mieściło się to w granicach zwykłego zarządu i spodobało się właścicielowi?
Może sklep musi przyjąć oświadczenie o odstąpieniu od umowy i ewentualnie występuje wtedy do klienta o odszkodowanie?
Tutaj nie chodzi o ilość klatek a o zmniejszenie wartości sprzętu. Wyjedziesz z salonu samochodem i jest on warty 10% mniej i to nieważne czy ma przejechane 50, 500 czy 1000 km.
"Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy"
Jeżeli aparat jest nowy i jest wart 4tys zł to dla mnie taki z przebiegiem 20zdjęć, otwierany, macany jest wart 200zł mniej
O taką wartość lub inną sklep może ale nie musi pomniejszyć zwrot
Sprawa jest o tyle skomplikowana, że rzeczy tracą w różny sposób na wartości
Oczywiście, że prawo nie jest w stanie wszystkiego opisać.Nie opisuje nawet kiedy korzystam "w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy".Nie uważam, że wykonanie 20 zdjęć, czy nawet 200 przekracza zwykły zarząd.Widać jednak ,że dla kogoś innego jest to powód do obniżki ceny.Gorzej jak taki sprzęt wracałby kilka razy i ostatecznie miał nabite 2000.Wobec tego może lepiej uzgodnić ze sklepem, ile zdjęć możemy wykonać.Ciekawy jestem jakie byłoby stanowisko sklepu.
Tak by the way, w Foto Jokerze nie pozwolili mi kiedyś wykonać zdjęcia.
@Tom77
piszesz "O taką wartość lub inną sklep może ale nie musi pomniejszyć zwrot".
Uważasz zatem, że sklep powinien/musi /przyjąć oświadczenie o odstąpieniu od umowy w każdym przypadku?(poza oczywistymi,jak np.otworzenie nagranych płyt cd )-to jest dla mnie logiczne.(to tak na chłopski rozum)
Zamieszczone przez mysiaty
Oczywiście, że prawo nie jest w stanie wszystkiego opisać.Nie opisuje nawet kiedy korzystam "w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy".Nie uważam, że wykonanie 20 zdjęć, czy nawet 200 przekracza zwykły zarząd.Widać jednak ,że dla kogoś innego jest to powód do obniżki ceny.Gorzej jak taki sprzęt wracałby kilka razy i ostatecznie miał nabite 2000.Wobec tego może lepiej uzgodnić ze sklepem, ile zdjęć możemy wykonać.Ciekawy jestem jakie byłoby stanowisko sklepu.
Tak by the way, w Foto Jokerze nie pozwolili mi kiedyś wykonać zdjęcia.
@Tom77
piszesz "O taką wartość lub inną sklep może ale nie musi pomniejszyć zwrot".
Uważasz zatem, że sklep powinien/musi /przyjąć oświadczenie o odstąpieniu od umowy w każdym przypadku?(poza oczywistymi,jak np.otworzenie nagranych płyt cd )-to jest dla mnie logiczne.(to tak na chłopski rozum)
Sklep nie ma nic do gadania, ty wysyłasz oświadczenie w obowiązującym terminie i tyle. Pytanie czy każdy sklep zwróci pełną kwotę.
Prawdopodobnie zwrot jest wysyłany w 1 kolejności do nowego klienta az ktorys go zechce, inaczej zostaliby z używanym sprzętem
Wg mnie zwrot aparatu z przebiegiem 50 zdjęć powinien byc obciążony kwota np 20 zł, sklep natomiast powinien wystawić taki aparat jako outleet.
W linku masz przykład sklepu xkom i outletu którego przed nową ustawą nie było a przynajmniej ja nie widziałem tego wcześniej : Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
--- Kolejny post ---
Dodam, ze na 105 stron ze sprzętem 19 stron to outlet
Pamietajcie, ze jak zwykle kij ma dwa konce. Kupujecie sprzet, testujecie i odsylacie a pozniej ktos ten sprzet znow kupuje, odsyla i tak dalej. Znajac "przedsiebiorczosc" Polakow beda kupowac sprzet na weekend, uzywac na zleceniu typu wesele a nastepnie odsylac. Kupno dziewiczego sprzetu bedzie wkrotce nie lada sztuka. Mozna legalnie uzywac sprzetu przez 20 dni a pozniej go zwrocic. Dlaczego 20? W ciagu 14 dni nalezy podjac decyzje co do zakupu a nastepnie w ciagu 7 dni odeslac sprzet by po 14 dniach dostac zwrot gotowki.
Też jestem konsumentem ,ale IMHO nowe przepisy dają zbyt dużo praw nabywcom.
Zwrot towaru:
-rozumiem : buty za ciasne,koszula za wąska ( choć osobiste rzeczy nie powinny być oddawane),
bo tego nie da się przymierzyć.
ale sprzęt czy fotograficzny czy inny nie powinien być w dyspozycji klienta tak długo.
Przecież nie ma takiego aparatu ,którego nie można pomacać ,zobaczyć fizycznie.
Postawmy się na miejscu sprzedawcy.Małego a nie MM.
Sprzedajemy sprzęt ,uzupełniamy magazyn a tu zwrot.
Jakieś minimalne ryski,licznik +350.
I co dalej sprzedawca z tym zrobić ?
nawet na tym forum przewinęły się rady: weź trzy ,potestujesz,jeden zostawisz
lub zobaczysz czy pasuje i odeślesz.
Dla mnie to jest nędzne cwaniactwo.
Każdy towar ma gwarancję i powinno się z niej korzystać w razie wady towaru
a nie kupować z założeniem ,ze jest to zakup do potestowania sprzętu.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL] 7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Przed najblizszymi mistrzostwami w pilke kopana wzrosnie sprzdaz internetowa telewizorow. Mistrzostwa sie obejrzy a pozniej telewizor sie odda. Nierealne? Mysle ze bardzo realne.
aktualnie jestem na etapie selekcji już nie osób prywatnych ale sklepów I to tych nie najtańszych choc nadal internetowych. Z ciężkim sercem doszedłem do wniosku, że wolę zapłacić niemal 6 tys pln za nowy aparat na gwarancji polskiej niż bawić się w przepychanki z umowy lub ich brak z osobami prywatnymi oferującymi używany sprzęt. Rzecz jasna gdyby takowy zaufany się pojawił wybrałbym go bez większego wahania ale szperam I szukam już od 2 mcy I nic. Jedyny zgrzyt jaki mam w tej chwili to refleksja czy warto kupować teraz 6d, gdy jest to już leciwa konstrukcja. Lada chwila ukaże się jego następca... Tyle, że pewnie bedzie on kosztował jak mniemam minimum 9 tyś pln. Czyli kwota na niezły obiektyw, których z pewnoscia nie mam w nadmiarze.
Zamieszczone przez Przemek_PC
Przed najblizszymi mistrzostwami w pilke kopana wzrosnie sprzdaz internetowa telewizorow. Mistrzostwa sie obejrzy a pozniej telewizor sie odda. Nierealne? Mysle ze bardzo realne.
Wydaje mi sie, że to juz było podczas MŚ w Piłce Siatkowej (2014).Jakaś duża sieć namawiała wprost: kup telewizor i zwróć po finale.
Duże sieci, niekoniecznie ze sprzętem RTV i niekoniecznie internetowe, już od dawna proponują 30 dni na zwrot.
Komentarz