X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Cóż sprzedawca w przeciętnym sklepie foto (czyt: w statystycznym FotoPajacu ;-) ) to zazwyczaj osoba przypadkowa, która jeszcze dwa miesiące wcześniej pracowała w sklepie z ciuchami. Takie czasy :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

To niestety tak działa. Moja komórka ma aparat 5 Mpx i wszyscy (w sklepie też) poczytywali to jako wielką zaletę i przewagę nad starszymi/innymi modelami, które miały "zaledwie" 2 albo 3 MPx. Nawet już nie chce mi się tego wyjaśniać i prostować.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• ryszard_ochódzki
        Początki nałogu
        • 2007
        • 255

Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam do sprawdzenia zachowania sprzedawcy w sieci "nie dla idiotów". Ostatnio przeglądając torby foto usłyszałem rozmowę mniej więcej taka :

Sprzedawca
        Klient

S:A jaki by Pani chciała aparat? Taki do pokazania czy taki co świetne zdjęcia robi?
        K: No....żeby dobry był itd...

I tu zacząłem się bardziej przysłuchiwać

S: To powiem Panu tak: Mój kolega fotograf, który robi śluby, komunie i bardzo dużo zdjęć powiedział, że najpierw kupił sobie ten (wskazał nikona) bo mu wszyscy polecali, później zmienił na ten (Canon), aż w końcu kupił ten i kolo pokazuje Soniaka
        K: Naprawdę taka różnica? A mi mój znajomy fotograf mówił, że canon ma lepszą czułość.

S: Wie Pan co. Ja coś Panu pokaże - i wyciąga wydrukowane foto zdjęcia jakiejś starówki w nocy (na oko widać, że robione ze statywu, ładne gwiazdki i pewnie iso 100 bo zero ziarna) i mówi, że tylko soniak robi takie zdjęcia.
        K: Ahhhaaaa..... i już prawie kupił.

I tak działa marketing Sony. Mnie to w sumie rybka, ale wciskać ludziom takie kity to po prostu jest ubaw po pachy.

A może wybiorę się z dyktafonem i nagram kolesia? Bo gadane miał przednie.
        Mordo Ty moja !

Komentarz

• KrzysK
          Bywalec
          • 2007
          • 203

Jak człowiek zielony to mu sprzedawca sprzeda to, o czym klient nawet nie myślał. Tak czy siak - jak ktoś pyta sprzedawcę o aparat to niestety musi wiedzieć w którym sklepie ma zapytać. A skąd klient ma to wiedzieć? Ano - musi kogoś zapytać To tak pół żartem, pół serio.

A tak ciut bardziej na poważnie? Jak człowiek potrafi troszeczkę myśleć i poświęci temu więcej czasu (np. szukając informacji w internecie) to nie musi pytać sprzedawcy.
          Jak przeczyta dość dużo to ma potem to, co większość z nas już przechodziła. Ból głowy i w dalszym ciągu czuć pustkę w czaszce. Ale jesteśmy już blisko. Gros sprzętu przecież już odpadło a my męczymy oczy i mózg czy lepsze auto ISO czy ciut mniejsze szumy...
          A potem zmęczeni idziemy do sklepu a tam... SONY :-)

Komentarz

• Tezet-gdynia
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1283

A ja lubie meczyc sprzedawcow roznymi technicznymi pytaniami i ich poprawiac Zadawac pytania najbardziej perfidne, udawac ze nie wiem o co chodzi a pozniej robic jakis wyklad ze to przeciez jest nie tak tylko zupelnie inaczej Miny i proby wywiniecia sie z opresji sa masakryczne
            www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Paenka
              Uzależniony
              • 2008
              • 727

Ja sobie podarowałam zakupy w media, gdy X lat temu pytałam się o różnicę między obiektywami dodawanymi do aparatu. Wersja była albo dwa tamrony z większym zakresem ogniskowych vs. jeden średniozakresowy canon. Pamiętam konsternację pana z obsługi...nie wiedział kompletnie co mi powiedzieć. :/ Fakt, że ja sama nie wiedziałam wtedy za wiele na temat tym bardziej Tamronów jednak chociaż kilka argumentów o ogniskowych, abberacjach, praktyczność etc mógłby poruszyć?...Dodam, że drugi zestaw byłdo kupienia w FotoJokerze...tam równiez obsłługa nie ptorafiła mi odpowiedzieć na to wydawać by się mogło proste pytanie...skoro się siedzi na 4 literach i sprzedaje sprzęt foto :/
              Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• basala
                Uzależniony
                • 2008
                • 615

