X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • don
    Początki nałogu
    • 2007
    • 252

Odp: "pożegnanie z Canonem" coś dużo tego ostatnio

Zamieszczone przez kmeg
    Słaby sprzęt blokuje przyjęcie do Magnum

A na serio (a może i nie lepsze DR, więcej możliwości oraz dostęp do tańszej optyki...
    No dobra ale co niektorzy maja topowy juz sprzet kupiony topowe szkla a nie jakies budzetowe i wszystko sprzedaja. Dziwne rzeczy. A przeciez szkla sie nie zmienia jak skarpetki jak siekupi to sie nimi robi i robi. Ja nie mowie ze mnie tez nie korca inne systemy, ale tak naprawde nie mam top of the top z Canona wiec dlatego moze rozmyslam.
    Moja Caroina

Komentarz

• WinSho
      Uzależniony
      • 2008
      • 909

Zamieszczone przez don
      A jaki jeat powod w ostatnim czasie zmiany na Sony? Sporo osob robi takie kroki kupujac chwile wczesniej cala szklarnie Canona a nastepnie wszystko sprzedajac w pyl.
      Oj powodów było kilka ale na pewno nie takie, że Canon robi złe zdjęcia. Polityka firmy i brak obiektywów to były główne przesłanki jednak na razie cały czas mam i RP i RF24-70 dalej się zobaczy jak się potoczą sprawy...

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez kmeg
      Słaby sprzęt blokuje przyjęcie do Magnum

A na serio (a może i nie lepsze DR, więcej możliwości oraz dostęp do tańszej optyki...
      Wyjaśnij poroszę co znaczy "Słaby sprzęt blokuje przyjęcie do Magnum "
      Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
      www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
      https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
      https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Zamieszczone przez don
        A jaki jeat powod w ostatnim czasie zmiany na Sony? Sporo osob robi takie kroki kupujac chwile wczesniej cala szklarnie Canona a nastepnie wszystko sprzedajac w pyl.
        Bo mogą . Tak samo są migracje w odwrotną stronę - znam takich. W wielu przypadkach są to klasyczni "sprzętowcy" dla których wartość artystyczna zdjęcia jest wyrażeniem nie zawierającym żadnej konkretnej treści, bo nie da się jej ocenić w sposób liczbowy. Za to studiują zawzięcie tabelki, wykresy, statystyki itd.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• kmeg
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1533

Zamieszczone przez WinSho
          Wyjaśnij poroszę co znaczy "Słaby sprzęt blokuje przyjęcie do Magnum "

^To taka lekka ironia.

Galeria na CB
          http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• g69
            Początki nałogu
            • 2020
            • 305

Zamieszczone przez WinSho
            Oj powodów było kilka ale na pewno nie takie, że Canon robi złe zdjęcia. Polityka firmy i brak obiektywów to były główne przesłanki jednak na razie cały czas mam i RP i RF24-70 dalej się zobaczy jak się potoczą sprawy...

--- Kolejny post ---

"
            Jaki korpus konkretnie z Sony na start i jak pierwszw wrażenia?

Komentarz

• mystek
              Uzależniony
              • 2011
              • 941

Jak tak czytam narzekania na jedną czy drugą firmę, to może po prostu lepiej kupić 2 systemy? (Jest zdaje się kilku użytkowników tego forum, którzy są kilku systemowi) W sensie Canona do portretów sobie zostawić, stałki itp, a do ptactwa kupić A7mk3 + Sony 200-600. Problem z głowy. A7 tanie teraz jest, ten Sony zdaje się, że też nie powala cenowo. Odsprzedać tele z Canona i się spora część zwróci.

Idę na ptaki - biorę Sony. Idę na spacer z rodziną - biorę Canona.
              https://www.facebook.com/mystekfoto
              https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• WinSho
                Uzależniony
                • 2008
                • 909

Zamieszczone przez kmeg
                Aaa teraz kumam, tępy jestem to nie wiem

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez g69
                Jaki korpus konkretnie z Sony na start i jak pierwszw wrażenia?
                Jaki korpus z Sony na start? Pytasz co polecam? Zależy do czego ale na portrety czy architekturę polecę A73 a do ptaków polecę A6700, a jako ogólnie uniwersalną puszkę polecę np. A74.
                Co do pierwszych wrażeń z Sony to ja je mam już dawno za sobą bo pierwszym aparatem był A6400 i nadal uważam go za bardzo dobry wybór.
                Ostatnio edytowany przez WinSho; 17403.
                Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• Przemek_PC
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2456

Zamieszczone przez mystek
                  Jak tak czytam narzekania na jedną czy drugą firmę, to może po prostu lepiej kupić 2 systemy? (Jest zdaje się kilku użytkowników tego forum, którzy są kilku systemowi) W sensie Canona do portretów sobie zostawić, stałki itp, a do ptactwa kupić A7mk3 + Sony 200-600. Problem z głowy. A7 tanie teraz jest, ten Sony zdaje się, że też nie powala cenowo. Odsprzedać tele z Canona i się spora część zwróci.

