X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • efish
    Zablokowany
    • 2008
    • 78

Zasłyszane w sklepie.

Ostatnio chodziłem sobie po pewnym sklepie, i usłyszałem jak sprzedawca zachwala Nikona bodajże 60 i wymienia jego przewagi nad Canonem 450D. I mówi: Bo wie Pani bo w tym Canonie to ten obiektyw to jest tylko zapchania dziury. Normalnie nie wyrobiłem
    Ostatnio edytowany przez efish; 17795.
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Może chciał poderwać tą Panią, tylko z wychowaniem było u niego nienajlepiej :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• efish
      Zablokowany
      • 2008
      • 78

Zamieszczone przez MacGyver
      Może chciał poderwać tą Panią, tylko z wychowaniem było u niego nienajlepiej :-)
      Różnica wieku była spoooora ale są gusta i guściki

Komentarz

• dusken
        • 2008
        • 12

Jakby nie patrzeć to zapycha bądź co bądź dziurę :P
        | C 400D | BG-E3 | 18-55 | 50 1,8 | 85 1,8 | 70-200 4 | 430exII | jakieś dodatki |

Komentarz

• Pikczer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2578

Ja za to uslyszalem na innym forum gdzie koledzy doradzali zakup czlowiekowi pierwszej lustrzanki, ze ludzie wybieraja C a nie N, bo C latwiej sie foci

Komentarz

• Troyan
            Początki nałogu
            • 2007
            • 317

Prawdopodobnie za sprzedaż Nikona dostaje prowizję w wys. około 30 złotych. Tak samo jak za sprzedaż Sony ale ciut wyższą, bo Sony daje bonus np. sprzedawcom w Fotojokerze w wysokości 50pln za sprzedanie wybranej lustrzanki. Wiedząc o tym nie się co dziwić że jednego m-ca najlepszym aparatem jest Sony jakies tam a za m-c później już np. Nikon
            Założyłem sobie FOTOBLOGA

Komentarz

• yaro78
              Coś już napisał
              • 2006
              • 79

Zamieszczone przez Troyan
              Prawdopodobnie za sprzedaż Nikona dostaje prowizję w wys. około 30 złotych. Tak samo jak za sprzedaż Sony ale ciut wyższą, bo Sony daje bonus np. sprzedawcom w Fotojokerze w wysokości 50pln za sprzedanie wybranej lustrzanki. Wiedząc o tym nie się co dziwić że jednego m-ca najlepszym aparatem jest Sony jakies tam a za m-c później już np. Nikon
              Dokładnie tak jest, każdy chce żyć
              bez sensu

Komentarz

• basala
                Uzależniony
                • 2008
                • 615

Kiedy pół roku temu zrezygnowałem z Lumixa DMC-FZ 50 i podjąłem decyzję o przesiadce na system lustrzankowy (bardziej "rozpowszechniony" niż Panasonic), błąkałem się po sklepach ze sprzętem foto i zadawałem sprzedawcom różne takie „ciekawe” pytania. Po prostu jako nieobyty w świecie fotografii rozpaczliwie próbowałem znaleźć jakiś punkt zaczepienia, żeby wybrać tzw. system. Kiedy już skumałem, że w dziedzinie produkcji cyfrowych lustrzanek przodują Nikon i Canon, poszedłem do marketu Saturn i panu z działu foto zadałem, w dużym uproszczeniu mówiąc, takie oto pytanie: Nikon czy Canon? I cóż w odpowiedzi usłyszałem? Oczywiście: Sony! W sumie... Głupie pytanie to i takaż odpowiedź...

Komentarz

• Slider
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1052

Ja już kilkakrotnie pisałem o tym czego to ja nie słyszałem od sprzedawców, ale ostatnio też coś było.. przyszła sobie matka z córką, chciały kupić Sonego (zastanawiały się nad A300 i A350) w sumie nie wiem dlaczego, może dla Dobrego LV, w każdym razie były raczej zdecydowane na Sonego, ale przyszedł Pan sprzedawca i skutecznie je od tej decyzji odciągnął.. Zaproponował no nie zgadniecie co.. Nikona w sumie to już tego słuchac się nie da, bo są zapatrzeni w te Nikony jak kury w gnat i świata poza nim nie widzą.. Coś tam nagadał, że stabilizacja nie bedzie potrzebna w "takim zakrsie ogniskowych" no bardzo ładnie, ale o świetle to już wspomniec nie łaska.. i sprzedał N D60 z kitem bez VR.. Córka była niezadowolona z wyboru i juz jej współczuję, bo bedzie się musiala męczyc z systemem, ktorego nie lubi..:wink:

