X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4283

Odp: AI i fotografia zawodowa

Zamieszczone przez Bangi
    Ale ja sobie nie wyobrażam, bo to nie jest moja praca w klasycznym rozumieniu. Robię to pro bono. Lubię tu rozmowy i dyskusje, gdyby ktoś miałby mi zakazać wypowiadania własnego zdania, bo jestem moderatorem, to przestałbym nim być
    Z drugiej strony nigdy też nie nadużywałem swojej pozycji i generalnie się nie kłócę z nikim - z natury jestem dość ugodowym człowiekiem i otwartym również na krytykę.

Wg mnie AI nie nadaje się do wszystkiego, bo czasami trzeba mieć jednak pewne wyczucie lub znać szerszy kontekst dyskusji, a AI chyba jeszcze tego nie ma

Niezmiennie mnie zadziwiasz...
    Czyli co z tego co "zdefiniowałem" jako funkcje AI jako modereator/admin :

Myślę że AI (która nie ma ludzkich emocji) mogłaby być idealnym super_moderatorem.
    Wyłapywałaby np. wszystkie błędy i przeinaczenia w wypowiedziach i "cytatach" na forum, usuwała automatycznie spamy i "sztucznie merytoryczne" wypowiedzi, przyznawała punkty karne za obrażnie/ocenianie innych uczestników (i ich wypowiedzi) i nie prezentowała jak wiele więcej wie od uczestników forum, i jaka jest doskonała.

- uważasz że nie jest możliwa do realizacji przez AI ?
    - uważasz że jest niepotrzebna, nie ma sensu jako cecha admina/moderatora ?

jp
    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• tomfoot
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2277

Jeżeli chcesz poznać odpowiedź na zadane pytanie wciśnij jeden, jeżeli nie chcesz jej poznać wciśnij dwa. Po wciśnięciu dwa powrócisz do głównego menu, gdzie ponownie będziesz miał możliwość dokonania wyboru. Wciskając jeden otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie poprzez rozmowę z naszym wirtualnym konsultantem, który pomoże dokonać ci właściwego wyboru. Wciskając zero poznasz zasady rodo. Wciskając jakąkolwiek inną kombinację klawiszy powrócisz do głównego menu, które pomoże dokonać ci właściwego wyboru.
      If you speak English, press 666.

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5117

Zamieszczone przez jan pawlak
        Czyli co z tego co "zdefiniowałem" jako funkcje AI jako modereator/admin :

Myślę że AI (która nie ma ludzkich emocji) mogłaby być idealnym super_moderatorem.
        Wyłapywałaby np. wszystkie błędy i przeinaczenia w wypowiedziach i "cytatach" na forum, usuwała automatycznie spamy i "sztucznie merytoryczne" wypowiedzi, przyznawała punkty karne za obrażnie/ocenianie innych uczestników (i ich wypowiedzi) i nie prezentowała jak wiele więcej wie od uczestników forum, i jaka jest doskonała.

- uważasz że nie jest możliwa do realizacji przez AI ?
        - uważasz że jest niepotrzebna, nie ma sensu jako cecha admina/moderatora ?

jp
        Pasuję...
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net
        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Leon007
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2709

Zamieszczone przez Bangi
          Pasuję...

W zastępstwie łapki w górę.
          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
          Ja
          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
          Konfucjusz

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez candar
            Przykładowo ja to nie mam żadnych. Cud, miód, orzeszki. Lovciam wszystko
            O i to jest postawa, która mi się podoba aż chce się dalej moderować .....
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Jacek_Z
              Administrator
              • 2005
              • 2694

Zamieszczone przez candar
              Zaczęło się

AI oskarżyła studentkę, że korzystała z AI. Nadchodzą koszmarne czasy dla uczących się
              No a dla nauczycieli ... Wystarczy, że uczeń/uczennica zawnioskuje o indywidualny tok nauki, co w praktyce oznacza naukę zdalną. Oddaje zadania poprzez platformę np Classroom. Zadania te pisze z pomocą Ai.
              Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5117

