X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fredi
    Bywalec
    • 2005
    • 153

Zamieszczone przez tompac
    a i nie zapominajcie że dla profi aparat to tylko narzedzie, oni tak emocjonalnie jak my do tego nie podchodza oczywiscie z wyjatkami
    No i w wiekszosci przypadkow maja najwyzej kilka obiktywow, a zarabiaja wieszosc kasy na 2-3. Takze gama canona moze na nich robic wrazenie na papierze tylko. No bo co reporterowi sportowemu np. po tiltowcach? Wazne zeby miec dobre obiektywy potrzebne pod konkretne potrzeby... a wiekszosc najpopulrniejszych z nich jak sie wydaje sony pokryla/pokryje bez problemu. Kwestia poczekania na porzadniejsza puszke.

Komentarz

• tompac
      Coś już napisał
      • 2006
      • 71

Zamieszczone przez akustyk
      co mnie troche martwi, to wnioski, ktore mozna wyciagnac na temat semi-pro Canona po premierze 400D. bo skoro tak z palca Canon wypuscil 10Mpix, to pytanie jest: czemu w 30D tego nie dali,
      żeby skok na 12/14 wyglądał bardziej efektownie.

Canon chyba nasycił mocno rynek swych odbiorców sprzetem semi, spokojnie moga odczekac na kolejny skok
      innowierca

-----------------------
      www.autofocus.pl
      -----------------------

Komentarz

• adamek
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2265

Ja tam uważam, że Sony wypuści prędzej czy później puszkę profi.
        Paradoksalnie - nie dla profi (bo Ci już mają skompletowane systemy, a aby przejść poza nikon/canon by musiał byc mocny argument... chyba że zeissy ) a dla zaawansowanych amatorów, dla których możliwości dynaxa 7, czy 9 były tym czego potrzebowali.
        Miłego dnia
        adam jastrzębowski
        cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
        tu tu

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez adamek
          dla zaawansowanych amatorów, dla których możliwości dynaxa 7, czy 9 były tym czego potrzebowali.
          No tak... Dynax 9D :-D Wszystkie spekulacje o przyszlosci tego systemu koncza sie tym samym ;-) Taka sama legenda jak Canonowe 3D Tylko ze na forum Minolty nie maja Bonka ktory by im zaprojektowal prototyp
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• trampek
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1546

powiedzcie mi co sie musi stac zeby aparaty C kosztowaly "normalnie" powiedzmy 2000zl za puszke semi + zmyslony obiektyw 17-40/2,8 (1000zl) + 70-200/2,8 (1500zl). bo biorac pod uwage np N d50 i d80 (roznica w cenie jest 2x) nie mozna powiedziec ze koszt produkcji ma taki sam stosunek. jest niewiele wiekszy jesli w ogole a wyzsza cena podyktowana jest przez wydzial marketingowy. Wiem powiecie konkurencja... tylko kiedy i czy w ogole???
            R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Zamieszczone przez trampek
              powiedzcie mi co sie musi stac zeby aparaty C kosztowaly "normalnie" powiedzmy 2000zl za puszke semi + zmyslony obiektyw 17-40/2,8 (1000zl) + 70-200/2,8 (1500zl). bo biorac pod uwage np N d50 i d80 (roznica w cenie jest 2x) nie mozna powiedziec ze koszt produkcji ma taki sam stosunek. jest niewiele wiekszy jesli w ogole a wyzsza cena podyktowana jest przez wydzial marketingowy. Wiem powiecie konkurencja... tylko kiedy i czy w ogole???
              A możesz podać przykłady konkretne, bo nie widzę tego o czym piszesz.
              Te ceny są normalne tylko płace w tym kraju nie są.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• trampek
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1546

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                A możesz podać przykłady konkretne, bo nie widzę tego o czym piszesz.
                Te ceny są normalne tylko płace w tym kraju nie są.
                d50 kosztuje ponizej 2000 to jest cena normalna ( nawet na polski warunki, przeciez wiem ze nie moze to kosztowac 500zl)!!!! a koszt produkcji taki jak d80. co musi sie stac zeby powiedzmy 30d kosztowal 2300zl( czyli tyle co cena 350d dzisaij a przeciez jej koszty produkcji sa takie same jak wtedy jak kosztowala 4000!!!)????? obiektywy: sigma EX kosztuje o polowe mniej niz odpowiednik C ( wiem ze czest to jest tez roznica na jakosci) a kosztu jej produkcji nie jest dwa razy nizszy. moje pytanie jest takie : kiedy zacznie dzialac konkurencja i ceny zaczna spadac, lub kiedy producenci zmniejsza swoje marze i czy wogole???. prosze nie pisdac ze gdyby ceny spadly to spadlyby tez zyski producentow bo krzywa laffera mowi co innego...
                Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.

