Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MatusP
    Początki nałogu
    • 2008
    • 442

A właściwe, to co możnaby wykroić, żeby stworzyć "tanią FF"? dać mniejszy wizjer? Gorszy wyświetlacz? plastikową obudowę? AF na poziomie xxxD (nie, żebym narzekał)? W końcu takie 5D to "tylko" pełna klatka - nie ma w nim chyba nic, że tak powiem, "wyczynowego" - ani uszczenień, ani dobrego AF.

PS. Jeśli nie mam racji - nie śmiejcie się chociaż Nigdy nie miałem 5d w rękach - teoretyzuję...
    Ostatnio edytowany przez MatusP; 21066.
    BLOG

Komentarz

• jaś
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 2601

Zamieszczone przez gietrzy
      A ja pooglądałem sobie raw-pliki z 500D (dpreview) i chcę 20 MPx w kropie
      Statyw i LV rządzi!
      to ci chyba prześlę takie nie z dpreview . ale tak ogólnie to rzeczywiście nie ma tragedii
      Jestem szumofobem
      S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
      Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

Zamieszczone przez MatusP
        A właściwe, to co możnaby wykroić, żeby stworzyć "tanią FF"? dać mniejszy wizjer? Gorszy wyświetlacz? plastikową obudowę? AF na poziomie xxxD (nie, żebym narzekał)? W końcu takie 5D to "tylko" pełna klatka - nie ma w nim chyba nic, że tak powiem, "wyczynowego" - ani uszczenień, ani dobrego AF.
        Teoretycznie tanie FF dla mnie znaczy coś w tym stylu jak 350tka z dużą matrycą (shitownie mała, bez kółka, straszny dźwięk lustra i migawki, ...). Okroić jest z czego : fps, kółko, filmiki, af, wielkość i jakość korpusu... A najlepiej jakby dalej sprzedawali 5dmk1 : wtedy używki byłyby w normalnych cenach

Komentarz

• kubaj
          Początki nałogu
          • 2008
          • 280

najlepiej to jakby dolar byl po tyle ile rok temu, mkI nie ma co ruszac

Komentarz

• Hellfire
            Początki nałogu
            • 2006
            • 414

Ja czekam na 1D Najlepiej, jeśli będzie w tym roku, to w przyszłym trochę stanieje i sobie kupie. Wymagania: wyświetlacz jak w 50D (będzie na pewno), jakieś 12 fps (z podziałem na 1, 3, 6, 12 klatek), może być aps-h, jakiś ulepszony AF w stosunku do mk III + do tego cała reszta co będzie mnie rozłoży na łopatki, więc wystarczy. No i jakby tak max 18 MP było. I cena do 15 000zł (na starcie). Wielkich wymagań nie mam chyba.

Komentarz

• sal
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1071

Zamieszczone przez Hellfire
              Ja czekam na 1D Najlepiej, jeśli będzie w tym roku, to w przyszłym trochę stanieje i sobie kupie. Wymagania: wyświetlacz jak w 50D (będzie na pewno), jakieś 12 fps (z podziałem na 1, 3, 6, 12 klatek), może być aps-h, jakiś ulepszony AF w stosunku do mk III + do tego cała reszta co będzie mnie rozłoży na łopatki, więc wystarczy. No i jakby tak max 18 MP było. I cena do 15 000zł (na starcie).
              ... przy kursie euro 2zł?
              Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Wats0n
                Uzależniony
                • 2006
                • 996

Zamieszczone przez MatusP
                A właściwe, to co możnaby wykroić, żeby stworzyć "tanią FF"?
                Większa matryca i rozpiętość tonalna sprowadzona softwarowo do poziomu aparatu w komórce?*

*) Mam nadzieję, że moje posty nie mają takiej mocy sprawczej jak te Akustyka
                Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez sal
                  ... przy kursie euro 2zł?
                  Jak Polska wejdzie do strefy euro .

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Zamieszczone przez Vitez
                    Jak Polska wejdzie do strefy euro .
                    No no. Myślę, czy może nie zainwestować w zwierzęta rolne, na przykład krowy. Może one będą miały dobry przelicznik przy Eurowieniu Polszy...