Mój młody już od dawana wspomaga się AI przy pisaniu prac domowych, choć musiałem go uświadomić, że trzeba uważa, bo czasem straszne głupoty wychodzą.
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Leon007
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2709

Taka historia prawdziwa, parę tygodni temu się zdarzyła.
                  Moja mama jechała pociągiem z Gdyni do swojej miejscowości. Miała trochę czasu do pociągu i zauważyła dziewczynę dwadzieścia kilka lat, która siedzi na peronie i nie wsiada do niczego. W końcu dziewczyna podeszła i pyta jak dojechać na Hel. Okazało się, że przepuściła już trzy pociągi, bo czekała na peronie, który wskazała jej apka, ale to był zły peron. Okazało się również, że dziewczyna nie potrafiła odczytać z żółtego rozkładu jazdy czym i skąd ma jechać. Moja mama nauczyła ją czytać, bo ani w apce ani na jutubie nie było odpowiedniego filmiku o papierowych rozkładach jazdy.

Oczekujmy dnia, w którym "młodzi" dumnie oświadczą, że już umieją zrobić jajecznicę. W termomiksie. Ja czekam na dzień, gdy osiągnięciem będzie zagotowanie wody na herbatę bez przypalania. W termomiksie.
                  Ja
                  Konfucjusz

Komentarz

• mystek
                    Uzależniony
                    • 2011
                    • 941

#Leon - no to jest przykre niestety. Syn mojego szwagra mając 8 lat jakoś nie wiedział, do czego służą zapałki i jak się ich używa . Aktualnie ma 12 lat. Dzieci generalnie nie wiedzą, że istniały telefony z pokrętłem. Pewnie dzieci naszych dzieci nie będą wiedziały co to telefon komórkowy, albo komputer, bo wszystko będzie zminimalizowane.
                    https://www.facebook.com/mystekfoto
                    https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• Leon007
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2709

Ale tu nie jest problemem, że ktoś korzysta z apki. Sam z nich korzystam. Problemem jest wyłączenie mózgu. Jak, będąc w otoczeniu rozkładów jazdy na każdym peronie, tablic informacyjnych na peronach, w hali głównej i w wielu innych miejscach, można nie umieć odczytać i zweryfikować prostej informacji. Ośmioletnie dziecko nie jest przykładem, chodzi o osobę dorosla, która podobno umie czytać.
                      Są dwa rodzaje analfabetyzmu: nie znasz liter i owszem, znasz litery, ale nie rozumiesz co czytasz. Takie są konsekwencje zastępowania mózgu apką i guglem i filmikiem. Renesans pisma obrazkowego?
                      Wiesz ile jest 8 razy 7,czy odpalasz kalkulator?
                      Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                      Ja
                      Konfucjusz

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5117

Zamieszczone przez Leon007
                        Ale tu nie jest problemem, że ktoś korzysta z apki. Sam z nich korzystam. Problemem jest wyłączenie mózgu. Jak, będąc w otoczeniu rozkładów jazdy na każdym peronie, tablic informacyjnych na peronach, w hali głównej i w wielu innych miejscach, można nie umieć odczytać i zweryfikować prostej informacji. Ośmioletnie dziecko nie jest przykładem, chodzi o osobę dorosla, która podobno umie czytać.
                        Są dwa rodzaje analfabetyzmu: nie znasz liter i owszem, znasz litery, ale nie rozumiesz co czytasz. Takie są konsekwencje zastępowania mózgu apką i guglem i filmikiem. Renesans pisma obrazkowego?
                        Wiesz ile jest 8 razy 7,czy odpalasz kalkulator?
                        Dokładnie się zgadzam, dlatego ja nie przekonuje Młodego (tego starszego), że AI jest złe, ale staram się Go uczyć, że nie można bezgranicznie ufać technologii.
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Leon007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2709