Komentarz

• tompac
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 71

moje pytanie jest takie : kiedy zacznie dzialac konkurencja i ceny zaczna spadac,

bądź tak dobry i przesledź ceny lustrzanek cyfrowych przez ostatnie 3 lata
                  innowierca

-----------------------
                  www.autofocus.pl
                  -----------------------

Komentarz

• trampek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1546

Zamieszczone przez tompac
                    bądź tak dobry i przesledź ceny lustrzanek cyfrowych przez ostatnie 3 lata
                    no wlasnie stad moje pytanie kiedy? i czy w ogole????????????????!! co sie musi wydarzyc itd?????

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

d50 kosztuje ponizej 2000 to jest cena normalna ( nawet na polski warunki, przeciez wiem ze nie moze to kosztowac 500zl)!!!! a koszt produkcji taki jak d80. co musi sie stac zeby powiedzmy 30d kosztowal 2300zl( czyli tyle co cena 350d dzisaij a przeciez jej koszty produkcji sa takie same jak wtedy jak kosztowala 4000!!!)????? obiektywy: sigma EX kosztuje o polowe mniej niz odpowiednik C ( wiem ze czest to jest tez roznica na jakosci) a kosztu jej produkcji nie jest dwa razy nizszy. moje pytanie jest takie : kiedy zacznie dzialac konkurencja i ceny zaczna spadac, lub kiedy producenci zmniejsza swoje marze i czy wogole???. prosze nie pisdac ze gdyby ceny spadly to spadlyby tez zyski producentow bo krzywa laffera mowi co innego...
                      Po pierwsze to gdzie są takie dane o kosztach produkcji? A po drugie zwiększenie jakości obojętnie czego o 10% powoduje zwiększenie ceny produktu o 50% i więcej to działa we wszystkich dziedzinach. Po za tym różnice ceny produktów które wymieniłeś są pomijalne w cywilizowanych krajach także nie sądzę żeby miało się coś radykalnie zmienić w tym temacie.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• trampek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1546

Po pierwsze to gdzie są takie dane o kosztach produkcji?
                        niechcesz chyba powiedziec ze koszt produkcji d50 i d80 ma stosunek cenowy?... co do jakosci wplywajacej na ceny to oczywiscie ale cena d50 wtedy tez zmniejszy swoja rentownosci nie mniej zwiekszony popyt poinien zrownowazyc zyski producentowi... ja bylbym tutaj optymista ( C 50D w 2010 r za 2000zl (bez inflacji)!!!!!!!!!!!! WOW) no chyba ze jakies regulacje rynku - a tu niestety bylbym pesymista
                        Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.

Komentarz

• tompac
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 71

no wlasnie stad moje pytanie kiedy? i czy w ogole????????????????!! co sie musi wydarzyc itd?????

ale moim zdaniem ceny aparatów spadły przynajmniej 2 razy, szkieł kitowych nawet 3 !!
                          innowierca

-----------------------
                          www.autofocus.pl
                          -----------------------

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18766

niechcesz chyba powiedziec ze koszt produkcji d50 i d80 ma stosunek cenowy?.
                            Obawiam się że w takim razie opierasz się na przypuszczeniach, a wtedy nie wyciągałbym z nich żadnych wniosków. Zwłaszcza że oprócz kosztów produkcji są jescze koszty projektu, wdrożenia, reklamy, promocji i masę innych.
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• trampek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1546

Obawiam się że w takim razie opierasz się na przypuszczeniach, a wtedy nie wyciągałbym z nich żadnych wniosków. Zwłaszcza że oprócz kosztów produkcji są jescze koszty projektu, wdrożenia, reklamy, promocji i masę innych.
                              jak pisalem wczesniej cena 350d na poczatku byla 4000zl a teraz za 2300 moze mniej a koszty sie zmienily ???? nie. stad moje wnioski!!!!!!!!

Komentarz

• DoMiNiQuE
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 3548

300D jak wychodzil kilka lat temu to kosztowa ~5000 Pesos rzeczpospolitych ...ceny nie spadly?

Komentarz

Pracuję...