X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Leon007
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2709

Fajne forum fotograficzne

Znacie lub jesteście uczestnikami jakiegoś fajnego forum fotograficznego? Takiego trochę z galeriami, trochę o technice robienia zdjęć, czasami o sprzęcie; nie musi być związane z konkretną marką. Za to z małą ilością pyskówek i udowadniania która racja jest mojsza? Zdaję sobie sprawę, że tych ostatnich nie da się uniknąć we współczesnej rzeczywistości internetowej, ale żeby chociaż było tego nie dużo.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz
  • mirror
    Pełne uzależnienie
    • 2018
    • 1446

Odp: Fajne forum fotograficzne

tak to tylko zagraniczne - ale forum sensownego nie znam nawet zagranicznego, jeśli chodzi o galerie to jak to w mediach społecznościowych albo słodkie pierdzenie gdzie każdy jest mistrzem z dużą ilością lajków, poleceń czy innych mitycznych punktów, a zdjęcia cienkie jak szprota albo coś mocno moderowanego gdzie "społeczność" medium nie decyduje od dobroci zdjęcia co skutkuje lepszą jakością publikowanej fotografii i mistrzowie nie wypisują pierduł pod zdjęciami bo moderacja to na dzień dobry kasuje - stany pośrednie są trudne do osiągnięcia. mz media społecznościowe w takiej postaci jaką znamy będą zanikać ta zabawa bawi już tylko nieliczne jednostki, dobre forum byłoby przydatne, takie z konkretną informacją i bez wszystkowiedzących użytkowników którzy właśnie kupili swój pierwszy (lub drugi) obiektyw i już są ekspertami a chcą być influencerami (ale zwykle racjonalizują bezsensowny zakup) ale nie widzę szans na realizację czegoś takiego.
    EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Leon007
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2709

Jakbyś czytał mi w myślach. Niestety niezbyt optymistycznie.
      Ja
      Konfucjusz

Komentarz

• robertskc7
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 1485

teraz to już chyba tylko grupy na FB zostały.
        www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Leon007
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2709

Nie jestem tam i mnie nie ciągnie.
          Fajne byłoby coś takiego jak to, canon-board, ale z przeszłości, gdy zapisałem się w czasie poszukiwań pierwszej lustrzanki cyfrowej. I raczej bez całej tzw. społecznościowej otoczki.
          Ja
          Konfucjusz

Komentarz

• candar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 3366

Zamieszczone przez Leon007
            Znacie lub jesteście uczestnikami jakiegoś fajnego forum fotograficznego? Takiego trochę z galeriami, trochę o technice robienia zdjęć, czasami o sprzęcie; nie musi być związane z konkretną marką. Za to z małą ilością pyskówek i udowadniania która racja jest mojsza? Zdaję sobie sprawę, że tych ostatnich nie da się uniknąć we współczesnej rzeczywistości internetowej, ale żeby chociaż było tego nie dużo.
            Widząc porażającą "życzliwość" niektórych osób obecnych na C-B celowo nie podam namiarów na owe fajne fora fotograficzne z powodów oczywistych.
            Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• zdebik
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 4065

Gram od 10 lat w taką ruska grę free to play. Developerzy zaczeli tak cisnąć ekonomię, że nawet z kontem premium ciężko było coś osiągnąć.

Pewnego dnia stwierdzili, że coś zmienią i pozwolili wybrac model. Gdy ludzie wybrali mniejsze zło, te mendy obcięły jeszcze bardziej zarobki. Jakoś to leciało ale gdy wypuścili kolejnego patcha z neframi do ekonomii ludzie nie wytrzymali.

Steama ze strony www usuneli, ponieważ bombardowanie negatywnymi opiniami zmieniło ogólna ocenę na negatywną. Zaczął się bojkot i gdy kredyty są do spłacenia najlepiej klientów trzymać zadowolonych!

To samo jest tutaj, niewielu mamy użytkowników którzy coś pisza, jeszcze mniej takich ktorzy wrzucaja zdjecia.

