X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zielony
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2928

Już sprawdzałem powyższe rzeczy. Najprawdopodobniej to wina uaktualnień Windowsa i sterowników karty graficznej. Już zrobiłem update sterów i jak na razie znowu działa. Zobaczymy jak długo
    Jeśli znowu coś się posypie to już od razu robie reinstalkę Windy. A jak to nie poskutkuje to serwis - zostało mi rok gwarancji.
    sigpic

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez Zielony
      Jeśli znowu coś się posypie to już od razu robie reinstalkę Windy.
      A ja jak mi sie cos sypie to robie restore z backupu (mniej wiecej co miesiac backup, trzymam 6 ostatnich).

Komentarz

• Zielony
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2928

Od następnego razu posłucham Twoich rad. Teraz nie ma co robić backup'u bo nie wiadomo czy wszystko jest ok. Narazie działa
        sigpic

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

dokładnie taki błąd mi wyskakiwał, gdy bratu instalowałem dysk SATA na płycie z RAIDem jakies dwa lata temu. Dysk to Maxtor 80Gb, a płyta nie pamiętam ale na nF3. Generalnie pomimo zainstalowania całej masy sterów i update'ów błąd powtarzał się regularnie co kilka dni. Wymieniłem dysk na gwarancji jako wadliwy, ale nowy zachowywał się identycznie. Dopiero rozwiązanie polegające na wymianie dysku na innej firmy poskutkowało. Wyglądało to jak jakiś brak kompatybilności sprzętu.
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Zielony
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2928

U mnie różnica polega na tym, że komputerek chodził sprawnie przez rok - nie dokładałem żadnego hardware. Ot tak zaczęło się coś sypać. Ale na pewno po akcji pt. Windows Update.
            sigpic

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Od następnego razu posłucham Twoich rad. Teraz nie ma co robić backup'u bo nie wiadomo czy wszystko jest ok. Narazie działa
              Ja to bym przemogl lenistwo. Po co czekac na nastepny wysyp i ryzykowac?
              Od razu przeinstaluj, wladuj najswiezsze sterowniki, updejty, komplet potrzebnego ci softu. Przerebootuj pare razy i backup swiezego systemu 8)

Komentarz

• tadek
                Początki nałogu
                • 2004
                • 468

a ja robie ghosta na swierzym systemie
                jak smiga to po jakims czasie z calym zainstalowanym softem
                i naprawde w razie jakiegos problemu dlugo nie szukam przyczyny
                jade z ghosta i po 10 minutach jest ok
                350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• Zielony
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2928

Nie trzeba było długo czekać, i komp znowu się buntuje
                  Słuchajcie, zauważyłem teraz, że w Menadżerze Urządzeń w zakładce Karty Graficzne mam dwie pozycje - 'Radeon 9550' i 'Radeon 9550 Secondary'.

Czy myślicie, że to może mieć jakiś związek ze sprawą?

Udało mi się dać WYŁĄCZ 'Radeon 9550 Secondary' i póki co znowu działa.
                  Ale czy tutaj o to chodzi??

PS. Dodam, że komp nie jest mój dlatego zwlekam z poświęcaniem czasu na reinstalkę Windy szukając rozwiązań pośrednich. Współlokatorzy chcą go oddać od razu do serwisu bez zbadania czy to wina Windowsa. Wydaje mi się, że to nie jest dobry pomysł bo kolesie dadzą od razu format HDD i po ptokach - dane zostaną utracone.
                  A jak się okaże, że to nie wina sprzętu tylko Windy to jeszcze skasują za zawracanie ****.
                  Generalnie po wyłączeniu tej drugiej pozycji o której wcześniej wspomniałem daję kompowi ostatnią szansę - jak znowu coś nie będzie trybić to zapodaję mu format C!

Mam jeszcze jedno pytanie.
                  HDD mam podzielony na dwie partycje.
                  C i D. C ma 40GB co oczywiście jest marnotrawieniem miejsca.
                  Chciałbym ją zmniejszyć do 12 GB (powinno wystarczyć na system i pozostały soft), a z pozostałych ~28GB utworzyć nową partycję lub dołączyć do istniejącej D.

Czy lepiej to zrobić za pomocą Partition Magic po zainstalowaniu Windy na nowo, czy jakoś inaczej w trakcie instalacji?
                  sigpic

Komentarz

• tadek
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 468

HDD mam podzielony na dwie partycje.
                    C i D. C ma 40GB co oczywiście jest marnotrawieniem miejsca.
                    Chciałbym ją zmniejszyć do 12 GB (powinno wystarczyć na system i pozostały soft), a z pozostałych ~28GB utworzyć nową partycję lub dołączyć do istniejącej D.