Zamieszczone przez Bangi
                          Dokładnie się zgadzam, dlatego ja nie przekonuje Młodego (tego starszego), że AI jest złe, ale staram się Go uczyć, że nie można bezgranicznie ufać technologii.
                          Przyznaję, że to Twój post sprowokował mnie do opisania tego zdarzenia, a nie śmiałem tak bezpośrednio, bo nie mam prawa wtrącać się do czyichś dzieci. Fajnie, że to napisałeś - głęboki ukłon.
                          Ja
                          Konfucjusz

Komentarz

• Bangi
                            Moderator
                            • 2010
                            • 5117

Zamieszczone przez Leon007
                            Przyznaję, że to Twój post sprowokował mnie do opisania tego zdarzenia, a nie śmiałem tak bezpośrednio, bo nie mam prawa wtrącać się do czyichś dzieci. Fajnie, że to napisałeś - głęboki ukłon.
                            Ależ spokojnie, wyrażamy / dzielimy się opiniami To jest cenne.
                            Mój starszy Młody ma akurat takie zakusy by polegać na technologii, co mnie niesamowicie drażni i staram się to tępić, bo wystarczy chociażby jakiś duży kataklizm lub wojna i całą technologię można sobie wsadzić... Wystarczy, że prądu zabraknie, ale z drugiej strony staram się to robić z głową i raczej go "kołczować" niż mu autorytarnie zabraniać.
                            Młodszy jeszcze jest za mały, ale w sumie też gonie ciągnie, chociażby do smartfonów, przynajmniej póki co.
                            SAMOLOTY CB
                            SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• mystek
                              Uzależniony
                              • 2011
                              • 941

#Leon - ale faktem jest, że jak ktoś rzadko jeździ koleją, to te rozkłady są opisane mega nieczytelnie i niezrozumiale. Trzeba się dobrze skoncentrować o co chodziło autorowi. Choć w Polsce się jeszcze da, ale np w Anglii jak byliśmy, to tam kolej jest mocno sprywatyzowana i usługodawców np na linii Luton - Londyn jest bodajże z 6. Raz jechaliśmy, to wsiadliśmy do jakiegoś pociągu, który wydawał się nam wg rozkładu poprawny. Jak zajechaliśmy na miejsce to bramka nie chciała się otworzyć po zeskanowaniu biletu, bo oczywiście weszliśmy do złego pociągu .

PS: w niektórych miastach nawet rozkład jazdy autobusów jest słabo zrozumiały.
                              https://www.facebook.com/mystekfoto
                              https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• Heldbaum
                                Uzależniony
                                • 2021
                                • 993

Zamieszczone przez mystek
                                np w Anglii jak byliśmy, to tam kolej jest mocno sprywatyzowana i usługodawców np na linii Luton - Londyn jest bodajże z 6. Raz jechaliśmy, to wsiadliśmy do jakiegoś pociągu, który wydawał się nam wg rozkładu poprawny. Jak zajechaliśmy na miejsce to bramka nie chciała się otworzyć po zeskanowaniu biletu, bo oczywiście weszliśmy do złego pociągu
                                Gdy czasami zdarza mi się podróżować pociągami, właśnie w tym kraju, nigdy nie mam problemów z odnalezieniem właściwego pociągu. Są tablice z rozkładem, a ostatecznie można zapytać w biurze przewoźnika. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy osoba w takim biurze, bezgranicznie ufajaca postępowi, otwiera "apkę" i tam próbuje znaleźć odpowiedź. Wtedy można od razu podziękować i odejść. Ostatnio jechałem z Edynburga do Reading i z powrotem, w jedną stronę trzema pociągami, w drugą czterema. ŻADEN nie dał się odnaleźć w "apce". Żaden nie odjechał w czasie podanym przez "apkę". Takie to dziadostwo "inteligentne".
                                http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

Pracuję...