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                A ja lubie meczyc sprzedawcow roznymi technicznymi pytaniami i ich poprawiac[...]
                Tezet, ale to jest trochę małostkowe i świadczy o Twoich kompleksach. No, chyba że Twoje zachowanie jest ripostą na nachalne promowanie przez sprzedawcę produktów fotograficznych firmy "S". :-D

Komentarz

• Slider
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1052

Zamieszczone przez basala
                  No, chyba że Twoje zachowanie jest ripostą na nachalne promowanie przez sprzedawcę produktów fotograficznych firmy "S". :-D
                  Kurde, chodze po tych sklepach, ale jeszcze nie zauważyłem, żeby ktokolwiek promował Sonego.. Tutaj w Gdańsku, ciągle promują Nikosia:-) Ciągle się słyszy: "Może Pani wybrać Olka E410 czy Sonego A200, ale bez względu na Pani decyzję, Nikon D80 to naprawdę dobry aparat.." i to z takim szczerym uśmiechem:-)

Tezet, ale to jest trochę małostkowe i świadczy o Twoich kompleksach
                  No, Tezet.. to może tutaj zadaj jakieś perfidne pytanie..:grin:

Komentarz

• wojkij
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1915

Znam jednego gościa pracującego w sklepie dla idiotów - najlepiej podobno płaci sony, zaraz za nim nikon .

W szoku byłem bo kwoty są dość konkretne.
                    www.kwapisz.org

Komentarz

• basala
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 615

Zamieszczone przez wojkij
                      Znam jednego gościa pracującego w sklepie dla idiotów - najlepiej podobno płaci sony, zaraz za nim nikon .

W szoku byłem bo kwoty są dość konkretne.
                      Jeśli proceder ten dotyczy sklepów typu "nie dla gupków", FotoPajac czy inny Jowisz, już nie wzrusza mnie to szczególnie. Niestety dane mi było usłyszeć jak pan sprzedawca z jednego z renomowanych, "niesieciowych" poznańskich sklepów foto, przekonywał do zakupu aparatu firmy Sony, klienta który przyszedł konkretnie "napalony" na Canona (i z dość pogardliwym zdaniem na temat fotograficznego sprzętu Sony)...

Komentarz

• Tezet-gdynia
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1283

Zamieszczone przez basala
                        Tezet, ale to jest trochę małostkowe i świadczy o Twoich kompleksach. No, chyba że Twoje zachowanie jest ripostą na nachalne promowanie przez sprzedawcę produktów fotograficznych firmy "S". :-D
                        To jest moje zachowanie na temat glupoty w takich sklepach i na temat wciskania czegos czego klient tak naprawde nie chce Zadne kompleksy, poprostu nie lubie jak ktos wciska kit I nie chodzi tylko o sprzet foto.

Chcialem kupic telefon, wybor pomiedzy SE a Nokia. Pytam ktory lepszy bo cena ta sama. Jaka odpowiedz ? No wie pan Sony Ericsson jest bardzo dobry, ma 3,2mpix aparat i xenonowa lampe blyskowa ktora swieci takze podczas krecenia filmow, Nokia ma tylko 2mpix i nie ma lampy !. Pozatym ma wiekszy wyswietlacz. Polecam SE. W tym momencie nie wytrzymalem i pytam ! Przepraszam ale w jaki sposob w komorce zmiescili xenonowa lampe wyladowcza ? Przeciez to jest zwykla dioda LED ! Tutaj znawca-sprzedawca mysli i proboje cos wymyslic. Jednak za bardzo mu sie nie udaje i cos gada o nowej generacji swiecidelek itp. Ale z mojego niewychowania przerywam mu w pol zdania: dorze, wystarczy, czyli SE lepszy ? Tak lepszy! To ja pytam ponownie z innej strony. SE ma wiekszy wyswietlacz ? Tak. I dlatego jest lepszy ? Tak. To ciekawe bo nokia ma moze o 0,1 cala mniejszy, ale za to ma 320x240 px zamiast czegos w granicach 200x140.... Czy rzeczywiscie SE jest lepszy ? No wie pan, w sumie racja, ble ble ble, i rozmowa konczy sie na tym ze jednak Nokia lepsza z ust sprzedawcy :\ hmmmmm Fenomen, klient przekonal sprzedawce zeby jednak sprzedal cos innego niz na poczatku chcial

