X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomfoot
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2277

Odp: Fajne forum fotograficzne

[MENTION=4025]Jacek_Z[/MENTION] wybitnie wiele osób i samo forum cie drażni. Może po prostu skorzystaj z własnych rad i tu nie zaglądaj? Mamy tu w porządku moderatorów, radzą sobie świetnie bez twojej obecności.

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

Zamieszczone przez marfot
      W relacjach personalnych irytujący dla mnie jest tylko atak ad personam na JP. Nie trawię tego. Dodam, że poglądów JP odnośnie walorów smartfonów nie jestem w stanie uznać za swoje.
      Całkowicie niejadalny na C-B jest nachalny, podręcznikowy marketing medialnego potentata. Nie tylko to forum jest tak zainfekowane więc trzeba jakoś to trawić. Permanentny hejt pod adresem Canona i użytkowników jego sprzętu traktuje jako błędną strategię, która da efekt odwrotny do zamierzonego .
      Miło wiedzieć że jednak jest tu trochę osób o podobnym sposobie myślenia . [MENTION=13342]marfot[/MENTION] - na moderatora .

[MENTION=4025]Jacek_Z[/MENTION] - wystarczy zachować platoński umiar
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4568

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        Miło wiedzieć że jednak jest tu trochę osób o podobnym sposobie myślenia . [MENTION=13342]marfot[/MENTION] - na moderatora .
        Młodzież na moderatorów!
        Pewną ułomnością naszego forum wydaje się piętno dość licznej grupy 50+. Młodzieży zdarza się na to jawnie narzekać - pewnie słusznie.

Na marginesie: swoistym kolorytem C-B stały się osobiste wycieczki słowne do moderatorów - tego nie pochwalam.
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• robcio
          Początki nałogu
          • 2020
          • 397

Fajne forum to forum dobrze i aktywnie moderowane.

Generalnie fora anglojęzyczne są nieco bardziej rozpoznawalne, mają więcej użytkowników, z obserwacji bardziej przestrzega się tam zarzuconego tematu. Wątki nieatrakcyjne dla większości umierają samorzutnie (również z obserwacji tam w mało merytoryczne dyskusje mnie ludzi się wdaje albo administracja to zamyka)

Komentarz

• Heldbaum
            Uzależniony
            • 2021
            • 993

Młodzież na moderatorów!
            Pewną ułomnością naszego forum wydaje się piętno dość licznej grupy 50+. Młodzieży zdarza się na to jawnie narzekać - pewnie słusznie.
            Doprawdy? To już nawet nie jest rasizm. To nawet nie jest dyskryminacja. Sam nie wiem, co to właściwie jest... Co to w ogóle ma do rzeczy?
            http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

• Leon007
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2709

To się nazywa ageizm.

Starzy na trumnę zbierać, a nie obiektywy czy inne eRy w zwapniałej głowie.
              Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
              Ja
              Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
              Konfucjusz

Komentarz

• Heldbaum
                Uzależniony
                • 2021
                • 993

Ciekawe podejście kogoś, kogo "drażni" nasz rzekomy brak szacunku do Jana P.
                http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Młodzież na moderatorów!
                  Zwyczajnie. Znani mi młodzi to siedzą teraz na insta, młodsi tiktok. Nawet Fb jest dla nich passe a co dopiero jakieś fora... ...
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Tom77
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2874

Młodzież na moderatorów!

Na marginesie: swoistym kolorytem C-B stały się osobiste wycieczki słowne do moderatorów - tego nie pochwalam.
                    Dlaczego ułomnością? Prawie już się zaliczam do tej grupy ale na co dzień staram się być bliżej grupy 30+ mimo wieku. Problemem jest brak kultury i co dla mnie całkowicie niezrozumiałe personalne walki osób których łączy ta sama pasja. Wiek ma najmniejsze znaczenie. Jeżeli chodzi o kolegę Jana to ja go podziwiam za kulturę i cierpliwość chociaż w wielu kwestiach się z nim nie zgadzam. Też nie pochwalam wycieczek do moderatorów, nieraz usuwali moje posty ale zaciskałem zęby i pisałem głupoty dalej

Komentarz

• atsf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4832

Zamieszczone przez djtermoz
                      Problem tylko, że niektórzy robią tam zrzut z karty - chyba nie mogą się zdecydować, które zdjęcie lubią i my musimy oglądać 30 fotek tego samego zająca.
                      Takie coś się nazywa fotoreportaż. Trudne słowo? Niektórzy zapomnieli, że coś takiego w ogóle istnieje, a pojedyncze zdjęcie nie jest fotoreportażem

Poza tym Wy nie musicie tego oglądać tak samo, jak nie musicie zaglądać do wątku JP, ani tym bardziej się w nim udzielać.

