Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

jakby to mialo byc w okolicach 2300 EUR to dla mnie do przemyslenia. nie chce mowic, ze MLU bym chcial sensownie zrobione (25 lat to nadal za malo, zeby Canon wykminil, ze mozna po prostu wsrod trybow seryjnych), albo zeby Canon wpadl na iscie genialny pomysl, ze celownik moze miec wajche z kurtynka do odcinania swiatla z tylu.
    akurat wajcha z kurtyna jest w obu moich aparatach wiec jednak wykminili i to dawno temu

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12158

Zamieszczone przez allxages
      akurat wajcha z kurtyna jest w obu moich aparatach wiec jednak wykminili i to dawno temu
      OK, zwracam honor chodzilo mi zasadniczo o to, zeby ta wajche wlozyli w te aparaty, ktore adresowane sa do uzytkownikow realnie potrzebujacych tej wajchy (czyt. landszafciarzy) a ani 1D ani 1Ds to nie sa zabawki dla pocztowkowcow.
      www albo tez flickr

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

jakby to mialo byc w okolicach 2300 EUR to dla mnie do przemyslenia. nie chce mowic, ze MLU bym chcial sensownie zrobione (25 lat to nadal za malo, zeby Canon wykminil, ze mozna po prostu wsrod trybow seryjnych), albo zeby Canon wpadl na iscie genialny pomysl, ze celownik moze miec wajche z kurtynka do odcinania swiatla z tylu.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        bo oni chca zebys dla wajchy kupil 1ds
        Ostatnio edytowany przez allxages; 5614. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mathom
          Początki nałogu
          • 2007
          • 428

Zamieszczone przez Vitez
          Na dyskach twardych. 2TB kosztują od 350 do 800zł. Nie powiesz mi że na sprzęt za kilkanaście tyś Cię stać a na dyski twarde w cenie dobrego filtra to już nie wystarczy?
          Mistrzu ironii i ciętej riposty - chyba pokładasz za duże zaufanie w magnetycznych dyskach twardych - ja tego zaufania nie podzielam. Zbyt wiele dysków w życiu pogrzebałem. Umiarkowanie ufam jedynie nośnikom optycznym, a i te tylko w 2 kopiach i przegrywane co 2-3 lata.
          FF + L
          Moje stocki
          Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez oskarkowy
            Kolego, tak się składa, że zabawkami, których specyfikacji Ty nawet nie znasz, ja fotografuję od lat.
            Strach się bać.

A co do fantazji.. dobrze ją mieć i umiejętnie wykorzystywać, zamiast pisać nic nie wnoszące do tematu bzdury...
            Czy kiedykolwiek klikając w ten temat załadałeś sobie odrobinę trudu by przeczytać i zrozumieć go do końca?

the silence is deafening

Komentarz

• oskarkowy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2513

Zamieszczone przez gietrzy
              Czy kiedykolwiek klikając w ten temat załadałeś sobie odrobinę trudu by przeczytać i zrozumieć go do końca?
              Ale co innego radośnie tworzyć rzeczywistość a co innego wypaczać istniejącą.
              Zresztą, szkoda czasu i śmiecenia.

Przy okazji, był w historii jakiś motor dochodzący do 12kl/s? Coś mi się kołacze, że było takie nakręcane ręcznie draństwo jeszcze za manualnych czasów, ale ile to miało klatek to już nie pamiętam. Stasiu by wiedział.
              Jarek

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

Przy okazji, był w historii jakiś motor dochodzący do 12kl/s?
                Wystarczy wpisać 1NRS w google

pod obrazkami szczegóły
                the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Zamieszczone przez akustyk
                  aktualny AF w 5D mkII tez jest prawie jak w 7D. tylko troche okrojony. wiec z hurra-optymizmem jednak bym sie nie rozpedzal...
                  Oczywiście stwierdzenia "prawie" jest bardzo szerokie ale dla mnie (po przestrzeleniu obu aparatów - {żeby mnie oskarkowy nie zbluzgał }) te AF-y to inny świat.

Przy okazji, był w historii jakiś motor dochodzący do 12kl/s? Coś mi się kołacze, że było takie nakręcane ręcznie draństwo jeszcze za manualnych czasów, ale ile to miało klatek to już nie pamiętam. Stasiu by wiedział.
                  F1-dynka miała w którejś wersji do 14 kl/s - raczej sztuka dla sztuki IMHO.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez mathom
                    Mistrzu ironii i ciętej riposty - chyba pokładasz za duże zaufanie w magnetycznych dyskach twardych - ja tego zaufania nie podzielam. Zbyt wiele dysków w życiu pogrzebałem. Umiarkowanie ufam jedynie nośnikom optycznym, a i te tylko w 2 kopiach i przegrywane co 2-3 lata.
                    Mistrzu niezaufania - zdjęcia trzymam w trzech kopiach na dyskach twardych. Podwójnie na dyskach wewnętrznych, trzecia kopia na dysku zewnętrznym (synchro co miesiąc lub po kilku ważniejszych sesjach pod rząd). Jeszcze trzy dyski na raz to mi nie padły. Jeśli ktoś trzyma dane w jednej kopii na dyskach magnetycznych i na tej tylko zasadzie opiera swój brak zaufania to sam jest sobie winien.
                    Szczególnie przy tak niskiej cenie 2TB dysków jak i to że większość nowoczesnych płyt głównych 'udźwignie' co najmniej 6 takich dysków jest naprawdę jak najnormalniejszym rozwiązaniem i nadal nie rozumiem narzekania na duże rawy z dużych ilości megapikseli.