Inna sytuacja, szukalem kompaktu dla mojej kobiety. Przede wszystkim Maly, cienki, z wbudowanym aku, z duzym wyswietlaczem i co najwazniejsze - przede wszystkim do krecenia filmow. Szukamy, szukamy, szukamy. Przyszedl pucant i zaczol pucowac o olimpusie. Jako ze z kompaktami olimpusa mialem do czynienia i pamietam tylko ze jadly baterie w tempie szybszym niz ja jestem w stanie wypic piwo :P to odrazu go odrzucilismy. Pytam o panasonica jako ze jednego mialem i nie narzekalem. Koles mowi ze ok ale proponuje inny - wiekszy. Pytam dlaczego akurat ten ? Bo wie pan, ten ma 2mpix wiecej niz tamten. W tym momencie pada pytanie: Co da mi matryca z 2mpix wiecej jesli ma byc on przeznaczony do nagrywania filmow I tutaj naprawde dlugie przemyslenie, na tyle dlugie ze zdazylem jeszcze pare obejrzec i uslyszec ze jak do filmow to jednak ten panas lepszy :P

Albo ja trafiam na niezdecydowanych sprzedawcow, albo mam dar przekonywania, albo jestem brzydki i chca sie mnie pozbyc albo nie wiem. Nie lubie jak ktos mi wciska diode led mowiac ze to lampa xenonowa :neutral: Nie lubie jak ktos mi wciska 2mpix wiecej na malutkiej matrycy jesli to bedzie uzywane do nagrywania filmow w dosc ciemnych warunkach. Nie lubie jak ktos mi wciska kabel beztlenowy i mowi ze to beztlenowy skoro to jest normalny kabel z 10% domieszka beztlenowego :-|

ups, rozpisalem sie
                        www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• xxkomarxx
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1456

Wszystkie te historie są bardzo ciekawe, sprzedawcy wciskają produkty firm które sami znają, bo mają to znajomi itd.
                          Sami mogą się nie za dobrze orientować w kwestii tego co jest czym i jakie są miedzy nimi różnice, oprócz tych które są wypisane, większości zdaje się że jak czegoś jest więcej to jest lepsze.

Wracając do sprzedaży aparatów i parcia np na sony, wg mnie to dość proste.
                          Jest naprawdę dość nieduża grupa nabywców którzy się na tym wszystkim znają i oni sami wiedzą czego chcą, przychodzą z zamiarem kupna czegoś co już dawno wybrali, teraz kierują się ceną.

Większość szarych ludzi wie, że aparat robi zdjęcia i pewnie kręci filmy (jak to mają kompakciki) teraz dylemat jaki wybrać... No i wybór przeważnie pada na sony czy panasonica, bo maja zestaw hifi, telewizor, mp3 itp tej firmy i nigdy nie mieli zastrzeżeń, dlaczego w przypadku aparatu miałoby być inaczej.
                          Sprzedawcy prą na na te firmy dodatkowo przekonując klienta, że ma rację w swoim wyborze. A sklep realizuje plany sprzedażowe za co dostaje bonusy od producenta.

Komentarz

• Paenka
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 727

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                            jesli to bedzie uzywane do nagrywania filmow w dosc ciemnych warunkach.
                            Hyhyhy....podobno głodnemu chleb na myśli...może stąd moje skojarzenia
                            Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• Sergiusz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2708

Ja bardzo lubię sobie pooglądać w spokoju aparaty w sklepie. Ale ten spokój często jest zakłócany namolnym pytaniem Czy w czymś pomóc? Lub coś w tym rodzaju. Zawsze wtedy mówię, że jestem zainteresowany tym modelem pokazując paluchem na najdroższy jaki jest w zasięgu wzroku. Mam tylko jedno pytanie, Jakie jest napięcie pomiędzy matrycą a celownikiem? Lub czasem coś mniej lub bardziej głupiego w stylu: Czy osoby z uczuleniem spektralnym mogą fotografować tym sprzętem? Sprzedawca udaje się z pytaniem do kolegi i z zasady nie wraca.
                              Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Troyan
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 317

Słuchajcie, nie ma się czamu dziwić. Sony ma takie fundusze na marketing że inne firmy wysiadają. W Fotojokerze za sprzedanie jakiejś tam Alfy sprzedawca dostaje od 70 do 150 złotych premii. Jak tam jeszcze pracowałem 2 lata temu (ale ten czas leci) to pamiętam że za sprzedaż Alfy 100 w zestawie z obiektywem (chyba jakimś tele) dawali 350 złotych.

Dziwi Was to, że sprzedawca pcha za co mu płącą ? Podstawa w Fotojokerze to marne 950 złotych na rękę. Sprzeda sie kilka Alf i juz są 2 patyki
                                Założyłem sobie FOTOBLOGA

Komentarz

Pracuję...