X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirror
    Pełne uzależnienie
    • 2018
    • 1446

Odp: AI i fotografia zawodowa

przyszłość filmu i filmowców?

EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• MstrG
      Administrator
      • 2013
      • 237

Zamieszczone przez cauchy
      poczekam aż będę mógł wrzucić pierwsze 360 stron Silmarilionu
      ech to byłoby mega epickie..
      wyśpiewanie świata przez Ainurów, Era Latarń, stworzenie Krasnoludów, Era Drzew, przebudzenie Elfów i ich podróż do Valinoru, wykucie klejnotów, mrok nad Valinorem, exodus Noldorów do Śródziemia, pojawienie się Słońca i Księżyca, przebudzenie Ludzi, wojny o Beleriand, zagłada Menegroth, Nargothrondu i Gondolinu, rejs Earendila na zachód, wreszcie Wojna Gniewu i powrót Elfów do Valinoru.. może kiedyś się doczekam
      Nie sądziłem, że to "niedługo" nadejdzie tak szybko

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2595

jak to w końcu wyszło z OpenAI i ich ludźmi? oni w końcu wrócili do firmy czy jednak przeszli do M$? słyszałem sprzeczne informacje
        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
        Flickr | YT

Komentarz

• zdebik
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 4065

Straszna lipa bo dzieki AI kazda PM bedzie czarna
          https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Leon007
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2709

Artykuł o sztucznej inteligencji
            Wraz ze wzrostem zaawansowania systemów sztucznej inteligencji rośnie także ich zdolność do oszukiwania. Naukowcy niedawno opublikowali obszerną pracę, gdzie analizują przypadki, w których systemy sztucznej inteligencji oszukują, blefują, udają człowieka i modyfikują swoje zachowania.

Dwa fragmenty, ale polecam przeczytać całość:
            1
            Najbardziej uderzającym przykładem oszustwa odkrytym przez badaczy okazał się Cicero – system opracowany przez firmę Meta. Został on zaprojektowany do gry Dyplomacja, która polega na podboju świata.
            2
            W jednym z przypadków badacze odkryli, że sztuczna inteligencja nauczyła się oszukiwać testy opracowane w celu wyeliminowania systemów sztucznej inteligencji, które szybko się replikują. W cyfrowym symulatorze systemy SI zwyczajnie „udawały martwe”. - Systematycznie oszukują testy bezpieczeństwa narzucone przez programistów i organy regulacyjne.

Z Terminatorem 2 się kojarzy natychmiast.
            Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
            Ja
            Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
            Konfucjusz

Komentarz

• candar
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 3366

W wysypie ostatnich zdjęć zorzy polarnej nad Polską sprawdziłem jak mogłaby wyglądać zorza w Gdańsku (mogłaby, bo światła miasta i chmury z marszu uniemożliwiają fotografowanie takowej w centrum miasta

Zajęło mi to 5 sekund (wpisanie słów kluczowych do AI)

Efekt? Ano taki:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: zorza.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 1,56 MB
ID: 2102337

Po obejrzeniu miliona zdjęć zorzy nad Polską jestem przekonany, że 50% tych zdjęć zostało sfabrykowane przez ich autorów (a raczej przez AI).

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Leon007
              Artykuł o sztucznej inteligencji
              Wraz ze wzrostem zaawansowania systemów sztucznej inteligencji rośnie także ich zdolność do oszukiwania. Naukowcy niedawno opublikowali obszerną pracę, gdzie analizują przypadki, w których systemy sztucznej inteligencji oszukują, blefują, udają człowieka i modyfikują swoje zachowania.

Dwa fragmenty, ale polecam przeczytać całość:
              1
              Najbardziej uderzającym przykładem oszustwa odkrytym przez badaczy okazał się Cicero – system opracowany przez firmę Meta. Został on zaprojektowany do gry Dyplomacja, która polega na podboju świata.
              2
              W jednym z przypadków badacze odkryli, że sztuczna inteligencja nauczyła się oszukiwać testy opracowane w celu wyeliminowania systemów sztucznej inteligencji, które szybko się replikują. W cyfrowym symulatorze systemy SI zwyczajnie „udawały martwe”. - Systematycznie oszukują testy bezpieczeństwa narzucone przez programistów i organy regulacyjne.

Z Terminatorem 2 się kojarzy natychmiast.
              W ubiegły piątek byłem w Warszawie na wykładzie Prof. Andrzeja Dragana o sztucznej inteligencji w codziennym życiu oraz pracy (jeśli ktoś nie kojarzy osoby polecam się zapoznać -> https://www.youtube.com/watch?v=-p0k..._channel=FXMAG

Krótko pisząc AI jest już na takim etapie, że potrafi SAMA! rozwiązywać problemy i np. po napotkaniu problemu z captcha (obrazki z rowerami i przejściami, które trzeba zaznaczyć) AI wpadła na pomysł (sama z siebie!), że napisze do człowieka który odblokuje jej cpatcha podając, że niedowidzi.

Serio! Ja już dawno zacząłem się bać! Zresztą Prof. Andrzej Dragan twierdzi (i ja się z nim całkowicie zgadzam), że obecnie nie jesteśmy w stanie przewidzieć w jakim kierunku rozwinie się AI i co zgotuje nam w przyszłości!