Czy lepiej to zrobić za pomocą Partition Magic po zainstalowaniu Windy na nowo, czy jakoś inaczej w trakcie instalacji?

o wlasnie
                    jakos tego tematu nie udalo mi sie zglebic
                    wiem ze to zaden problem, koles ma taki program "ranisz" - fonetycznie
                    i tam wszystko robi dzieli , laczy i t p
                    kiedys powiekszyl mi parytcje systemowa
                    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• Zielony
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2928

Odnośnie kombinowania z partycjami to proszę się nie rozpisywać - już się poradziłem znajomego.
                      sigpic

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Nie trzeba było długo czekać, i komp znowu się buntuje
                        Słuchajcie, zauważyłem teraz, że w Menadżerze Urządzeń w zakładce Karty Graficzne mam dwie pozycje - 'Radeon 9550' i 'Radeon 9550 Secondary'.

Czy myślicie, że to może mieć jakiś związek ze sprawą?

Udało mi się dać WYŁĄCZ 'Radeon 9550 Secondary' i póki co znowu działa.
                        Ale czy tutaj o to chodzi??
                        Bede uogolnial (i jak najbardziej nie zdziwie sie ze znajda sie glosy przeciwne, ba nawet fanatyczne) ale... ile to ja sie w ciagu roku naczytalem o problemach z Radeonami na forach tematycznych zwiazanych z grami. Szczegolnie odnosnie Quake4 i Civilization 4. Cokolwiek sie sypalo z grafika czy ogolnie wysypywaniem sie gry, okazywalo sie w 90% zwiazane z tym ze... gracz mial Radeona. Cuda magiczne w dopasowywaniu sterownikow (i to inny sterownik do innej kombinacji gra/model karty pasowal)... podczas gdy uzytkownicy Nvidii mogli tylko napisac "dziwne... u mnie dziala i takich problemow nie ma" .

Po tym uogolnieniu podpowiem - wyglada na wine sterownikow. Walcz z nimi (rozne wersje) i z systemem... albo zmien firme dostarczajaca chipset karty graficznej.

Wlasnorecznie nie mialem okazji porownywac ale na bazie opinii to wyglada na to ze Radeon jest jak lampa SigmaDG 500 Super vs chociazby 420EX. Da sie uzywac... ale czegos tam jej do pelni szczescia brakuje, cos tam zgrzyta...

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Zamieszczone przez Vitez
                          Bede uogolnial (i jak najbardziej nie zdziwie sie ze znajda sie glosy przeciwne, ba nawet fanatyczne) ale... ile to ja sie w ciagu roku naczytalem o problemach z Radeonami ...
                          Równie ogolnie, ale z własnych doświadczeń mogę powiedzieć, że wrzodem Radeonów sa sterowniki z Control Center. Trzeba się postarać o takie z Control Panel i najczęsciej problemy znikają.
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Zielony
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2928

Definitywnie dziś z rana (podczas instalacji nowej Windy!!! ) komp zawisł i ni c*uja, ale nie odpala teraz w ogóle. Tzn coś tam odpala (lampa ON mruga z intensywną częstotliwością) ale monitora nie odpala - tak z resztą było też do tej pory, kilka razy podczas uruchamiania po zwisie o którym wspominałem wcześniej - podczas normalnej pracy z Windą.
                            Jutro do południa jadę z nim do serwisu. Dziś na wszelki wypadek odepnę to HDD i zgram na innym kompie całą partycję D na płytki DVD. Jak kolesie uznają, że to HDD to nie będą się raczej pierdykać z tym.

PS. Powiem może w którym momencie mi zawsił: A więc odpaliłem instalację Windy (po uwczesnej zmianie w BIOS'ie, że ma odpalać kompa z CD), załadował wszystkie pliki itd. Później dałem usunięcie partycji C, jako, że miała 40GB a ja chciałem utworzyć ją na nowo - tyle, że 12GB.
                            No i byłem na etapie wyboru rozmiaru dla nowej partycji C - i zawisł.

Hehe, wyjdzie na to, że Dominique miał rację, że to HDD
                            Choć niekoniecznie.

Jak myślicie?
                            sigpic

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Tez stawiam na HDD.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 3548

Zamieszczone przez Vitez
                                Tez stawiam na HDD.
                                Tfu, Tfu, Tfu Vitez nie kracz. Obysmy nie mieli racji. Zielony jeszcze danych nie zarchiwizowal

Komentarz

Pracuję...