X
-
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II -
Komentarz
-
Czy sprzęt profesjonalny kończy się na 24x36? Jeśli obiektywy do "pełnej klatki" kosztują tak dużo to co dopiero powiedzieć o sinarach, czy hasselbladach?"Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"Komentarz
-
To z wydatkami idziemy równo. Ciekawe ile mi wyjdzie jak podliczę wszystko za 20 lat
Jak narazie to z grubszych rzeczy trzyma się mnie następca 5D (w końcu przecież musi wyjść), ale poczekam tak z pół roku po premierze, żeby nieco staniał. Do tego...hmm...może 70-200/2.8 + zamiana 50tki na L i z 6500euro wychodzi 10000-11000euro
Najwyższa pora, żeby zacząć na tym zarabiać
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.Komentarz
-
Tak zakupy powinny być przemyślaneDoskonałą metodą ciagłego rozwoju sprzętowego jest bezmyślny dobór zestawu tak aby przysparzał kłopotów przy użytkowaniu a to już wymaga nowych zakupów. Taką sprawdzoną metodą opisywaną często na naszym forum jest kupienie korpusu APS-C i kompletowanie do niego zestawu idealnego do przyszłego FF. Wyjście z tego absurdu wymusza kupienie korpusu FF co dostarcza nowych doznań. Po zakupieniu korpusu FF i zdobyciu z nim doświadczeń mamy sporą szansę, że nasz "idealny" zestaw nie sprawdza się w praktyce bo był kompletowany bez praktyki. Korygujemy to stopniowo kolejnymi zakupami oczywiście.
. Najważniejsze żeby nie przegiąć i nie kupić przypadkiem tego co zaspokoi nasze oczekiwania
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Chiałem stworzyć podobny wątek, ale widzę że nie ma takiej potrzeby. Dobrze m_o_b_y mówi, że nasze hobby jest szaleńczo drogie.
Mam pomysł, żeby każdy odważny
podliczył ile do tej pory wydał na sprzęt fotograficzny, wliczając w to kompakty, karty itp itd.
Mi po podliczeniu wszystkiego wychodzi....o Matko...około 6500 euro, a co gorsze kilka droższych pomysłów chodzi mi po głowie, także jeszcze 2-3 lata i 10k będzie przekroczone

Przekroczenie 40 kPLN wydanych na sprzęt Canona jest bajecznie łatwe.
Co gorsza, nowe pomysły inwestycyjne mi chodzą po głowie.
Strach się bać.
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Komentarz
-
40k to ładna sumka... Choć wiem, że sprzęt wielu użytkowników forum przekracza pewnie i tak sporo tą kwotę :P Moja powoli również rośnie ale pewnie narazie jestem gdzieś w połowie :PCO ZA LUDZIE !!!
5DII / 5D / S 14 / 24L / 50 1.4 / 24-70 L / 85 1,8Komentarz
Komentarz