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Może:
                      EF 100mm f/2.8 IS Macro USM
                      EF 50-200mm f/2.8L IS USM
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• sebcio80
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2655

Zamieszczone przez micles
                        Teoretycznie tanie FF dla mnie znaczy coś w tym stylu jak 350tka z dużą matrycą (shitownie mała, bez kółka, straszny dźwięk lustra i migawki, ...). Okroić jest z czego : fps, kółko, filmiki, af, wielkość i jakość korpusu... A najlepiej jakby dalej sprzedawali 5dmk1 : wtedy używki byłyby w normalnych cenach
                        to poki co nierealne, jeszcze pewnie przez dluzszy czas pełna klatka bedzie kojarzona z pro i za szybko producenci nie zrezygnuja z tego

ciezko zrobil pelna klatke wielkosci 350D - nie da sie, dzwiek lustra (bo to nie migawke slyszymy) tez ciezko zmienic,

AF okroic z obecnego 5D tez sie nie da
                        Moje wątki na forum: sport | fashion
                        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• allxages
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2549

Zamieszczone przez sebcio80
                          3 punkty AF!

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18766

Zamieszczone przez allxages
                            3 punkty AF!
                            Albo jeden - w budzie z 500N i będzie pięknie .
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12158

to poki co nierealne, jeszcze pewnie przez dluzszy czas pełna klatka bedzie kojarzona z pro i za szybko producenci nie zrezygnuja z tego
                              i tu bym sie klocil. pelna klatka to byl przez lata fetysz i obiekt westchnien, co niejako sprytnie wydoil swoja polityka Canon przy pomocy Nikona, ktory dlugo brnal w zaparte, ze full frame'a nie ma, nie bylo i nigdy nie bedzie potrzebny.

a na chwile obecna taki trabant FF moze byc dla Canona w granicach kosztow produkcji takiego 50D. wiec jak najbardziej mozna zrobic FF dla polprofesjonalistow i zaawansowanych amatorow - w okolicach ceny 1300~1400 EUR. Sony prawdopodobnie przez kilka(nascie) miesiecy nie doskoczy, a Nikon, w tej sytuacji finansowej, brzmi zdecydowanie nieprawdopodobnie. a to by byl dla Canona hit sprzedazy i napedzacz ogromnej sprzedazy obiektywow, o ile tylko bedzie mial te obnazajace nieostrosci 21 Mpix

poki co 5D mkII jest swieze i nie mozna zezrec jego sprzedazy, ale ten trabant FF juz za pol roku bedzie mial duzo racji bytu. niech to bedzie pelen plastik z nieludzko niewygodnym uchwytem. 1400 papierkow i bedzie fruwal z polek sklepowych.

ciezko zrobil pelna klatke wielkosci 350D - nie da sie, dzwiek lustra (bo to nie migawke slyszymy) tez ciezko zmienic,
                              nie no... analogowy 300 byl przeciez wielkosci zblizonej do 350D, przynajmniej na grubosc i wysokosc (bo chyba byl szerszy). no to jak sie mu nieco doda od tylu na LCD, to powinno starczyc.

nie odezwe sie nawet, bo znowu bedzie na mnie
                              www albo tez flickr

Komentarz

• sebcio80
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2655

Zamieszczone przez akustyk
                                i tu bym sie klocil. pelna klatka to byl przez lata fetysz i obiekt westchnien, co niejako sprytnie wydoil swoja polityka Canon przy pomocy Nikona, ktory dlugo brnal w zaparte, ze full frame'a nie ma, nie bylo i nigdy nie bedzie potrzebny.

sęk w tym własnie, że wprowadzając pełną klatke trabanta Canon by stracił na tym a nie zyskał,
                                FF to caly czas obiekt westchnień wielu uzytkowników sprzętu. Każdy szuka starej 5D, której dostepność jest praktycznie żadna. Więc wszyscy spinają się i mimo ogromnej ceny wydają na shit i cieszą się przy tym jak dzieci - ja cały czas uważam, że 5Dmk2 to jakieś nieporozumienie.

Dopiero jak rynek będzie bardzo nasycony obecnym sprzętem - a więc wszyscy którzy marzą o FF kupią go to Canon będzie mógł wprowadzić jakiegoś trabanta FF, którego będą kupować mniej świadomi użytkownicy.
                                Moje wątki na forum: sport | fashion
                                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

Pracuję...