X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chuckyy
    Początki nałogu
    • 2005
    • 482

Zamieszczone przez Kolaj
    Speedlighta to najłatwiej umieścić na statywie fotograficznym. Nawet jeśli masz tylko jeden, to i tak w studiu raczej nie będziesz go wykorzystywał do stawiania aparatu.
    Mam dwa statywy, ale nadal nie bardzo wiem jak umieścić lampę na stawywie, nawet fotograficznym )
    | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• Kolaj
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3293

Zamieszczone przez chuckyy
      Mam dwa statywy, ale nadal nie bardzo wiem jak umieścić lampę na stawywie, nawet fotograficznym )
      A nie dostałeś razem z lampą takiej plastikowej podstawki? Ona ma gwint od spodu.

Komentarz

• chuckyy
        Początki nałogu
        • 2005
        • 482

Zamieszczone przez Kolaj
        A nie dostałeś razem z lampą takiej plastikowej podstawki? Ona ma gwint od spodu.
        o kurde... chyba nie.... ale może nie wiedziałem co to za badziewie i zostawiłem to w pudełku )) Sprawdzę w domu
        | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Chodzi mi o podstawkę, jak na tej fotce:

Komentarz

• chuckyy
            Początki nałogu
            • 2005
            • 482

Zamieszczone przez Kolaj
            Chodzi mi o podstawkę, jak na tej fotce:

Faktycznie mam taką i faktycznie ma gwint od spodu Aż mi głupio, hehe Człowiek uczy się całe życie

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

No widzisz. A mając 3 lampki to juz naprawdę można poszaleć. Statywy Quantuuma szczerze polecam.

Komentarz

• chuckyy
                Początki nałogu
                • 2005
                • 482

A teraz jest jeszcze inna sprawa - 580 rzucę na statyw, drugą lampę też będę miał na statywie... I jak to wyzwalać? Fotocela na aparacie?

Komentarz

• bertold
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 83

A teraz jest jeszcze inna sprawa - 580 rzucę na statyw, drugą lampę też będę miał na statywie... I jak to wyzwalać? Fotocela na aparacie?

Polecam metodę radiową zamiast IR. Bardzo dobre są wyzwalacze radiowe
                  Elinchrom Skyports. Komplet nadajnik - odbiornik kosztuje ok. 500 i każdy
                  kolejny odbiornik ok. 300.
                  Bernard
                  http://bertold.zenfolio.com/

Komentarz

• chuckyy
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 482

Zamieszczone przez bertold
                    Polecam metodę radiową zamiast IR. Bardzo dobre są wyzwalacze radiowe
                    Elinchrom Skyports. Komplet nadajnik - odbiornik kosztuje ok. 500 i każdy
                    kolejny odbiornik ok. 300.
                    )) chciałem wydać max 1500 zł, a tu za same nadajniki 1100 bym miał

Komentarz

• Kolaj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3293

Możesz kupić wyzwalacz radiowy, zamontować go na Speedlighte-a a resztę lamp wyzwalać wbudowaną fotocelą. Jeśli chodzi o radiowy wyzwalacz, to ja mam jakiegoś chińczyka z eBaya. Nie jest bezawaryjny (czasami nie wyzwala), ale generalnie działa a kosztował kilkadziesiąt zł wraz z przesyłką.

Komentarz

• bertold
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 83

)) chciałem wydać max 1500 zł, a tu za same nadajniki 1100 bym miał
                        Heh, sorki. Nie doczytałem.
                        Bernard
                        http://bertold.zenfolio.com/

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

O, ten mój Chińczyk to taki:

Komentarz

• chuckyy
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 482

Jeszcze chciałbym tylko wiedzieć jaki softbox dokupić do tej lampki quantuum i jaki do mojej lampy błyskowej

Komentarz

• fmagik
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 334

Jeszcze chciałbym tylko wiedzieć jaki softbox dokupić do tej lampki quantuum i jaki do mojej lampy błyskowej
                              witay chuckyy
                              moze mi pomozesz w doborze optymalego zestawu?
                              tak na poczatek planuje 2 parasolki - 2w1 : PARASOLKA 100cm OBIJAJĄCA i ROZPRASZAJĄCA

tak kombinuje czy w wersji "rozpraszajacej" zakrywajac 2 strone powierzchnia odbijajaca nie uzyskam efektu zblizonego do softboxu?
                              + powierzchnie odbijajace
                              2 lampy 550 i 430 + do samego studio jedna zarowke blyskowa do punktowego oswietlenia, do tego jakies 2 zarowki energooszczedne wysokiej mocy?
                              zalezy mi na mobilnosci czesci zestawu
                              Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Komentarz

Pracuję...