X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2595

Odp: "pożegnanie z Canonem" coś dużo tego ostatnio

ej no serio
    gdy oglądam jakieś fajne wideo na YT, większość z nich nie była nawet tknięta czymś za 10k. Czy poznałbym różnicę kręcąc R6 VS Z9? w sensie w jakimś ślepym teście, jako odbiorca treści? lepsze efekty daje warsztat kręcenia filmów, potem montaż, korekcje, efekty, dźwięk, itd. A u niego widzę i drgający obraz na początku i końcu ujęcia (to się albo ucina albo robi warpa), szumy głośniejsze niż dźwięki, chaotyczne kadrowanie, bez statywu itp. Tutaj 8k 10bit nie pomoże

no ale, jestem pewien, że teraz pan co się pożegnał z Canonem będzie super kontent a nawet trochę mu zazdroszczę nowych możliwości, może nawet to jest ważniejsze niż efekt końcowy na YT?
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• atsf
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4832

Zamieszczone przez g69
      ..żeby przebić R5ke trzeba było najlepszego,najdrozszego i chyba 2 razy drozszego Nikona..
      Żeby przebić R5 wystarczy młotek i przecinak

A tak na poważnie, to mnie ten aparat nie interesuje, bo nie ma 24 Mp w kropie, i nie ma do niego sensownego tele za ludzkie pieniądze. Uzysk w pikselach z obiektywu RF 100-500 jest raptem zbliżony do APS-C 24 Mp z obiektywem 400 mm, ale cena R5 plus RF 100-500 zwala z nóg, no i do tego 100-500 nie da się sensownie zastosować TC z tych , które robi Canon, bo Kenko by się dało z palcem w nosie, ale ta ścieżka została przez Canona odcięta. Już nawet ta jasność f/7,1 to jest beka z użytkownika.
      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
        Uzależniony
        • 2017
        • 514

Twórczość targanego dylematami już linkowałem.

Jakub Roguski. 250 likes · 1 talking about this. Digital creator

Myślicie, że tu największym problemem jest używany sprzęt

Nie będę śledził,
        ale dajcie znać jak po chwilowym zachwycie nowym systemem
        powróci do naturalnego malkontenctwa.
        Ostatnio edytowany przez capo-di_tutti-capi; 58021.

Komentarz

• Przemek_PC
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2456

Jedziesz po nim bo ośmielił się Twoja ulubioną firmę opuścić. A jeśli powróci do Canona to będzie już ok? Prawda jest taka, że od dłuższego czasu sprzęt foto-wideo jest tak dobry, że nie jest ograniczeniem i tu pojawia się problem, że już nie wystarczy kupić sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy aby się wyróżnić tylko trzeba coś potrafić.

Komentarz

• g69
            Początki nałogu
            • 2020
            • 305

Zamieszczone przez atsf
            Żeby przebić R5 wystarczy młotek i przecinak

A tak na poważnie, to mnie ten aparat nie interesuje, bo nie ma 24 Mp w kropie, i nie ma do niego sensownego tele za ludzkie pieniądze. Uzysk w pikselach z obiektywu RF 100-500 jest raptem zbliżony do APS-C 24 Mp z obiektywem 400 mm, ale cena R5 plus RF 100-500 zwala z nóg, no i do tego 100-500 nie da się sensownie zastosować TC z tych , które robi Canon, bo Kenko by się dało z palcem w nosie, ale ta ścieżka została przez Canona odcięta. Już nawet ta jasność f/7,1 to jest beka z użytkownika.
            Zbyt wysokie ceny,to chyba głowny problem dla kogos kto chce wejść w RF. Również nie rozumiem ceny szkła 500mm na końcu ze swiatłem 7.1 .... )) gdzie teraz chocby Nikon wypuszcza 180-600 5.6-6.3 za 9300zł jako nowość, a Sony 200-600 regularnie mozna w promkach wyrwać poniżej 7tys.. Można lubić Canona za wiele rzeczy,ale nie wolno sie tak dawać robić w .... i mówić,że deszcz pada

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Przemek_PC
            Jedziesz po nim bo ośmielił się Twoja ulubioną firmę opuścić. A jeśli powróci do Canona to będzie już ok? Prawda jest taka, że od dłuższego czasu sprzęt foto-wideo jest tak dobry, że nie jest ograniczeniem i tu pojawia się problem, że już nie wystarczy kupić sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy aby się wyróżnić tylko trzeba coś potrafić.
            To chyba nie podlega nawet dyskusji. Dobry fachowiec dobre zdjęcie robi i 5D ale reakcje przeradzające się w hejtowanie gościa,że coś mu w Canonie nie pasuje,tylko o tych hejterach świadczą.

