Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Zamieszczone przez Jago
    Na optycznych pojawił się taki tekst:
    Po premierze Canona 500D i nowej lampy ucichły plotki na temat kitowego obiektywu EF-S 18-120 mm f/3.5-5.6 IS, a także następcy EF 50 mm f/1.4 USM, choć optymiści spodziewają się zobaczyć do końca tego roku co najmniej dwa nowe obiektywy od Canona. Być może będą to właśnie te dwa modele. Pojawiła się jednak zaskakująca, choć bardzo mało prawdopodobna informacja o możliwości wstrzymania produkcji popularnego 70-200 f/2.8L IS USM. Do takiego kroku miała by zmusić Canona słaba sprzedaż tego obiektywu, choć pod uwagę bierze się także możliwość wprowadzenia na rynek drugiej wersji 70-200.

Co o nim sądzicie Przecież w handlu czas to pieniądz
    Raczej prawda jak "w koszyku woda" jak mawiała moja prababcia 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

[cr] the fisheye is dead, long live the ???

Zamieszczone przez canonrumors
      I talked with Canon tech support today and they said they are no longer going to produce the Canon 15mm fisheye!!
      To że nie produkują to pikuś, są jeszcze stany magazynowe no, ale czekamy:
      nowy silnik, nowe powłoki, nowa cena
      the silence is deafening

Komentarz

• trampek
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1546

Zamieszczone przez gietrzy
        To że nie produkują to pikuś, są jeszcze stany magazynowe no, ale czekamy:
        nowy silnik, nowe powłoki, nowa cena
        1000$ za fisza... aktualny daje obrazek naprawde ciezki do pobicia. ZA usm tyle kasy to nie wiem kto da. oczywiscie nie beidze mial wyboru jak mki przestana produkowac
        R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Zamieszczone przez Jago
          (...)Pojawiła się jednak zaskakująca, choć bardzo mało prawdopodobna informacja o możliwości wstrzymania produkcji popularnego 70-200 f/2.8L IS USM. Do takiego kroku miała by zmusić Canona słaba sprzedaż tego obiektywu, choć pod uwagę bierze się także możliwość wprowadzenia na rynek drugiej wersji 70-200.
          Co o nim sądzicie Przecież w handlu czas to pieniądz
          To zaskakująca kwestia. 70-200/2.8L IS to w zasadzie standard dla fotoreportera - wystarczy popatrzeć na konferencje prasowe, wydarzenia polityczne, społeczne, sportowe, etc. Zawsze jest sporo fotoreporterów z tym 70-200 oraz drugim korpusem z jakimś szerokim kątem (tutaj to różnie, 16-38, 24-70 - bo jasne, ale widywałem też 24-105, 17-40)... Wycofanie 70-200/2.8L IS i pozostawienie pustej "dziury" jest nieprawdopodobne.

Komentarz

• dzik
            Uzależniony
            • 2008
            • 884

Zamieszczone przez KMV10
            Wycofanie 70-200/2.8L IS i pozostawienie pustej "dziury" jest nieprawdopodobne.
            Mysle ze jesli cos zrobia to bedzie zastapienie niz wycofanie.

Komentarz

• Sławek
              Uzależniony
              • 2008
              • 968

Samo stwierdzenie ,,słaba sprzedaż popularnego obiektywu,, zawiera w sobie sprzeczność.
              www.fotokrajs.pl

Komentarz

• ghash
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 20

Zamieszczone przez KMV10
                70-200/2.8L IS to w zasadzie standard dla fotoreportera
                ale trzeba dodać, że raczej tego z FF, bo na APS-C to jest już nieco za długi
                ale niektórzy 'portretowcy' twierdzą, że to jedno z lepszych szkieł ze względu na niesamowitą jakość obrazu dla f2.8, więc dziwi takie stwierdzenie
                chociaż może to marketing typu:
                canon - "kończymy ze sprzedażą"
                klienci - "NIE!!! wykupujmy wszystko z magazynów bo nie będzie!"
                canon - "ha ha! wreszcie wszystkie poszły!"
                :wink:

Komentarz

• himi
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 2638

Kilka razy wracałem do 70-200/2,8. Nie wyobrażam sobie pracy redakcyjnej bez tego lensa. Używam go codziennie. O ile waham się co do 17-40 (ale tylko w tym zakresie, czy nie wejść w 16-35 - a nie pozbywać się szkła) o tyle 70-200 to mój obowiązkowy lens w torbie. Odkładam go tylko, gdy mam jakieś nocne manewry - nie lubię ,,spawary'' więc wówczas jako tele pracuje 85mm 1,8 na cropie 1,3. Czy warto zamienić 70-200/2,8 na 2,8 IS - dla funkcjonalności oczywiście tak, ale biorąc pod uwagę, że dziś za tego lensa wołają 8 koła to stanowczo nie.

Komentarz

• Mellan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1851

Moze faktycznie maja pelne magazyny 2,8IS i na jakis czas starczy. Wstrzymanie produkcji to jakis sposob na ograniczenie kosztow w czasie kryzysu, a jak wzrosnie popyt to wystartuja z wersja mkII, prawdopodobne. Ewentualne "ssanie" usprawiedliwi wygorowana cene.
                    Co do fisheye, moze szykuje sie L?
                    C-F-K - forever

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Zamieszczone przez Mellan
                      Co do fisheye, moze szykuje sie L?
                      Jeśli masz puszkę Canona to w zasadzie tylko dla L *

* - z małymi wyjątkami.
                      ** - kiedy oni coś ostatnio wypuścili bez ringa?
                      the silence is deafening

Komentarz

• Goomis
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1893

ale bezsens z tym fisheye... moim zdaniem powinni produkowac rownolegle oba lensy przynajmniej przez jakis czas albo zakonczyc produkcje nie dlugo przed wejsciem nowego szkla na rynek... Tak to sami tracą bo np. jak dadzą droższego to nie kupią Ci którzy by chcieli starą wersję i na nią by ich było stać a na nową nie... Tak by kupili tą starą a tak nie kupią żadnej... Bez sens...
                        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Pytanie czy to prawda.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• wojkij
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1915

W sumie fish to na tyle specyficzne szkło że nie ma sensu się chyba specjalnie przejmować
                            www.kwapisz.org

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

Zamieszczone przez wojkij
                              W sumie fish to na tyle specyficzne szkło że nie ma sensu się chyba specjalnie przejmować
                              Specyficzne, ale wbrew pozorom dość popularne.
                              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• ArturBonoVox
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 684

a kto ostatnio zrobil fajne zdjecie?

Komentarz

Pracuję...