Jak wygladaja te uszczelnienia w 1d? (chodzi mi o sama puszkę)
X
-
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228) -
Zastanawiam się czym się różni np przełącznik (kółeczko) obok górnego spustu w 1d i w 30d Bo na oko wygląda tak samo, jest na forum ktoś kto rozbierał 1d?Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)Komentarz
-
-
ja robiłem swoim 20d + tami 17-50 z osłona na szkło .. plus reklamówka lidla z dziurą na wystający obiektyw .. przez 45 min w ulewie ... co kilka zdjęć mikrofibrą musiałem przecierać szkło .. (festiwal fajerwerków) i wszystko cacy po dziś dzień chodzi
więc po co przepłacać
Eos systemKomentarz
-
A mnie się tam wydaje, że uszczelnienia najbardziej się przydają przy nagłych zamianach temperatur, bo skraplanie pary wewnątrz aparatu nie jest już dla niego zagrożeniem, a we wnętrzu szkieł, utrudnieniem. Te kurze, zadymy, deszcze itp, to takie warunki, przed którymi można i wręcz chce się sprzęt a zwłaszcza siebie ochronić i rozsądny fotograf intuicyjnie będzie chronił sprzęt tak jakby nie był szczelny (bo przede wszystkim optyka ma być czysta!), a myślę, że nawet bardziej niż przeciętnie, bo choć szczelny, to MkIII jest zbyt drogi żeby traktować go gorzej od jakiegoś trabanta... No chyba, że ktoś za jedną sesję kupuję kolejny zestaw(-y).
Dlatego myślę, że szczelne powinny być zwłaszcza te tańsze modele. Raz, że łatwiej nimi poniewierać a dwa - statystyczny użytkownik taniego aparatu zwykle nie wie jak lub nie zamierza go chronić.
A jakby tak podsumować dwa powyższe akapity to wyjdzie, że szczelne powinny być wszystkie aparaty! ;-)Komentarz
-
Obserwowałem ostatnio aukcję na allegro. http://allegro.pl/item205066707.html Nie wiem na ile to się sprawdza, ale myślę że na deszcz powinno wystarczyć spokojnieKomentarz
-
Cały "widz" polega na tym że jedynki są tak robione żeby właśnie nie musiały być chronione. Często są używane w takich warunkach, że nie ma szans się bawić w ochronę sprzętu - bo się po po prostu nie zrobi dobrych zdjęć.(....) Te kurze, zadymy, deszcze itp, to takie warunki, przed którymi można i wręcz chce się sprzęt a zwłaszcza siebie ochronić i rozsądny fotograf intuicyjnie będzie chronił sprzęt tak jakby nie był szczelny (bo przede wszystkim optyka ma być czysta!), a myślę, że nawet bardziej niż przeciętnie, bo choć szczelny, to MkIII jest zbyt drogi żeby traktować go gorzej od jakiegoś trabanta... No chyba, że ktoś za jedną sesję kupuję kolejny zestaw(-y).
Dlatego myślę, że szczelne powinny być zwłaszcza te tańsze modele. Raz, że łatwiej nimi poniewierać a dwa - statystyczny użytkownik taniego aparatu zwykle nie wie jak lub nie zamierza go chronić.
A jakby tak podsumować dwa powyższe akapity to wyjdzie, że szczelne powinny być wszystkie aparaty! ;-)"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz

Komentarz