Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
To normalne że do miasta, gdzie można zarobić, gdzie jest największa kasa w kraju na km2 przyjeżdżają także lumpy, dziwki, bandziory a nie tylko ludzie szukający uczciwej roboty. A im kto z mniejszej "dziury" tym szybciej chce być warszawiakiem (np.panienka z pracy mojej dziewczyny, pochodziąca ze wsi Kostomłoty (z całym szacunkiem) już miesiąc po przyjęciu jej do roboty w hotelu: "bo ja tu w Warszawie", "jestem z Warszawy", nikomu nie przyznała się skąd jest , dopiero widać było w papierach, teraz szuka sobie męża na stanowisku w Warszawie), zauważyłem też, że wielu przyjezdnych jest o wiele bardziej bezwzględnych w robieniu kariery od ziomali warszawskich.
Oni często robią "złą prasę", bo nawyki zostają wyniesione z domu.
Ja na wyjazdach nie przyznaję się raczej skąd jestem (albo mówię, że z Woli).
Pozdrawiam mieszkańców pięknych polskich miast i miasteczek (czyli nie warszawiaków).
Mam nieodparte wrazenie ,ze nalezysz do pokolenia MTV i cosmopolitan
Mam nieodparte wrażenie, że należysz do ludzi klepiących jak mantrę schematyczne, bzdurne frazesy - oklepane jak kotlet schabowy i "w koło macieju" zasuwasz ludziom kalendarzowe mądrości. Braki w erudycji zastępujesz sztampowymi, ludowymi mądrościami i brakuje mi tylko jeszcze, żebyś zaczął cytować przysłowia.
Hehe piekna psychoanaliza mojej osoby sorri czornyj, nie chcialem Cie urazic. pozdrawiam
Ależ nie czuję się, broń Boże urażony - MTV nie oglądam, Cosmopolitan nie czytuję, we wspólnotę pokoleniową nie wierzę. Również pozdrawiam i przepraszam za drobną złośliwość.
Ok, stereotyp moz byc pociszna sprawa, ale nie nalezy w niego wierzyc i wypowiadac go z absolutnym przekonianiem zmyslajac przy okazji argumenty typu "90% ludzi z... robi to lub tamto". "A ci z.. to sa naprawde z.. i tylko udaja bo zazroszcza" itd. itp. W kazdym z tych stwierdzen moze byc ziarno prawdy, ale nie wpadajcie w kanal samozadowolenia ze udalo wam sie opisac swiat kilkoma sloganami, chocby byly oparte na obserwacjach (niereprezentatywnych oraz czesto spaczonych tym co sie przedtem zalozylo, myslalo, uslyszalo - to sa bardzo mocne i zazwyczaj nieuswiadomione mechanizmy, ostatecznie rzeczywistosc jest tym czym nam sie wydaje ze jest ). Kazda zbiorowosc jest wielokrotnie bardziej zroznicowana niz na to wyglada. Im badziej obcy obiekt opisywnay, tym barzdiej jest dla nas jednolity i wieksze przeswiadczenie ze latwy do ogarniecia. W koncu "kazdy murzyn wyglada tak samo".
A tymczasem buc jest bucem niewazne skad przjechal i gdzie ma kochanke
Ale czmu tu sie dziwic.. to sa mechnizmy bardzo prymitywne i bardzo mocno osadzone w strukturze naszych zachowan. Nawet nie wyobrazacie sobie jak niewiele potrzeba aby zintergowac sie przeciwko "obcej" grupie ludzi i zaczac widziec swiat w zupelnie innych barwach. Nawet jezeli elementem roznicujacym grupy bedzie... kolorowa karteczka przypieta do ubrania (i nic pozatym zadnych odgornie narzuconych podzialow). Ekperymenty psychologow pieknie ujawniaja takie zjawiska. Wiec co dopiero mowic o pochodzeniu z roznych miejscowosci... w ktorych ludzie dodatkowo sie utwierdzaja nawzajem we wlasnych przekonaniach przez cale zycie.
