X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

Zamieszczone przez Jac
    ... zaden profesjonalista nie bedzie uzywal puszki jesli nie bedzie mial 100% pewnosci ze w najwazniejszym momencie go nie zawiedzie...
    Zgadzam sie, ze na to potrzeba czasu, ale nie zmienia to faktu, ze za 5 lat duzo osob moze przeskoczyc na Sony i wcale nie bedzie to musial byc uzytkownik Nikona czy zwykly Kowalski.

Zamieszczone przez Jac
    nadal sadzisz ze to jest konkurencja dla profi?
    Jac, ja nie uwazam, tylko sledze wydarzenia i wyciagam wnioski

Wydarzenie - biala lufa 300mm ze swiatlem f2.8.
    Wniosek - i cena, i parametry mowia, ze nie jest to obiektyw dla przecietnego amatora.

A co do jego jakosci, trwalosci itp. to nikt jeszcze nic nie wie. Musi minac troche czasu i to nie ulega watpliwosci

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12158

300/2.8 jesli mnie pamiec nie mylil, wprowadzil tez Olympus do swojego 4/3.

i jesli mnie pamiec nie myli, nie spowodowalo to szturmu posiadaczy Canona czy Nikona na sklepy foto
      www albo tez flickr

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Zamieszczone przez akustyk
        300/2.8 jesli mnie pamiec nie mylil, wprowadzil tez Olympus do swojego 4/3.
        A zeby bylo smieszniej zuiko 300/2.8 jest o polowe drozszy od Canona 300/2.8L IS

Komentarz

• miszaqq
          Uzależniony
          • 2006
          • 678

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
          A zeby bylo smieszniej zuiko 300/2.8 jest o polowe drozszy od Canona 300/2.8L IS
          tak tylko ze olek ma cropa 2.0 a canon 1,6 lub 1,3 wiec z tego 300 zuiko masz 600mm 2.8 natomiast z canona 300mm masz co najwyzej 480mm, zeby miec 600 musisz kupic co najmniej 400mm 2.8 a cena 400 2.8 to .. no wlasnie prawie 2x tyle co 300 !

jakby ktos byl zainteresowany bezposrednim porownaniem olka i canonka to nie ma problemu w domu mam 350D + 70-200L i kumpel ma olka e-300 + zuiko 50-150mm co daje bardzo podobne ogniskowe po cropie
          Ostatnio edytowany przez miszaqq; 5976.
          EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez miszaqq
            tak tylko ze olek ma cropa 2.0 a canon 1,6 lub 1,3 wiec z tego 300 zuiko masz 600mm 2.8
            Taak.. tylko ze wlasnie.. na 2x mniejszej matrycy, do tego obiektywem dostosowanym do niej (nie mowie ze to wada). Rownie dobrze mozesz podpiac 300/2.8 do 1DsII i wyciac srodek obrazka - a bedzie o tyle lepiej, ze bedzie naswietlony centralna czescia obiektywu, tam gdzie dziala on najlepiej :-D

(ja wiem ze to powyzej to sa glupoty i nie mam nic do Olkow... no ale kurcze pewnych spraw nie mozemy przeginac ;-))
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12158

Zamieszczone przez miszaqq
              tak tylko ze olek ma cropa 2.0 a canon 1,6 lub 1,3 wiec z tego 300 zuiko masz 600mm 2.8 natomiast z canona 300mm masz co najwyzej 480mm, zeby miec 600 musisz kupic co najmniej 400mm 2.8 a cena 400 2.8 to .. no wlasnie prawie 2x tyle co 300 !
              sek w tym, ze wykadrowanie ze zdjecia zrobionego byle 350D i tak da zdjecie o niebo lepsze pod wzgledem jakosci pikseli od tego matryc Olympusa. wiec wielkiego halo tu nie ma
              www albo tez flickr

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez akustyk
                sek w tym, ze wykadrowanie ze zdjecia zrobionego byle 350D i tak da zdjecie o niebo lepsze pod wzgledem jakosci pikseli od tego matryc Olympusa. wiec wielkiego halo tu nie ma
                I co wiecej, taki "zoom cyfrowy", niezaleznie od tego czy zrobiony duzym cropem w 1Ds, mniejszym w 20D, obcieta matryca w Oly, czy (na tej samej zasadzie) w kompaktach, bedzie mial zawsze te same wady - wieksza GO, mniejsze pixele (jakosc obrazu).
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12158

Zamieszczone przez muflon
                  I co wiecej, taki "zoom cyfrowy", niezaleznie od tego czy zrobiony duzym cropem w 1Ds, mniejszym w 20D, obcieta matryca w Oly, czy (na tej samej zasadzie) w kompaktach, bedzie mial zawsze te same wady - wieksza GO, mniejsze pixele (jakosc obrazu).
                  no zwal jak zwal. to by moze mialo racje bytu przy nizszych cenach optyki (co z tego, ze teoretycznie system cyfrowy, jesli akurat w tele sie tych zalet specjalnie nie widzi) i jakiejs "swiezosci" mozliwych do kupienia body. a E-1, przy wielu zaletach, matryce w srodku ma nedzna, i do rynku pro aspirowac mogl, ale kilka lat temu...