Tutaj cały tekst: https://futurebeat.pl/newsroom/ai-za...aptche/z424653
              "Oparty na sztucznej inteligencji model językowy GPT-4 zatrudnił i oszukał człowieka, aby pokonać zabezpieczenie Captcha. Tak, to nie żart. Okazuje się, że obecne AI są już na tyle świadome, że potrafią wykorzystać ludzkie umiejętności, by wykonać swoje zadanie."

Było to rok temu w 2023r! Biorąc pod uwagę , że 2023 roku AI posiadało umiejętności 3 latka a obecnie ogarnia temat w zakresie możliwości 8-mio latka to za kilka miesięcy osiągnie poziom dorosłego człowieka!

ps.
              rozdzieliłbym możliwości i wyniki generowane przez generatywną AI od predykcyjnej AI
              Polecam: https://mitsmr.pl/b/strong/stronggen...rong/P3UDadpRl
              Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
              Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3366

Przy okazji mamy już nowy ChatGPT 4o (jest w stanie szybciej generować odpowiedzi i lepiej analizować przesyłane materiały, a przy tym ma dostęp do internetu. Już wkrótce zostanie udostępniony nowy tryb, który wprowadzi konwersację głosową na niemal ludzkim poziomie)

Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• atsf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4832

[QUOTE=candar;1463597

Było to rok temu w 2023r! Biorąc pod uwagę , że 2023 roku AI posiadało umiejętności 3 latka a obecnie ogarnia temat w zakresie możliwości 8-mio latka to za kilka miesięcy osiągnie poziom dorosłego człowieka!
                  [/QUOTE]

Zatłuc póki małe
                  EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• candar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 3366

Zamieszczone przez atsf
                    Zatłuc póki małe

Jednego takiego miałem w poprzednim telefonie i zatłukłem skutecznie Ale mam nowego fona i znowu się uaktywniła w nim AI
                    xD

Generalnie jest to naprawdę przerażające: rozmowa z ChatGPT 4o w czasie rzeczywistym, gdzie udziela on błyskawicznie odpowiedzi na zadane pytania

Komentarz

• Leon007
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2709

Jak ktoś zna angielski i nie boi się tekstu bardziej naukowego, to warto kliknąć w link do oryginalnego artykułu MIT, który jest w zamieszczonym przeze mnie artykule. Nawet pobieżne przejrzenie wzbudza strach.

Czekam teraz na dowód, że nie jesteśmy w Matrixie.

--- Kolejny post ---

Tak mi przyszło do głowy, że następnym krokiem będzie rozwój komputerów kwantowych. I wtedy już będzie pozamiatane.
                      Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                      Ja
                      Konfucjusz

Komentarz

• candar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 3366

Zamieszczone przez Leon007
                        Jak ktoś zna angielski i nie boi się tekstu bardziej naukowego, to warto kliknąć w link do oryginalnego artykułu MIT, który jest w zamieszczonym przeze mnie artykule. Nawet pobieżne przejrzenie wzbudza strach.

Czekam teraz na dowód, że nie jesteśmy w Matrixie.

--- Kolejny post ---

Tak mi przyszło do głowy, że następnym krokiem będzie rozwój komputerów kwantowych. I wtedy już będzie pozamiatane.
                        już jest pozamiatane...

„Ask Photos”

VEO Google - najnowsze narzędzie AI do generowania wideo

Komentarz

• Leon007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2709

Zamieszczone przez candar
                          już jest pozamiatane...
                          „Ask Photos”
                          https://www.techradar.com/computing/...es-me-a-little
                          To początek, tam piszą że jest to na razie poza zasięgiem peceta.
                          Gdy studiowałem w latach 80tych, to nosiłem pakiet kart perforowanych do maszyny zajmującej 1/4 piętra w GGPG i następnego dnia dostawałem siedemnastometrowy wydruk. Teraz urządzenie o możliwościach setki, a może tysiące razy większych noszę w kieszeni. Więc wyobrażam sobie, że dzięki przeskokowi z informatyki binarnej na kwantową, moc centrum obliczeniowego będzie można zmieścić w mobilnym urządzeniu wielkości, na przykład, Arnolda Schwarzeneggera. I wtedy to...
                          Ja
                          Konfucjusz

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2595

Graficy pierwsi mieli wyginąć, a tymczasem Poznań ma nowe logo. Za gruby hajs.
                            Poznań ma nowe logo. Internauci nie zostawiają suchej nitki. "Przewrócone »P« symbolizuje chyba wiecznie rozkopane miasto. Bezduszne korpologo, ot i wszystko"; "Trochę wygląda jak jakieś logo pola kempingowego".
                            EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                            Flickr | YT

Komentarz

• Nozanu
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 542

Daleki jestem od tych mitologi. Cwaniaczki chcą wykorzystać Al jako "bagażowego" dla swoich ideologi i tyle.
                              Mniej więcej 50 lat temu głośno było o tym jak to komputery będą rządziły w domach i wykonywały za nas wszystkie czynności i co ? - i ....o! komputer nie robi mi cherbaty ani nie piecze ciasta.

Komentarz

• Leon007
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 2709

Bo nie masz termomiksa.
                                Ja
                                Konfucjusz

Komentarz

Pracuję...