Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12158

Zamieszczone przez sebcio80
    od kilku lat o tym piszesz i Canon jakby na złość tego nie daje, może przestań to dodadzą
    tak czy siak nie dadza
    www albo tez flickr

Komentarz

• oskarkowy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2513

Zamieszczone przez akustyk
      tak czy siak nie dadza
      Pewnie, że nie dadzą. Jakby dali ten guzik, albo pozwolili na zaprogramowanie direct printa, to Akustyk wymyśliłby kolejny zupełnie nieużyteczny i bezsensowny powód do narzekań

A na dzień dzisiejszy to nie C jest niereformowalny, tylko Akustyk upierdliwy.
      Jarek

Komentarz

• jacula
        Początki nałogu
        • 2007
        • 319

Canonrumors podało plotkę cr1, a niektórzy już krytykują puszkę, której nie ma Ja czekam na następce 1000d, ale bez lustra (coś na wzór Samsunga nx10)...

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12158

Zamieszczone przez oskarkowy
          Pewnie, że nie dadzą. Jakby dali ten guzik, albo pozwolili na zaprogramowanie direct printa, to Akustyk wymyśliłby kolejny zupełnie nieużyteczny i bezsensowny powód do narzekań

A na dzień dzisiejszy to nie C jest niereformowalny, tylko Akustyk upierdliwy.
          Jarek... ale to zdaje sie nie ja narzekam, zreszta notorycznie, na zaje* dobry zdaniem Canona AF w 5D zamiast piszczec z zachwytu, ze puszka dla pocztowkowcow tudziez studyjnych w ogole sama ustawia ostrosc. ale kurde refleksja, ze to nie C jest niereformowalny, tylko uzytkownicy upierdliwie zapatrzenii w Nikona (rozpusta im sie marzy, ze sa inne dzialajace punkty niz centralny!) i w ogole chcieliby od razu cala reke...

a mnie tylko o jedna wiecej pozycje na kneflu chodzi. Single, Continuous, Time Lapse, MLU. to jest tak ***sko proste i tu naprawde nie trzeba odkrywac, ze ziemia jest okragla
          www albo tez flickr

Komentarz

• polm
            Początki nałogu
            • 2008
            • 271

Jarek... ale to zdaje sie nie ja narzekam, zreszta notorycznie, na zaje* dobry zdaniem Canona AF w 5D zamiast piszczec z zachwytu, ze puszka dla pocztowkowcow tudziez studyjnych w ogole sama ustawia ostrosc. ale kurde refleksja, ze to nie C jest niereformowalny, tylko uzytkownicy upierdliwie zapatrzenii w Nikona (rozpusta im sie marzy, ze sa inne dzialajace punkty niz centralny!) i w ogole chcieliby od razu cala reke...

a mnie tylko o jedna wiecej pozycje na kneflu chodzi. Single, Continuous, Time Lapse, MLU. to jest tak ***sko proste i tu naprawde nie trzeba odkrywac, ze ziemia jest okragla
            Ja tam nie wiem jak z tym AF w 5d jest u innych, ale u mnie działają wszystkie 9.
            MLU wyciągnięte na body w czasach LV i możliwości dodania MLU do własnych ustawień C1-C3 to już chyba tylko specjalnie dla Ciebie Canon zrobi.
            Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12158

Zamieszczone przez polm
              Ja tam nie wiem jak z tym AF w 5d jest u innych, ale u mnie działają wszystkie 9.
              z USM owszem, widac, ze aparat reaguje jakos przy wybraniu tych punktow. ale do Servo to sie nijak nie nadaje.

a juz zalozenie szkla typu Sigma 50/1.4 definitywnie pozbawia zludzen o uzytecznosci tych bocznych punktow. ja wiem, to jest tylko Sigma i to tak naprawde nie ma AF zgodnego z Canonem, ale jednak na centralnym ten obiektyw jeszcze ostrzy. a poza centralnym jest kupa.

Zamieszczone przez polm
              MLU wyciągnięte na body w czasach LV
              LV to jest pokretne obejscie rozwiazania braku MLU. pokretne chocby dlatego, ze zre baterie nieproporcjonalnie do tego jak jest potrzebne.

