X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mamrot
    Bywalec
    • 2012
    • 206

Odp: AI i fotografia zawodowa

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: hej-ai.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 231,6 KB
ID: 2096023

Komentarz

• candar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 3366

Widziałem. Ale to jedynie dowód bezmyślności osób nie mających nie tylko pojęcia o fotografii, ale również o zasadach działania AI gdzie nie bez powodu zadaje się słowa kluczowe w wersji wyszukiwania oraz negatywnej, czyli wykluczającej to, czego nie chcemy. Takie memy świadczą wyłącznie o głupocie osób ignorujących istnienie AI bo dałem przykłady, że to nie jest trudne, ale trzeba mieć chcieć poznać zasady jej działania. Nagle okazuje się , że niezbędna jest osoba z przygotowaniem fotograficznym, aby potrafiła zapodać słowa dotyczące wyglądu sceny, otoczenia, światła oraz ubioru i wyglądu tego, co mam być na zdjęciu. Jeśli do AI dorwie się osoba, która uważa, że AI za nią wszystko zrobi to jednak nie ten adres!
      Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Mamrot
        Bywalec
        • 2012
        • 206

Zamieszczone przez candar
        i wyglądu tego, co mam być na zdjęciu.
        Myślę, że jeszcze przez jakiś czas do ambitniejszych zleceń fotograf będzie potrzebny.
        Ze strony podlinkowanej przez fotoblogia

Nazwa: FybjWXzXoAE9GEc.jpeg
Rozmiar: 148,1 KB
ID: 2096025

Nazwa: FycH5oCWAAA1-FJ.jpeg
Rozmiar: 132,4 KB
ID: 2096026

Komentarz

• candar
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 3366

Zamieszczone przez Mamrot
          Myślę, że jeszcze przez jakiś czas do ambitniejszych zleceń fotograf będzie potrzebny.
          Ze strony podlinkowanej przez fotoblogia
          Ambitniejszy fotograf poprawi te "wady" generowane przez AI w przeciągu kilku sekund ^^

Dla mnie zdjęcia na tej stronie to jedno wielkie "G". Dlatego cały czas piszę, że aby w pełni wykorzystać możliwości AI jednak trzeba mieć choć znikome doświadczenie fotograficzne zadając słowa kluczowe.

ps.
          mogę za chwilę podać milion przykładów z sieci obrazów wygenerowanych przez AI, gdzie oglądający zaliczy opad szczęki.
          Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• atsf
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4832

Zamieszczone przez candar

ps.
            mogę za chwilę podać milion przykładów z sieci obrazów wygenerowanych przez AI, gdzie oglądający zaliczy opad szczęki.
            Jakoś w ogóle mi się tego nie chce oglądać
            EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• candar
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 3366

AI rozpycha się niemożebnie...

We wtorek 13 czerwca amerykańska radiostacja Live 95.5, mająca swą siedzibę w Portland w stanie Oregon, ogłosiła wprowadzenie na antenę AI Ashley. AI Ashley to sztucznie wygenerowana prezenterka radiowa, wykorzystująca głos prawdziwej spikerki - Ashley Elzinga, i duży model językowy GPT-4 do generowania treści. https://twitter.com/live955/status/1...eligencja.html

Komentarz

• Leon007
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2709

Odwołując się do znanego powiedzenia o winach: obrazki generowane przez AI są przyjemne i ładne, bo są ładne i przyjemne.
                Ciekawe, czy te wszystkie ładne i przyjemne zabawy obrócą się w coś, czym stały się tzw. media społecznościowe z fejsbukiem na czele, które też kiedyś przedstawiano jako sympatyczną platformę dla znajomych. Albo do czego w rzeczywistości służy np. algorytm rozpoznawania buzi, kiedyś mocno propagowany w galeriach gugla (picassa czy jakoś tak).

Na poważnie o sztucznej inteligencji jest tutaj: https://www.europarl.europa.eu/news/...l-intelligence. Niestety nie znalazłem tłumaczenia na polski.
                Jakbym był młodszy, to bym się chyba na pewno jednak może bał.
                Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                Ja
                Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                Konfucjusz

Komentarz

• candar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 3366

Zamieszczone przez Leon007
                  Odwołując się do znanego powiedzenia o winach: obrazki generowane przez AI są przyjemne i ładne, bo są ładne i przyjemne.
                  Ciekawe, czy te wszystkie ładne i przyjemne zabawy obrócą się w coś, czym stały się tzw. media społecznościowe z fejsbukiem na czele, które też kiedyś przedstawiano jako sympatyczną platformę dla znajomych. Albo do czego w rzeczywistości służy np. algorytm rozpoznawania buzi, kiedyś mocno propagowany w galeriach gugla (picassa czy jakoś tak).