moze E-3 ozywi pozycje Olka na rynkach wyzszych niz amatorski, ale poki co srednio to wyglada. optyka optyka, ale tez trzeba miec do czego to wpiac
                  www albo tez flickr

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Ale trzeba tu jeszcze uwzględnić rozdzielczość obiektywu. Wtedy można porównywać efekty cropowania.
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• trampek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1546

z tymi cenami to wszystkie firmy wariuja. takie ceny, ile sie mowilo ze konkurencja ceny w doł itd. g...o prawda. Nikon na tym polu niestety wygrywa ,cena d80 = 400d a aparaty z innej polki...
                      R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                        Ale trzeba tu jeszcze uwzględnić rozdzielczość obiektywu. Wtedy można porównywać efekty cropowania.
                        zgadza sie, tylko ten argument poki co nic na korzysc 4/3 nie wnosi. bo co Ci po 4000lp/mm (rzucam z palca, dodajac tym szklom boskosci) jesli sensor wielkosci 5Mpix nie rozroznia nawet polowy tego?
                        www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Zamieszczone przez trampek
                          z tymi cenami to wszystkie firmy wariuja. takie ceny, ile sie mowilo ze konkurencja ceny w doł itd. g...o prawda. Nikon na tym polu niestety wygrywa ,cena d80 = 400d a aparaty z innej polki...
                          Tiaaa..... to zobacz ceny zawodowych obiektywów do nikona. Przy niektórych (zaznaczam niektórych) to nawet canon się wydaje "budżetowym" systemem.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• trampek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1546

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            Tiaaa..... to zobacz ceny zawodowych obiektywów do nikona. Przy niektórych (zaznaczam niektórych) to nawet canon się wydaje "budżetowym" systemem.
                            piszac o d80 i 400d naawiazywalem do rynku powiedzmy "zasiegowego" szczegolnie ze od wczoraj w glowie mam tą śmieszna premiere 400d za takie pieniadze...

Powiedzcie mi kto kupi ten obiektyw wg was. no przeciez nie zawodowiec bo niby do czzego podepnie?!?!?!?!??!. o co chodzi tym firmom? ok moze sony jako giogant mysli o FF 8kl/s 15Mpix, ale olek i temu podobne??!?!?!?
                            R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• tompac
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 71

zastanawia mnie jedno dlaczego za punkt odniesienia przyjeliście sklep w Irlandi i do tego z kosmicznymi cnemi?

dlaczego uważacie że te sonowskie 300mm to jakaś nowość?

co do A100, D80 i 400D to postawie taką śmiała żartobliwą teze, Nikon w obronie przede wszystkim przed Sony musiał wyskoczyć 2-3 kroki do przodu, pozycja Canona raczej narazie jest nie zagrożona ale ...
                              sprzedaz

czy Sony pojdzie w profi? choć oficjalne zapowiedzi są bardzo stonowane i pełne ' watpliwości' to nieoficjalnie są strasznie najarani na najblizsze 3-5 lat, na poczatku 07 roku zobaczymy cos dla bardziej wymagajacych od A100, czy za rok zobaczymy cos dla jeszce bardziej wymagajacych?

a i nie zapominajcie że dla profi aparat to tylko narzedzie, oni tak emocjonalnie jak my do tego nie podchodza oczywiscie z wyjatkami

Zamieszczone przez trampek
                              moze sony jako giogant mysli o FF 8kl/s 15Mpix,
                              no a co powiesz na ponad 20 jeszcze nie dla 'profi'?
                              innowierca

-----------------------
                              www.autofocus.pl
                              -----------------------

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12158

te wyniki sprzedazy to trzeba jednak przefiltrowac przez specyfike czasowa (po premierze jednych firm, przed premierami innych) i sam fakt, ze to Japonia, gdzie rynek jednak troche inaczej dziala niz gdyby na to globalnie spojrzec.

faktem pozostaje jednak, ze na kluczowym finansowo dla DSLR rynku lustrzanek amatorskich zaczyna sie jakis ruch i jest szansa, ze to za soba pociagnie ogolna poprawe sprzetu.

co mnie troche martwi, to wnioski, ktore mozna wyciagnac na temat semi-pro Canona po premierze 400D. bo skoro tak z palca Canon wypuscil 10Mpix, to pytanie jest: czemu w 30D tego nie dali, dodajac temu aparatowi bajeru marketingowego (pamietajmy, ze w bogatszym swiecie ten sprzetu kupuja tez kompletne lolki zajarane cyferkami). moja teza: bo nie czuja dostatecznie silnego oddechu konkurencji... obym sie mylil...

Zamieszczone przez tompac
                                no a co powiesz na ponad 20 jeszcze nie dla 'profi'?
                                jesli moge, to ja powiem. krotko i dosadnie: LOL
                                raczej zdecydowanie nie bedzie to dla profi. bo profi raczej nie zawalaja kart pamieci nadmiernymi danymi, z ktorych kompletnie nic nie wynika
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...