Nikt tu niczego nie musi, chociaż niektórzy chyba jednak muszą pluć jadem, bo by się nim sami udławili
                      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• cybulski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2022
                        • 1156

Panowie, chceta mieć fajne miejsce w necie dla siebie? Wrzucajta po prostu foty, zakładajcie swoje wątki zdjęciowe. Mniej rozważań o sprzęcie więcej o fotografii. Olać wątki które nam nie leżą, na co te dyskusje o wyższości świąt bożego Narodzenia nad świętami wielkiej nocy. Chcecie rozmawiać o fotografii to twórzcie do tego przestrzeń, każdy z Was, po swojemu! Każdy ma swoją ulubioną kategorie foto, twórzcie więc wątki autorskie. Czy można to prościej jeszcze? olać kto czym robi i czy jest to smartfon czy inny Canon, bo wiadomo że tymi dwoma systemami wykonuje się obecnie najwięcej fotografii, pokażcie za tak jest naprawdę.
                        Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
                        linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• cybulski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2022
                          • 1156

Zamieszczone przez atsf
                          Takie coś się nazywa fotoreportaż. Trudne słowo? Niektórzy zapomnieli, że coś takiego w ogóle istnieje, a pojedyncze zdjęcie nie jest fotoreportażem
                          Pierwsze z brzegu proste wyjaśnienie :

Jak zbudować fotoreportaż tak, by przykuł uwagę widza i wywołał emocje - poznaj trzy ważne kroki, bez których nie zbudujesz dobrej opowieści

"Klasyczna budowa fotoreportażu opiera się na kilku (teoretycznie) prostych zasadach. Po pierwsze, dobre zdjęcie na otwarcie. Powinien to być mocny kadr, który nakieruje widza, podpowie mu, co jest tematem Twojej opowieści. Ale jednocześnie nie powie zbyt wiele, nie wyjaśni historii już na samym początku. Zaciekawi widza, zaintryguje, przykuje jego uwagę, zachęci do dalszego oglądania.

Następne kadry snują opowieść, odkrywają kolejne puzzle, rozwijając myśl zawartą w zdjęciu na otwarcie i potęgując napięcie, aż do nadejścia punktu kulminacyjnego opowiadanej historii. To jest drugie najważniejsze zdjęcie klasycznego fotoreportażu, w którym wszystko się wyjaśnia.

Opowieść kończy trzecie najważniejsze zdjęcie fotoreportażu, a mianowicie zdjęcie na zamknięcie. To zdjęcie, które wygasza opowiadaną historię, tonuje nagromadzone napięcie. Zawiera celną puentę, ma za zadanie pozostawiać widza z jakimś przesłaniem bądź odczuciem."

"Plan ogólny to szeroki kadr, który pokazuje, gdzie Twoja opowieść się dzieje.

Portret to zdjęcie przedstawiające widzowi Twojego bohatera lub bohaterów.

Detal wyjaśnia i przybliża opowiadaną historię.

Zdjęcie akcji to dynamiczne ujęcie, która zwykle stanowi punkt kulminacyjny opowieści."
                          Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
                          linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Eberloth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2350

Zamieszczone przez cybulski
                            Pierwsze z brzegu proste wyjaśnienie :

Jak zbudować fotoreportaż tak, by przykuł uwagę widza i wywołał emocje - poznaj trzy ważne kroki, bez których nie zbudujesz dobrej opowieści

"Klasyczna budowa fotoreportażu opiera się na kilku (teoretycznie) prostych zasadach. Po pierwsze, dobre zdjęcie na otwarcie. Powinien to być mocny kadr, który nakieruje widza, podpowie mu, co jest tematem Twojej opowieści. Ale jednocześnie nie powie zbyt wiele, nie wyjaśni historii już na samym początku. Zaciekawi widza, zaintryguje, przykuje jego uwagę, zachęci do dalszego oglądania.

Następne kadry snują opowieść, odkrywają kolejne puzzle, rozwijając myśl zawartą w zdjęciu na otwarcie i potęgując napięcie, aż do nadejścia punktu kulminacyjnego opowiadanej historii. To jest drugie najważniejsze zdjęcie klasycznego fotoreportażu, w którym wszystko się wyjaśnia.

Opowieść kończy trzecie najważniejsze zdjęcie fotoreportażu, a mianowicie zdjęcie na zamknięcie. To zdjęcie, które wygasza opowiadaną historię, tonuje nagromadzone napięcie. Zawiera celną puentę, ma za zadanie pozostawiać widza z jakimś przesłaniem bądź odczuciem."

"Plan ogólny to szeroki kadr, który pokazuje, gdzie Twoja opowieść się dzieje.

Portret to zdjęcie przedstawiające widzowi Twojego bohatera lub bohaterów.

Detal wyjaśnia i przybliża opowiadaną historię.

Zdjęcie akcji to dynamiczne ujęcie, która zwykle stanowi punkt kulminacyjny opowieści."
                            No i zburzyłeś moje postrzeganie fotoreportażu. Do tej pory sądziłem, że to naście zdjęć ptaszka, na których na każdym kolejnym zdjęciu "jedną nóżkę ma bardziej". https://www.salon24.pl/u/foxx/888434...nozke-bardziej
                            Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                            Fumare humanum est!

Komentarz

• Heldbaum
                              Uzależniony
                              • 2021
                              • 993

Comrade Cybulski. Co do "fajnego miejsca" zgadzam się z Wami w 100, a nawet w 110 procentach. Żeby tylko reszta towarzyszy zechciała skorzystać z tej, jakże trafnej, rady...

Komentarz

• cybulski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2022
                                • 1156

Zamieszczone przez Heldbaum
                                Comrade Cybulski. Co do "fajnego miejsca" zgadzam się z Wami w 100, a nawet w 110 procentach. Żeby tylko reszta towarzyszy zechciała skorzystać z tej, jakże trafnej, rady...
                                Nawiązując do tytułu wątku, fajnie jest tam gdzie jest fajne towarzystwo.

Komentarz

Pracuję...