Na poważnie o sztucznej inteligencji jest tutaj: https://www.europarl.europa.eu/news/...l-intelligence. Niestety nie znalazłem tłumaczenia na polski.
                  Jakbym był młodszy, to bym się chyba na pewno jednak może bał.
                  Generatywna sztuczna inteligencja, taka jak ChatGPT, musiałaby spełniać wymogi przejrzystości:

Ujawnienie, że treść została wygenerowana przez sztuczną inteligencję
                  Zaprojektowanie modelu tak, aby nie generował on nielegalnych treści
                  Publikowanie streszczeń chronionych prawem autorskim danych wykorzystywanych do szkolenia

Ograniczone ryzyko

Systemy sztucznej inteligencji o ograniczonym ryzyku powinny spełniać minimalne wymogi w zakresie przejrzystości, które umożliwiłyby użytkownikom podejmowanie świadomych decyzji. Po interakcji z aplikacjami użytkownik może następnie zdecydować, czy chce z niej dalej korzystać. Użytkownicy powinni być świadomi interakcji z AI. Obejmuje to systemy sztucznej inteligencji, które generują obrazy, treści audio lub wideo lub nimi manipulują, na przykład głębokie podróbki.

Ja już od dawna się boję, że non stop "karmieni" jesteśmy wyłącznie fake newsami oraz propagandą preparowaną do określonych celów.

Przykład? Wirus COVID oraz potrzeba izolowania się od innych osób w zasięgu 1m nagle zniknęły za pstryknięciem palcami? W ciągu roku wojny Polska stała się domem dla ponad 1,5 mln Ukraińców i mniemam, że oczywiście wszyscy byli zaszczepieni bo jakoś nie zakazano ponownie wstępu do lasów i kin. Cuda na kiju... Nie, nie jestem antyszczepionkowcem, ale pewne sprawy mnie przerażają, bo dochodzi jeszcze AI.

Komentarz

• Leon007
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2709

Najgroźniejsze wydaje się użycie AI do przewidywania, że ktoś może być przestępcą i prewencyjne skazanie takiego kogoś, bo automat tak chciał. Filmy i książki scifi już to pokazały, "Łowca androidów" albo "Brazil" przychodzi na myśl z tych lepszych.
                    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                    Ja
                    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                    Konfucjusz

Komentarz

• candar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 3366

Zamieszczone przez Leon007
                      Najgroźniejsze wydaje się użycie AI do przewidywania, że ktoś może być przestępcą i prewencyjne skazanie takiego kogoś, bo automat tak chciał. Filmy i książki scifi już to pokazały, "Łowca androidów" albo "Brazil" przychodzi na myśl z tych lepszych.
                      MZ bardziej "Raport mniejszości" pokazał możliwe metody manipulacji.

Komentarz

• mirror
                        Pełne uzależnienie
                        • 2018
                        • 1446

kampania Nikona
                        Nikon is taking a stand against AI destroying the photography industry in a new "Natural Intelligence" ad campaign.
                        EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• MstrG
                          Administrator
                          • 2013
                          • 237

Ciężko chyba teraz będzie wynegocjować dobrą stawkę za stworzenie grafik do książek lub bajek...

Nazwa: 005.jpg
Rozmiar: 399,7 KB
ID: 2096117

Nazwa: 006.jpg
Rozmiar: 659,7 KB
ID: 2096118

Komentarz

• mirror
                            Pełne uzależnienie
                            • 2018
                            • 1446

ciekawym tematem są problemy z prawami autorskimi do prac wykonanych przez AI

takie podejście może wykluczyć takie grafiki z poważniejszych komercyjnych zastosowań
                            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Bangi
                              Moderator
                              • 2010
                              • 5117

Zamieszczone przez mirror
                              ciekawym tematem są problemy z prawami autorskimi do prac wykonanych przez AI

takie podejście może wykluczyć takie grafiki z poważniejszych komercyjnych zastosowań
                              IMHO to w końcu zostanie jakoś uregulowane, o ile rzeczywiście AI będzie się rozwijać. Jak ze wszystkim patrząc przez pryzmat historii prawa.
                              SAMOLOTY CB
                              SAMOLOTY lotnictwo.net
                              SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Bangi
                                Moderator
                                • 2010
                                • 5117

Dziś trafiłem na taki profil, jak dla mnie super pomysły "autora".

Create an account or log in to Instagram - Share what you're into with the people who get you.
                                SAMOLOTY CB
                                SAMOLOTY lotnictwo.net
                                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

Pracuję...