Dla kogos z mazur warszawiak sie bedzie kojarzyl z chamskim turysta... i pewnie niesprawiedliwie (choc nie zawsze). Dla kogos z warszawy ten turysta bedzie sie kojarzyl jako "naprawe nie warszawiak".. i pewnie tez zesto falszywie. Jakos tak jest ze dziwnie nasze poglady sa dla nas wygodne Pozwalaja zdystansowac od tego co zle na swiecie, uporzadkowac to co widzimy, okreslic sie tak aby miec komfort psychiczny w zyciu na codzien. A co nas piekniej nie pokaze jak nasz blysk na tle otaczajacej choloty
Na koncu: stereotypy sa barzdo wazne... pozwalaja opisac siwat bez zbytniego wglebiania. Kazdy musi jakos swiat ogranac zeby moc funkcjonowac, a nie kazdy jest zdolny do rzetelnej analizy w kazdym fragmencie... i nie zawsze ma ochote To tez jakos wynika z ewolucyjnego przystosowania... nie ma co za duzo "filozofowac" czy wrog nie ma swej racji, lepiej prewencyjnie go za-eac, zanim on za-bie nas...
I jeszce jedna uwaga... zawsze "przyjezdzni" beda badziej szalec od miejscowych... taka natura wyjazdu... jedzie sie wyszumiec, zrobic cos innego niz na codzien... a jednoczesnie jest sie wolnym od codziennych ograniczen... Cos jak wikingowie na wypadzie. Na codzien kocham zone, ale pare razy w roku jakas wioske musze spalic. Oczywiscie to jak dana osoba szaleje to juz kwestia osobnicza... kultura itd.
(...)A tymczasem buc jest bucem niewazne skad przjechal i gdzie ma kochanke (...)
No cóż to chyba najlepsze podsumowanie tego wątku!
Zresztą fredi trudno się niezgodzić z tym co piszesz. Tak to jest jak się generalizuje nie dość, że łatwo dojść do sprzeczności to jeszcze robi się nieprzyjemnie. Ja znam dużo fajnych ludzi z Warszawy i z Krakowa i z innych miast, a ostatnio to więcej siedzę w górach niż w mieście, bo mam dość smrodu i Wam to też radzę:smile:. Uspokoicie nerwy i spojrzycie na świat z większym optymizmem:-). Ja sobie tu siedzę na wsi i na nudę nie narzekam (wystarczy wyjrzeć za okno i zerknąć na Giewoncik /tzn. teraz to gwiazdy i światełko na Kasprowym widać/ i zaraz człowiekowi na sercu lżej jakby.... :grin: ).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Na koncu: stereotypy sa barzdo wazne... pozwalaja opisac siwat bez zbytniego wglebiania. Kazdy musi jakos swiat ogranac zeby moc funkcjonowac, a nie kazdy jest zdolny do rzetelnej analizy w kazdym fragmencie... i nie zawsze ma ochote To tez jakos wynika z ewolucyjnego przystosowania... nie ma co za duzo "filozofowac" czy wrog nie ma swej racji, lepiej prewencyjnie go za-eac, zanim on za-bie nas...
OO widzę kolega zaznajomiony z wiedzą na temat stereotypów ... pewnie po fachu .....(napisz na PM albo tu jak chcesz) .... ja - Psychologia UW i także nie jest mi obca tematyka "my-oni"
BTW Ja już od jakiegoś czasu przestałem opisywać realia w ten sposób na forum bo w większości przypadków było to wyśmiewane czy dewaluowane ....więc przestałem i piszę "przeciętnie" i "prosto" stąd też moja reakcja na post o warszaffce w którym już nie odniosłem się do stereotypów tyko w prosty sposów postanowiłem je dementować, oraz walnąć parę "z drugiej strony" przez co nieco zmuścić do głębszej refleksji nad konkretem a nie właśnie stereotypem co w dużej mierze mi się udało bo konkluzje są takie że liczy się czy ktoś burak czy nie, a nie miejsce zamieszkania ......
Ano troche liznalem tematyke przy roznych okazjach... Ja jestem niodorobiony jeszcze socjolog z Collegium Civitas I faktycznie czesto gesto internet splyca dyskusje (specjalizacja: media i komunikacja ), mnie tez zazwyzcaj nie chce sie podejmowac argumentacji na poziomie, gdy widze ze nie ma wiekszego sensu... Takze z tego powodu wiekszosc gremiow/for sobie daruje, ewentualnie ograniczam sie do wysysania z nich ciekawych informacji.
Komentarz