Odejdzie te 10 osób i Jan będzie dyskutował sam ze soba.
              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• rostek andrzej
                Bywalec
                • 2008
                • 218

Zamieszczone przez zdebik
                .

Jan i jego trzech najbardziej zajadłych adwersarzy

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• mirror
                  Pełne uzależnienie
                  • 2018
                  • 1446

Zamieszczone przez zdebik
                  Jan moim zdaniem nie jest największym problemem tego forum, może nawet wcale nie jest problem - ale co do efektu się zgadzam będzie dyskutował sam ze sobą
                  EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Eberloth
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2350

Zamieszczone przez mirror
                    Jan moim zdaniem nie jest największym problemem tego forum
                    Pełna zgoda
                    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                    Fumare humanum est!

Komentarz

• zdebik
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 4065

Zamieszczone przez mirror
                      Jan moim zdaniem nie jest największym problemem tego forum, może nawet wcale nie jest problem - ale co do efektu się zgadzam będzie dyskutował sam ze sobą
                      Nie twierdziłem, że jest.

Komentarz

• Leon007
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2709

Jan jako jednostka miary. Dobre.

Ogólnie, po pierwszym dniu, cieniutko. Mam tylko jedną wiadomość na privie, którą sobie sprawdzę.

Nawiązując - jak to ostatnio lubię - do Lema: fiasko. Jakie to smutne.
                        Ja
                        Konfucjusz

Komentarz

• djtermoz
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 988

Gdy dołączyłem tutaj w 2004 roku (co było już prawie 20 lat temu!!!) to Canon-Board było nawet fajnym forum fotograficznym. Ale wtedy czasy były inne. Więcej osób było zainteresowanych zakupem cyfrowej lustrzanki i sporo osób przychodziło tutaj po poradę. Canon produkował też sporo budżetowego sprzętu - wszyscy pamiętamy EOS300D, który wprowadził wiele osób w świat cyfrowych lustrzanek. Były kłótnie i zwady ale to jest nieuniknione. Można jednak było podyskutować i się czegoś nauczyć.

Po latach sytuacja się zmieniła. Mniej osób chce w ogóle posiadać aparat. Wielu wystarcza smarfon. Canon też nas nie rozpieszcza - przyjął strategię zrobienia bezlusterkowców głównie dla rynku pro i dostajemy więc albo super drogie szkłą albo tanie plastiki. Niewiele pomiędzy. Linia EOS M umarła. To wszystko chyba jednak odstrasza nowych.

Dawniej były tu organizowane zabawy i konkursy jak Battle Cage ("pojedynek" na zdjęcia). Dziś tego nie ma. Wątek "Pokaż zdjęcie które lubisz" jest jednak jednym z bardziej popularnych, więc chyba jakiś popyt na dzielenie się zdjęciami jest. Problem tylko, że niektórzy robią tam zrzut z karty - chyba nie mogą się zdecydować, które zdjęcie lubią i my musimy oglądać 30 fotek tego samego zająca.

Mimo tego, może nie jest tak źle, biorąc pod uwagę okoliczności. Społeczność fotograficzna się zmniejszyła więc na pewno będzie tu mniej odwiedzających. Forum cierpi głównie z tego powodu, że jest poświęcone Canonowi a nie fotografii, więc sporo osób tu nigdy nie zajrzy.
                          djtermoz@pbase

Komentarz

• Eberloth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2350

Zamieszczone przez djtermoz
                            Problem tylko, że niektórzy robią tam zrzut z karty - chyba nie mogą się zdecydować, które zdjęcie lubią i my musimy oglądać 30 fotek tego samego zająca.
                            Niemożliwe! Nigdy się tam nie spotkałem z opisywanym przez Ciebie zachowaniem Kogo konkretnie masz na myśli?
                            Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                            Fumare humanum est!

Komentarz

• zdebik
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 4065

Zamieszczone przez Eberloth
                              Niemożliwe! Nigdy się tam nie spotkałem z opisywanym przez Ciebie zachowaniem [emoji38] Kogo konkretnie masz na myśli?
                              Oj tam oj tam, odsłona ptaka w 7 aktach

Komentarz

Pracuję...