Komentarz

• mystek
              Uzależniony
              • 2011
              • 941

Bardzo dobry komentarz. Trzeba coś potrafić i koniec kropka.
              https://www.facebook.com/mystekfoto
              https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• zdebik
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 4065

Ja to jakiś upośledzony jestem. Kupiłem R5 z gripem i dodatkową baterią. Założyłem 85 1.2DS i tym robię zdjecia dzieciom.

Tabelek nie potrzebowałem, na ostrośc nie narzekam. Może waga to jakiś minus.
                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2595

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
                  Twórczość targanego dylematami już linkowałem.

Jakub Roguski. 250 likes · 1 talking about this. Digital creator

ale tam 90% to zachwyt na AI do tego Z9 nie jest potrzebny
                  EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                  Flickr | YT

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                    Uzależniony
                    • 2017
                    • 514

To bez znaczenia jakim sprzętem będzie pstrykał Kubul.

[przybyło mu 42 subskrybentów]

Komentarz

• adawro
                      Pełne uzależnienie
                      • 2011
                      • 1075

Obejrzałem oba filmy o zmianie systemu. Z poziomu prac które upublicznił wygląda, że lepiej by mu się przydał topowy smartfon (do okazjonalnych zdjęć i kręcenia filmów) oraz dowolny korpus APSC z długim obiektywem do ptaszarni.
                      Litania życzeń i częste zmiany systemu wskazują na znudzonego, bogatego emeryta, który nie wie co zrobić z wolnym czasem i pieniędzmi. W sumie "Kto bogatemu zabroni?"
                      To, że nie wie do czego służą obiektywy typu 70-200 utwierdza mnie w przekonaniu, że czas przeleciał a niewiele się nauczył.
                      R3 + RF85LDS

Komentarz

• Hubert Multana
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 640

Zamieszczone przez cauchy
                        no ale, jestem pewien, że teraz pan co się pożegnał z Canonem będzie super kontent a nawet trochę mu zazdroszczę nowych możliwości, może nawet to jest ważniejsze niż efekt końcowy na YT?
                        Tylko widzisz. W filmach bez montazu o porzuceniu systemu z naszego forum zrobila sie dyskusja na 130 postow - to wiecej niz zebraly wszystkie moje filmy o Canonie, z montazem, dynamika itp
                        Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                          Uzależniony
                          • 2017
                          • 514

[MENTION=35927]Hubert Multana[/MENTION]

Który twój film mam obejrzeć? Z którego jesteś najbardziej zadowolony?

Komentarz

• g69
                            Początki nałogu
                            • 2020
                            • 305

Zamieszczone przez Hubert Multana
                            Tylko widzisz. W filmach bez montazu o porzuceniu systemu z naszego forum zrobila sie dyskusja na 130 postow - to wiecej niz zebraly wszystkie moje filmy o Canonie, z montazem, dynamika itp

Widać chłop ma siłe przebicia... )) może z zazdrości tak go krytykujesz..?? pogadaj z Candarem,da pomysł na duży odbiór na pewno

Komentarz

• Hubert Multana
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 640

Zamieszczone przez g69
                              Widać chłop ma siłe przebicia... )) może z zazdrości tak go krytykujesz..?? pogadaj z Candarem,da pomysł na duży odbiór na pewno
                              Ja krytykuje? A skad. Z YouTubowego punktu widzenia gosc zrobil mega dobra robote. Gdzie widziales zebym krytykowal w tym watku?

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
                              [MENTION=35927]Hubert Multana[/MENTION]

Który twój film mam obejrzeć? Z którego jesteś najbardziej zadowolony?
                              Ha, dobre pytanie. Ze wszystkich jestem zadowolony, inaczej bym ich nie wrzucil. Ale najlepiej mi chyba wyszedl "Canon R8 cinematic VLOG Łódź" i "Beauty of SWEDEN"
                              Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• candar
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 3366

Drugim filmem gość mnie zabił. Zastawiam się, czy kojarzy obiektyw SIGMA 60-600 mm F4.5-6.3 DG DN OS bo cały czas przewijała mu się Sigma 150-600. O tym, że jest NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR spełniający jego wyśrubowane założenia też jakoś nie usłyszałem ^^
                                Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

Pracuję...