Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
A ja sobie kupiłem za niecałe 124 PLN taki chiński plecak, całkiem przyzwoicie zrobiony, i bardzo lekki (800 g), do którego wchodzi aparat z Sigmą 150-600 z osłoną przeciwsłoneczna w pozycji bojowej, oraz drugi aparat złożony z obiektywem Tamron 100-400, a nawet trzeci aparacik. Plecak mieści mi się idealnie w tylnym koszu rowerowym Basil California na płask, a postawiony na boku zostawia jeszcze miejsce na inny klamot, bo sam jest w sumie bardzo płaski.
Plecak ten nie ma wentylowanych "pleców", ale ja go głównie wożę, a nie noszę.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez cauchy
też tak mniej więcej to sobie wyobrażałem, tylko że....
najlepiej by było, żebym w ogóle nie musiał używać arca, tylko płytki kompatybilnej z głowicą Manfrotto. One są inne, szersze, znacznie stabilniejsze. Niestety oficjalna max długość to 12cm, a ja potrzebuję ok 17cm. U Chińczyków bieda, niby coś mają ale nie jestem przekonany czy to jest kompatybilne z tą głowicą. Znalazłbym taką, przykręcił do tego nowego pierścienia, a Y-holder już bym jakiś znalazł. Dziwne że Manfrotto do dedykowanej głowicy wideowej nie daje żadnego wsparcia na długie obiektywy. Może wychodzą z założenia że jeśli ktoś już coś takiego buduje to robi cały rig na szynach.
Będę jeszcze kombinował
Zaraz, zaraz. To Tobie się buja czołówka obiektywu, czy cały zestaw? Finalnie i tak całość spoczywa na jednej płytce przykręconej jedną śrubką
Może to głowica olejowa ci daje to bujanie, bo one mają tendencje do samopoziomowania się, jeśli się ich fest nie skręci.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
A więc spełniłem kolejne marzenie (i na tą chwilę nie mam kolejnego związanego z fotografią, przeszła mi nawet chęć na kupno R5 czy R6mk2. Póki co uważam, że Rka jest świetnym sprzętem i wystarczającym dla mnie) i zakupiłem dzisiaj RF100-500. Używkę w meeeeeega dobrej cenie (podobnie jak z RF15-35 trafiłem w bardzo okazyjnie i oba obiektywy gdybym teraz sprzedał, to byłbym do przodu kilka tysięcy złotych, więc chyba spoko okazje ) w bardzo dobrym stanie z rynku niemieckiego. Na sprzedaż tymsamym idzie RF100-400 oraz najpewniej RF35 ale wciąż biję się tu z myślami. Niemniej na tę chwilę tak wygląda moja szklarnia:
No, jestem zadowolony. Ale powiem, że ciekawi mnie ta Sigma 105mm f1.4 oraz czegoś brakuje mi między 35-100mm, tylko konkretnie czegoś uniwersalnego jak 24-70 powiedzmy (tak, pewnie 28-70 byłby idealny, ale szczerze mówiąc nie kusi mnie jakoś). Póki co z sprzętem mam spokój na lata i wstępnie nie planuję już inwestycji w to drogie hobby. Plusem tego, że wydajesz x tysięcy złotych na sprzęt foto jest to, że te szkła będą ostre nadal za 5-10-15 lat.
pofocisz i za parę mscy zobaczysz czy czegoś brakuje między 35 a 100, choć 85tka jest naprawde fajna
mi co jakiś czas chodzi po głowie EF 300 II 2.8, ale jeśli mam w perspektywie 400 na koniec roku to trochę chybiony zakup, w sensie skanibalizują się
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
Wziąłem niedawną tę 85tkę w góry (do detali) i kurde delikatnie mnie zawiodła, bo nie była jakoś super ostra (tj dawno temu jej nie używałem, więc może po zakupie RF15-35 moje oko przyzwyczajone jest do innego poziomu ostrości), ale... fotografowałem kamień marmurowy, połyskujący bardzo (płyta pamiątkowa jakaś) i ta ostrość jakaś "taka sobie". Natomiast tłumaczę sobie to tak, że może AF się pogubił troszkę w związku właśnie z tymi refleksami światła od tej płyty. Dam mu jeszcze szansę, bo mam dobre wspomnienia z tym obiektywem właśnie
Te 300tki chodzą podobno w spoko cenach i ostatnio widuję jakiś dziwny wysyp zdjęć z tego obiektywu, nie wiem czemu (mimo, że go nie szukałem, więc algorytmy Google Chrome czy FB nie powinny mi nic nadrzucać).
Nie no, mój też i jak robiłem zdjęcia wcześniej (Zanim go odłożyłem na półkę), to byłem zadowolony, ale tutaj tak średnio siadło (tzn ostro nadal, ale bez "wow").
Kurde, patrzę na to zdjęcie teraz, to nawet ta płyta nie była jakaś połyskująca byłem tam 1,5 miesiąca temu i tak mi się wydawało, że to połyskujący marmur:
Hahaha, o bokeh to tam mniejsza :P to i tak zdjęcie pamiątkowe, zwyczajne, nigdy nie miało opuścić komputera :P no ale przyznasz, że coś tu nie siadła ostrość (a jest foto po obróbce, chyba coś tam przyostrzałem jeszcze softwareowo)
Tak, czysta soczewka. Nie ma dramatu nawet jak się ogląda na pełnym ekranie, ale było lepiej . Może jakiś niefart, a może faktycznie jakieś refleksy przeszkodziły AF w działaniu. Będę testował.
Tak, czysta soczewka. Nie ma dramatu nawet jak się ogląda na pełnym ekranie, ale było lepiej . Może jakiś niefart, a może faktycznie jakieś refleksy przeszkodziły AF w działaniu. Będę testował.
A czyś Ty czasem nie zapomniał o czymś takim, jak głębia ostrości i płaszczyzna ostrości? Tutaj masz papierową GO i przechyloną płaszczyznę ostrości, więc słowo "PAMIĘCI" jest ostre, a cała reszta nie.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
[MENTION=42351]mystek[/MENTION] Pogratulować tego 100-500! Ekstra szkło, niech służy dobrze. Zobaczysz jak autofokus dostanie skrzydeł jak zmienisz korpus na coś pokroju R5/R6.
Komentarz