Zamieszczone przez polm
              i możliwości dodania MLU do własnych ustawień C1-C3 to już chyba tylko specjalnie dla Ciebie Canon zrobi.
              ale uzywales kiedykolwiek customow? tak pytam, bo mam wrazenie, ze nie zauwazyles, ze parametry ekspozycji ustawione w M (czy Av czy Tv) nie sa przejmowane przez Customa.

po przekrecaniu galy na taki C1 przywracana jest kombinacja dziury i czasu zapamietana dla C1. wiec takie przelaczanie miedzy M a C1 nie rozwiazuje problemu szybkiego przelaczenia miedzy MLU a brakiem MLU. a wlasnie o to w tym wszystkim chodzi.
              www albo tez flickr

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

ale uzywales kiedykolwiek customow? tak pytam, bo mam wrazenie, ze nie zauwazyles, ze parametry ekspozycji ustawione w M (czy Av czy Tv) nie sa przejmowane przez Customa.

po przekrecaniu galy na taki C1 przywracana jest kombinacja dziury i czasu zapamietana dla C1. wiec takie przelaczanie miedzy M a C1 nie rozwiazuje problemu szybkiego przelaczenia miedzy MLU a brakiem MLU. a wlasnie o to w tym wszystkim chodzi.
                Ja nie uzywalem nigdy customow, ale nie mozesz po prostu uzywac caly czas C1? Customy mam tylko w LX-3 i tam uzywam C1 i C2. w ogole nie krece na M/Av/Tv bo mam to na customie.

Komentarz

• HuleLam
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1641

Chiba, że ktoś ma na to patent...
                  zdRAWki
                  Fotograf platoniczny

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12158

Zamieszczone przez allxages
                    Ja nie uzywalem nigdy customow, ale nie mozesz po prostu uzywac caly czas C1? Customy mam tylko w LX-3 i tam uzywam C1 i C2. w ogole nie krece na M/Av/Tv bo mam to na customie.
                    custom ma to do siebie, ze ma sztywno zapamietane parametry. w sensie, ze jak przelaczasz z jakiegokolwiek programu na taki C1, to aparat odtwarza wszysciutko co zapamietal - program przypisany do C1 (w tym wypadku to by byl M), zapamietana przyslone i/lub czas, tryb pomiaru, zdjec seryjnych, ustawienia C.fn. itd. itp.
                    to nie jest rozwiazanie do wlaczania MLU, bo jesli przelaczasz z M-ki przy dajmy na to kombinacji f/11 i 1/250s na C1 gdzie zapamietane jest f/8 i 1/30s to moze i oszczedzasz sobie dlubania w C.fn.-ach, zeby dojsc do MLU, ale musisz wciaz pamietac o pokreceniu galami.

powiem tak - przerabialem to w praktyce. to jest d* nie rozwiazanie. mnie chodzi po prostu o czytelny, dostepny na wierzchu knefl/wskaznik do wlaczania/wylaczania MLU. nie LV, nie ustawien tylko samego jedynego MLU. dosc regularnie trace zdjecia przez to, ze mialem wlaczone MLU. i to powiedzialbym w moim wypadku jest czestsze niz problemy z AF w 5-tce.

Zamieszczone przez HuleLam
                    Chiba, że ktoś ma na to patent...
                    to jest jakas mysl, chociaz moje rozumienie patentu (a malzonka robi w epo.org wiec jakies tam pojecie poniekad mam ) jest takie, ze to mozna przyznac na cos, co wymaga jakiegos istotnie nowego pomyslu, na ktory nie da sie wpasc z samego tylko zsumowania dostepnej wiedzy. a wykmininie, ze MLU moze byc na kneflu nie jest inowacyjne, co jest warunkiem koniecznym (a przy tym nie wystarczajacym) do uzyskania patentu.

przynajmniej tak jest w europejskich patentach, bo w USA czy kraju przekwitlej wisni udaje sie firmom przecisnac przerozne bryki. wiec niewykluczone, ze tam ktos "opatentowal kolo", a dla globalnych korporacji to juz wystarcza, zeby zablokowac rynek...
                    www albo tez flickr

Komentarz

• polm
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 271

custom ma to do siebie, ze ma sztywno zapamietane parametry. w sensie, ze jak przelaczasz z jakiegokolwiek programu na taki C1, to aparat odtwarza wszysciutko co zapamietal - program przypisany do C1 (w tym wypadku to by byl M), zapamietana przyslone i/lub czas, tryb pomiaru, zdjec seryjnych, ustawienia C.fn. itd. itp.
                      to nie jest rozwiazanie do wlaczania MLU, bo jesli przelaczasz z M-ki przy dajmy na to kombinacji f/11 i 1/250s na C1 gdzie zapamietane jest f/8 i 1/30s to moze i oszczedzasz sobie dlubania w C.fn.-ach, zeby dojsc do MLU, ale musisz wciaz pamietac o pokreceniu galami.

powiem tak - przerabialem to w praktyce. to jest d* nie rozwiazanie. mnie chodzi po prostu o czytelny, dostepny na wierzchu knefl/wskaznik do wlaczania/wylaczania MLU. nie LV, nie ustawien tylko samego jedynego MLU. dosc regularnie trace zdjecia przez to, ze mialem wlaczone MLU. i to powiedzialbym w moim wypadku jest czestsze niz problemy z AF w 5-tce.