Obecnie mam w sumie 1TB HDD w kompie , 500GB dysk zewnętrzny, dziesiątki tysięcy rawów i tiffów 64bit z 40D jeszcze nawet nie zbliżyło się do granicy zapełnienia tegoż. Już filmy w fullHD powoli zaczynają zajmować miejsce o wiele prędzej niż zdjęcia.
                    Jakbym miał się przesiadać na coś z 20+ megapikseli to wymiana dysków na kilka sztuk 2TB (w tym jeden/dwa zewn) kosztowałaby jakieś ~2000zł - niewielka kwota w stosunku do ceny tego czegoś z 20+ megapikseli...
                    Czego i wszelkim narzekaczom "a gdzie to wszystko trzymać" życzę .

Komentarz

• bebesky
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1231

Umiarkowanie ufam jedynie nośnikom optycznym, a i te tylko w 2 kopiach i przegrywane co 2-3 lata.
                      hehehe
                      A moim zdaniem to najmniej bezpieczne i najdroższe rozwiązanie.

Kiedyś trzymałem zdjęcia na płytach - bardzo dobrych płytach (i niestety drogich), w trzech kopiach. Płyty leżały w zamkniętych pudełkach, każda płytka osobno, w temperaturze pokojowej, w miejscu suchutkim, bez dostępu promieni słonecznych i po pół roku 5 płyt z 30 nie dało się odczytać ani skopiować - nie życzę ci tego ale przemyśl lepiej sposób archiwizacji.

Komentarz

• allxages
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2549

Zamieszczone przez Vitez
                        Mistrzu niezaufania - zdjęcia trzymam w trzech kopiach na dyskach twardych. Podwójnie na dyskach wewnętrznych, trzecia kopia na dysku zewnętrznym (synchro co miesiąc lub po kilku ważniejszych sesjach pod rząd). Jeszcze trzy dyski na raz to mi nie padły. Jeśli ktoś trzyma dane w jednej kopii na dyskach magnetycznych i na tej tylko zasadzie opiera swój brak zaufania to sam jest sobie winien.
                        Mistrzu, ide o zaklad ze masz sporo szanse zejednak wszystkie trzy padna na raz. poczekaj do jakiegos wyladowania elektromagnetycznego, wybuchu instalacji gazowej itp. Robienie i 100 kopii nie ma sensu jedli wszystkie skupione sa w obrebie 100 km.

Skowro tak dbasz o swoje archwium, proponuje lokowac dyski po 2 na kazdym kontynencie, dyski co 6 miesiecy wymieniane.

dodatkowo warto wydrukowac zapis binarny zdjec na papierze, albo wygrawerowac w 1000 lat

Komentarz

• dinderi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 3028

Zamieszczone przez allxages
                          dodatkowo warto wydrukowac zapis binarny zdjec na papierze, albo wygrawerowac w 1000 lat
                          Bartek, a co Ty robisz, żeby być pewnym, że Twoje zdjęcia nie zginą?
                          Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                          09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• mathom
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 428

prawda jest taka, że po naszych zdjęciach za 100 lat i tak nic nie będzie. a zdjęcia naszych pradziadków na srebrze będą jeszcze zachwycać
                            FF + L
                            Moje stocki
                            Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12158

prawda jest taka, że po naszych zdjęciach za 100 lat i tak nic nie będzie. a zdjęcia naszych pradziadków na srebrze będą jeszcze zachwycać
                              chyba jednak masz troche popsuta ta szklana kule. wzglednie fusy, karty do tarota, czy z czego te wrozby odczytujesz...
                              www albo tez flickr

Komentarz

• sebcio80
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2655

Zamieszczone przez akustyk
                                chyba jednak masz troche popsuta ta szklana kule. wzglednie fusy, karty do tarota, czy z czego te wrozby odczytujesz...
                                jest w tym troche racji, no chyba ze naswietlasz odbitki na jakims dobrym papierze bo wszystkie drukowane zdejcia to juz za 20-30 lat znikna
                                Moje wątki na forum: sport | fashion
                                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

Pracuję...