Idę na ptaki - biorę Sony. Idę na spacer z rodziną - biorę Canona.
                  Ale po co puszka Canona skoro ma się puszkę Sony? Sony portretu się nie zrobi? Raczysz Waść żartować. Jedyne co trzeba przyznać to R6 leży lepiej w dłoni niż A7III ale jeśli trzeba aparat na gimbal wrzucić to już mniejszy rozmiar ma znaczenie.

Komentarz

• mystek
                    Uzależniony
                    • 2011
                    • 941

Zamieszczone przez Przemek_PC
                    Ale po co puszka Canona skoro ma się puszkę Sony? Sony portretu się nie zrobi? Raczysz Waść żartować. Jedyne co trzeba przyznać to R6 leży lepiej w dłoni niż A7III ale jeśli trzeba aparat na gimbal wrzucić to już mniejszy rozmiar ma znaczenie.
                    Zamień słowa "Canon" na "Sony" i odwrotnie w Twojej odpowiedzi. Czyli wracamy do punktu wyjścia. Generalnie każda próba krytyki Canona, Sony, Fuji czy czegokolwiek jeszcze ZAWSZE spotka się z odpowiedzią taka jak ta, czyli "A co, xxx nie zrobi takiego zdjęcia?" (gdzie xxx to marka producenta aparatów). Moja wypowiedź natomiast tyczyła już kompletnych malkotentów. Skoro tak źle i tak nie dobrze, to niech kupią 2 systemy - problem z głowy.
                    https://www.facebook.com/mystekfoto
                    https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• Przemek_PC
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2456

Aparaty obecnie są na takim poziomie technologicznym, że to nie one są ograniczeniem. Owszem są niuanse jeśli chodzi o funkcje, ergonomię itp. ale jakość zdjęć jakie oferują jest na tak wysokim poziomie, że bez wnikliwej analizy trudno stwierdzić korpusem jakiego producenta zostało wykonane zdjęcie.
                      A dla kompletnych malkontentów to zawsze będzie coś źle bo jeśli dwa systemy to dwa rodzaje zasilania a więc więcej akumulatorów i ładowarek.
                      Ostatnio edytowany przez Przemek_PC; 1405.

Komentarz

• cauchy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2595

Zeby nie bylo tak różowo w RF że śmigają jak wściekłe to powiem, że RF24-240 tez ma problemy z ostrzeniem takie same jak Sigma, tj aparat ustawia kwadracik na zwierzu lub na oku ale obiektyw nie ostrzy. Tak przepadlo mi kilka klipow takiego smiesznego zwierzaczka pika. Nie zawsze tak się dzieje, ale czasem tak jest.
                        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                        Flickr | YT

Komentarz

• pawel.guraj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 1223

Zamieszczone przez cauchy
                          Zeby nie bylo tak różowo w RF że śmigają jak wściekłe to powiem, że RF24-240 tez ma problemy z ostrzeniem takie same jak Sigma, tj aparat ustawia kwadracik na zwierzu lub na oku ale obiektyw nie ostrzy. Tak przepadlo mi kilka klipow takiego smiesznego zwierzaczka pika. Nie zawsze tak się dzieje, ale czasem tak jest.
                          Ten kwadracik zaznaczający "obiekt", czy kwadracik od punktu AF?

p,paw
                          https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2595

Różnie. W trybie wideo mam ustawiony AF na sledzenie i wykrywanie oka zwierza. Siersicuch dobrze wypenia kadr i obiektyw nie powinien miec problemów. No i czasem musialem przerwac nagrywanie, stuknac palcem w ekran na zwierza zeby go wyostrzyl. Tylko ten juz mi zwiał…
                            EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                            Flickr | YT

Komentarz

• pawel.guraj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 1223

Zamieszczone przez cauchy
                              Różnie. W trybie wideo mam ustawiony AF na sledzenie i wykrywanie oka zwierza. Siersicuch dobrze wypenia kadr i obiektyw nie powinien miec problemów. No i czasem musialem przerwac nagrywanie, stuknac palcem w ekran na zwierza zeby go wyostrzyl. Tylko ten juz mi zwiał…
                              Hm. Ciekawe. To trochę wygląda że to raczej AF z samym body się gubi - skoro musisz mu na nowo pokazać obiekt. Ale cholera wie jak to w tym RF wszystko działa

p,paw
                              https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• Przemek_PC
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2456

Filmując ostrzy się manualnie.

Komentarz

Pracuję...