Zamieszczone przez Troyan
                  Prawdopodobnie za sprzedaż Nikona dostaje prowizję w wys. około 30 złotych. (..) co dziwić że jednego m-ca najlepszym aparatem jest Sony jakies tam a za m-c później już np. Nikon
                  To teraz przynajmniej wiem dlaczego.. Mimo to zawsze wiedzialem , że sprzedawcom w takich sklpach nie należy ufać, bo sprzedają to, co "muszą" sprzedać..

Komentarz

• Troyan
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 317

Ale tak jest we wszystkich sieciowych wyspecjalizowanych sklepach- czy chce sie kupić żelazko, telewizor czy aparat, sprzedawca zawsze podpowie zgodnie z "listą premiowaną" co jest dobre Kiedy wynagrodzenie składa się z podstawy 950 brutto + premia za sprzedaż pochodząca ze sponsoringu producentów, nie ma czego innego oczekiwać, trzeba sobie poprostu z tego zdawać sprawę.

Tak na marginesie: Sony zanotowało największy wzrost sprzedaży i największą sprzedaż w Polsce DSLR. Ludzie z polskiego oddziału chwalili się ostatnio na konferencji szkoleniowej jakiegoś działu marketingu i merchandisingu (nie pamiętam dokładnie co to było), że z całej branży elektronicznej AGD i pokrewnej mają największe fundusze i najlepsze wsparcie centrali- no i to widać w sklepach sieciowych, zawsze sie znajdzie miły chłopak lub piękna dziewczyna ktróa zagada i pokaże jakie to Sony jest super

Komentarz

• kubaj
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 280

jedni sie oburzyli inni marketing znalezli; oczywiscie nikt nie wspomina o marketingu jaki odwala canon ustawiajac lewych fotografow na imprezach sportowych, zal

a prawda jest taka ze kit nikona byl kiedys lepszy, przynajmniej do czasow wersji IS

dziwi mnie zreszta wybieranie canona jako aparatu wiedzac ze bedzie sie siedziec na kicie, z tym jak puszki xxxd maja odpad jesli chodzi o AF to nijak ominac Nikona, tam czlowiek zrobi statystycznie wiecej ostrych fotek na kicie

Komentarz

• Slider
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1052

Zamieszczone przez kubaj
                        oczywiscie nikt nie wspomina o marketingu jaki odwala canon ustawiajac lewych fotografow na imprezach sportowych
                        Ooo, a to ciekawe.. masz więcej info na ten temat?

dziwi mnie zreszta wybieranie canona jako aparatu wiedzac ze bedzie sie siedziec na kicie,
                        jeśli mowimy w tych kategoriach, to oczywiście, zwłaszcza, że nawet nie bierze się pod uwagę Olka, który jednak zbierał całkiem dobre opinie za swoje kity. Z pentaxem nawet nie wiem co się dzieje, bo ostatnio miał same fatalne premiery.. Tylko nowa puszka K-m, potem wypuscili ją w wersji nadzianej błyskotkami i niedawno na bialo..

Komentarz

• adamek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2265

też mnie kwestia lewych fotografów na imprezach sportowych bardzo ciekawi.
                          Miłego dnia
                          adam jastrzębowski
                          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                          tu tu

Komentarz

• Troyan
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 317

Może wg Kubaja Canon zamiast robić pro marketing konsumencki opłaca statystów na wielkich imprezach sportowych żeby stali z atrapami białych luf No koncepcja spiskowej teorii dziejów nabiera nowego znaczenia

Komentarz

• efish
                              Zablokowany
                              • 2008
                              • 78

Kolejna historyjka zasłyszana w sklepie.
                              Pan promujący aparaty SONY porównuje Alfe 350 do Nikona D90, i mówi dla klienta: Bo widzi Pan, Alfa 350 to już wyższa półka niż D90, bo ma 14 Mp a D90 tylko 12 Mp.

Komentarz

Pracuję...