to jest jakas mysl, chociaz moje rozumienie patentu (a malzonka robi w epo.org wiec jakies tam pojecie poniekad mam ) jest takie, ze to mozna przyznac na cos, co wymaga jakiegos istotnie nowego pomyslu, na ktory nie da sie wpasc z samego tylko zsumowania dostepnej wiedzy. a wykmininie, ze MLU moze byc na kneflu nie jest inowacyjne, co jest warunkiem koniecznym (a przy tym nie wystarczajacym) do uzyskania patentu.

przynajmniej tak jest w europejskich patentach, bo w USA czy kraju przekwitlej wisni udaje sie firmom przecisnac przerozne bryki. wiec niewykluczone, ze tam ktos "opatentowal kolo", a dla globalnych korporacji to juz wystarcza, zeby zablokowac rynek...
                      Z ustawieniami C jest faktycznie tak jak piszesz. Kiedyś na alkoholowej imprezce miałem ustawione globalnie MLU no i zapomniałem gdzie się to wyłącza. Dlatego MLU wstawiłem sobie też do ulubionych i mam szybki dostęp bez łażenia po menu.
                      Co do patentów to np. wciąż Philips ma patent na wyłącznik czasowy w urządzeniach audio-video, dlatego często tej niby pierdoły nie ma np. w amplitunerach, mimo że opłata za uzycie patentu to podobno tylko 30 centów od sztuki, więc może i MLU na body ktoś wziął i opatentował.
                      Co do AF, to nie mam sigmy 50 1.4 ale mam C 50 1.4 i używam bocznych na nim. Oczywiście centralny jest dużo lepszy, ale boczne też działają. Dla mnie servo AF w 5d dla małych i szybkich obiektów jest słaby zarówno na centralnym jak i bocznych, albo ja mam szkła do bani. Mimo wszystkich tych wad AF, aparat się Canonowi dobrze sprzedaje. Dlatego sądzę, że w mkIII dadzą AF z 40/50d, a nie taki jak w 7D.
                      Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

Zamieszczone przez polm
                        Co do AF, to nie mam sigmy 50 1.4 ale mam C 50 1.4 i używam bocznych na nim. Oczywiście centralny jest dużo lepszy, ale boczne też działają.
                        w Sigmie tez dzialaja. ale od "dzialaja" do "dzialaja tak, ze mozna na nich polegac" jeszcze dluuuga droga.

Zamieszczone przez polm
                        Dla mnie servo AF w 5d dla małych i szybkich obiektów jest słaby zarówno na centralnym jak i bocznych, albo ja mam szkła do bani.
                        ja tez takie mam

Zamieszczone przez polm
                        Mimo wszystkich tych wad AF, aparat się Canonowi dobrze sprzedaje. Dlatego sądzę, że w mkIII dadzą AF z 40/50d, a nie taki jak w 7D.
                        nie mam watpliwosci, ze to nie bedzie 7D. mam tez nadzieje, ze to nie bedzie ten sam co w mkI/mkII, ale znajac historie Canona nie zakladalbym sie o wiecej niz 5 EUR
                        www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

nie mam watpliwosci, ze to nie bedzie 7D. mam tez nadzieje, ze to nie bedzie ten sam co w mkI/mkII, ale znajac historie Canona nie zakladalbym sie o wiecej niz 5 EUR
                          Ja też bym zbyt dużo nie ryzykował w tej materii .

Te parametry brzmią na pozór wiarygodnie ale mam wrażenie, że Canon pozycjonuje 5D jako "prime" w kwestii video wiec nie podejrzewam żeby wsadzili do niego ten sam silnik do obróbki co w starym.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            w kwestii video wiec nie podejrzewam żeby wsadzili do niego ten sam silnik do obróbki co w starym.
                            Pytanie za 100 pktów z punktu widzenia targetu: kto i kiedy zapoda video w raw?
                            D3s np. w "zukato shootut rozwala (low light) 5D2, ale narzekają na zsiekany szumami na maxa niebieski, poza tym kolorkom z D3s daleko do tych z 1D4, 7D (wg. Hollyguru's najlepszych w VDSLR).
                            the silence is deafening

Komentarz

• allxages
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2549

Ja stawiam na 1Ds4

Komentarz

• epicure
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 676

Zamieszczone przez gietrzy
                                Pytanie za 100 pktów z punktu widzenia targetu: kto i kiedy zapoda video w raw?
                                Wtedy, gdy ktoś wyprodukuje tanią kartę pamięci o pojemności 1 TB, pozwalającą na zapis przynajmniej 10 minut takie materiału wideo
                                nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

Pracuję...